גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שטחי המסחר והקניונים יגדלו בחצי מיליון מ"ר בתוך 3 שנים

האם תוספת השטחים תוריד מכוחן של קבוצות הקניונים הגדולות - וכיצד זה ישפיע על הרשתות הקמעונאיות שחלקן לא שורדות את מחירי השכירות הגבוהים? ■ בדיקת "גלובס"

כחצי מיליון מ"ר של קניונים ומרכזי מסחר יתווספו לשוק המקומי בתוך 3 שנים בלבד - כך עולה מבדיקת "גלובס". רשימה חלקית כוללת תוספת של 110 אלף מ"ר על-ידי ביג מרכזי קניות, 104 אלף מ"ר על-ידי בריטיש ישראל, 59 אלף מ"ר על-ידי שיכון ובינוי, 54 אלף מ"ר על-ידי קבוצת עזריאלי, 44 אלף מ"ר על-ידי מנופים פיננסים ו-38 אלף מ"ר על-ידי גזית ישראל.

בחלק מהמקרים מדובר בבנייה של פאוור סנטרים, בחלק בבנייה של קניונים, ובחלק ההרחבות משמעותיות של קניונים. כך, למשל, הרחבת קניון הזהב בראשון-לציון תכלול 26 אלף מ"ר, והרחבת קניון רחובות תכלול 11 אלף מ"ר מסחרי, ואילו הרחבת קניון איילון ברמת-גן תכלול 10 אלף מ"ר. כך או כך, בחלק מהאזורים הבנייה הזאת עשויה ליצור עודף שטחי מסחר.

ההשפעה על הרשתות

"אחד הדברים שלא מדברים עליהם זה שהמצב עכשיו בריטייל הוא קשה מאוד. אין ספק שיש בעיה. להערכתי, הקבוצות החזקות יתחזקו עוד יותר, כי בסופו של דבר יהיה להן יותר כוח מול המשכירים. מצד שני, במשבר הם ייפגעו כי הם כורתים את הענף שהם יושבים עליו. קחי לדוגמה את בריטיש ישראל. איך שלא תהפכי את זה, בריטיש חייבת יותר מ-5 מיליארד שקל, ומי שישלם בסופו של דבר את החוב הזה זה השוכרים", אומר גורם קמעונאי בכיר.

שאלת המפתח היא כיצד תשפיע הבנייה המתהווה על מבנה השוק ולמעשה על קבוצות הקניונים החזקות; ושנית - כיצד היא תשפיע על רשתות השיווק.

"רוב הבנייה היא של פאוור סנטרים, ולכן זה לא יפחית מהכוח העצום של קבוצות הקניונים הגדולות. הבעיה הכי גדולה היא במקומות שהשכירות שם מאוד יקרה. במקומות אלה בטח שיש מקום לעוד קניון, אבל אין זמינות של קרקע, וגם לא תהיה. בתמ"א החדשה הציעו בישראל דבר שלא קיים בעולם, והוא שלא מאשרים מרכזים מסחריים מחוץ לעיר, אלא רק בתוך העיר. הדבר נוצר כתוצאה מלחץ ראשי הערים שחששו שכספי הארנונה יילכו למושבים ולקיבוצים. המשמעות היא שברוב המקומות בארץ אי-אפשר לבנות קניונים אמיתיים אלא רק מרכזים מסחריים קטנים", אומר יו"ר פישמן רשתות, אייל פישמן.

לדבריו, "אין קשר בין פאוור סנטר שמשכירים ב-80 שקל למ"ר לבין קניונים שמשכירים ב-250-600 שקל למ"ר. הרשתות מוכרות בפאוור סנטר רבע ממה שהן מוכרות בקניון, ומשלמות שמינית ממה שהן משלמות בקניון. אנחנו פותחים חנויות רק במרכזים שלנו, ופותחים בקניונים רק אם אין ברירה, וזאת מסיבה פשוטה: אי-אפשר להרוויח בקמעונאות עם המונופול של הקניונים", אומר פישמן.

נוהרים לאילת

"מדידת השטחים המסחריים היא בעיני מקומית ולא ארצית. יש מקומות שזה יכול להיות עודף, כמו באשדוד ובנהריה; ויש מקומות כמו ראשון-לציון מזרח, שבו אין מספיק מסחר, או כמו עכו, שאין שום מרכז מסחרי ראוי", אומר מנכ"ל קבוצת קניוני עזריאלי, פאר נדיר.

ואכן, אילת, אשדוד, באר-שבע ונתניה הן הערים שבהן תוספת הקניונים צפויה להשפיע על המרכזים המסחריים הקיימים.

בעיר אילת, שכבר עתה משופעת בשטחים מסחריים, צפוי להיפתח בקיץ הקרוב פארק הקרח, שיכלול 22 אלף מ"ר, ובתוך 3 שנים צפוי להיפתח קניון ארנה אילת, שיכלול 30,000 מ"ר.

"באילת תהיה חלוקה מחדש של הצריכה בין המרכזים הקיימים, ואני מניח שתהיה השפעה כלפי מטה על מחירי השכירות", אומר נדיר.

לדברי עופר שחטר, מנכ"ל פרומול ומשווק פארק הקרח באילת, העובדה שבאילת מצליחים לגבות 400 שקל למ"ר שכירות היא הוכחה לכך שיש עוד מקום לשטחי מסחר בעיר.

"אילת מונה כ-60 אלף תושבים, אבל כוח המסחר שלה הוא כמו עיר של חצי מיליון תושבים", אומר שחטר.

"סוחרים מאוכזבים מרמות המחיר שהם משלמים בקניון מול הים באילת וארנה אילת יהווה אלטרנטיבה טובה ברמות המחיר וגם ברמת הקניון, לקניון מול הים. 30 אלף מ"ר מסחר זו מאסה. כולנו מודעים למחירים של קניון מול הים, אז אין בכלל ספק שהסוחרים יעדיפו את ארנה אילת. ארנה אילת ממוקם בתחנה המרכזית ויקבל את כל תנועת הנכנסים לאילת בתחבורה הציבורית, וגם בלי קשר לכך הלוקיישן הוא טוב מאוד", אומר מאיר בן-זקן, מנהל חברת השיווק של מנופים פיננסים.

- אתם מודעים לכך שהצלחה של אחד תבוא בהכרח על חשבון אחר?

"אין ספק שאם הקניון שלנו יהיה טוב, הוא יפחית באופן ישיר ממול הים. גם המרחקים ביניהם אינם גדולים".

צפוף בבאר-שבע

השבוע תחנוך חברת שיכון ובינוי את "השדרה השביעית", פאוור סנטר בן 17 אלף מ"ר בבאר-שבע. בעיר פועל קניון הנגב של עזריאלי, ביג באר-שבע הכולל 30 אלף מ"ר ו-ONE באר-שבע. ואם לא די בכך, הרי שגם בריטיש ישראל ואלי להב צפויים להקים שם קניון בגודל 45 אלף מ"ר.

האם באר-שבע זקוקה לתוספת כל-כך גדולה של שטחי מסחר? לא בטוח.

אז מי צריך להיות מוטרד? "מי שצריך לדאוג זה עזריאלי כי בונים שם קניון חדש, וקניון על קניון יכולים לבוא אחד על חשבון השני", אומר חי גאליס, מנהל מסחרי בביג.

לדבריו, "מבחינתנו יש לביג את העוצמה שלו, כי יש לנו קונספקט אחר ותמהיל חנויות אחר. מעבר לזה מדברים על עיר הבה"דים שתביא פריחה לכל אזור הדרום".

העיר נתניה, שבה נבנה בימים אלה קניון עיר ימים, תהפוך למוקד תחרותי נוסף. בעיר פועלים כבר קניון השרון של בריטיש ישראל וביג פולג. לדברי סוחרים, הרחוב הראשי של נתניה נפגע כבר מזמן מריבוי שטחי המסחר בעיר.

האם צפוי בעיר עודף? על כך אומר גאליס, "אנחנו עושים את כל הפעולות להתחדש ולשנות שוכרים. זו מלחמה יומיומית, ומי שלא יידע לשמור על המרכזים - ייאבד אותם. הלקוחות מאוד קצרי-רוח, וכשיש להם משהו חדש הם הולכים אליו, ולכן אתה צריך לדאוג להמשיך להיות כל הזמן טוב יותר מאחרים".

עיר דרומית נוספת שבה יש תוכניות גדולות להרחבה היא העיר אשדוד. ממש בזמן שבביג מרכזי קניות מתכננים להקים את ביג fashion אשדוד שיכלול 20 אלף מ"ר, מתכננים בבריטיש ישראל להקים קניון שיכלול לא פחות מ-40 אלף מ"ר מסחרי.

מה שמפתיע הוא שלא לציטוט, היזמים בשני הצדדים מודעים לכך שאין מקום בעיר לתוספת כזאת של שטחי מסחר.

"ספק גדול אם יש מקום לשני פרויקטים. סביר להניח שמי שיקבל ראשון את אישרוי הבנייה, אז בשלב הזה השני יחשוב טוב-טוב אם להתחיל בפרויקט", אומר בכיר באחד הצדדים.

מרכזים מסחריים יסגרו

בקרב גורמי נדל"ן מובילים רווחת הערכה כי לא כל הפרויקטים המוצהרים ייבנו בפועל. "מתוך חצי מיליון מ"ר צריך לראות כמה באמת ייבנו. אני לא יודע אם חצי ממה שמוצהר ייפתח. אם כן, זו תהיה הצלחה ליזמים. חלק מהפרויקטים הם הכרזות לצורכי שיווק, שאם יצלחו - יגויס בגינם ההון והחוב הדרוש להקמת הפרויקט, ולהערכתי, חלקם לא יקומו. אם כל מה שהוצהר לפני 3 שנים היה נפתח היום, היינו היום עם תוספת של מעל 200 אלף מסחר, וברוב הפרויקטים האלה אפילו לא התחילו בנייה", אומר רונן אשכנזי, מנכ"ל גזית ישראל.

- השוק לא גדל, ובכל מקרה תהיה כאן תוספת. כיצד זה ישפיע?

"באופן טבעי ההתפתחות תוציא מהמשחק את המרכזים המסחריים שעבדו לא נכון ותשאיר על כנם מרכזים שכבר היום פועלים שנבנו נכון ומתפקדים נכון, שואלי יושפעו לטווח הקצר אבל בטווח הארוך ימשיכו לתפקד. זה אומר שחלק מהמרכזים האלה ייסגרו".

22

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35