גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שירותי המוזיקה בסטרימינג צוברים תאוצה אך גם הפסדים

מחקרים מראים כי הסטרימינג צפוי לעקוף את הורדות השירים, אך המהפכה המקוונת עדיין לא מצליחה לגלגל מספיק כסף

תעשיית המוזיקה בעידן הדיגיטלי עוברת שינויים לא פשוטים בשנים האחרונות. למרות ההצלחה של אייטיונז, החנות הדיגיטלית של אפל , הענף עדיין תר אחר המודל העסקי הנכון שיאפשר לו לשרוד בתקופה שבה יותר ויותר צרכנים מורידים מהרשת שירים באופן פיראטי ונמנעים מרכישת מוזיקה בתשלום.

מי שמנסים לבסס מודל עסקי אחר בתעשיית המוזיקה הם שירותי הסטרימינג החינמיים - קטלוגים מוזיקליים שנמצאים ברשת ומאפשרים להאזין למוזיקה ולגלות אמנים חדשים, בלי להוריד בפועל את המוזיקה למחשב (שמתאכסנת בשרתים מרוחקים בטכנולוגיית ענן מחשוב).

את ההכנסות מייצרים שירותי המוזיקה בסטרימינג משילוב פרסומות באתר, פיצ'רים מסוג פרימיום, הניתנים למשתמשים רשומים תמורת תשלום, ומדמי מנוי חודשיים.

לפי חברת המחקר NPD, שיעור המשתמשים בארה"ב שהאזינו למוזיקה בסטרימינג בחודש אוגוסט השנה צומח וכמעט זהה לשיעור המשתמשים שהורידו מוזיקה למחשב. במדינות כמו צרפת, לדוגמה, כבר התהפכה המגמה, והאזנה למוזיקה בסטרימינג היא הדרך המועדפת.

הפסדים של מיליונים

במחקר מפברואר, העריכה NPD ששירותי הסטרימינג החינמיים גוררים ירידה של 13% במספר ההורדות בתשלום. גם תוכנות לשיתוף קבצים (P2P), כדוגמת אימיול או iMesh הישראלית, איבדו מהדומיננטיות שלהן לאור הפופולריות הגואה של שירותי סטרימינג.

מלבד העובדה שצרכנים מתקשים להפנים כי גם באינטרנט יש לשלם בעבור שירותים שונים כגון מוזיקה או תוכן וידיאו, הפשטות של השירותים הללו, שמאפשרים בקליק אחד לשמוע את השיר באופן מיידי וחוקי ומבלי שהוא יתפוס מקום על המחשב האישי, קוסמת להרבה גולשים.

אחד משירותי הסטרימינג שזוכים לבאזז בחודשים האחרונים הוא Spotify, סטארט-אפ בריטי שמציע למשתמשים נגישות חינמית לקטלוגים נרחבים של מוזיקה. Spotify פועל רק באירופה, אם כי בכוונת החברה להיכנס גם לשוק האמריקני, לאחר שצברה 10 מיליון משתמשים בשנתיים.

הגישה למוזיקה ניתנת למשתמשים בחינם (בשילוב פרסומות), והם יכולים ליצור לעצמם פלייליסט, לחפש אחר מוזיקה ספציפית ולשתף בקלות עם החברים. פיצ'רים נוספים, כגון נגישות למוזיקה גם מהסלולרי או כשהמשתמש אינו מחובר לאינטרנט - ניתנים תמורת מנוי חודשי.

די להציץ בנתונים הפיננסיים של Spotify כדי להבין ששיטת הסטרימינג היא לא מודל עסקי משתלם, לפחות כרגע. את 2009 סיימה החברה עם הפסד של 26 מיליון דולר, ועם חצי מיליון משתמשים משלמים.

העובדה ש-Spotify, בדומה לשירותי מוזיקה אחרים, משלמת לחברות המוזיקה תמלוגים עבור כל שיר שמשתמש שומע באתר (גם אם זהו משתמש שאינו משלם דמי מנוי) מקשה על יצירת מודל עסקי.

גם חברות המוזיקה הגדולות מאבדות את האמון בתעשיית הסטרימינג, שנשענת בעיקר על הכנסות מפרסום. יו"ר חברת המוזיקה וורנר, אדגר ברונפמן, הביע לאחרונה סקפטיות ממודל עסקי זה.

"שירותי סטרימינג חינמיים פשוט לא מייצרים הכנסות נטו חיוביות עבור התעשייה", אמר ברונפמן.

העובדה ששירות כמוSpotify לא פועל עדיין בארה"ב נובעת בדיוק מסיבה זו - החברה מתקשה לייצר הסכמי שיתוף פעולה עם חברות התקליטים המובילות בשוק המוזיקה האמריקני.

אחד השירותים הוותיקים במוזיקה הדיגיטלית, שכמעט נסגר ב-2008 בשל התמלוגים הגבוהים שנאלץ לשלם לחברות התקליטים, הוא פנדורה. מאז הוא הצליח להתאושש וכיום הוא קרוב לרווחיות בזכות 60 מיליון משתמשים נאמנים.

השירות המתחרה, Last.fm, שנרכש ב-2007 על-ידי CBS ב-280 מיליון דולר, סיים אמנם את 2009 עם הפסד של כ-5 מיליון דולר, אך נדמה שגם הוא עלה על דרך המלך הודות לכך שהחל לגבות דמי מנוי במדינות מסוימות, והפסיק להישען באופן בלעדי על הכנסות מפרסום.

בשוק נמצאות עוד חברות רבות, בהן שירות המוזיקה Blip, והסטארט-אפ החדש GrooveShark, המציע מנוע לחיפוש ולגילוי מוזיקה בסטרימינג ואף פתוח למשתמשים בישראל. אף אחד מאלה אינו קרוב לרווחיות, שכן סטרימינג הוא עסק יקר.

וואלה קופצת למים

גם בישראל, שבה מרבית שירותי הסטרימינג חסומים בפני המשתמשים המקומיים, נעשה ניסיון לפתח שירות מוזיקה מקומי שהתבסס על דמי מנוי.

הסטארט-אפ הישראלי Youzik הוקם ב-2006 על-ידי אלון לוין, שניסה לפתח פלטפורמה לצריכת מוזיקה בסטרימינג. Youzik הצליח לחתום על שיתופי פעולה עם חברות התקליטים, בהן הד ארצי, הליקון ו-NMC, ואתר Mako הציע רדיו אינטרנטי שהתבסס על הטכנולוגיה של החברה.

אולם, Youzik גילה גם הוא עד כמה מורכב שוק המוזיקה הדיגיטלי. לפני כחצי שנה נאלצה החברה לסגור את הפעילות לאחר ש-NMC משכה ידיה מהמיזם.

הסיבה הרשמית הייתה טמונה בהיעדר הכנסות משמעותיות. בדומה לשירותים בעולם, גם כאן הגולשים לא מיהרו לשלם בעבור תוכן שניתן למצוא בחינם ברשת.

אולם, הסיבה הלא רשמית לנסיגתה של NMC טמונה, ככל הנראה, במיזם מוזיקה שהיא עתידה להעלות בשיתוף פעולה עם פורטל וואלה , שיאפשר להאזין לשירים בסטרימינג וכנראה גם להוריד שירים למחשב בעבור דמי מנוי חודשיים.

השאלה הפתוחה היא אם הפלטפורמה החדשה תפתור את תופעת הפיראטיות בישראל ותשכנע את הגולש לשלם.

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?