גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיהו השופט ג'ורג' קרא שיכריע בשבוע הבא במשפט קצב?

בפרקליטות "מתים עליו", הסנגורים לא ממש: ג'ורג' קרא יכריע בשבוע הבא במשפטו של נשיא המדינה לשעבר, ומדינה שלמה במתח ■ מבחינתו, זהו רק שלב נוסף בדרך לכהונה בעליון

ג'ורג' קרא רגיל להיות במרכז העניינים. בעבר הוא שפט בתיקו של עופר נמרודי, בעל השליטה בהכשרת היישוב ומבעלי השליטה ב"מעריב", שבו הורשע בהאזנות סתר במסגרת עסקת טיעון. כשופט פלילי הוא דן לא אחת בתיקים בפרופיל תקשורתי גבוה של משפחות הפשע, עד כדי כך שבמהלך השנה שעברה נאלצה הנהלת בתי המשפט להצמיד לו מאבטחים, זאת לאחר שהרשיע 15 מאנשי משפחת חרירי בעבירות קשות, וגזר על בכיריה עונשי מאסר של עד 15 שנה.

הכרעת הדין שיקריא קרא בשבוע הבא, כראש הרכב השופטים בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, אמנם לא תצריך אותו לתגבור מערך האבטחה, אבל לבטח תנקז אליו את אור הזרקורים. מדינה שלמה תמתין למוצא פיו במשפט של נשיא המדינה לשעבר משה קצב. הכרעת דין שתסגור, לפחות באופן זמני עד שיגיעו הערעורים לבית המשפט העליון, את הסאגה שהכניסה את הציבור הישראלי כולו למערבולת.

גם הפעם, אפשר להעריך, למרות התוכן הסנסציוני לא יזוז כמעט שריר בפניו של השופט היפואי הוותיק, שמבחינתו התיק הזה הוא לא רק אחד התיקים החשובים והמתוקשרים ביותר, אלא גם ציון דרך במסע לבית המשפט העליון.

אז מיהו השופט קרא, האיש שיגזור את דינו של מי שהיה האזרח מספר אחת? כמו תמיד, תלוי את מי שואלים. אחדים מציירים תמונה של אדם ענייני, יסודי, הגון ונטול פניות, סגפן באורח חייו; אחרים מדברים על איש מלא חשיבות עצמית. הפרקליטים בפרקליטות "מתים עליו"; בקרב הסנגורים - לא כולם מסנגרים.

חבריו של קרא מספרים על אדם הגון, ישר, כן, שמאז מונה לשופט סיגל לעצמו התנזרות מסוימת. "אולי הוא מנסה להיות בדיסטנס", מסביר אחד מידידיו. "בתפקידו כשופט, הוא לא כל-כך רוצה להיות בקשר. אם הוא נמצא במחיצת חברים טובים הוא מרגיש משוחרר, אבל אם הוא במסגרת חברתית קצת יותר רחבה, הוא שומר דיסטנס. קשה מאוד למשוך אותו לחברותא, ומצד שני, אין אצלו פרוטקציות, ואין לו משחקים מאחורי הגב ולא מתחת לשולחן. הוא לא תוקפן, הוא תקיף; הוא לא אימפולסיבי, הוא אסרטיבי".

"אפשר לומר", מוסיף חבר אחר, "שהוא לא נפתח כל-כך מהר ולא בפני כל אדם. הוא מנסה לבדוק בציציות של כל אחד עד שהוא מגיע למסקנה אם כדאי או לא להתחבר אליו. הוא מסתופף יותר בקן של המשפחה ושל קומץ חברים טובים. הוא בנה לעצמו תדמית של מי שחי בעולם שלו. אין לו סנטימנטים. לא איש של צ'פחות".

חברים אחרים מחזקים את הדברים. "הוא היה תמיד קשוח", מספר ידיד אחר. "אתה בקושי רואה בדל חיוך על שפתיו. ארשת הפנים שלו תמיד מאוד רצינית. אחרי שמונה לשופט, הפך להיות עוד יותר קשה. ההרגשה היא כאילו הוא חי בחו"ל, בגלל שניתק קשר".

חבריו הקרובים שמחים על טיפוסו בסולם הקריירה המשפטית, אבל מצטערים שאיבדו אותו כחבר וכפעיל חברתית. "אתה שמח עבור חבר שמצליח", אומר אחמד משהראווי, חבר מועצת עיריית תל-אביב מטעם מרצ, "אבל מצד שני, הוא התנתק באופן מוחלט כחבר מרגע שהתמנה לשופט. אני יכול להבין את ההחלטה שלו, ואני חושב שהיא מעידה לזכותו".

בדלתיים סגורות

קרא, 58, נולד ביפו לאחת המשפחות המכובדות בקהילה הנוצרית בעיר. אמו, שכבר אינה בחיים, היתה מורה. שני אחיו היגרו לברזיל, אחותו נפטרה ממחלת הסרטן. הוא למד בבית -הספר היסודי טרה סנטה ובבית-הספר התיכון אשכולות. בשנת 1973 סיים את לימודי המשפטים באוניברסיטת תל-אביב ופתח משרד עורכי דין עם בן-דודו פאיז פנוס. במשך 14 שנה שימש כעורך דין פרטי, ועם מינויו לשופט בבית משפט השלום בתל-אביב ב-1989 הותיר את המשרד לבן-דודו.

אשתו רמלאית במקור, אקדמאית ועוסקת בהוראה. לבני-הזוג 3 בנות: האחת דוקטור לכימיה, שנייה מתגוררת בארצות-הברית, והשלישית החלה באחרונה לעבוד בפרקליטות לאחר ששימשה כתובעת משטרתית.

כעורך דין תרם קרא את תרומתו בעיקר בנושא זכויות הפרט, אולם מאז מינויו לשופט הוא נמנע ממעורבות קהילתית בשל מעמדו. את תפקידיו כחבר הנהלה באגודה למען ערביי יפו ובאגודה האורתודוקסית נטש מאז מינויו.

בפרקליטות משתגעים עליו. "שופט נפלא מאין כמוהו", אומרת פרקליטה אחת, "חרוץ מאוד, בעל סבלנות רבה, בעל אורך-רוח. בדיונים היה יושב ומגלה בקיאות רבה, נותן הרגשה שהוא מתכונן לדיונים גם כשהתיק היה מלא פרטים טכניים. הוא הכיר את התיק לפחות כמו הצדדים. כיף לנהל תיק אצלו".

עם הסנגוריה יש פחות הרמוניה. בתיק קצב, למשל, נקלע קרא לעימותים חוזרים ונשנים עם הסנגורים - עורכי הדין אביגדור פלדמן, ציון אמיר ואברהם לביא. שיאה של המתיחות הזו היה כשקרא החליט לקיים את המשפט בתדירות של 4 פעמים בשבוע. הסנגורים התקוממו וביקשו להתפטר מהייצוג.

"לא המשפט נמרח", טענו בהודעתם לבית המשפט, "אלא תחושת הצדק וההגינות בכך ששלב ההוכחות יקוים במתכונת כל-כך אינטנסיבית, שאינה מאפשרת הכנה של ממש לכל דיון". בשלב מסוים אף שקל צוות ההגנה בקשה לפסילת ההרכב. עו"ד פלדמן אמר כי השופט קרא "מהלך עלינו אימים", וכשקרא סירב לבקשתם להשתחרר מהייצוג, הוסיף: "אני לא עבד של בית המשפט".

החלטה אחרת של קרא שהכניסה אותו למסלול התנגשות עם הסנגורים היתה לנהל את המשפט של קצב בדלתיים סגורות. "לדעתי זו החלטה אומללה", מעריך סנגור ותיק, "היא אולי נובעת מכך שהוא לא רצה שפרקליטים בכירים כמו אביגדור פלדמן וציון אמיר יגנבו את התהילה באינספור ראיונות. הוא עשה חשבון שאם הכול יהיה חשוף לתקשורת, ידו יכולה להיות על התחתונה".

לא כל הסנגורים מסכימים. עו"ד חיים משגב, אף הוא פרקליט בכיר וותיק, חושב שההחלטה לסגור דלתות בתיק קצב נכונה מאין כמוה. "זה מנע את כל ההדלפות וכל הקשקושים בעיתונות", הוא אומר. "אם לא היה סוגר את הדלתות, יום-יום היינו שומעים דברים".

שני חברים יצאו לדרך

לא רק בקרב חבריו וידידיו שומר השופט קרא על ריחוק מסוים, אלא גם בקרב הקולגות השופטים. נקודה רגישה אצל קרא היא הקולגה חאלד כבוב, שמונה לפני שבועיים לשופט בבית המשפט הכלכלי החדש שנפתח. גם הוא מבית המשפט המחוזי בתל-אביב, גם הוא ערבי מיפו (אם כי מוסלמי), גם הוא שימש עורך דין פרטי לפני שמונה לשופט.

אבל יש הבדל אחד בולט ביניהם: סולם ההתקדמות של כבוב היה מהיר בהרבה מזה של קרא. בעוד קרא מונה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב אחרי 11 שנים כשופט שלום - כבוב בן ה-52 "הוצנח" למחוזי אחרי 6 שנים בלבד כשופט שלום בנתניה. לכך נוספת העובדה שכבוב מביא איתו ניסיון נוסף בתחום הכלכלי, הכה חסר בבית המשפט העליון.

לדברי גורם המכיר היטב את שני השופטים, אין ספק שהקידום המהיר של כבוב מפריע לקרא. "הם היו חברים", הוא אומר, "ברור שהקידום של חאלד עשה משהו. היו הרבה כתבות על העלייה המטאורית של כבוב, ואין ספק שזה שינה משהו ביחסים ביניהם. כיום היחסים קורקטיים".

גם באישיותו כבוב הוא ההפך הגמור מקרא: בעוד קרא מסוגר ומרוחק, שלא לומר מנוכר - כבוב משוחרר ולבבי, נינוח וגם מרשה לעצמו להתלוצץ. הוא נעדר את הדיסטנס של קרא, ולא על חשבון איכותו כשופט.

על רקע העובדה ששניהם מסומנים כמועמדים ריאליים ביותר לבית המשפט העליון, לא קשה להבין שקרא, מן הסתם, רואה בתיק קצב נקודה משמעותית בקריירה שלו. אבל דבר אחד יכול להרגיע אותו: לדברי חברים קרובים, כבוב לא מתכוון לחכות עד אין קץ, ואם בחלוף ה'דדליין' שהציב לעצמו לא ימצא את עצמו בעליון - יוותר על הרעיון ויעזוב את השפיטה.

קרא, כמו שזה נראה, יהיה סבלני יותר, כי השפיטה היא אצלו בדם. מעניין איך זה יתבטא בהקראת פסק הדין של קצב בעוד שבוע.

hadasm@globes.co.il

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?