גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני שונא את רשת פייסבוק - אבל חושב שהיא העתיד"

ספנסר רייס, עורך בכיר במגזין "Wired" המתמחה בניו-מדיה, מאמין כי מודל עסקי יכול רק להפריע לבניית מיזמי אינטרנט ■ "זה היה המודל של 'הפינגטון פוסט' והוא הוכיח את עצמו"

"אני שונא את רשת פייסבוק, אבל חושב שהיא העתיד. פייסבוק במאה ה-21 היא כמו חברת הטלפון במאה ה-20. אני רואה בה חברת תשתית", כך אומר ספנסר רייס, עורך בכיר במגזין "Wired", בראיון מיוחד ל"גלובס".

הקריירה של רייס כוללת 20 שנות עיתונות בתפקידים שונים ב"Wired" וב"ניוזוויק". רייס מתמחה בניו-מדיה, באנרגיה ירוקה ובטיסות מסחריות לחלל. הוא גם אורח "גלובס" במסגרת ועידת ישראל לעסקים שתתקיים ב-12-13 בדצמבר.

השיח הציבורי סביב מדיה חדשה יוצר תחושה אצל רבים כי מדובר באופנה חולפת ולא בעסק ממשי. "במונחי שווי שוק, 20 חברות הניו-מדיה המובילות שוות ל-20 גופי המדיה המסורתית הגדולים, עם שווי מצרפי של כחצי טריליון דולר", אומר רייס, "כך שבניגוד למה שחושבים, מדיה חדשה היא לא עסק לילדים".

כדוגמה לכך מביא רייס את "הפינגטון פוסט", גוף חדשות שהוגדר בעבר כ"בלוג המשפיע בעולם". "בתחילת הדרך של 'הפינגטון פוסט' הייתי סקפטי", אומר רייס. "אבל כיום אני מאמין במודל. יש שם 80 מהנדסים שבונים פלטפורמה שמשלבת מדיה חברתית, עם פרסונליזציה ומערכת פרסום חברתית. יש שם עוד 80 עורכים, שעסוקים באריזה ובשכתוב תכנים של כותבים חיצוניים. הם משתמשים בבלוגרים מפורסמים שמייצרים תוכן מדהים, וזה מביא להם טראפיק ופופולריות. אחרי שיצרו את הפלטפורמה הזו, הם בנו בתהליך אבולוציוני את כל האספקטים העסקיים, בנו פופולריות והתחילו לחשוב גם על הכסף".

- לדעתך, קודם יש לבנות משהו גדול - ורק אחר-כך לחשוב איך עושים מזה כסף?

"זה לא תמיד עובד, אבל זה אפשרי וגם קרה בעבר. איש העסקים ד"ר יוסי ורדי, מבעלי ICQ שנמכרה ל-AOL, אמר בעבר כי 'הכנסות הן גורם מפריע'. הוא ספג ביקורת רבה על כך - אבל צדק. בסרט 'הרשת החברתית' על פייסבוק אפשר היה לראות כמה אנרגיה בזבז אדוארדו סברין בניסיון לחפש מפרסמים לפייסבוק. ואז הגיע פיטר תייל, שאמר: 'הנה צ'ק, עזבו אתכם מהכנסות, נדאג לזה אחר-כך'. יש שלב בבניית גוף מדיה אינטרנטי שזה פשוט הרסני לחשוב בו על מודל עסקי".

"תוכן ממותג כמו באופרות סבון"

פייסבוק, הרשת החברתית הגדולה בעולם שיש לה למעלה מחצי מיליארד משתמשים, נהנית מהכנסות של מאות מיליוני דולרים. משום שהיא פרטית, המספרים שלה נמצאים קרוב לחזה של מארק צוקרברג, המייסד והמנכ"ל, ורחוק מעיני הציבור. אך בחברה בסדר גודל כשלה, קשה שלא לחפש את המודל העסקי. כיצד היא יכולה להרוויח?

"פרסום מסורתי-קונבנציונלי לא יכול להצליח בסביבה חברתית", אומר רייס. "פייסבוק אינה לוח מודעות, וזו שגיאה להתייחס אליה כך. הפתרון צריך להיות בצורה של תוכן ממותג - פרסומת שאנשים יביטו עליה כעל תוכן. אופרות הסבון התחילו כך.

"למשל, המשתמש מקבל משחק חברתי כלשהו בחינם, בחסות קוקה-קולה. הוא יכול גם לחלק אותו לחברים ולשחק איתם, ללא תשלום. בכל מקום שהמשחק ישוחק ואנשים ייהנו, הם תמיד יזכרו שקוקה-קולה נתנו להם את המשחק הזה, וזה סוג של פרסום. העיקר, הוא לייצר חוויה שאינה מבוססת הפרעה. היום פרסום הוא משהו שמפריע לנו לצפות בתוכן. במדיה החברתית הפרסום הוא התוכן עצמו, החוויה עצמה".

אחת מהחברות שמצאו מודל עסקי מהודק בתחום האינטרנט היא גוגל, ענקית החיפוש, ששווייה 185 מיליארד דולר. אבל לא לעולם חוסן.

"גוגל היא מונופול בתחום מאוד מוגבל", טוען רייס. "פייסבוק, לעומתה, שולטת בתקשורת שלנו עם חברים, מעורה בכל מה שקורה בחיינו ומחזיקה את הזהות של כולם במקום אחד. זה רעיון טוב, אבל יהיו מי שישאלו אם זה נכון פוליטית שחברה אחת תשלוט בכל-כך הרבה.

"גוגל היא One Trick Pony, חברה שיש לה מקור הכנסה עיקרי אחד, והוא פרסום מבוסס חיפוש. יש לה המון כסף, והיא ניסתה עשרות פעילויות מחוץ לכך - ונכשלה כמעט בכולן.

"עד לא מזמן גוגל היתה המקום שבו יש את כל המידע שאפשר לקבל מהאינטרנט, ואז באה פייסבוק ויצרה חור שחור שאי-אפשר לסרוק. ולאחר מכן באה אפל ויצרה עוד חור שחור - עולם של אפליקציות, שגם אותו גוגל לא יודעת לבדוק.

"גוגל אינה אותה החברה שכולנו אהבנו לפני 5 שנים. היום רואים בה יותר תאגיד גדול, כמו שראו בעבר במיקרוסופט. זה לא מפתיע, אם כך, שמניית גוגל נשחקת ושהעובדים שלה עוזבים לאפל ולפייסבוק, שנראות כחברות מבטיחות הרבה יותר".

לדברי רייס, הזמנים הנוכחיים טובים למפתחי רעיונות. "פייסבוק ועולם האפליקציות מחליפים את האינטרנט. זה קורה, בין היתר, משום שרעיונות טובים מגיעים יותר מהר ויותר בזול להרבה אנשים. זו בשורה ממוינת ליזמים ולגולשים", הוא טוען.

"טוויטר שווה יותר תחת גוגל"

ההערכות הן כי גוגל רוצה להשתמש ביתרות המזומן הדשנות שלה לביצוע רכישה גדולה. בין היתר, היא רצתה לרכוש את אתר גרופון תמורת 6 מיליארד דולר, אך בעליו סירבו בנימוס. היא גם ניסתה בעבר לרכוש את טוויטר, פלטפורמת המיקרו-בלוגינג, אותה מגדיר רייס כ"חברה עם מוצר מעניין והמון משתמשים, אבל שאין לה מושג איך עושים כסף".

"גוגל תנסה לרכוש פלטפורמות לוהטות כמו טוויטר או גרופון משום שהיא לא מצליחה לעשות זאת בעצמה", אומר רייס. "עיקר ההכנסה של טוויטר היום היא ממשקיעים שמאמינים שבשלב כלשהו אפשר יהיה להפוך את הפלטפורמה למשהו שמייצר כסף. זה לא משוגע לחשוב שטוויטר יכולה להיות שווה יותר ברגע שהיא תהיה חלק מסל המוצרים של גוגל - ממש כפי שקרה עם YouTube, אתר שיתוף קבצי הווידיאו, שתחת גוגל מתפקד עדיין כאתר עצמאי".

אפל, החברה שייסד סטיב ג'ובס ושהביאה את האפליקציות לעולם, היא לדברי רייס "בין החברות הבודדות בעולם שהוכיחו יכולת להיכנס לתעשיות חדשות ולחולל מהפכות, תוך שהן מייצרות רווחי-עתק. נהוג לייחס את ההצלחה שלה בעיקר לג'ובס, אבל הייתי מייחס יותר חשיבות גם לצוות שלו.

"אם היתה לך אופציה ללמוד מנהל עסקים בהרווארד במשך 3 שנים או להיות עוזר של ג'ובס במשך אותה התקופה, מה היה תורם יותר לידע שלך? התשובה ברורה עבורי, אז אני חושב שאנשים שעובדים איתו במשך עשור בוודאי יודעים משהו, לא?".

"המשמעות של להיות דיגיטלי אינה רק לשים תכנים באינטרנט"

מלבד היותו עורך בכיר במגזין "Wired", ספנסר רייס משמש כמנהל ב-Monaco Media Forum - מפגש שנתי של גופי שידור ועיתונים מקוונים ומודפסים, המתרחש במונטה-קרלו.

- איל העיתונות רופרט מרדוק, בעל השליטה בקבוצת ניוז קורפ, הכריז לאחרונה על הקמת עיתון מבוסס iPad - מחשב לוח של אפל - ונטול נייר. מה ההיגיון מאחורי המהלך?

רייס: "הוא נכשל ב-5 השנים האחרונות בהפיכת העיתונים שלו לדיגיטליים. כאשר מתחילים מאפס עם מיזם חדש, שאפתני ככל שיהיה, לפחות אין את כל המלחמות עם אנשי המחלקות המסחריות והעורכים. מקימים ביזנס חדש, בלי פוליטיקה.

"עבדתי ב'ניוזוויק' שנים רבות, וכאשר העסק שקע, האנשים שהיו אמורים להוביל לא ידעו מה לעשות. משמעה של היכולת לבנות פלטפורמה דיגיטלית היא לא רק להפוך את התכנים לזמינים באינטרנט. מי שלא מבין את המורכבות הזו - לא ישרוד".

בעבר אמר מרדוק, לאחר שניוז קורפ רכשה את מייספייס, כי הולדת תקשורת ההמונים השמידה את עולם המלכים והאריסטוקרטים, וכי עולם המדיה החדשה מעביר את הכוח מהעורכים והמו"לים אל הציבור, אל האנשים.

"באותה התקופה, 2005-2006, גוגל היתה בשיאה, והיתה תחושה שהעולם הולך לכיוון שבו התוכן הטוב מנצח. עולם של פיזור כוח ושל הרבה ספקים קטנים של תוכן שמחליפים את יצרני הלהיטים. המציאות היום היא שיצרני הלהיטים - כמו למשל הסרט 'אוואטר' - מצליחים יותר מאי-פעם. יש תופעה של קיטוב - הגדולים מתחזקים והבינוניים מאבדים מכוחם. החוכמה היא להיות גדול מאוד או קטן וממוקד, לא באמצע".

עוד כתבות

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

שלישיית "מה קשור" מסדרת דאבל לפרסומת של פרטנר: הזכורה והאהובה ביותר השבוע

רמת האהדה לפרסומת של פרטנר גבוהה כמעט פי שניים מהפרסומת במקום השני, השייכת להוט - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומת ה־AI החדשה והמקפיצה של חברת הביטוח הראל מתברגת במקום השביעי הזכירות

אז מה באמת עומד מאחורי טרנד הילדים סיקס־סבן? / צילום: Shutterstock

אז מה באמת עומד מאחורי טרנד הילדים סיקס־סבן?

מהי אולומואוצקי טברוז'ק, היכן נמצא רחוב שלושת החצים, ואיזו תחנת רדיו שידרה מבניין בית הספר "המנחיל" שברמת גן? ● הטריוויה השבועית

בית פרטי על שטח של דונם בשדה אליעזר / צילום: תמר לוין

עם נוף לחרמון: בכמה נמכר בית פרטי על שטח של דונם בשדה אליעזר?

במושב שדה אליעזר בעמק החולה, נמכר בית פרטי בן 5 חדרים תמורת 3.83 מיליון שקל ● הבית בשטח בנוי של 180 מ"ר, על קרקע בשטח של דונם וממוקם בהרחבה החדשה של המושב ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

עידו דויטש / צילום: קין עלית צילומי תדמית

בגיל 8 הוא פתח עסק בבית הספר. היום הפיתוח שלו משמש גופי ביון וממשלות בעולם

הוא גדל בקריית שמונה, הפך את בית הספר לזירת עסקים, שיחק בהפועל גליל עליון וחלם להגיע ל־NBA ● אחרי שניסה לכבוש את ארה"ב עם מיזם לשטיפת סכו"ם, חזר לארץ ● היום הפיתוח שלו משמש גופי ביון וממשלות בעולם ● שיחה קצרה עם עידו דויטש, מייסד–שותף ומנכ"ל ארגו

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?

ח'אלד משעל / צילום: ap, Osama Faisal

חמאס הכריע: תוך ימים או שבועות יתקיימו בחירות בארגון

דיווח סעודי: חמאס מתכוון לקיים בחירות לראשות הלשכה המדינית "בתוך ימים או שבועות" ●  המשטרה באיטליה עצרה תשעה חשודים בגין גיוס כספים עבור חמאס ● נתפס המחבל החשוד בירי ליד מחסום חשמונאים ● שמשון מרדכי בן 68 ואביב מאור בת 19 הם הנרצחים בפיגוע המשולב בצפון ● ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז על הכרה רשמית ברפובליקה של סומלילנד כמדינה עצמאית וריבונית; מצרים, קטאר וטורקיה גינו ● עדכונים שוטפים

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

השינויים שישפיעו על הכסף שלנו ב-2026 - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

כל מה שצריך לדעת על השינויים שישפיעו על הכסף שלנו לקראת 2026 ● מה ההבדלים בין פוליסות חיסכון וגמל להשקעה ואיפה מרוויחים יותר ● זו השנה החזקה בשוק ההנפקות מאז 2021 בבורסה בת"א - ואלו ההנפקות הגדולות ● וגם: למה כדאי לכם להשקיע בזהב?

ח''כ חנוך מילביצקי, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכספים מעבירה מיליארד שקל לחינוך החרדי, רגע לפני סוף שנת התקציב

ועדת הכספים אישרה העברת כמיליארד שקל למוסדות החינוך החרדי, שבוע לפני תום שנת התקציב ● מאות מיליונים מיועדים למוסדות לא מפוקחים שאינם מלמדים את מלוא לימודי הליבה

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א ננעלה באדום בוהק: אנליסטים מסבירים - מה עומד מאחורי הירידות?

ת"א 35 נפל ביותר מ-3% ומדד הביטוח צנח כמעט ב-7% ● מניות הביטוח מחקו היום 9.4 מיליארד שקל משוויין ● שר האוצר מאיים על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים בעקבות המס החדש המתוכנן, אכפיל אותו ● אנרג'יקס מגייסת כסף ומנמיכה תחזיות, אחת הסיבות: "איכות רוח ירודה בפולין ● בוול סטריט וברוב הבורסות בעולם לא יתקיים היום מסחר לרגל חג המולד

סיכום שנה / צילום: ואניה סאוויק – נסדא''ק, נקסט ויז'ן

עסקת הענק, ​הפגישה הדרמטית והמניה שטסה: השנה הזוהרת של שוק ההון

בורסת תל אביב מסכמת את אחת השנים הטובות בתולדותיה ● אלה היו האנשים, האירועים והעסקאות שעשו את השנה

עמדת הטעינה המהירה של אקספנג / צילום: יח''צ

400 ק"מ נוספים בדקות ספורות: טסלה והסיניות מתכננות מהפכה בשוק הטעינה של רכב חשמלי בישראל

בקרוב זמן הטעינה של רכבים חשמליים עשוי להיות קצר כמו זמן התדלוק ● רשות התחרות צפויה לפרסם בקרוב שורה של חוות דעת על חידוש רישיונות ליבוא רכב ● MG משיקה בישראל שני דגמי קרוס-אובר בתמחור אגרסיבי ● השבוע בענף הרכב

זירת הפיגוע סמוך לעין חרוד / צילום: תיעוד מבצעי מד''א

שני הנרצחים בפיגוע המשולב - אביב מאור ושמשון מרדכי

שמשון מרדכי ואביב מאור נרצחו בפיגוע בצפון ● ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז היום על הכרה רשמית ברפובליקה של סומלילנד כמדינה עצמאית וריבונית; מצרים וטורקיה גינו ● החל מ-1.1: ההנחיות החדשות של צה"ל למשרתי המילואים ● המאמצים לאיתור רן גואילי והמסר הישראלי למתווכות ● עדכונים שוטפים

מתחם שיכון הרופאים בתל השומר / הדמיה: Arceffect Adi Bueno

החברה שזכתה במכרז הענק לפרויקט דיור להשכרה בתל השומר

אשטרום זכתה במכרז להקמת למעלה מאלף יחידות דיור בתל השומר, הוועדה המחוזית תדון בתוכנית הענק למתחם תחנת נגה בגבעתיים, שתי עסקאות מימון גדולות נחתמו בטבריה ובירושלים, וגם: המהלך החדש של משרד השיכון לטובת אזרחים הזכאים לסיוע בשכר דירה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מטוס של חברת התעופה TUS IL / צילום: באדיבות אתר TUS

חברת התעופה הישראלית החדשה החלה בגיוס טייסים

קבוצת קווי חופשה, שכיום מחזיקה בבעלותה את בלו בירד וטוס איירווייז האירופיות, תשיק בקרוב חברת תעופה ישראלית חדשה, TUS IL, שתתחרה על טיסות קצרות־טווח ● גיוס הטייסים לחברה החל וזאת לקראת תחילת פעילותה, אשר צפוי כבר ברבעון הראשון של 2026

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ הודיע: ארה"ב תקפה יעדי דאעש בניגריה

לדברי נשיא ארה"ב, התקיפות בוצעה בהוראתו וכללו שורת יעדים ● המהלך מגיע לאחר שבועות של איומים אמריקאים לפעולה צבאית בשל פגיעה בנוצרים במדינה ● ממשלת ניגריה דחתה בעבר את הטענות וטענה כי היא מחויבת לחופש דת ולהגנה על כלל האזרחים

צחי (מימין) ועידו חג'ג' / צילום: ישראל הדרי

דירות בלי חניה, קומת קרקע ציבורית ותחרות מטורפת: האחים חג'ג' מסבירים איך בכל זאת מוכרים בתקופה מאתגרת

צחי ועידו חג'ג', בעלי קבוצת חג'ג', מספרים איך ניצלו את ההתעוררות שיצר הקמפיין של המתחרה בשדה דב ("בלי הדמיות יצאנו לשיווק") ● בראיון משותף עם האדריכל הישראלי ערן חן הם מדברים על המחירים ועל אתגרי התכנון בקו ראשון לים

יינות קבוצת אמפורה / צילום: אנטולי מיכאלו

עם קצת עזרה מהמבקרים ביקב: חשיבותה של קבוצת אמפורה לתרבות היין בישראל גדולה מהיקף הייצור שלה

יקב אמפורה הפיק יינות בומבסטיים ויקרים, ואז החליף ידיים ושינה כיוון ● ההימור על יינן צעיר ומוכשר השתלם, החתירה ליוקרה הומרה לנגישות מקומית, ומרכז המבקרים ביסס את מעמדו כביקור חובה לחובבי יין

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

חנן מור שילם פי 5: מי קנה השבוע קרקע ברמת גן ב-330 אלף שקל לדירה?

באוצר רוצים לפתור בעיית כוח אדם עם AI ● שר הכלכלה לא מתמצא בפטורים ממס ● ומה נדרש כדי לשכנע יזמים להקים פה דירות שמניבות תשואה נמוכה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"

מתוך הסדרה The Eternaut. לראשונה יצירה עם פריים סופי שיצרה AI / צילום: ©2024 Netflix, Inc

דיסני שילמה מיליארד דולר ל-openAI כי היא הבינה שהיא הפסידה בקרב

העסקה בין דיסני ל־OpenAI מסמנת רגע היסטורי בו הוליווד הפסיקה לנסות לעצור את הבינה המלאכותית, והחלה לנהל אותה מבפנים ● זהו מהלך שנועד לשמור על כוח ושליטה בתעשייה משתנה, גם אם המחיר הוא המרת הנשמה היצירתית באלגוריתמים