גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המחלה הישראלית": מרוב תשקיפים לא רואים את המדף

עשר חברות ישראליות תכננו לבצע השנה הנפקה משנית, אך רק מחציתן השלימו את המהלך ■ מדוע תשקיף מדף אינו מתורגם תמיד להנפקה בפועל?

הנה תופעה שחוזרת על עצמה בימי גאות בשוק ההון האמריקני: חברות שהפרוטה לא מצויה בכיסן ולא יזיק להן לרפד את קופתן, ומניותיהן נהנות מחיבוק חם של ציבור המשקיעים, מגישות לרשות לני"ע בארה"ב תשקיף מדף, ונוקבות בו בסכום מקסימלי שהן מתכננות לגייס במסגרת הנפקה משנית.

תשקיף מדף (Shelf Prospectus) הוא תשקיף שדומה בתכניו לתשקיף שמוגש טרם הנפקה ראשונית, בשני הבדלים מהותיים: ראשית, הוא אינו כולל רשימה של בנקי השקעות שילוו את החברה כחתמים בתהליך, ושנית, הוא תקף לשנתיים מיום הגשתו.

תשקיף מדף מאפשר לחברה שמגישה אותו, לקצר את תהליך גיוס ההון ו/או חוב ברגע שהוא תופס תאוצה, וכך לנצל במהרה חלון הזדמנויות שנפתח.

במילים אחרות, תשקיף מדף מאותת על רצון החברה לגייס הון ו/או חוב בעתיד, וכך מכין את ציבור המשקיעים לאפשרות שידולל בשיעור החזקותיו או שהמינוף הפיננסי של החברה שבו הוא מושקע, יגדל. כפועל יוצא, הסכום המקסימלי שמציינות החברות בתשקיף, אינו רלוונטי ליום ההנפקה בפועל, והיקף הגיוס בפועל עלול להיות נמוך בהרבה.

הצונאמי של אלוט

במהלך השנתיים האחרונות הגישו עשר חברות ישראליות תשקיף מדף, ורק חמש מהן הורידו אותו משם השנה והשתמשו בו לגיוס הון. לחמש הנותרות יש עדיין תשקיף תקף שכבר מעלה אבק. לפני מספר ימים הצטרפה אליהן אלוט (Allot), שנקבה ברף גיוס מקסימלי של 100 מיליון דולר (לא כולל הצעת מכר בהיקף נוכחי של 33 מיליון דולר).

העיתוי שבו הגישה אלוט את תשקיף המדף אינו מקרי. מניית החברה נסקה מתחילת השנה בשיעור של 151% (פועל יוצא של שיפור בנתונים הכספיים), והנהלת החברה מאמינה כי הגיע הרגע לפנות לציבור המשקיעים בבקשה שיפתח את ארנקו וירפד את קופת החברה, שמכילה כרגע 56.2 מיליון דולר.

להתאוששות של אלוט יש הסבר שמורכב משתי מילים - "צונאמי הנתונים" - כינוי בעולם התקשורת למעבר לתקשורת אלחוטית רחבת פס ומבוססת על פרוטוקולי האינטרנט. מאחורי כינוי זה ניצבים התקני תקשורת ומחשוב כגון האייפון וטלפונים חכמים, שרוב התכנים שצורכים דרכם מבוססים על חיבור מהיר לאינטרנט. מהרגע הראשון שהאייפון יצא לאוויר העולם השתנתה תרבות הצריכה של משתמשי הטלפוניה הניידת, ובהתאם צווארי הבקבוק של ספקיות השירותים הסלולריים עברו להכיל תכני מולטימדיה.

על גלי הצונאמי הללו נישאת גם אלוט, שמספקת ציוד תקשורת לניטור וניתוח סוגי התכנים והאפליקציות שצורכים המשתמשים על גבי האינטרנט. הלקוחות הראשונים של אלוט היו ספקיות שירותי האינטרנט וארגונים גדולים, אך הישגי החברה בשנה האחרונה - והרקע למומנטום החיובי סביב המניה - מגיעים בעיקר מפעילותה בענף הסלולר.

נכון לרבעון השלישי של השנה, 40% מהכנסות החברה מגיעים מספקיות השירותים הסלולריים, שאף אחראיות לחלק ניכר מצינור ההזמנות - 12 מתוך 19 שקיבלה החברה. בשורה התחתונה, על רקע הדגש ששמה החברה על התחום הנייד, עברה אלוט לרווח נקי של 752 אלף דולר או 3 סנט למניה, וזאת לאחר היסטוריה ארוכה של הפסדים כרוניים. בנטרול הוצאות חד פעמיות (Non GAAP) רשמה החברה רווח נקי של 1.3 מיליון דולר או 5 סנט למניה.

אלוט לא מספקת תחזית הכנסות או רווח. דניאל מירון, אנליסט הטכנולוגיה של בנק ההשקעות RBC, שותפו האסטרטגי של תמיר פישמן בישראל, מעריך כי החברה תסיים את השנה הנוכחית עם הכנסות של 56 מיליון דולר - גידול של 34%.

השיפור בביצועי החברה תורגם למחיר המניה, שכאמור רושמת מתחילת השנה תשואה של 151%. ביום שישי האחרון נסקה המניה לשיא תלת שנתי - 9.89 דולר - המשקף שווי חברה של 226 מיליון דולר. כך, הנהלת החברה הודיעה לפני מספר ימים על רישום כפול בבורסה המקומית, לקראת גיוס של עשרות מיליוני דולרים בעתיד הנראה לעין.

ארבע נוספות עדיין מחכות לתורן

אך אלוט לא לבד. אורבוטק, קליקסופטוור, קיריקס ופוינטר טלוקיישן הגישו במהלך השנה תשקיפי מדף ועדיין לא השתמשו בהם. לא נופתע אם גורלה של אלוט יהיה זהה.

אורבוטק, שהתאוששה מימי המשבר והוכיחה כי רכישת Photon Dynamics הייתה במקומה, הגישה תשקיף מדף לפני קצת פחות משנה ועדיין לא עשתה בו שימוש (למרות שהמניה רשמה תשואה נאה והחברה העלתה שוב ושוב את תחזיותיה). קיריקס, המפתחת תרופות, תכננה לפני שנה ושלושה חודשים לגייס 20 מיליון דולר, ואם לא תשתמש בתשקיף במהלך תשעת החודשים הקרובים הוא יאבד מערכו.

להבדיל מהשתיים הללו, המקרה של קליקסופטוור, המפתחת פתרונות תוכנה שמאפשרים לחברות לנהל באופן אוטומטי מערכי טכנאים וכוח אדם נייד, מעט שונה. החברה תכננה לגייס עד 100 מיליון דולר, אך מרגע הגשת התשקיף ועד היום רכבה המניה על רכבת הרים. ביום הגשתו נסחרה קליקסופטוור לפי מחיר של 7.24 דולר לאחר שהכפילה את שווייה, אך תוך חודשיים נפלה למחיר שפל תקופתי של 4.82 דולר, ובמהלך חצי שנה האחרונה התאוששה וחזרה לרמות המחירים בהן שהתה טרם הגשת התשקיף. התנהגות זו יכולה להסביר מדוע נותר תשקיף החברה על המדף. לבסוף, מניית פוינטר טלוקיישן דווקא שמרה מרגע הגשת התשקיף על יציבות, אך גורלו נותר זהה.

מקרים אלו ממחישים כי יש לפחות שלוש סיבות שבגינן תשקיף מדף נותר על המדף. הראשונה, החברה גיששה אצל ציבור המשקיעים, שאותת לה כי אין בכוונתו להשקיע בה; השנייה, דירקטוריון החברה נסוג מתוכנית ההנפקה, אך העדיף לא למשוך בחזרה את התשקיף; והשלישית, השוק אמר את דברו, המניה איבדה גובה, והנפקה הפכה למהלך לא רלוונטי.

ייתכן שאורבוטק והאחרות יעשו שימוש במהלך 2011 בתשקיפי המדף. גם אם כן, המסקנה היא אחת - תשקיף מדף אין פירושו הנפקה בפועל.

11

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל