גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גם חוסך מתמיד לא יגיע לפנסיה של יותר מ-50% משכרו"

בדיון על החיסכון הפנסיוני בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס" התריע מנכ"ל מבטחים היוצא, יעקב רוזן: "החיסכון הפנסיוני אינו מספיק בצורה מובהקת"

"העולם הפנסיוני בישראל הפך מעולם של ניהול כספים כמטרה ראשית לעולם של ניהול תומך שיווק". כך אמר פרופ' יוג'ין קנדל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה, בדיון בנושא החיסכון הפנסיוני שהתקיים בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס".

לדברי קנדל, "יש שיווי משקל בעייתי בתחום החיסכון לטווח ארוך, הנובע בעיקר מכך שהציבור, שאליו עברה האחריות, לא יודע שהוא לא יודע, וגם מכך שהיצרנים הפנסיוניים מתמקדים בתמריצים".

בדיון עלו כמה סוגיות מהותיות הנוגעות לאופי שוק החיסכון הפנסיוני המקומי. כך, לדברי יעקב רוזן, מנכ"ל מבטחים החדשה היוצא, "החיסכון הפנסיוני לא מספיק בצורה מובהקת. רבים מהציבור חושבים שאפשר להגיע לפנסיה של 70% מהשכר האחרון, אבל לא כך הוא, ובמכשירי הפנסיה כמעט אין סיכוי להגיע לשיעורי הפנסיה הללו - גם במקרה של חוסך מתמיד וצעיר, שבמקרה הטוב יגיע לחיסכון של 50% מהשכר האחרון שלו. החיסכון הוא משהו שצריך להתמיד בו".

דורון גינת, משנה למנכ"ל וראש חטיבת החיסכון לטווח ארוך בהראל ביטוח, הוסיף בהקשר זה, כי "היעדר המכשיר ההוני לטווח של 10-15 שנה יחייב את החוסכים להשתמש ברכיב הפיצויים בחיסכון שלהם, ולפגוע בחיסכון לתקופת הפנסיה. קרן השתלמות היא לטווח קצר, ומשמשת לצריכה, כך שיש להוסיף לסט הכלים שלנו חיסכון הוני לטווח יותר ארוך", אמר.

הבעיה מחריפה

יונל כהן, מנכ"ל מגדל, הוסיף כי הבעיה מחריפה עקב כך ש"השכר האמיתי לפנסיה הוא חצי מהשכר שאותו מקבל העובד", ואמר שהבעיה מוחרפת בכך ש"רבים מושכים את הפיצויים במהלך שנות החיסכון".

אביגדור קפלן, יו"ר כלל ביטוח, ציין ש"החיסכון הפנסיוני לא יספיק בקרנות החדשות. אפשר לפתור זאת באמצעות העלאת שיעורי החיסכון, מה גם שהייתה טעות גדולה בכך שלא אפשרו להמשיך בחיסכון הוני. האוצר שם מגבלות שלא מאפשרות לחסוך באופן המיטבי", אמר.

מהצד השני ניצבה ענת לוין, בעבר מנהלת ההשקעות הראשית במגדל וכיום משנה למנכ"ל וחברת הנהלה בבנק הפועלים וראש חטיבת ה-Global Treasury, שאמרה כי למעשה "שיעור החיסכון בישראל גבוה. הסוגיה היא הטבות המס, והשאלה היא אלו הטבות ניתן ולמה כדי לעודד את הציבור לחסוך לעתיד ולטווח ארוך". לוין הציעה להכניס תחת מעטפת ההטבות גם "פיקדונות עם אפס דמי ניהול פורמליים, וזה יכניס תחרות לשוק".

סביב השולחן נוצר גם דיון ער סביב המודל הצ'יליאני (מודל חכ"מ) בחיסכון הפנסיוני, שלפיו ינוהלו הסיכונים בחיסכון הפנסיוני בהתאם לגיל החוסך. לדברי רוזן "יש באג מרכזי במודל, בכך שהגיל מוביל את שיקול ההשקעה".

לוין הציעה פתרון חלופי למודל הצ'יליאני, שבו יש להתמקד. "צריך להסתכל על תשואת יעד. בשוק הפנסיה לא קיימת התאמה נכונה ואמיתית של נכסים להתחייבויות".

הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר, פרופ' עודד שריג, הגיב ואמר כי "כשמדברים על התאמת נכסים להתחייבויות זה המודל החכ"מ (המודל הצ'יליאני)". שריג ציין עוד, כי "במקרה שלנו התיאוריה לא שונה מהותית מהמציאות. ככל שאדם יותר מבוגר יש לו פחות הזדמנות להגדלת הכנסה ותיקון טעויות, וזה העיקרון של המודל הצ'יליאני".

"היסטריה מוגברת"

יאיר לפידות, מנכ"ל משותף בילין לפידות, התייחס בדיון לבעיה נוספת הנוגעת לשוק הפיננסי-פנסיוני בישראל. "בעיית הבעיות של שוק ההון בישראל היא היסטריה מוגברת שלא מצליחים לשנותה. במשבר האחרון המצב בישראל היה קל ביחס לארה"ב, אבל הבהלה סביב החיסכון לטווח ארוך הייתה הרבה יותר גבוהה כאן. תבנית זו חוזרת כל פעם מחדש. כשמסתכלים בפרספקטיבה אני חושב שאת המלצות ועדת חודק היה צריך להחיל בארה"ב ולא פה", אמר.

במסגרת הדיון דנו הדוברים גם בסוגיית מערכי ההפצה. "האבסורד הוא שכשאתה בודק בתוכניות פנסיה חדשה את העלות של הרגולציה אתה מוצא שלגוף מנהל כדאי ששליש מהלקוחות שלו לא יהיו אצלו", אמר כהן. באותו נושא, ובהתייחס לתוכנית החדשה של האוצר, אמר קפלן כי "צריך למצוא שיווי משקל חדש בין ההפצה, דמי הניהול ועוד. כיום זה עומד בסתירה זה עם זה. תעשיית הביטוח הגיע כיום למבוי סתום בגלל הסיבוכיות האדירה. הרצון לאחד את האפיקים הפנסיוניים, כל אחד עם הסיבוכיות שלו, מחייבת בדיקה מעמיקה ואסור להטיל עוד מעמסה".

הדוברים גם התייחסו לניוד החופשי בשוק הפנסיוני, ש"יפה בתיאוריה אבל פוגע בניהול ההשקעות". לדברי גינת, "אנו רואים ניידות, אמנם לא במספרים גבוהים, ורואים עקומת למידה של הציבור. אבל ניידות היא לא חזות הכול, ובעבר אף ביטלו הטבות לחוסכים בשם הניידות, ובכך פגעו בהם".

לדברי זאב רותם, יועץ אסטרטגי המתמחה בשוק הפנסיוני, "הניידות לא הצליחה. רוב הניידות היא בלחץ הסוכנים. כל המאמצים לשכלול השוק מצליחים פחות מהרצוי".

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין