גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני שונא את רשת פייסבוק - אבל חושב שהיא העתיד"

ספנסר רייס, עורך בכיר במגזין "Wired" המתמחה בניו-מדיה, מאמין כי מודל עסקי יכול רק להפריע לבניית מיזמי אינטרנט ■ "זה היה המודל של 'הפינגטון פוסט' והוא הוכיח את עצמו"

"אני שונא את רשת פייסבוק, אבל חושב שהיא העתיד. פייסבוק במאה ה-21 היא כמו חברת הטלפון במאה ה-20. אני רואה בה חברת תשתית", כך אומר ספנסר רייס, עורך בכיר במגזין "Wired", בראיון מיוחד ל"גלובס".

הקריירה של רייס כוללת 20 שנות עיתונות בתפקידים שונים ב"Wired" וב"ניוזוויק". רייס מתמחה בניו-מדיה, באנרגיה ירוקה ובטיסות מסחריות לחלל. הוא גם אורח "גלובס" במסגרת ועידת ישראל לעסקים שתתקיים ב-12-13 בדצמבר.

השיח הציבורי סביב מדיה חדשה יוצר תחושה אצל רבים כי מדובר באופנה חולפת ולא בעסק ממשי. "במונחי שווי שוק, 20 חברות הניו-מדיה המובילות שוות ל-20 גופי המדיה המסורתית הגדולים, עם שווי מצרפי של כחצי טריליון דולר", אומר רייס, "כך שבניגוד למה שחושבים, מדיה חדשה היא לא עסק לילדים".

כדוגמה לכך מביא רייס את "הפינגטון פוסט", גוף חדשות שהוגדר בעבר כ"בלוג המשפיע בעולם". "בתחילת הדרך של 'הפינגטון פוסט' הייתי סקפטי", אומר רייס. "אבל כיום אני מאמין במודל. יש שם 80 מהנדסים שבונים פלטפורמה שמשלבת מדיה חברתית, עם פרסונליזציה ומערכת פרסום חברתית. יש שם עוד 80 עורכים, שעסוקים באריזה ובשכתוב תכנים של כותבים חיצוניים. הם משתמשים בבלוגרים מפורסמים שמייצרים תוכן מדהים, וזה מביא להם טראפיק ופופולריות. אחרי שיצרו את הפלטפורמה הזו, הם בנו בתהליך אבולוציוני את כל האספקטים העסקיים, בנו פופולריות והתחילו לחשוב גם על הכסף".

- לדעתך, קודם יש לבנות משהו גדול - ורק אחר-כך לחשוב איך עושים מזה כסף?

"זה לא תמיד עובד, אבל זה אפשרי וגם קרה בעבר. איש העסקים ד"ר יוסי ורדי, מבעלי ICQ שנמכרה ל-AOL, אמר בעבר כי 'הכנסות הן גורם מפריע'. הוא ספג ביקורת רבה על כך - אבל צדק. בסרט 'הרשת החברתית' על פייסבוק אפשר היה לראות כמה אנרגיה בזבז אדוארדו סברין בניסיון לחפש מפרסמים לפייסבוק. ואז הגיע פיטר תייל, שאמר: 'הנה צ'ק, עזבו אתכם מהכנסות, נדאג לזה אחר-כך'. יש שלב בבניית גוף מדיה אינטרנטי שזה פשוט הרסני לחשוב בו על מודל עסקי".

"תוכן ממותג כמו באופרות סבון"

פייסבוק, הרשת החברתית הגדולה בעולם שיש לה למעלה מחצי מיליארד משתמשים, נהנית מהכנסות של מאות מיליוני דולרים. משום שהיא פרטית, המספרים שלה נמצאים קרוב לחזה של מארק צוקרברג, המייסד והמנכ"ל, ורחוק מעיני הציבור. אך בחברה בסדר גודל כשלה, קשה שלא לחפש את המודל העסקי. כיצד היא יכולה להרוויח?

"פרסום מסורתי-קונבנציונלי לא יכול להצליח בסביבה חברתית", אומר רייס. "פייסבוק אינה לוח מודעות, וזו שגיאה להתייחס אליה כך. הפתרון צריך להיות בצורה של תוכן ממותג - פרסומת שאנשים יביטו עליה כעל תוכן. אופרות הסבון התחילו כך.

"למשל, המשתמש מקבל משחק חברתי כלשהו בחינם, בחסות קוקה-קולה. הוא יכול גם לחלק אותו לחברים ולשחק איתם, ללא תשלום. בכל מקום שהמשחק ישוחק ואנשים ייהנו, הם תמיד יזכרו שקוקה-קולה נתנו להם את המשחק הזה, וזה סוג של פרסום. העיקר, הוא לייצר חוויה שאינה מבוססת הפרעה. היום פרסום הוא משהו שמפריע לנו לצפות בתוכן. במדיה החברתית הפרסום הוא התוכן עצמו, החוויה עצמה".

אחת מהחברות שמצאו מודל עסקי מהודק בתחום האינטרנט היא גוגל, ענקית החיפוש, ששווייה 185 מיליארד דולר. אבל לא לעולם חוסן.

"גוגל היא מונופול בתחום מאוד מוגבל", טוען רייס. "פייסבוק, לעומתה, שולטת בתקשורת שלנו עם חברים, מעורה בכל מה שקורה בחיינו ומחזיקה את הזהות של כולם במקום אחד. זה רעיון טוב, אבל יהיו מי שישאלו אם זה נכון פוליטית שחברה אחת תשלוט בכל-כך הרבה.

"גוגל היא One Trick Pony, חברה שיש לה מקור הכנסה עיקרי אחד, והוא פרסום מבוסס חיפוש. יש לה המון כסף, והיא ניסתה עשרות פעילויות מחוץ לכך - ונכשלה כמעט בכולן.

"עד לא מזמן גוגל היתה המקום שבו יש את כל המידע שאפשר לקבל מהאינטרנט, ואז באה פייסבוק ויצרה חור שחור שאי-אפשר לסרוק. ולאחר מכן באה אפל ויצרה עוד חור שחור - עולם של אפליקציות, שגם אותו גוגל לא יודעת לבדוק.

"גוגל אינה אותה החברה שכולנו אהבנו לפני 5 שנים. היום רואים בה יותר תאגיד גדול, כמו שראו בעבר במיקרוסופט. זה לא מפתיע, אם כך, שמניית גוגל נשחקת ושהעובדים שלה עוזבים לאפל ולפייסבוק, שנראות כחברות מבטיחות הרבה יותר".

לדברי רייס, הזמנים הנוכחיים טובים למפתחי רעיונות. "פייסבוק ועולם האפליקציות מחליפים את האינטרנט. זה קורה, בין היתר, משום שרעיונות טובים מגיעים יותר מהר ויותר בזול להרבה אנשים. זו בשורה ממוינת ליזמים ולגולשים", הוא טוען.

"טוויטר שווה יותר תחת גוגל"

ההערכות הן כי גוגל רוצה להשתמש ביתרות המזומן הדשנות שלה לביצוע רכישה גדולה. בין היתר, היא רצתה לרכוש את אתר גרופון תמורת 6 מיליארד דולר, אך בעליו סירבו בנימוס. היא גם ניסתה בעבר לרכוש את טוויטר, פלטפורמת המיקרו-בלוגינג, אותה מגדיר רייס כ"חברה עם מוצר מעניין והמון משתמשים, אבל שאין לה מושג איך עושים כסף".

"גוגל תנסה לרכוש פלטפורמות לוהטות כמו טוויטר או גרופון משום שהיא לא מצליחה לעשות זאת בעצמה", אומר רייס. "עיקר ההכנסה של טוויטר היום היא ממשקיעים שמאמינים שבשלב כלשהו אפשר יהיה להפוך את הפלטפורמה למשהו שמייצר כסף. זה לא משוגע לחשוב שטוויטר יכולה להיות שווה יותר ברגע שהיא תהיה חלק מסל המוצרים של גוגל - ממש כפי שקרה עם YouTube, אתר שיתוף קבצי הווידיאו, שתחת גוגל מתפקד עדיין כאתר עצמאי".

אפל, החברה שייסד סטיב ג'ובס ושהביאה את האפליקציות לעולם, היא לדברי רייס "בין החברות הבודדות בעולם שהוכיחו יכולת להיכנס לתעשיות חדשות ולחולל מהפכות, תוך שהן מייצרות רווחי-עתק. נהוג לייחס את ההצלחה שלה בעיקר לג'ובס, אבל הייתי מייחס יותר חשיבות גם לצוות שלו.

"אם היתה לך אופציה ללמוד מנהל עסקים בהרווארד במשך 3 שנים או להיות עוזר של ג'ובס במשך אותה התקופה, מה היה תורם יותר לידע שלך? התשובה ברורה עבורי, אז אני חושב שאנשים שעובדים איתו במשך עשור בוודאי יודעים משהו, לא?".

"המשמעות של להיות דיגיטלי אינה רק לשים תכנים באינטרנט"

מלבד היותו עורך בכיר במגזין "Wired", ספנסר רייס משמש כמנהל ב-Monaco Media Forum - מפגש שנתי של גופי שידור ועיתונים מקוונים ומודפסים, המתרחש במונטה-קרלו.

- איל העיתונות רופרט מרדוק, בעל השליטה בקבוצת ניוז קורפ, הכריז לאחרונה על הקמת עיתון מבוסס iPad - מחשב לוח של אפל - ונטול נייר. מה ההיגיון מאחורי המהלך?

רייס: "הוא נכשל ב-5 השנים האחרונות בהפיכת העיתונים שלו לדיגיטליים. כאשר מתחילים מאפס עם מיזם חדש, שאפתני ככל שיהיה, לפחות אין את כל המלחמות עם אנשי המחלקות המסחריות והעורכים. מקימים ביזנס חדש, בלי פוליטיקה.

"עבדתי ב'ניוזוויק' שנים רבות, וכאשר העסק שקע, האנשים שהיו אמורים להוביל לא ידעו מה לעשות. משמעה של היכולת לבנות פלטפורמה דיגיטלית היא לא רק להפוך את התכנים לזמינים באינטרנט. מי שלא מבין את המורכבות הזו - לא ישרוד".

בעבר אמר מרדוק, לאחר שניוז קורפ רכשה את מייספייס, כי הולדת תקשורת ההמונים השמידה את עולם המלכים והאריסטוקרטים, וכי עולם המדיה החדשה מעביר את הכוח מהעורכים והמו"לים אל הציבור, אל האנשים.

"באותה התקופה, 2005-2006, גוגל היתה בשיאה, והיתה תחושה שהעולם הולך לכיוון שבו התוכן הטוב מנצח. עולם של פיזור כוח ושל הרבה ספקים קטנים של תוכן שמחליפים את יצרני הלהיטים. המציאות היום היא שיצרני הלהיטים - כמו למשל הסרט 'אוואטר' - מצליחים יותר מאי-פעם. יש תופעה של קיטוב - הגדולים מתחזקים והבינוניים מאבדים מכוחם. החוכמה היא להיות גדול מאוד או קטן וממוקד, לא באמצע".

עוד כתבות

גיא פרופר, מנכ''ל סוגת / איור: גיל ג'יבלי

המנכ"ל שגדל בבית שבו הומצאה הבמבה ומוביל עכשיו הנפקה חדשה בשוק המזון

שורה של רכישות אסטרטגיות הפכו את סוגת לאחת מחברות המזון המובילות במשק ● כעת פועלת קרן פורטיסימו להנפיק את החברה, שמנהל גיא פרופר, לפי שווי של 900 מיליון שקל ● סוגת, שהפכה למרכזית במכירת מוצרי מזון בסיסיים, מציגה יציבות בהכנסות לצד קפיצה ברווח

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ’ וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

למרות ההתנגדות בקואליציה: נתניהו תומך ברפורמת החלב של סמוטריץ'

במשרד החקלאות כינו את התוכנית הזו "אובססיה", ארגוני הרפתנים תומכים בתכנון הריכוזי הקיים, וגם חלק ממפלגות הקואליציה והאופוזיציה מתנגדות ● אך כעת, הרפורמה בחלב של שר האוצר זוכה לתמיכתו של ראש הממשלה ● בינתיים, סמוטריץ' תוקף: "תנובה, טרה ושטראוס שופכים עכשיו מיליונים על מיליונים על מיליונים בקמפיין שקרי ודמגוגי נגדי"

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

לא יעילה לאלצהיימר: התרופה של נובו נורדיסק אכזבה את המשקיעים

הרכיב הפעיל בתרופה אוזמפיק של נובו נורדיסק לא הצליח להראות יעילות בניסוי לטיפול במחלת האלצהיימר ● למרות שהיא הודיעה מלכתחילה למשקיעים כי מדובר בהימור, מניית החברת צוללת במסחר בדנמרק, ובמסחר המוקדם בוול סטריט

באי הוועידה / צילום: ראי כץ

המגזר העסקי בוועידת ישראל לעסקים: תמונות ורגעים מהמפגש

כ-250 מנכ"לים ויושבי-ראש של חברות במשק לקחו חלק בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים, שהתקיים במוצאי שבת במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב ● היום, בפעם ה-32 התקיימה ועידת ישראל לעסקים של גלובס, בסימן "חוסן מול האתגרים" ● אירועים ומינויים

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל צפוי להוריד את הריבית אחרי קרוב לשנתיים. לאן הולכים מכאן?

בשוק צופים בהסתברות כמעט מוחלטת שבנק ישראל יפחית בהחלטה הקרובה את הריבית בשיעור סולידי של 25 נקודות בסיס - לרמה של 4.25% ● הפעם האחרונה שבה הריבית ירדה בשיעור זהה הייתה בינואר 2024 ● עם זאת, מי שמצפה לרצף הפחתות ריבית עשוי להתבדות

אולם התצוגה החדש של טסלה בקריית אתא / צילום: יח''צ טסלה

הנתונים מגלים: הישראלים קונים פחות מכוניות חשמליות

הרכב החשמלי הוא הסגמנט החסכוני והירוק בשוק, אך ב־2025 נרשמה ירידה במכירות שלו ● הסיבות: שחיקת הטבות מיסוי והפופולריות של רכבי הפלאג־אין, בעיקר עבור ציי רכב ● למרות המגמה, בטסלה מרחיבים את ההשקעות בישראל, ורק לאחרונה חנכו אולם מכירות חדש בתל אביב ומרכז בקריית אתא

הרמטכ''ל אייל זמיר / צילום: דובר צה''ל

הדחת הקצינים הבכירים: איך ההליך אמור להתבצע, והאם זה יפגע להם בכיס?

הרמטכ"ל אייל זמיר הודיע במפתיע על שורת הדחות בצמרת הצבא, ועורר סערה ציבורית ● עם מי צריך להתייעץ לפני שמדיחים מהצבא, האם יש להדחה משמעויות פרקטיות ועד כמה מדובר בצעד תקדימי? ● המשרוקית של גלובס עושה סדר

אוזניות Nothing Ear 3 / צילום: יח''צ

האם האוזניות של Nothing נכנסו לליגה של הגדולים?

האוזניות החכמות Nothing Ear 3 מנסות לספק חלופה למוצרים כמו איירפודס ו־Galaxy Buds f הן מציעות סאונד וביטול רעשים טוב, לצד מיקרופון איכותי ● מנגד, נתקלנו בבעיות בחיבוריות וגם המחיר קפץ למעלה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בתל אביב; אלקטרה נדל"ן זינקה בכ-10%, טבע קפצה בכ-3%

מדד ת"א 35 קפץ בכ-1.5% ● עליות נרשמו גם בבורסות העולם ● בנק ישראל הוריד את הריבית ברבע אחוז ● ההסבר של גולדמן סאקס לנפילות בוול סטריט - גידור סיכונים ● בלומברג: מניות הקמעונאות זקוקות לנס כדי להציל את 2025 הקשה ● במיטב מציעים אלטנטיבות מפתיעות לשוק האמריקאי היקר

בורסת נאסד''ק, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות חדות בוול סטריט, בהובלת מניות הטכנולוגיה; אלפאבית מזנקת בכ-6%

הנאסד"ק מזנק בכ-2.5% ● טסלה קופצת בכ-7%, ברודקום בכ-10% ● ההסבר של גולדמן סאקס לנפילות בוול סטריט - גידור סיכונים • הנפילה של אורקל ● בלומברג: מניות הקמעונאות זקוקות לנס כדי להציל את 2025 הקשה • במיטב מציעים את אסיה כאלטרנטיבה לשוק האמריקאי היקר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנגיד מצנן את הצפי להמשך הורדת ריבית, ויוצא נגד מיסוי חדש על הבנקים

לראשונה זה קרוב לשנתיים, בנק ישראל הפחית את שיעור הריבית ב־0.25% ● הנגיד פרופ' אמיר ירון משדר בראיון לגלובס כי הוא מתכוון להיות זהיר בהחלטות הבאות ● בנוסף, הוא יצא נגד כוונת הממשלה להטיל מס חדש על הבנקים וקרא להקים ועדה מיוחדת שתבחן את הנושא

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

החברה הישראלית שקיבלה אישור FDA למכשיר להערכת תפקוד המוח

מערכת ישראלית להערכת תפקוד המוח מקבלת אישור FDA ● טבע יוצאת בסדרת אתגרי חדשנות בהשקעה שנתית של עשרות מיליוני דולרים ● סטארט־אפ לעריכה גנטית מגייס 8 מיליון דולר ● בדיקת ההיריון ברוק של סליגנוסטיקס מגיעה למדפי הפארם בגרמניה ● וגם: חוקר מהדסה זוכה להכרה בינלאומית ● השבוע בביומד

ולדימיר פוטין - נשיא רוסיה, דונלד טראמפ - נשיא ארה''ב, וולודימיר זלנסקי - נשיא אוקראינה / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson, Alex Brandon, Jacquelyn Martin

מניות ביטחוניות ירדו, אירופה במצוקה: ארה"ב דוחפת להסכם שלום כפוי באוקראינה

הבית הלבן הפתיע את אירופה כשדרש מקייב בסוף השבוע לקבל תוכנית שלום ובה הגבלות צבאיות וכן ויתור על שטחים ● האירופאים קוראים לתוכנית "בסיס לדיון" ושוב נאלצים לבקש מקום ליד שולחן הדיונים ● לצד ירידות במניות ביטחוניות, באיחוד מנסים לקנות זמן להקמת כוח צבאי

מתנת הניחומים לישראל על אספקת F-35 לסעודיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארגונים פרו־פלסטינים ממשיכים לרדוף ספקיות אמצעי לחימה של ישראל, ערב הסעודיה תקבל מטוסי F-35 פחות מתקדמים מאלו של ישראל, ואיראן פונה לצעד חדש במאבק התודעה נגד ישראל: הקמת ערוץ טלוויזיה בעברית ● כותרות העיתונים בעולם

גבי בוגנים / צילום: פזית אסולין

הרוכשת מצאה טעות של 20 מיליון שקל, והמוכר טוען: ״לא ביצעה בדיקת נאותות"

לאחר שרכשה את השליטה בחברת התוכנה ב־93 מיליון שקל, טוענת אקסל כי סינאל רשמה בעבר הכנסות יתר של 20 מיליון שקל בשל הפרשה שגויה ● המוכר: "אולי רוצים לשפר תנאי העסקה"

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלי אאורה / צילום: תמר מצפי

הכנסות אאורה זינקו ב-65% ברבעון. מה קרה למכירות הדירות?

אאורה מסכמת רבעון עם זינוק בהכנסות וברווחים, אך מכירות הדירות מתחילת השנה עדיין רחוקות מהיעד ● בחברה מקווים שמסלול הרכישה החדש, "דירה בביטחון", יסייע להגדיל את המכירות

השר חיים כץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

באופן רשמי: חיים כץ מונה לשר הבריאות והרווחה

חיים כץ מונה רשמית לשר הבריאות והרווחה, נוסף על תיקי התיירות והבינוי, ומחזיק כעת בארבעה תיקים

מימין: אסף זגריזק, שאול שניידר ועמית לנג בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: רפי קוץ

יו"ר נמל אשדוד שאול שניידר: "אני לא מתנגד להנפקה"

שניידר אמר את הדברים בשיחה בנושא התשתיות הקריטיות של ישראל בוועידת ישראל לעסקים של גלובס ● מנכ"ל מקורות עמית לנג: "יש לישראל פוטנציאל להיות ספקית מים לסוריה וכך ליצור מארג גאו-פוליטי"

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

בנק ישראל הוריד את הריבית - לראשונה מאז ינואר 2024

הוועדה המוניטרית החליטה להוריד את הריבית ברבע אחוז ל-4.25%, בהתאם לצפי ● זאת, לנוכח התמתנות האינפלציה, התחזקות השקל והירידה באי־הוודאות ובפרמיית הסיכון של ישראל ● עם זאת, המשך הורדות הריבית עדיין בסימן שאלה