גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השבח למס

הרפורמה המתוכננת במיסוי דירות המגורים למשקיעים נבנתה בשיטת "המקל והגזר"

השאיפה הטבעית של זוגות צעירים ואחרים לרכישת דירה הפכה בשנים האחרונות לחלום כמעט בלתי מושג. כולנו מודעים לדרישתם הלגיטימית של רבים וטובים ל"צינון שוק הדיור", במטרה להוביל למחירים המאפשרים רכישת דירות. השאלה, אם המחירים הנוכחיים משקפים את שוויו "האמיתי" של שוק המקרקעין או שמא מדובר ב"בועת נדל"ן", אינה רלבנטית לכל אלו המבקשים לרכוש דירה למגוריהם הפרטיים, ועכשיו. השאלה המעניינת אותם היא, אם בעתיד הנראה לעניין יצליחו לממש את תקוותם.

צורך זה לא נעלם מעיני הרשויות, ובשנה האחרונה נתקלנו בניסיונות שונים שאמורים, במישרין או בעקיפין, כמטרה עיקרית או משנית, להוריד את מחירי הדירות. התוצאות, עד עתה, שנויות במחלוקת.

הרפורמה

הודעת משרד האוצר על רצונו לפעול במתווה נוסף ומצטבר להגדלת היצע דירות המגורים לזוגות צעירים, אינה מפתיעה בהתחשב במצב השוק. הפעולה המוצעת היא בשני מסלולים פיסקאליים במהלך השנים 2011 ו-2012, בשיטת "המקל והגזר": הגדלת מס הרכישה מצד אחד, ומתן פטור נוסף מחבות מס שבח, מצד שני.

המקל: הגידול המשמעותי ברכישת דירות להשקעה הוביל, בין היתר, לעלייה במחירי הדירות. בהתאמה מבוקש בצעד הראשון, "המקל", להגדיל לתקופה של שנתיים את שיעור מס הרכישה על דירות שאינן דירתו היחידה של הרוכש ("דירות השקעה"). האוצר מודע לכך שתמריץ שלילי זה לא יגדיל את היצע הדירות החדשות, אך סבור כי בכך יתרום להפחתת הביקוש לרכישת "דירות להשקעה", ויטה את ההיצע לכיוון הזוגות הצעירים על-חשבון המשקיעים.

הגזר: הצעד השני, "הגזר", מבקש להגדיל את היצע הדירות בשוק באמצעות מתן תמריץ מס חיובי למכירת דירות.

אדם המבקש כיום למכור דירת מגורים "זוכה" בפטור ממס שבח, אם עמד בתנאי אחת החלופות הרלבנטיות בחוק מיסוי מקרקעין. אחד התנאים לחלק מחלופות הפטור ממס שבח, הוא משך הזמן המינימלי בין מכירת דירה אחת לשניה. אחת מאותן חלופות דורשת, בין היתר, כי בין מכירת דירה אחת לאחרת יחלפו ארבע שנים. עם זאת, מדובר רק באחד התנאים לאחת החלופות, וזאת בהנחה שמכירת הדירה כפופה, אך ורק, לחוק מיסוי מקרקעין ושאיננה כפופה לחבויות מס אחרות.

"הגזר" מנסה להגדיל את היצע הדירות על-ידי חקיקה לפרק זמן קצוב של חלופת פטור ממס שבח, אשר תתווסף לחלופות הקיימות. פטור זה יעמוד לנישום, כנראה, במכירת שתי דירות השקעה נוספות, מעבר לדירה המזכה בפטור כבר כיום, ובלבד ששווי הדירה הנמכרת לא יעלה על סכום שייקבע. מובן שתידרש בחינה מדוקדקת של החלופה לאחר חקיקתה בפועל.

תוצאות הרפורמה

אם בוחנים את "המקל והגזר" במנותק מצעדים אחרים אשר מנסים לצנן את שוק הדיור, קרוב לוודאי שהמסקנה היא, כי סיכויי הצלחתם נמוכים, אף אם יעברו את מסלול החקיקה. אך שילוב רפורמה זו בצעדים המתמרצים את הגדלת היצע הדירות החדשות, עשוי להקטין את המחירים, ולו בשל המאמץ התודעתי והשיווקי המושקע בהם.

המקל: השפעתו של "המקל", מס הרכישה, כשלעצמו ובנסיבות אלו, הוא בעיקר בהגדלת הכנסות המדינה ממסים. ספק אם מרבית המשקיעים, המתכוונים לרכוש דירה, ישנו את דעתם כתוצאה מהתוספת המתוכננת במס רכישה. אמנם, כל חבות מס נוספת אמורה להשפיע על המשקיע הרציונלי, אך משך ההשקעה, כמו גם "החלומות הוורודים" לעליית ערך הדירה, ישללו על-פי-רוב את ההשפעה השלילית של מס רכישה נוסף. בייחוד כאשר מדובר בדירות "פחות" יקרות, שאמורות לשמש את הזוגות הצעירים ושהשפעת חבות מס הרכישה הנוספת לגביהן עלולה להיתפס כנמוכה.

הגזר:"הגזר", חלופת הפטור הנוספת, עשויה להגדיל את היקף "דירות ההשקעה" הממומשות, אך ייתכן שהשפעתו תהיה שולית, ואולי זניחה.

ראשית, זכרו והיזהרו: עצם קיומו של פטור ממס שבח אינו מבטיח כשלעצמו, כי מוכר הדירה או הדירות לא יחויב במסים נוספים. הפטור ממס שבח רלבנטי רק למכירת דירת מגורים המסווגת כמכירה הונית, אשר נכנסת "תחת כנפיו" של חוק מיסוי מקרקעין. מנגד, אם המימוש יסווג כבעל מאפיינים מסחריים או עסקיים, עשויה המכירה להתחייב במס הכנסה ובמס-ערך-מוסף, גם אצל אותו אדם שלא ראה את עצמו כ"יזם מקרקעין".

בין המבחנים שיקבעו אם מימוש הדירות יוביל לחבות במס הכנסה ובמס-ערך-מוסף, נמצא את מבחן התדירות, מבחן תקופת ההחזקה, מבחן הבקיאות והמומחיות, מבחן היקף ההשקעה, מבחן המימון, מבחן הארגון, מבחן ההבשלה וההשבחה, מבחן טיב הנכס, מבחן הנסיבות המיוחדות ועוד.

תדירות עסקאות גבוהה, תקופת החזקה קצרה, בקיאות ומומחיות בתחום, היקף השקעה גבוה יחסי, מימון בהון זר וארגון הפעילות, עלולים להוביל, למשל, לחבות במס הכנסה ובמע"מ, אף אם חלק מהמבחנים נראה אנכרוניסטי.

מובן שלא כל אדם המחזיק דירה שנייה ומממש אותה צפוי להיכנס למעגל החייבים במס הכנסה ובמס-ערך-מוסף. אך מימוש של דירת מגורים או דירות מגורים, העשוי להתפרש כנושא אופי עסקי או פירותי, עלול להוביל לחבות במס, גם אם עמד בתנאי הפטור ממס שבח הקיימים או המוצעים. בדיקת סיכון זה הכרחית גם על-פי החקיקה הקיימת, אך אם החקיקה המוצעת לא תפתור את הקושי, כל מימוש (ובייחוד "מימוש מהיר") ידרוש בחינה מדוקדקת, ורמת הסיכון המתלווה אליו עלולה להוביל לדחיית המכירה. בנוסף, "המשקיע המתוחכם" אמור אמנם לתכנן את צעדיו באופן מיטבי ב"עולם עם מס". אך ייתכן, שהשיקול המרכזי אשר יעמוד לנגד עיניו הוא יכולתו להגדיל את רווחיו מדירת המגורים לפני מס, ולא תוספת של חלופת פטור לפרק זמן קצוב.

הטעם לכך הוא פשוט לכאורה. אם למשל המשקיע סבור שיגדיל את רווחיו בעתיד הנראה לעין, בין בדרך של השבחה נוספת בערך הדירה ובין בדרך של השכרה, ספק אם ינצל את הפטור. ראשית, בתוך פרק זמן לא רב הוא יוכל, פעמים רבות, לנצל חלופת פטור אחרת, שעומדת לרשותו כבר בחקיקה הקיימת. שנית, על-ידי דחיית המימוש הוא עשוי להקטין את הסיכון לחבות במס הכנסה ובמע"מ.

עם זאת, אין להתעלם מכך שניצולה הנכון של חלופת פטור נוספת עשוי לבוא לעזרתם של חלק מהמשקיעים, ובאופן זה "לשחרר" דירות נוספות לשוק הרכישה. אך נראה, כי ההשפעה המהותית תקרום עור וגידים רק כאשר כלל השוק ישתכנע שאכן מדובר בנדבך אחד בלבד מכלל התוכניות להפחתת מחירי הדירות. מחירי המקרקעין אינם מושפעים אך ורק מההיצע המוגבל של דירות חדשות למכירה ומהביקוש הקיים לדירות, אלא גם מצפי השוק לגבי ה"כיוון" של מחירי הדירות. ככל שהציבור ישתכנע ממכלול הצעדים, כי מחירי הדירות צפויים לרדת, כך עשויה תחזית זו להתממש בפועל.

אם הרפורמה לא תיוותר ב"בדידות מזהרת" והיא תשולב בצעדים רבים נוספים, ובעיקר כאלו המגדילים את היצע הדירות החדשות, אנו עשויים להגיע אל המטרה הנכספת - צינון שוק הדירות למכירה.

הכותב הוא ממשרד ד. פוטשבוצקי

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"