גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"במדינה שלנו, אם אתה לא משקר, אתה לא מקבל שקל מהבנק"

הפאנל שעסק במימון עסקים קטנים ובינוניים, שימש במה לביקורת חריפה כלפי מדיניות הממשלה והבנקים בנושא. אבי כץ, מייסד-שותף בקרן "הגשמה": "מט"י עוזר לפתוח פדיקור ולא עסק ב-3 מיליון שקל. את זה אין לאף אחד במדינה לתת. המצב נואש"

"במדינה שלנו, אם אתה לא משקר, אתה לא מקבל שקל מהבנק", כך התבטא אמש (א') אבי כץ, לשעבר בעלי "כפר השעשועים", "ששת", "ורדינון", "הכל בדולר" וחברות נוספות, וכיום מייסד-שותף בקרן "הגשמה", המשקיעה במיזמים בתחילת הדרך.

כץ, שמכר את כל עסקיו לפני כשנתיים, דיבר בפאנל שעסק בסוגיה הכאובה של מימון בנקאי למגזר העסקים הקטנים והבינוניים. בתום דיוני הפאנל הודה באוזנינו: "אני שיקרתי לבנק. אם לא הייתי משקר, לא היו נותנים לי כסף בתחילת הדרך". לדבריו, הוא פנה לבנק לאחר שנואש מהקרנות הממשלתיות ומהקרנות הפילנתרופיות השונות, המסייעות לעסקים קטנים ובינוניים במתן הלוואות בתנאים מועדפים.

לנציגי האוצר והתמ"ת שנכחו בפנאל, אמר כץ: "כנראה שבאתי ממדינה אחרת לגמרי, אחרת אני לא מבין. אני התחלתי בלי אגורה. הקמתי אימפריה של 7 חברות, אותה מכרתי לפי שווי של 180 מיליון שקל, וכל זה בלי שקל בהתחלה ובלי עזרת הקרנות השונות. גם זכיינים שלי, רק מי ששיקר, קיבל כסף מהבנק".

"הבנקים משקרים לכם"

עוד תקף כץ את נציגי הממשלה בפנאל: "אני רוצה להרגיע אתכם בממשלה - הבנקים שמלווים את הקרנות בתהליך מתן ההלוואות, משקרים אתכם". כץ לא חסך שבטו גם מרן קיוויתי, מנהל הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד התמ"ת: "סלח לי, אבל כשאתה נכנס למט"י (מרכז טיפוח יזמות הכפוף לתמ"ת - ס.פ), אתה צריך לשלם 5,000 שקל כדי לממן את הפקידים שם. מט"י יודע לעזור לפתוח פדיקור ולא עסק ב-3 מיליון שקל. את זה אין לאף אחד במדינה לתת והמצב נואש". ובאוזנינו הוא חידד: "מצבם של 'היזמים בהתהוות' בישראל בכי רע. מסתובבים כאן מאות יזמים אומללים, רגע לפני הגשמה, שלא מצליחים לקבל מימון בנקאי". מסיבה זו, לדבריו, הוא הקים את קרן הגשמה, ביחד עם גיל אונגר, לשעבר מנכ"ל הריבוע הכחול. ל"גלובס" אמר כי הקרן השקיעה עד כה ב-12 עסקים חדשים בסדר גודל זה.

מנגינה דומה השמיע גם עו"ד אריק מויאל, מנכ"ל אשכול גליל מערבי, שפועל לפיתוח כלכלי של עסקים באזור: "יזם צריך לספר שיש לו 2 אמהות ו-4 אבות, כדי לקבל כסף מהבנק. לעסקים הקטנים יש בעיה אקוטית במימון בנקאי. אבי כץ אולי מצא פתרון, אבל עם כל הכבוד, הפתרון צריך לבוא ממשרדי הממשלה הרלוונטיים, אבל עד עכשיו זה לא קרה". עוד אמר, ש"הגורם שימצא את הנתיב לפתור את הקושי והחסם הזה, ישיג עולם ומלואו".

"רק 8% מהאשראי הבנקאי הלך אשתקד לעסקים הקטנים, אחוז זניח ולא מספק", אמרה ענת ארבל, בוגרת תוכנית עמיתי קורת של מכון מילקן, שחקרה את תמונת המצב בתחום. לדבריה, המצב עגום ובעייתי עוד יותר בקרב העסקים הזעירים (שאינם מעסיקים עובדים).

לשאלת מנחה הדיון, הפרופ' גלן יאגו, ראש המרכז לישראל ומנהל בכיר בחטיבת המחקר במימון במכון מילקן, כיצד הוא רואה את תוצאות עבודת המחקר של ארבל, השיב קיויתי: "אנחנו מודעים לכך שיש בעיה בתחום האשראי לעסקים, ובמיוחד באשראי להקמת עסקים חדשים. הבנקים לא מכירים בכך, וזה נושא שאנחנו בוחנים. בשלב זה, תקצבנו את קרנות המדינה ב-13 מיליון שקל נוספים, אך זה לא מספיק ואנחנו בוחנים את הדרך להיות מעורבים יותר, בדומה לרשות לעסקים קטנים ובינוניים בארה"ב, שמעורבת מאוד במתן האשראי לעסקים קטנים. בארה"ב יש חוק המחייב בנקים לעבוד עם האוכלוסייה באזור הגיאוגרפי בו הם פועלים, כולל עם עסקים קטנים. חוק כזה צריך לבחון גם אצלנו".

אריק ברונשטיין, הממונה על ערבויות מדינה במשרד האוצר, אמר: "כולנו מבינים שהעסקים הקטנים הם המפתח לפתרון בעיות היסוד בחברה הישראלית ולצמצום הפערים. כך למשל, ב-2005 כשזיהינו שעסקים קטנים במגזר המיעוטים כמעט ולא מקבלים הלוואות, הכנסנו בפטור ממכרז את בנק מרכנתיל כדי לתת יותר הלוואות למגזר. וברבעון האחרון, שליש מהפעילות של הבנק היה במגזר המיעוטים. כיום אנחנו מזהים בעייתיות בנושא במגזר החרדי".

"עסקים קטנים ובינוניים הם העיקר, לא ההיי-טק"

נציג נוסף של מטעם המדינה בפאנל היה אבי פלדמן, מנהל המטה לפיתוח הנגב והגליל, שאמר שהוא מסכים שיש שתי אוכלוסיות שצריך לשים עליהן דגש - יזמים מתחילים ומאותגרים תעסוקתית.

דובר נוסף בפאנל, עמנואל ברנע, ראש תחום המחקר הבנקאי בבנק ישראל, אמר: "אני לא אומר לא ללכת על חקיקה שתחייב מהבנקים לתת אשראי לעסקים שלא מקבלים אשראי, אבל אני אומר שצריך להיזהר מזה". דובר אחר בפאנל, קארל קפלן, מנכ"ל קרנות קורת, אמר ש"המדינה סומכת יותר על יצוא ההיי-טק, שמעסיק אולי 7% מכלל העובדים במשק ולא על העסקים הקטנים והבינוניים, שהם המעסיק הגדול במשק".

לדברי אהרון מנקובסקי, יו"ר ארגון ההיי-טק הישראלי ושותף מנהל בקרן ההון סיכון פיטנגו, השאלה שצריכה להישאל היא איך לוקחים את העסקים הקטנים ומעלים אותם. "צריך להסתכל על זה בצורה מפוקסת. איפה התרומה למשק קריטית יותר, ולא משנה אם זה היי-טק או לואו-טק".

ייעוץ מסובסד לעסקים קטנים ובינוניים? תוכנית "החונכות העסקית" עדיין תקועה

למעלה מחודש ימים שבמשרד התמ"ת משוכנעים שאוטוטו משרד האוצר ישחרר להם את התקציב המיוחל שיפיח רוח חיים בתוכנית "החונכות העסקית" המושבתת מאוגוסט השנה.

בתגובה לפנייתנו בחודש שעבר, השיבו בתמ"ת כי "לאחר אישור הסטת התקציב, לא צפויה להיות בעיה תקציבית בפרויקט החונכות, וכבר בימים אלו משוחרר התקציב לטובת החונכויות של העסקים שנמצאות בצנרת".

אלא שהימים הפכו לשבועות ותקציב התוכנית, שנחשבת לאחד מכלי הסיוע החשובים שהמדינה מעניקה לעסקים הקטנים והבינוניים, עדיין לא שוחרר. גם מנהל הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים בתמ"ת, רן קיוויתי, לא ידע לומר ל"גלובס" אמש (א') מתי ישוחרר הכסף. "זה מחכה לחתימת חשב באוצר", אמר לנו.

משמעות הדבר, שיזמים שמצויים בשלבי הקמת עסק חדש או יזמים ותיקים שעסקיהם נקלעו לקשיים וזקוקים לייעוץ ולהכוונה עסקית, נאלצים להמתין. אגב, גם באוצר מפזרים הבטחות נוסח "בימים אלו". בתגובה לפנייתנו בנושא בתחילת דצמבר מסר האוצר: "בימים אלו מועברים 25 מיליון שקל לסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, מתוכם 10 מיליון שקל לתוכנית החונכות העסקית".

התוכנית, שהוקמה ב-1992, מאפשרת ליזמים ליווי עסקי של חונכים מקצועיים ובעלי ניסיון, המסובסד על-ידי המדינה. כך, בעוד עלותו של יועץ עסקי בשוק הפרטי מגיעה למאות שקלים לשעת עבודה, עלותו של היועץ העסקי מטעם התמ"ת היא 48 שקל בלבד לשעה.

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

משקאות ממותקים / צילום: Shutterstock

גביית יתר של 16.7 מיליון שקל: התביעה שאושרה נגד רשות המסים

בית המשפט אישר הגשת תובענה ייצוגית נגד רשות המסים בגין גביית מס קנייה ביתר מיבואני המשקאות הממותקים ● ברשות טענו בתגובה כי תנאי להשבת הכסף ליבואניות המשקאות יהיה הוכחה שהן לא גלגלו את המס לצרכנים ● המס, שהטיל שר האוצר לשעבר אביגדור ליברמן, בינתיים כבר בוטל ע"י הממשלה הנוכחית

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

למשקיעים עם אורך נשימה: האם כאן מסתתרת ההזדמנות הנדל"נית הבאה?

פינוי התושבים מקריית שמונה הוביל לקיפאון בשוק הנדל"ן בעיר ● האם המלחמה יצרה הזדמנויות חדשות למשקיעים עם אורך נשימה?

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"

פרופ' רות פלאטו-שנער ואילנית אדסמן / צילום: איתמר מילרד, ניקי וסטפהל

כיצד שקל דיגיטלי יכול היה לסייע במלחמת "חרבות ברזל"

לשקל הדיגיטלי יש שלושה יתרונות אשר יכלו לבוא לידי ביטוי משמעותי במשבר הביטחוני והכלכלי הנוכחי: יעילות ביצוע תשלומים, הגשמת מדיניות ממשלתית וצמצום הסיכון של מימון טרור

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

חברת הלואו קוסט הזו רק חזרה לישראל, וכעת חוסמת הזמנת כרטיסים עד אוקטובר

חברת התעופה איזי ג'ט הודיעה כי היא משהה את הפעילות בישראל עד 21 באפריל, אך באתר החברה לא ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

תוכנית הכשרת הסייבר למפוני כפר עזה / צילום: CyberProof

החברה שמסייעת למפוני קיבוץ כפר עזה לעבור הסבה מקצועית לתחום הסייבר

בנק דיסקונט ועמותת אלו"ט חברו למיזם משותף בו ילדי המפונים במלונות ים המלח לקחו חלק בסדנאות ציור שבהן התבקשו לצייר בהשראת המילים "חופש" ו"תקווה" ● סטארט-אפ ההכשרות להייטק, Elevation, יאפשר למפונים לעבור הכשרות במטרה לספק להם עבודה והכנסה בתחום בניית האתרים ● ישראל מתגייסת

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

פועלים עובדים באתר בנייה / צילום: Shutterstock

יותר ביקוש לפועלי בניין ועובדים בלתי מקצועיים, פחות למהנדסים ואקדמאים

שיעור התעסוקה עלה במרץ במקצת ועומד על 60.8%, ושיעור האבטלה הצטמצם ועומד על רמה של 3.1% ● עם זאת, ייתכן כי הגיוס הנרחב למילואים מצמצם מלאכותית את שיעור האבטלה

מייסדי סנאפי, חני גולדשטיין ודביר כהן / צילום: Elad Malka

הגיוס מגלה: השווי של הסטארט-אפ נחתך בחצי, אבל ההכנסות עלו

חברת הסטארט-אפ סנאפי, פלטפורמת המתנות לעובדים וללקוחות, השלימה סיבוב גיוס הון חדש בהובלת קרן קומרה ● הסיבוב בהיקף של 25 מיליון דולר משקף לחברה ירידת שווי, שנע כעת בין 180-200 מיליון דולר - כמחצית מהשווי הקודם שקיבלה החברה בשנת 2021

עומדים - אסף גריס ושירי הייסר, יושבים - זיו קורן (מימין) וניב חורש / צילום: שי פרנקו

משרד הפרסום ראובני-פרידן ממנה מנכ"לים חדשים: שירי הייסר ואסף גריס

בראובני-פרידן ממשיכים את המודל לפיו המושכות נמצאות בידי מנכ"לים משותפים ● זיו קורן וניב חורש, שמילאו את התפקיד עד כה, יכהנו כמנכ"לי הקבוצה, הכוללת עוד ארבע חברות ● לדברי השניים, "אצלנו אי-אפשר להצניח מנכ"לים מבחוץ, גם אם הם מנהלים ואנשי מקצוע מצוינים"

מתן סמיש, רשא חולי ואילון לוי בפאנל בהנחיית נבו טרבלסי, גלובס / צילום: כדיה לוי

הצרכים, האתגרים והשאיפות: שלושה מנהיגים צעירים על במה אחת

בפאנל בהשתתפות נציגי הנבחרת לשנת 2024, מתן סמיש מלאומי סיפר על מהפכת השירות של הבנק, רשא חולי מדיפלסט סיפרה על אתגרי הניהול בתעשייה, ואילון לוי, דובר במערך ההסברה עד לאחרונה, דיבר על מצבה של ישראל בעולם

ישי דוידי - מייסד ומנכ''ל פימי / צילום: יונתן בלום

פימי מכרה מניות של אורביט ב-100 מיליון שקל. אלה הרוכשים

הרוכשים העיקריים הם בתי ההשקעות מור ומיטב ● פימי מכרה את המניות אחרי זינוק של כ-37% במניה ותמשיך להיות בעלת השליטה בחברה ● התשואה של פימי על ההשקעה באורביט עומדת על 400%

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"