גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל סיטי תומך בששינסקי: "להפנות תמלוגי הגז לחינוך"

ויקראם פנדיט נפגש עם נתניהו ובכירי המשק ושופע מחמאות לכלכלת ישראל: "אין הרבה כלכלות כאלה היום בעולם" ■ מאותת: אין לנו כוונה להיכנס לשוק המשכנתאות בישראל

ויקראם פנדיט, מנכ"ל קבוצת הפיננסים סיטי העולמית, מבקר בימים אלה בישראל ונפגש עם בכירי המשק, ואפילו עם ראש הממשלה בנימין נתניהו שפינה מזמנו העמוס בימים אלה, נוכח הסיוע לנפגעי השריפה בכרמל.

זהו ביקור ראשון של פנדיט בישראל, המציין עשור לפעילות הבנק בתל אביב. הביקור נחשב ייצוגי בעיקרו על רקע השאיפה להרחיב את פעילות הבנק ולחזק את מקומו של הסניף המקומי של הקבוצה בענף הבקנאות העסקי בישראל.

"הייתה לי את הפריבילגיה לפגוש את שר האוצר, את ראש הממשלה ואת הנשיא פרס ולקחתי את ההזדמנות לברך את כולם על הדרך המדהימה שבה כלכלת ישראל התמודדה בשנים אחרונות ובעיקר עם המשבר האחרון", אמר פנדיט בתדרוך עיתונאים היום (ב') במשרדי סיטי בת"א. "כשמסתכלים על 4% הצמיחה או על 4% גירעון או 6% אבטלה בישראל - אין הרבה כלכלות כאלה היום בעולם וזו באמת עדות לא רק לניהול משבר אלא גם למערכת היחסים בין הגופים, ומעל לכך - זה משהו שנוגע לדרך הנקייה שבה כולם פועלים ביחד כדי ליצור יתרון תחרותי גלובאלי ויצירת כלכלה שהיא יצרנית, מקורית ויזמית. נעים להיות במקום כזה בעולם שבו יש תחושה כזו שהיא לא תחושה נפוצה בעולם הכלכלי היום".

פנדיט הוצנח לסיטי בשיאו של משבר האשראי ונדרש לשקם את הבנק בעת מחיקות הענק ומפולת 2008. "השנתיים האחרונות היו מאוד עמוסות עבורי", הוא מודה, "והיה חשוב לי להגיע לכאן לפני שהשנה הזו מסתיימת כי זוהי השנה העשירית שלנו כמשרד מקומי כאן. אנחנו חשים שיש לנו עסק טוב כאן ושיש לנו הזדמנות לעשות עבודה מצליחה כאן בישראל".

רוצה להתרחב בישראל

סיטי מעסיקה 130 עובדים בישראל, חדר מסחר האחראי ל-10-15% מהעסקאות בניירות ערך בממוצע וכן 400-500 לקוחות גדולים במשק. לדבריו, "אנחנו חשים שהזדמנויות הצמיחה של ישראל הן אדירות ואנחנו כאן כדי להיות חלק מזה ולתמוך בזה בישראל; זה אומר לוודא שהעסק שלנו יכול לעמוד בקצב הצמיחה. לפני כמה חודשים פתחנו את המחלקה לבנקאות בינלאומית שמטפלת בנושא הבנקאות הפרטית מחוץ לישראל - היבט חשוב כי יש הרבה יהדות בתפוצות ואנחנו חושבים שזה מוצר חשוב ללקוחות בישראל".

פנדיט חשף גם כמה מתוכניות ההתרחבות של סיטי בישראל: "אנחנו בודקים אפשרות כניסה למוצרים הקשורים לתשלום באמצעות הטלפונים הסלולריים כאן בישראל. אנחנו רוצים להגיע למצב שבו הקהל הישראלי שנודד בעולם - ויש 6 מיליון נוסעים ישראלים שיוצאים לחו"ל - יודע בכל מקום שהוא מגיע שני דברים: איפה השגרירות ואיפה הסניף של סיטי".

בהמשך סיפק רמז נוסף לרצונו של הבנק להתרחב לפעילות קמעונאית בישראל ואמר כי "אנחנו יודעים שהעידן שבו הצרכנים האמריקנים התניעו את הכלכלה הגיע לסיומו והצמיחה תבוא מהשווקים המתעוררים. לכן הטרנדים הגדולים בכלכלה היום שאנחנו מבקשים לתפוס הם השווקים המתעוררים והשירותים הגלובליים ואלה שני המוקדים העיקריים שלנו בפעילות החל מעכשיו".

פנדיט לא דיבר על לוחות זמנים להרחבת הפעילות הקמעונאית בישראל, אך ציין כי "אנו מתמקדים להוציא לפועל כרגע את התכניות הללו וישראל היא בהחלט מקום חשוב מהבחינה הזו, כי התכנית שלנו גם מתיישבת היטב עם התכנית של ישראל לצמיחה כלכלית. לפני כמה שנים היינו בנק שאף אחד לא קינא בו והיום אנחנו בנק שראוי לקנא בו בגלל הפעילות הבינלאומית שלנו ודריסת הרגל שלנו".

"עכשיו זו המשמרת שלי"

כאשר נשאל האם סיטי גדולה מכדי ליפול, אותו מונח מפורסם שטבע יו"ר הפדרל ריזרב בן ברננקי לאחר קריסת ליהמן ברדרס שהחריפה את המשבר הכלכלי העולמי, ענה פנדיט: "אנחנו גדולים כחברה, אין ספק".

בעת המשבר הזרים הממשל האמריקני עשרות מיליארדי דולרים לסיטי, בתמורה למניות כמובן, ומצא עצמו עם החזקה של 36% בבנק. משרד האוצר האמריקני כבר החל למכור את המניות והודיע כי בכוונתו למכור את כל המניות עד סוף השנה. פנדיט העריך היום שהממשל לא יצליח למכור את כל המניות עד סוף 2010, אך בכל מקרה הוא צופה שהממשלה ירוויח על "השקעתו" בסיטי. "מגיע להם", אמר פנדיט. "עכשיו זו המשמרת שלי, לא של הממשל".

פנדיט שלל לפי שעה את האפשרות שסיטי ירכוש בנק בישראל ואמר: "מטרתנו העיקרית בישראל היא לצמוח עם הכלכלה ולהמשיך בצורה אורגנית את הפעילות שלנו במדינה. האסטרטגיה שלנו היא אורגנית. עברנו מבנק לסופרמרקט ועכשיו חזרנו להיות בנק וגילינו במה אנחנו טובים כבנק. זה כמו מייקל ג'ורדן שעזב את הכדורסל לתקופה והלך לשחק בייסבול - גם הוא בסוף חזר לכדורסל".

פנדיט התייחס לסוגיית כניסה אפשרית של סיטי לתחום הבנקאות הפרטית בישראל ואמר: "אני לא יודע איך נעשה את זה פה. בחו"ל אנחנו מציעים שירותי בנקאות בינלאומית ונציע גם כאן פתרונות טכנולוגיים - בין אם מדובר בכרטיסי אשראי או שירותים בתחום הסלולרי; אנחנו עדיין לומדים את התחום ומקווים להתפתח בשוק המקומי בדרך הנכונה ביותר".

לגבי החשש מתחתית כפולה בארה"ב (גלישה למיתון נוסף - ע.ר.) אמר פנדיט: "אני חושב שהכלכלה האמריקנית צומחת והשאלה היא פחות על האם תהיה תחתית כפולה ויותר על מה יהיה שיעור הצמיחה - יש צורך בצמיחה של לפחות 2.5% רק כדי לשמור על רמת האבטלה ברמתה הנוכחית, ויותר מזה כדי להוריד את האבטלה, ולכן השאלה היא מה יהיה שיעור הצמיחה. כולנו מקווים שעם שיעורי הריבית הנמוכים ועם הביטחון שלאט לאט צומח בשווקים נראה שיעור צמיחה גבוה יותר".

בתשובה לשאלת "גלובס" על שוק הנדל"ן הישראלי אמר פנדיט כי "כל הצעדים של הרחבת הקרקעות הם חשובים מאוד לאנשים. עושה רושם שיש אפשרות להתמודד עם עליית המחירים. אני חושב שהשוק הזה בישראל הוא באמת מרתק בתקופה הזו - אנחנו עושים חלק מזה באמצעות פעילות הבנקאות הפרטית ואין לנו כוונה ליצור פעילות ייחודית בנושא הזה מעבר לשירותים הרגילים".

מתלהב מהגז

פנדיט ביקר גם במשרדי בטר פלייס אך סירב לומר אם בכוונתו להשקיע בחברה בעתיד. מנגד, הוא הביע התלהבות רבה מקידוחי הנפט והגז ונראה כי הוא כלל לא חושש מהמלצות הביניים של ועדת ששינסקי, אשר במרכזן עומדת ההמלצה להגדיל את חלקה של המדינה מההכנסות מתגליות הנפט והגז משליש לשני שלישים.

"קידוחי הנפט והגז בישראל הם סיפור גדול כי הם מספקים אפשרות לישראל ליצור בדיוק את הצמיחה מהסוג הנכון ומאפשרים לישראל להיות כלכלה יצואנית גדולה אף יותר", אמר פנדיט. הוא הביע תקווה שהכסף שתקבל המדינה מתמלוגי הנפט והגז ישמש לחינוך ויצירת תשתיות אשר יאפשרו לישראל לצמוח לכיוון "כיוונים חשובים", כהגדרתו.

"מלבד כלכלה מתפתחת, הודות לקידוחי הגז והנפט יש לנו בישראל גם הרבה אורחים והרבה עיניים שמסתכלות על השוק", אמר פנדיט ורמז להתעניינות משקיעים זרים בתחום. הוא ציין כי גם סיטי מקווה לממן חלק מההשקעות בתחום הנפט והגז: "אנו רוצים להיות חלק מהצמיחה בישראל. אין שום דבר שהיינו רוצים יותר מאשר להיות חלק מפרויקטים מרתקים מסוג זה".

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה