גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פישר על תגליות הגז: "לאמץ המודל הנורבגי של הקמת קרן השקעות"

הנגיד טען: "אנשים רצים לקנות עד שפתאום מישהו מגלה שזה עלה יותר מדי - ואז מגיע הבום" ■ "נמשיך להתערב במט"ח" ■ "לוקח פי 3 לקבל פה החלטה ביחס למדינות מפותחות" ■ הנגיד הפלסטיני: "יש לסיים הכיבוש - אין דבר כזה שלום כלכלי" ■ לכל ידיעות ועידת ישראל

נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר קורא לאמץ את המודל הנורבגי ולהקים קרן השקעות גדולה שתקלוט את התמלוגים והמסים שיתקבלו מההכנסות ותשקיע אותם בחו"ל. פישר אמר את הדברים בוועידת ישראל לעסקים 2010 של "גלובס".

"אם יש שם (בים התיכון) משהו גדול ביחס לגודל המשק, אז נצטרך לטפל בזה כמו שמדינות אחרות עשו", אמר פישר, תוך שהוא מתייחס לתגליות הגז ולאפשרות של "המחלה ההולנדית", כלומר ייסוף המטבע המקומי בעקבות תשלומי המסים והתמלוגים מתגליות הנפט והגז, מה שיפגע במגזר התעשייתי.

"המבט הראשון הוא לכיוון נורבגיה, שהקימה קרן שתיקח את תקבולי המדינה מהתגליות והשקיעה אותם", אמר פישר. אסור לתת לכסף הזה להשפיע יותר מדי כדי לא לסבול מהמחלה ההולנדית. אנו צריכים למנוע את זה ונעשה זאת". נורבגיה נהנית כיום מקרן מיוחדת המופקדת על עודפים של 440 מיליארד דולר - שמקורם בהכנסות המדינה מנפט.

ביום דרמטי במיוחד בסקטור הגז, בו הציב שר האוצר יובל שטייניץ אולטימטום לשותפויות "תמר" ואמר להן לפתח את המאגר או להחזיר את הרישיון למדינה, פישר אמר כי יש לעודד את היזמים להמשיך לחפש גז בים, אך במקביל הביע שוב תמיכה חד משמעית בהמלצות הביניים של ועדת ששינסקי.

"אני תומך בוועדת ששינסקי. מטרתה הייתה להגיע לחלוקה הוגנת של רווחים מתגליות הגז בין מי שמצא את הגז לבין אזרחי ישראל", אמר פישר. הנגיד חזר פעמיים - בעברית ובאנגלית - על ההודעה שהוציא ביום פרסום המלצות הביניים של ועדת ששינסקי, הודעה בה נמסר כי הוא תומך בהמלצות ומאמין שהליך השימוע שניתן לחברות הנפט והגז יהיה הוגן.

"כל החלטה כאן לוקחת פי 3 ממדינות מערביות"

"אנו במצב כלכלי טוב אך יש לנו בעיות", אמר פישר בהתייחסו למצב המאקרו-כלכלי במשק. "את כל הבעיות ניתן לפתור אך זה ידרוש החלטות קשות כדי לטפל בהן".

פישר מנה מספר בעיות מרכזיות שהוא רואה במשק: את בעיית החינוך והעוני הוא קשר אחת בשנייה: "כולם מבינים את הבעיה ורואים שהרמה שלנו ממשיכה לרדת במבחנים הבינלאומיים. העוני ממוקד בשתי אוכלוסיות: הערבים והחרדים. אצל החרדים הבעיה היא שאחוז קטן של הגברים יוצאים לעבוד ולכן לא מפתיע שהאוכלוסייה הזו ענייה. אצל הערבים יש קושי לנשים למצוא עבודה כי בתרבות שלהם ישנה אפליה ורצון שהאישה תהיה קרובה לבית. אם לא נטפל בבעיות הללו לא נוכל להמשיך לצמוח ולהקדם כמדינה מפותחת".

פישר הזכיר גם בעיה נוספת - תשתיות מפגרות. לדבריו, "כל החלטה כאן לוקחת פי 3 ממה שלוקח במדינות המפותחות".

הנגיד דיבר גם על אתגרים מאקרו-כלכליים העומדים בפני ישראל: "בחוק בנק ישראל מוגדרים 3 יעדים לבנק ישראל. הראשון הוא לשמור על יציבות מחירים, כלומר אינפלציה של 1%-3%. זו המשימה המרכזית לפי החוק. מעבר לזה עלינו לתמוך ביעדים אחרים של מדיניות הממשלה - בעיקר צמיחה ותעסוקה - ועל פי החוק החדש יש לנו הצורך לטפל בפערים החברתיים, ככל שאנו יכולים להשפיע בנושא".

הנגיד הזכיר אמנם את העלייה האחרונה בשיעור האבטלה, לרמה של 6.6%, אך אמר כי "זה חדשות טובות כי העלייה הזו נבעה מגידול מהיר בשיעור ההשתתפות של האוכלוסייה בשוק העבודה. בחודשים האחרונים, יותר אנשים יצאו לעבוד". לפי נתונים שחשף שר האוצר יובל שטייניץ בוועידה, שיעור השתתפות האוכלוסייה בשוק התעסוקה עלה ל-58% לעומת 56.5% בשנה שעברה.

כמו בכל נאום שהוא נושא לאחרונה, פישר התייחס לשתי סוגיות בוערות במיוחד במשק - ייסוף השקל ומחירי הדירות המאמירים. הנגיד הדגיש כי ימשיך לרכוש דולרים בשוק וציין כי "אחד האיומים על הצמיחה הוא שער החליפין. כאנשים שאחראים על משק קטן ופתוח שמייצא כ-45% מהתמ"ג, עלינו לדאוג על שער החליפין. נמשיך להתערב בשוק המט"ח לפי הצורך ועלינו להיות מוכנים לכל מיני תרחישים שעלולים לקרות".

"מחירי הדירות עולים - ואז בום"

כאשר דיבר על העלייה במחירי הדירות, שיגר פישר עקיצה לעבר גורמים הממשלה המשחררים נתונים סותרים באשר למחירים. כזכור, משרד האוצר טוען בחודשים האחרונים כי מחירי הדירות יורדים ואילו הלמ"ס מדווחת על עלייה עקבית במחירים.

"יום אחד נגלה מה באמת קורה", אמר פישר בציניות. "בינתיים, אנחנו לא ניתן לבועה להתנפח בשוק הנדל"ן כי יותר מדי משברים פיננסיים התחילו בשוק הנדל"ן. כשהמחירים עולים כולם רצים לקנות ואז המחירים ממשיכים לעלות ובסוף מישהו מגלה שזה עלה יותר מדי ואז בום - המחירים מתחילים לרדת".

בוועידה התקיים "מפגש נגידים", שכן גם נגיד הבנק המרכזי של הרשות הפלסטינית ג'יהאד אלוואזיר נשא דברים לצד פישר. אלוואזיר בירך את פישר על תארי הכבוד להם זכה בחודשים האחרונים. "זוהי עדות לתבונה שלך ולאופן הטיפול שלך במשבר", אמר.

הנגיד הפלסטיני קרא לסיים את הכיבוש במהירות ופנה לקהילה העסקית בישראל ללחוץ על הממשלה בנושא זה: "האתגר הגדול ביותר של ישראל הוא לסיים את הכיבוש שהחל ב-1967. לא יהיה שלום ללא הפסקת הכיבוש. יותר מדי זמן הושקע בתהליכים ופחות מדי במהות. אין כזה דבר שלום כלכלי. מסוכן ומוטעה להניח שבגלל השקט השורר היום - ניתן יהיה להעלים את הקונפליקט. האינתיפאדה השנייה החלה כשהתמ"ג הפלסטיני צמח יפה מאוד. אני קורא לכם, אנשי הקהילה העסקית, לדחוק בממשלה הישראלית לא לסגור את חלון ההזדמנויות הנוכחי לשלום. הגיע הזמן לעבור למעשים. הקול שלכם חייב להישמע".

עוד כתבות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?