גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בישראל אין הנחות למכוניות

שיטת המחירים הכפולים היא בועה שגורמת לעיוות קשה בערכים הכלכליים האמיתיים

בימים אלה יוצאים יצרני הרכב והמשווקים בכל העולם במבצעי מכירות אגרסיביים לסוף השנה. המבצעים שונים ומגוונים אך לכולם מכנה משותף: הנחות נדיבות.

בארה"ב למשל, מציעים כמעט כל היצרנים הנחות, או כפי שהם מכנים זאת, "תמריצים" ("Incentives"), בגובה של אלפי דולרים. לקוח שירכוש בדצמבר טויוטה קאמרי, למשל, יקבל מהדילר על המקום צ'ק החזר (Cash back) של 1,500 דולר. בשברולט מציעים לו צ'ק של 3,500 דולר על רכישת מאליבו.

אפילו מאזדה, שמכנה את ההנחות שלה בארה"ב בשם היצירתי, "תוכנית החזר ללקוחות נאמנים", חותכת אחוזים טובים מהמחיר הרשמי כדי לגלגל את הסחורה. גם באירופה מתנהלת כיום מלחמת מחירים עזה בשוק הרכב, וכל היצרנים מנסים לשפר את המכירות לאחר תום תקופת "מבצעי הגריטה" הגדולים.

הנתונים מאירופה מצביעים כי בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה נרשמה ירידה ממוצעת של כ-3% במחירי הרכב נטו, כלומר במחירים אחרי שקלול ההנחות והתמריצים. למותר לציין שכל ההנחות באירופה ובארה"ב הן גלויות ושקופות.

הטאבו של המחיר הרשמי

ובישראל? שקט ודממה. למעט כמה יבואנים בפלח היוקרה, שיצאו לאחרונה במבצעים נקודתיים ל"ניקוי מדפים" מדגמים ספציפיים, שוק הרכב הישראלי עדיין מתייחס להנחות רשמיות בתור "טאבו". המחירים של רוב הדגמים במחירוני היבואנים נצמדים באדיקות וביציבות לרף הגבוה שנקבע בתחילת השנה. הסיבה העיקרית לשימוש הדל בהנחות רשמיות היא "חרדת מחירונים".

מחירוני המשומשות בישראל קובעים את מחירי המכוניות שגילן עד 3 שנים בהתאם להפחתה כמעט שרירותית ממחיר המחירון הרשמי שלהן כחדשות. החוקים הבלתי כתובים במשחק בין היבואנים לעורכי המחירונים קובעים שהמחירונים מתעלמים ממבצעים סקטוריאליים כמו אלה המיועדים ל"חבר" ול"הוט", ולא משנה עד כמה ההנחות הן קיצוניות במבצעים הללו.

הם גם מתעלמים לגמרי מ"ימי מכירות" של היבואנים, אפילו אם אלה נערכים שלוש פעמים בחודש, ומתעלמים כמובן גם מההנחות הלא רשמיות, שניתנות באולמות התצוגה.

כמעט כל השחקנים בשוק הסתגלו מזה זמן לשיטת ה"ישראבלוף" הזו, שבה קיימות שתי רמות מחיר, אחת רשמית ואחת אמיתית. ליבואנים היא מאפשרת ליצור בסיס רציני להנחות של עשרות אחוזים ללקוחות מוסדיים, ועדיין מותירה כמה הטבות לא רשמיות ונדיבות, כביכול, שמוענקות ללקוח פרטי מזדמן שמגיע לאולם התצוגה כדי לסגור עסקה.

חברות הליסינג וההשכרה מרוצות מהשיטה, כי שמירת המחיר מאפשרת להן לשמור על שיעורי פחת מינימליים ויציבים במאזנים, ולמכור מכוניות מיד שנייה ברווח נאה, אפילו אחרי הנחות נדיבות על מחיר "המחירון". ואילו עורכי המחירונים מרוצים, כי השיטה מאפשרת להם עמדת כוח רצינית מאוד בשוק הרכב.

אלא שבסופו של דבר, "שיטת המחירים הכפולים" היא בועה שגורמת לעיוות קשה בערכים הכלכליים האמיתיים. את התוצאות של העיוות הזה מרגישים בעיקר לקוחות פרטיים, שנתקלים בגיחוך כשהם מבקשים בתמימותם "מחיר מחירון" על רכבם המשומש, ואפילו בצחוק מתגלגל, אם הם מבקשים מחיר "מעל המחירון".

אולם אם הבועה תמשיך להתנפח, ואם שני מישורי המחיר ימשיכו להתרחק זה מזה, עשויים להיתקל בה, אולי כבר בשנה הבאה, גם משקיעים ומוסדות בנקאיים שמסתמכים על "ערכי השוק הרשמיים" של כלי הרכב כאינדיקציה לקביעת השקעות או לקבלת ביטחונות אשראי בהיקפים של מיליארדים. כך למשל, בדו"חות האחרונים של חברות הליסינג, מצאנו לפחות חברה אחת שמצאה לנכון דווקא להקטין השנה בחצי אחוז את שיעור הפחת על כלי הרכב, או במילים אחרות, להעלות את הערך של צי המשומשות שלה.

האוצר מודע לקיום הבועה והוא ניסה להכניס תמריץ להקטנתה. המנגנון החדש של "שיטת שווי השימוש", שנכנס לתוקף בינואר השנה, אמור לתגמל יבואנים שיוזילו את מחיר המחירון הרשמי שלהם ללקוחות פרטיים באמצעות שווי שימוש מופחת. אבל אם לשפוט על-פי התוצאות בשטח, גם התמריץ הזה חלש מדי למול הכוחות הפועלים בשוק המקומי.

שיטת "המחירים הסמויים" מעצבת מחדש את השוק ויוצרת בו תת-קטגוריות מתחת לפני השטח. כך למשל, חזינו בצמיחה מסחררת בתת-פלח של שוק המשפחתיות, שאפשר לכנות "משפחתיות מוזלות".

עיצוב מחדש של השוק

מדובר במכוניות שמחירן הרשמי זהה או זול במעט מזה של המשפחתיות המובילות בקטגוריה, אולם היבואן/יצרן מעניקים עליהן הנחות מוסדיות מרשימות במיוחד, כפיצוי על נחיתות תחרותית - שם מותג, נפח מנוע, ממדים, מוניטין, סחירות וכדומה. ההנחות מאפשרות לארגונים להציע אותן לעובדים בתור "נקודת ייחוס בסיסית" בפלח המשפחתי, שעליה הם לא צריכים לשלם תוספת חודשית.

השנה זכה תת-הפלח לתנופה. מיצובישי לנסר, למשל, שבעבר שלטה בפלח כמעט בלעדית, מכרה ב-11 החודשים הראשונים של השנה 4,210 יחידות והתחלקה בהובלה עם קאיה פורטה, שממנה נמכרו 3,678 יחידות.

את השפעת התופעה אפשר לראות גם בפלחים גבוהים יותר של השוק ואחת הדוגמאות הבולטות היא ללא ספק המיצובישי גרנדיס. המיניוואן הוותיק נמכר בשנותיו הראשונות בארץ כדגם פרימיום לשוק הפרטי, בטווח מחירים שנע סביב 200 אלף שקל. הזדקנותו של הדגם (7 שנים) הביאה את מיצובישי להציג בסוף השנה שעברה דגם בסיס חדש שלו, במחיר רשמי של 165 אלף שקל. הנחה נאה אבל לא דרמטית, בהתחשב בתחרות מצד היפניות המובילות.

לא נראה שהמצב עתיד להשתנות ב-2011. הערכים של כלי הרכב בספרים ימשיכו להתרחק מהערכים הריאליים. ייתכן שזהו דו-קיום אידיאלי שנוח לכולם, פרט למבקרים ציניים ונרגנים כמונו. ייתכן גם שהבועה הזו כה רגישה, עד שאיש לא יעז להסתובב לידה עם סיכה. לא בטוח שהזהירות תספיק. בועות נוטות להתפוצץ גם בגלל זעזועים מבחוץ.

עוד כתבות

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב