גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שטחי המסחר והקניונים יגדלו בחצי מיליון מ"ר בתוך 3 שנים

האם תוספת השטחים תוריד מכוחן של קבוצות הקניונים הגדולות - וכיצד זה ישפיע על הרשתות הקמעונאיות שחלקן לא שורדות את מחירי השכירות הגבוהים? ■ בדיקת "גלובס"

כחצי מיליון מ"ר של קניונים ומרכזי מסחר יתווספו לשוק המקומי בתוך 3 שנים בלבד - כך עולה מבדיקת "גלובס". רשימה חלקית כוללת תוספת של 110 אלף מ"ר על-ידי ביג מרכזי קניות, 104 אלף מ"ר על-ידי בריטיש ישראל, 59 אלף מ"ר על-ידי שיכון ובינוי, 54 אלף מ"ר על-ידי קבוצת עזריאלי, 44 אלף מ"ר על-ידי מנופים פיננסים ו-38 אלף מ"ר על-ידי גזית ישראל.

בחלק מהמקרים מדובר בבנייה של פאוור סנטרים, בחלק בבנייה של קניונים, ובחלק ההרחבות משמעותיות של קניונים. כך, למשל, הרחבת קניון הזהב בראשון-לציון תכלול 26 אלף מ"ר, והרחבת קניון רחובות תכלול 11 אלף מ"ר מסחרי, ואילו הרחבת קניון איילון ברמת-גן תכלול 10 אלף מ"ר. כך או כך, בחלק מהאזורים הבנייה הזאת עשויה ליצור עודף שטחי מסחר.

ההשפעה על הרשתות

"אחד הדברים שלא מדברים עליהם זה שהמצב עכשיו בריטייל הוא קשה מאוד. אין ספק שיש בעיה. להערכתי, הקבוצות החזקות יתחזקו עוד יותר, כי בסופו של דבר יהיה להן יותר כוח מול המשכירים. מצד שני, במשבר הם ייפגעו כי הם כורתים את הענף שהם יושבים עליו. קחי לדוגמה את בריטיש ישראל. איך שלא תהפכי את זה, בריטיש חייבת יותר מ-5 מיליארד שקל, ומי שישלם בסופו של דבר את החוב הזה זה השוכרים", אומר גורם קמעונאי בכיר.

שאלת המפתח היא כיצד תשפיע הבנייה המתהווה על מבנה השוק ולמעשה על קבוצות הקניונים החזקות; ושנית - כיצד היא תשפיע על רשתות השיווק.

"רוב הבנייה היא של פאוור סנטרים, ולכן זה לא יפחית מהכוח העצום של קבוצות הקניונים הגדולות. הבעיה הכי גדולה היא במקומות שהשכירות שם מאוד יקרה. במקומות אלה בטח שיש מקום לעוד קניון, אבל אין זמינות של קרקע, וגם לא תהיה. בתמ"א החדשה הציעו בישראל דבר שלא קיים בעולם, והוא שלא מאשרים מרכזים מסחריים מחוץ לעיר, אלא רק בתוך העיר. הדבר נוצר כתוצאה מלחץ ראשי הערים שחששו שכספי הארנונה יילכו למושבים ולקיבוצים. המשמעות היא שברוב המקומות בארץ אי-אפשר לבנות קניונים אמיתיים אלא רק מרכזים מסחריים קטנים", אומר יו"ר פישמן רשתות, אייל פישמן.

לדבריו, "אין קשר בין פאוור סנטר שמשכירים ב-80 שקל למ"ר לבין קניונים שמשכירים ב-250-600 שקל למ"ר. הרשתות מוכרות בפאוור סנטר רבע ממה שהן מוכרות בקניון, ומשלמות שמינית ממה שהן משלמות בקניון. אנחנו פותחים חנויות רק במרכזים שלנו, ופותחים בקניונים רק אם אין ברירה, וזאת מסיבה פשוטה: אי-אפשר להרוויח בקמעונאות עם המונופול של הקניונים", אומר פישמן.

נוהרים לאילת

"מדידת השטחים המסחריים היא בעיני מקומית ולא ארצית. יש מקומות שזה יכול להיות עודף, כמו באשדוד ובנהריה; ויש מקומות כמו ראשון-לציון מזרח, שבו אין מספיק מסחר, או כמו עכו, שאין שום מרכז מסחרי ראוי", אומר מנכ"ל קבוצת קניוני עזריאלי, פאר נדיר.

ואכן, אילת, אשדוד, באר-שבע ונתניה הן הערים שבהן תוספת הקניונים צפויה להשפיע על המרכזים המסחריים הקיימים.

בעיר אילת, שכבר עתה משופעת בשטחים מסחריים, צפוי להיפתח בקיץ הקרוב פארק הקרח, שיכלול 22 אלף מ"ר, ובתוך 3 שנים צפוי להיפתח קניון ארנה אילת, שיכלול 30,000 מ"ר.

"באילת תהיה חלוקה מחדש של הצריכה בין המרכזים הקיימים, ואני מניח שתהיה השפעה כלפי מטה על מחירי השכירות", אומר נדיר.

לדברי עופר שחטר, מנכ"ל פרומול ומשווק פארק הקרח באילת, העובדה שבאילת מצליחים לגבות 400 שקל למ"ר שכירות היא הוכחה לכך שיש עוד מקום לשטחי מסחר בעיר.

"אילת מונה כ-60 אלף תושבים, אבל כוח המסחר שלה הוא כמו עיר של חצי מיליון תושבים", אומר שחטר.

"סוחרים מאוכזבים מרמות המחיר שהם משלמים בקניון מול הים באילת וארנה אילת יהווה אלטרנטיבה טובה ברמות המחיר וגם ברמת הקניון, לקניון מול הים. 30 אלף מ"ר מסחר זו מאסה. כולנו מודעים למחירים של קניון מול הים, אז אין בכלל ספק שהסוחרים יעדיפו את ארנה אילת. ארנה אילת ממוקם בתחנה המרכזית ויקבל את כל תנועת הנכנסים לאילת בתחבורה הציבורית, וגם בלי קשר לכך הלוקיישן הוא טוב מאוד", אומר מאיר בן-זקן, מנהל חברת השיווק של מנופים פיננסים.

- אתם מודעים לכך שהצלחה של אחד תבוא בהכרח על חשבון אחר?

"אין ספק שאם הקניון שלנו יהיה טוב, הוא יפחית באופן ישיר ממול הים. גם המרחקים ביניהם אינם גדולים".

צפוף בבאר-שבע

השבוע תחנוך חברת שיכון ובינוי את "השדרה השביעית", פאוור סנטר בן 17 אלף מ"ר בבאר-שבע. בעיר פועל קניון הנגב של עזריאלי, ביג באר-שבע הכולל 30 אלף מ"ר ו-ONE באר-שבע. ואם לא די בכך, הרי שגם בריטיש ישראל ואלי להב צפויים להקים שם קניון בגודל 45 אלף מ"ר.

האם באר-שבע זקוקה לתוספת כל-כך גדולה של שטחי מסחר? לא בטוח.

אז מי צריך להיות מוטרד? "מי שצריך לדאוג זה עזריאלי כי בונים שם קניון חדש, וקניון על קניון יכולים לבוא אחד על חשבון השני", אומר חי גאליס, מנהל מסחרי בביג.

לדבריו, "מבחינתנו יש לביג את העוצמה שלו, כי יש לנו קונספקט אחר ותמהיל חנויות אחר. מעבר לזה מדברים על עיר הבה"דים שתביא פריחה לכל אזור הדרום".

העיר נתניה, שבה נבנה בימים אלה קניון עיר ימים, תהפוך למוקד תחרותי נוסף. בעיר פועלים כבר קניון השרון של בריטיש ישראל וביג פולג. לדברי סוחרים, הרחוב הראשי של נתניה נפגע כבר מזמן מריבוי שטחי המסחר בעיר.

האם צפוי בעיר עודף? על כך אומר גאליס, "אנחנו עושים את כל הפעולות להתחדש ולשנות שוכרים. זו מלחמה יומיומית, ומי שלא יידע לשמור על המרכזים - ייאבד אותם. הלקוחות מאוד קצרי-רוח, וכשיש להם משהו חדש הם הולכים אליו, ולכן אתה צריך לדאוג להמשיך להיות כל הזמן טוב יותר מאחרים".

עיר דרומית נוספת שבה יש תוכניות גדולות להרחבה היא העיר אשדוד. ממש בזמן שבביג מרכזי קניות מתכננים להקים את ביג fashion אשדוד שיכלול 20 אלף מ"ר, מתכננים בבריטיש ישראל להקים קניון שיכלול לא פחות מ-40 אלף מ"ר מסחרי.

מה שמפתיע הוא שלא לציטוט, היזמים בשני הצדדים מודעים לכך שאין מקום בעיר לתוספת כזאת של שטחי מסחר.

"ספק גדול אם יש מקום לשני פרויקטים. סביר להניח שמי שיקבל ראשון את אישרוי הבנייה, אז בשלב הזה השני יחשוב טוב-טוב אם להתחיל בפרויקט", אומר בכיר באחד הצדדים.

מרכזים מסחריים יסגרו

בקרב גורמי נדל"ן מובילים רווחת הערכה כי לא כל הפרויקטים המוצהרים ייבנו בפועל. "מתוך חצי מיליון מ"ר צריך לראות כמה באמת ייבנו. אני לא יודע אם חצי ממה שמוצהר ייפתח. אם כן, זו תהיה הצלחה ליזמים. חלק מהפרויקטים הם הכרזות לצורכי שיווק, שאם יצלחו - יגויס בגינם ההון והחוב הדרוש להקמת הפרויקט, ולהערכתי, חלקם לא יקומו. אם כל מה שהוצהר לפני 3 שנים היה נפתח היום, היינו היום עם תוספת של מעל 200 אלף מסחר, וברוב הפרויקטים האלה אפילו לא התחילו בנייה", אומר רונן אשכנזי, מנכ"ל גזית ישראל.

- השוק לא גדל, ובכל מקרה תהיה כאן תוספת. כיצד זה ישפיע?

"באופן טבעי ההתפתחות תוציא מהמשחק את המרכזים המסחריים שעבדו לא נכון ותשאיר על כנם מרכזים שכבר היום פועלים שנבנו נכון ומתפקדים נכון, שואלי יושפעו לטווח הקצר אבל בטווח הארוך ימשיכו לתפקד. זה אומר שחלק מהמרכזים האלה ייסגרו".

22

עוד כתבות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

תיקון והתנצלות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן