גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מחפשים בעלי פירמות רואי החשבון כשהם בוחרים שותף?

שיחה עם שותפים בכירים במשרדי רואי החשבון הגדולים מגלה כי הוותק והניסיון לא מספיקים - אלא יש דגש גם על מעורבות, יוזמה ויתרון יחסי ■ וכן - יש גם מסלול ייעודי לשותפות

כמעט בכל תחום, במיוחד בעבור אלה שמוצאים עצמם במקצוע שמאפיין ארגונים גדולים כמו משרדי רואי חשבון, אפשר למצוא לפחות 3 סוגי עובדים: הראשון, מכוון מטרה - רואה את עתידו המקצועי כשותף במשרד ומתנהל בהתאם; השני - מכיר בכישוריו, מעדיף להתמקד בעשייה היומיומית ואינו צופה לגדולות; והשלישי שזורם - אוהב ללכת צעד אחר צעד, ולהתקדם בהתאם לתנאי השטח.

בעבור אלה שמכשירים את הקרקע לעתיד מקצועי עם קריירה של שותף, חשוב לדעת כיצד לכלכל את צעדיהם בבטחה - מדובר בקריירה עם הטבות שכר גבוהות מאוד, תוצאה של האחריות והשעות המרובות שדורש התפקיד.

המעבר מתפקיד מנג'ר - עובד בכיר בפירמות גדולות מביא עמו לשותף קפיצה של בין 50 אלף שקל ל-100 אלף שקל למשכורת השנתית בשנה הראשונה. לפעמים מדובר גם במאות אלפי שקלים, כל עוד השכר תלוי ברווחיות שהשותף מביא לפירמה.

חשוב לזכור, אם כי מדובר במקרים נדירים, כי השותף עלול לספוג ירידה בשכרו, בעקבות ירידה ברווחיות בקבוצה הספציפית שהוא מנהל. אחדים מבין המשרדים פותרים את הבעיה בכך שהם מניחים בצד סכומי כסף שהתקבלו בשנים טובות בפירמה, על מנת לחלקם במקרה שהפירמה סופגת הפסדים.

מה בדיוק מחפשים בעלי הפירמות כשהם בוחרים שותף, או מסמנים שותף עתידי? אולי זה יפתיע רבים, אך ראשי הפירמות עצמם לא תמיד יכולים להגדיר קריטריונים ברורים וחד-משמעיים לבחירת שותף. מסתבר כי במרבית המקרים, האדם הוא זה שקובע.

"אנו שמים דגש לא רק על פרמטרים הקשורים למקצועיות וניסיון, אלא גם על פרמטרים של תרומה לקהילה, מעורבות ויוזמה בפירמה. הקריטריונים מהווים קשת של תכונות, כישורים וביצועים", אומר רו"ח צביקה יחזקאל, שותף בכיר ומשנה לשותף המנהל בפירמת רואי החשבון PwC Israel, שבה מכהנים 49 שותפים.

יחזקאל מזכיר כי בחירת השותפים תלויה גם בתחום ההתמחות. "בעת קבלת ההחלטה על מינוי שותפים בתחומי הייעוץ והמסים, למשל, יכולה הפירמה לזהות פוטנציאל וניסיון מחוץ לתחומי הפירמה, כמו בוגרי מס הכנסה שמגיעים לפירמה ומתקדמים לדרגת מנהל בכיר - הופכים מועמדים טבעיים למינוי לשותפים", אומר יחזקאל.

הכשרה ייעודית

לדברי רו"ח אילן בירנפלד, שותף מנהל בפירמת ראיית החשבון והייעוץDeloitte בריטמן-אלמגור-זהר, שמספר השותפים בה עומד על 70 רואי חשבון, איתור המועמדים הפוטנציאליים לשותפות מתחיל כבר משלבים מוקדמים.

"אנו בונים בעבורם מסלול קריירה ייעודי לשותפות בפירמה, שבמסגרתו שמים דגש על פרמטרים שונים, ובכללם מקצועיות, שירותיות, הבנה והיכרות עם ענפי הפעילות של הלקוחות ויכולות אישיות גבוהות", אומר בירנפלד.

איתור מועמדים לשותפות כבר בשלבים הראשונים לכניסתם לפירמה מאפיין גם את משרד רו"ח BDO זיו-האפט, שבראשו עומדים 44 שותפים.

"אחת המשימות העיקריות שלקחתי על עצמי כשנכנסתי לתפקיד השותף המנהל בפירמה היתה בנייה מתודית של שדרה ניהולית, שתוביל את הפירמה לאורך השנים, תוך שהיא מאתרת את בעלי הפוטנציאל מבין העובדים ומלווה את התפתחותם המקצועית", אומר רו"ח דני מרגלית, מנהל שותף במשרד.

לדבריו, לפני כ-3 שנים הוקם מסלול פנימי בפירמה של עתודה ניהולית, המאתר מדי שנה בין 10 ל-15 עובדים, שעוברים הכשרה מיוחדת של כ-11 חודשים, שלאו דווקא קשורה לתחום ההתמחות המקצועי שלהם - אלא לנושאי שיווק וניהול.

"כיום אנחנו רואים שכמה מבוגרי המחזור הראשון של העתודה נמצאים במסלול מובנה לשותפות", אומר מרגלית.

יציאה מהקיבעון

יתרון בולט שמהווה גם הוא שיקול מרכזי בבחירת שותף הוא תכונה יוצאת דופן לטובה. "ניכרת חדות ניגודים בין השותפים השונים, כי קיימת העדפה לקדם שותף בנושאים שאחרים פחות טובים בו, שבהם הוא מציג יתרון משמעותי, כך שהוא משלים את הפאזל", אומר רו"ח ראובן שיף, לשעבר נשיא לשכת רואי החשבון ושותף מנהל בשיף-הזנפרץ ושות', שלה 9 שותפים.

לדבריו, ניתן גם לאבחן תכונות בולטות. "למשל, יש שותף שהוא יותר תובעני עם העובדים, שותף שמנהל פרויקטים עם התמקצעות גבוהה, שותף שהוא אלוף במשא-ומתן, ויש שותף שהוא נעים הליכות עם יכולות בינאישיות גבוהות ביותר", אומר שיף.

חיפוש אחר תכונות בולטות שמאפיינות אנשים בעלי ראייה רחבה ופתוחה עומד בבסיס האיתור של פירמות נוספות.

"התהליך שעוברים רואי החשבון הצעירים, הן בתקופת הלימודים האקדמית הן במסגרת ההכשרה בתוך המשרדים, הינו תהליך שעלול לגרום לקיבוע מחשבתי", אומר רו"ח מיקי בלומנטל, שותף מנהל בפירמת רו"ח פאהן-קנה ושות' Grant Thornton, שבה 17 שותפים. "המוכשרים והטובים שזוכים להתבלט ואחר כך להיות מועמדים לשותפות הינם אלה שמשתחררים מהר מהקיבוע, מכניסים יוזמה וחשיבה לתהליך עבודתם ומעניקים ערך מוסף ללקוחות המשרד. אלה הם האנשים שבסוף כל יום יכולים לומר 'I make a difference every day'".

רואה חשבון צעיר גם צריך להביא בחשבון שכמעט תמיד, הפירמה תעדיף לקדם לשותפות עובד בעל ותק בתוך המשרד.

"בחירת השותפים במשרד נעשית בראש ובראשונה על-פי ההתמחות, הניסיון והמקצועיות שלהם", אומר רו"ח משה ליאון, שותף מנהל בליאון-אורליצקי ושות', שבה 13 שותפים. "שותפים רבים צמחו מהמשרד עצמו. גידול דור העתיד הוא דבר שאנחנו משקיעים בו ביומיום".

"עד היום קלטנו שותפים רק מתוך המשרד", אומר שיף ומרחיב: "אנחנו לא שוללים שותפים מן החוץ; אם יהיו להם יכולות גבוהות וערך מוסף למשרד, בהחלט נשקול את זה".

לדבריו, אפשרות נוספת להתמנות לתפקיד היא בדרך של מיזוג. "אדם מהשורה הראשונה שפיתח נישה שחשובה לנו, שבא עם מוניטין מוכחים ושמביא איתו לקוחות פעילים - במקרה כזה נפעיל מערכת גדולה של שיקולים, הכוללת בחינת אישיות, ניסיון מקצועי ויחסי אנוש. לתהליך כזה גם נלווה משא-ומתן. תמיד קיבלנו הצעות ממשרדים שונים להתמזג איתם. תהליך מסוג זה הוא ארוך שלרוב הסתיים בסירוב מנומס, כי לא התקיימו כל הקריטריונים".

שאלה נוספת שצריך לשאול את עצמו כל מועמד מתחיל - האם בפירמה שבה הוא נמצא יש בכלל מקום לשותפים נוספים? על התשובה הזו השיבו מרבית המשרדים כי לא קיימת מגבלה של מספר השותפים שיכולים להתמנות לתפקיד.

"אצלנו לא קיימת מגבלה בכמות השותפים; כל מי שעומד בקריטריונים מתמנה", אומר יחזקאל מפירמת PwC. "בפירמה קיים נוהל למנהלים, שמתפרסם אחת לשנה ומגדיר את התהליך למינוי שותפים. כמו כן, קיימת ועדה שמורכבת ממספר שותפים מגוון שהרכבה משתנה. בכל שנה מתקיים תהליך שימוע, שבו כל אחד מהשותפים חייב להביע את חוות דעתו והמלצתו על המועמדים הרלבנטיים. בסוף התהליך הוועדה נותנת, בהתאם להמלצות ועמידה בקריטריונים, החלטה על מינוי השותפים".

יותר אחריות, יותר שעות ובעיקר יותר הכנסות

מלבד אחריות, שותף זוכה להכנסה גבוהה יותר, עובד שעות עבודה מרובות יותר ומקבל בהתאם תנאי עבודה טובים יותר.

"שכר השותף גבוה יותר מעובד בכיר, ונגזר מהרווחיות של הפירמה ומביצועי השותף", אומר רו"ח דני מרגלית, שותף מנהל בפירמת BDO-זיו האפט.

לדבריו, סמכויות השותף מאתגרות יותר. "השותף, נוסף על הטיפול השוטף בתיקים, נדרש למשימות נוספות - ניהול, ייצוג הפירמה, שיווק, תמחור וקשר עם הרשת הבינלאומית. האחריות כמובן גדלה, וכך גם שעות העבודה", מסביר מרגלית.

"שותף נחשף למגוון נושאים, לאתגרים גדולים ובא במגע יומיומי עם הלקוחות. הוא מעורב בכל מה שקורה במשרד, ויש לו יכולות השפעה על ההחלטות המתקבלות בפורום הבכיר ביותר" מסביר רו"ח ראובן שיף, נשיא לשכת רואי החשבון לשעבר ושותף מנהל בשיף הזנפרץ ושות' רואי חשבון. "עובד, בכיר ככל שיהיה, לעולם ימתין לאישור מעליו, ותמיד יש עוד עין בוחנת שבודקת אחריו, והיא זו שתיקח בסוף את האחריות".

לשותף גם קיימת אחריות נוספת שהיא חלק בלתי נפרד מהתפקיד. "לשותפים ישנה זכות חתימה, אשר מחייבת את השותפות. הרחבת הסמכות בעת המינוי נגזרת מהסמכות לחתום בשם השותפות", אומר רו"ח צביקה יחזקאל, שותף בכיר, משנה לשותף המנהל בפירמת רואי החשבון PwC Israel. "השותפים בפירמה חברים בוועדות שונות, אשר מתוות מדיניות ומטפלות בנושאים רבים מקצועיים ופנים-ארגוניים".

11

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו