גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ההתפלה תעשה למים את שעשה האינטרנט לתקשורת"

טכנולוגיות מים מתקדמות יכולות להפוך למנוע צמיחה גלובלי, אך ישראל גוררת רגליים ■ כתבה ראשונה בסדרת "מועדון ארוחת הבוקר" בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס"

יש פתרונות, אין תקציבים - זה המסר העיקרי שעלה מדיון "מועדון ארוחת הבוקר" של "גלובס" שנערך השבוע במסגרת ועידת ישראל לעסקים 2010 של "גלובס", ושביקש לבדוק כיצד טכנולוגיות מים יכולות להפוך למנוע צמיחה גלובלי ואזורי.

הדוברים מהמגזר הפרטי והציבורי סבורים כולם כי ליזמים הישראלים יש יכולת אדירה לספק פתרונות טכנולוגיים חדשניים למשבר המים המקומי והעולמי. אלא שלהערכתם מתאפיינת המדינה באוזלת יד בתמרוץ, בעידוד, בהסרת חסמים, בתקצוב ובהצבת יעדים. ישראל, כך עלה בדיון, נמצאת בנקודת זמן קריטית לביסוס מעמדה כמובילה עולמית בתחום המים. אם לא תשכיל לפעול מהר, חלון ההזדמנויות ייסגר.

"אין זמן. זה עכשיו או אף פעם לא", אמר פרופ' גלן יאגו, ראש המרכז לישראל ומנהל בכיר בחטיבת המחקר במימון במכון מילקן. "מספיק שהמדינה תצהיר שהיא הולכת להיות מובילה עולמית בתחום המים, ועצם האמירה תשפיע", הוסיף אורי יוגב, לשעבר ראש אגף התקציבים במשרד האוצר וכיום יו"ר Whitewater, חברת טכנולוגיות מים שהקים במאי 2006.

לדברי יוגב, "על מנת לייצר מובילות של מדינה בתחום כלשהו, צריך לבוא עם יתרון יחסי. לנו יש את זה במים בגלל אורך התקופה שבה אנחנו מתמודדים עם בעיית המים. במקביל, מתחוללת מהפכה עולמית בתחום המים שבמהלכה התפלה ומיחזור מים יעשו לענף הזה את מה שהאינטרנט עשה לעולם התקשורת. המים יהפכו לנושא כלכלי עם ביקושים אדירים, ותפקידה של הממשלה לבצע פעילויות שמקילות ומאפשרות לתהליכים לקרות במצב כזה".

יוגב ציין שדווקא החדשנות בתחום המים לא זקוקה לעזרת הממשלה באופן ייחודי. "יש מספיק יזמי היי-טק שבאים אל עולם המים בזכות המודעות. ובכל זאת, יש מקום לממשלה - לסייע ולממן בשלבים המתקדמים יותר של הפיכת חברות קטנות לחברות גדולות, ולדאוג שהן יישארו בארץ ולא יימכרו לחו"ל".

איתן גלזר, שותף וראש תחום אנרגיה וקלינטק בפירמת רוה"ח קסלמן וקסלמן PWC, סבור כי "חוסר עקביות הוא הדבר הבולט בדו"חות מבקר המדינה בנושא משבר המים. יש התנגדות לכל דבר. אם תהיה פה מנהיגות בתחום המים וישחררו תקציבים, תהיה יותר פעילות".

גלזר מוסיף כי "אחת הדרכים לעשות זאת היא תמרוץ ממשלתי של תאגידי המים בישראל. יש עשרות תאגידי מים בישראל, וצריך ליצור ביניהם תחרות של מי מייצר את כמות המים הגדולה ביותר. לא תחרות של אחד בשני, אלא מי יאמץ הכי הרבה טכנולוגיות מים".

יוגב אמר בתגובה כי "אולי באמת המדינה צריכה לקיים תחרות שנתית בין התאגידים ולתת פרס קטן לתאגיד הזוכה. יודעים מה צריך לעשות, אבל רק צריך לעשות. הכסף נמצא בתקציב ואין אפילו מריבה מי יקבל אותו, צריך רק לבצע".

אז מדוע זה לא קורה? נציג האוצר, נח הקר, רפרנט משק המים באגף התקציבים, לא נכח בדיון ולכן השאלה עברה לנציג הממשלה היחיד בדיון, טל הרמלין, סגן מנהל תוכניות New Tech במשרד התמ"ת. "זה האתגר", הוא אמר. "להרים את כל השוק לרמה אחרת. האתגרים, כפי שאנחנו רואים אותם, הם במציאת השותפים הנכונים להטמעת פרויקטים שונים בתחום המים: רשות המים, תאגידי המים וחברות טכנולוגיה. כלומר, שילוב של רגולטור שיודע להצביע על הכיוונים, עם יזמים שיכולים להביא את הטכנולוגיה ואת המימון ואנשי שטח, שצריכים את העזרה בהטמעה". הרמלין טוען שקשה להביא מוסדיים וקרנות עם אורך רוח מעבר לפיתוח מוצר ספציפי.

הייצוא - כ-2 מיליארד דולר בשנה

המשתתפים הגדירו את זירת המים הגלובלית העכשווית כ"שוק עולמי שמרני". השמרנות, לטענתם, מהווה חסם מהותי בנוסף לזה הממשלתי. "מה שעוצר את יזמי המים הישראלים הוא מבנה שוק שמרני", אמר בוקי אורן, לשעבר יו"ר מקורות וכיום יו"ר Watec ויו"ר מיה, חברת המים מקבוצת אריסון העוסקת בהקטנת אובדן המים בצנרת העירונית.

לדברי אורן, "אף שלישראל יש יתרונות ברורים ברמה העולמית - כמו העובדה שאנחנו מובילים בהשבת מי קולחין, בפתרונות השקיה ובניהול מערכות מים; ואף שהיזמות הישראלית בתחום זינקה פי חמש בתוך חמש שנים; ואף שהעולם מזהה את המובילות של ישראל בתחום - אנחנו אפילו לא מתחילים למצות את הפוטנציאל הטמון בתחום הזה".

אורן הוסיף כי היקף הייצוא הישראלי בתחום נמוך מ-2 מיליארד דולר בשנה בגלל אותה שמרנות המחייבת, לדבריו, שיתופי פעולה. "עם שיתופי פעולה, למשל, בין מהנדסי מים במדינות שונות, נצליח להזרים את הטכנולוגיות החדשניות שלנו הלאה. זה יעזור לנו לעבור את מלכוד השמרנות".

האם כדאי לישראל להציב יעד של השתלטות על שוק המים? אורן טוען כי "שוק המים העולמי ענק מדי עבור שחקן אחד. אם ישראל תגיד שהיא הולכת להשתלט עליו, לא נגיע לשום מקום. מצד שני, רמת הערנות של העולם בתחום המים הולכת ומתחזקת בזמן שאנחנו מדברים. השאלה היא איך ישראל הולכת לעבוד - האם היא תיצור שיתופי פעולה או תשתלט? נכון שישראל תייצר שיתופי פעולה כמה שיותר מהר, מבלי לאבד את הזהות שלה. אם נדע לקחת את כל המגמות שקורות בעולם ונתחבר אליהן - זאת האסטרטגיה שתהפוך את ישראל למקור שממנו באים ושאליו מתחברים".

אלעד שביב, נציג מוסד שמואל נאמן למחקר מתקדם במדע וטכנולוגיה ובכיר בסיסקו, אמר כי"החסם הגדול ביותר אינו בשלב היצירה, אלא בשלב הפריצה לשוק. שם אנחנו צריכים למצוא פתרונות לפתיחת צוואר הבקבוק".

שביב הציג נתונים של מקינזי, לפיהם בתוך 20 שנה יהיה מחסור של 40% בכמות המים בעולם. "אם המדינה לא תעזור עכשיו לעשות את הצעד הראשון והשני, שלוקחים זמן, נפספס כשהשוק יעבור לריצה יותר מהירה", אמר שביב.

לדברי יוגב, השוק איטי משום שמדובר בלקוחות ממשלתיים וציבוריים. "מערכות גדולות עושות שינויים ומקבלות החלטות באופן איטי, ולא אוהבות או רגילות לעבוד עם מערכות חדשות וקטנות. זה לא אופייני רק לישראל". לדבריו, לב התחום הוא תאגידי המים בעולם. "זה השוק המרכזי שיש להסתכל עליו", הוסיף יוגב.

"צריך לשפוך עשרות מיליוני דולרים על התחום"

אחת מהבעיות של תחום המים היא שהמודלים המקובלים של קרנות ההון סיכון וההשקעה בסטארט-אפים לא חלים בו. איתן גלזר, שותף וראש תחום אנרגיה בקסלמן וקסלמן, טוען כי הוא מקבל פניות רבות מחברות שמחפשות לקנות טכנולוגיות מים ישראליות, "אך די מהר הן נעצרות כי הטכנולוגיה חדשה וקטנה". גם קרנות ההון סיכון לא קופצות למים. "הן לא מבינות בתחום", טוען גלזר.

משה גאון, יו"ר קבוצת גאון אחזקות, הוסיף כי "הבעיה המרכזית של תחום המים היא שקרנות ההון סיכון לא משקיעות בו כסף. בארץ מוקמים 100-150 מיזמים חדשים בשנה בתחום המים, אבל אין את הכסף לתמוך בהם".

בישראל יש רק מעט קרנות שפעילות בתחום באופן ייעודי, ואחרות משקיעות בחברה אחת או שתיים. "יש להקפיץ את כל התחום", אומר גאון. "והדרך לעשות זאת היא בהקמת מועצה לאומית לצורך הקמת קרן ממשלתית-פרטית של מיליארד דולר".

לדבריו, בימים אלה הוא שוקד על קידום הצעת חוק בנושא, ו"כבר יש לנו תמיכה של 20 חברי כנסת. הרעיון הוא שהמדינה תגייס 500 מיליון דולר לעשר שנים, למשל באג"חים ממשלתיים, וכנגד זה קרנות וגופים פרטיים יביאו את השאר. שקל מול שקל. צריך לשפוך עשרות מיליוני דולרים לתוך התעשייה הזאת, והיום רק גופים פרטיים עושים זאת".

עוד הוסיף גאון כי "אם התעשייה הזאת לא תתפוס תאוצה, מעבר לדיבורים, נאבד את השוק ואת ההזדמנות להיות מובילים. זאת הזדמנות אסטרטגית שאנחנו לא יכולים לפספס".

לוגו מועדון ארוחת הבוקר

התפלה / צלם: איל יצהר

עוד כתבות

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

תתכוננו, העלאות מסים נוספות בדרך: באוצר מזהירים מגירעון של 7% ובוחנים צעדים כואבים

מהלומה נוספת צפויה להכנסה הפנויה שלנו לאחר ה"תגלית" שצצה במסגרת ההכנות באוצר לקראת תקציב השנה הבאה ● בין צעדי ההתכנסות שנשקלים כעת, כדי למנוע משיעור הגירעון לקפוץ ל־7%: הקפאת מדרגות מס הכנסה והעלאת המע"מ בשיעור גבוה מהמתוכנן - כבר ב־2024

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

איור: גיל ג'יבלי

תל אביב 125 מול S&P 500: איזה מדד יציג תשואה עודפת השנה?

אחרי שנה בה בורסת תל אביב השתרכה הרחק מאחורי וול סטריט, מדד תל אביב 125 מתחיל לצמצם את הפער מול S&P 500, והתחזיות לתשואה עודפת במדד הישראלי הולכות ומצטברות ● דודי רזניק מבנק לאומי אופטימי לגבי השוק המקומי, אבל מזהיר: אם תהיה הסלמה במלחמה, התמונה תתהפך ● מדור חדש

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקת FreeTV: האם מיזם הטלוויזיה הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50-60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים כי כבר תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך הדבר לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו בראיון לד"ר פיל: "ננצח את חמאס, כולל ברפיח - אין לנו ברירה אחרת"

בריטניה וארה"ב לא מוכנות להציב חיילים ברציף ההומניטרי בעזה - הפיתרון: קבלן ישראלי ● דובר צה"ל עדכן כי 3 חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד ברפיח, משפחותיהם עודכנו ● כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורת אזעקות בגליל: נזק נגרם לבית בשלומי ● מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור בלבנון ● פיצוץ המגעים בקהיר: המשלחת הישראלית חוזרת, משלחת חמאס עזבה לדוחה ● עדכונים בולטים 

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של ישראל קנדה, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

הדוחות המאכזבים שהפילו את המניה הישראלית בוול סטריט

סולאראדג', המפתחת טכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, מסכמת רבעון חלש נוסף ● ההכנסות צללו בכ-80% וההפסד הנקי גדל ● גם התחזיות להמשך שהציגה החברה מאכזבות

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

100 שעות בלי חשמל: הדוח שחושף את הנזק מאי הקמת תחנות כוח חדשות

דוח שהגיע לידי גלובס מונה את ההשלכות של העיכובים הנוכחיים בהקמת תחנות כוח חדשות בישראל ● לפיו, ב־2028 יתגברו הפסקות החשמל שיגרמו לנזק כלכלי של מיליארדי שקלים

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק