גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהן 10 המגמות שמעצבות את צריכת המדיה הגלובלית?

מחקר מיוחד של מגזין "אד אייג'" מסמן את המגמות העולמיות בצריכת מדיה: במה צופים ברחבי העולם - ומה יקרה בדור הבא?

כולנו עסוקים בשינויים בשוק התקשורת האמריקני בשנים האחרונות, אבל השינויים האמיתיים מתבצעים הרחק משם. כלומר, השוק במדינות המפותחות הולך ומקרטע, בעוד המדינות המתפתחות דווקא בעקומת עלייה. הדבר נכון לא פחות עבור הטלוויזיה והעיתונים מאשר עבור הווידיאו ברשת ומכשירי הסלולר, כאשר האחרונים הופכים לאט-לאט למכשיר התקשורת הפופולרי בכל הזמנים.

מחקר חדש של "אד אייג'", "הרגלי המדיה הגלובליים 2010" (Global Media Habits 2010) מאת גרג לינדזי, מתבונן באופנים בהם נצרכת התקשורת בכל רחבי העולם, ללא קשר לשיקולים עסקיים.

הנה 10 המגמות שאחראיות לעיצוב צריכת התקשורת בשווקי המדיה המתפתחים והמסורתיים.

1. גם האוכלוסיות החלשות רואות בטלוויזיה הכרח

בשנת 2010, כמעט במחצית מבתי-האב ההודיים היה מכשיר טלוויזיה - עלייה חדה לעומת הנתון בשנת 2001, אז היה זה פחות משליש. באזורים העירוניים קפץ הנתון ל-96% (השוו אותו לאחוז ההודים המשתמשים באינטרנט - 7% בלבד).

בקניה עלה שיעור חדירת הטלוויזיה משנת 2005 ועד ל-2009 מבערך 60% לכ-70%, וזאת למרות שמספר בתי-האב שנסקרו צמח כמעט במחצית. אפילו בשכונות העוני של העיר סאו פאולו, שם לאזרחים אין חשמל ומים זורמים, מכירות הטלוויזיה חזקות.

2. למרות האינטרנט, אנחנו צופים יותר בטלוויזיה

האמריקני הממוצע צפה ב-208 דקות טלוויזיה ביום בשנת 2009 - יותר מ-4.5 שעות. זו עלייה של 3 דקות לעומת השנה שלפני כן. עלייה דומה נרשמה בכל רחבי העולם - אזרח העולם הממוצע צפה בטלוויזיה 3 שעות ו-12 דקות ביום.

3. העולם צופה בכדורגל, "כוכב נולד" וטלנובלות

מונדיאל 2010 היה אירוע הטלוויזיה הנצפה בכל הזמנים. הוא שודר בכל המדינות למעט צפון קוריאה וזכה בממוצע ל-400 מיליון צופים למשחק.

מעל שליש מהאפגנים צופים ב"כוכב אפגני" (Afghan Star), הגירסה המקומית ל"אמריקן איידול"; ורשת Globo הברזילאית משדרת אופרות סבון מקומיות מאז שנות ה-1970, רבות מהן מגיעות ליותר מ-80 מיליון צופים.

4. העיתונות דועכת במערב ועולה בשאר העולם

מספר הכותרים ונתוני התפוצה של העיתונים באסיה, אפריקה ואמריקה הלטינית צומח בכל שנה בקצב דו-ספרתי. כמעט ממחצית מ-100 העיתונים היומיים המובילים בעולם מודפסים כיום בסין ובהודו, שם עיתון נהנה מתפוצה ממוצעת של 109 אלף, קוראים או יותר.

בהודו לבדה מספר העיתונים היומיים בתשלום זינק ב-44% מאז 2005 ועומד על 2,700 כותרים - חמישית מכל כותרי העיתונים בעולם.

5. פייסבוק מוחץ את כל היתר

כאשר מדובר בכמות הזמן בה מבלים באתר אחד, פייסבוק מוחץ את כל היריבים: 6 שעות לעומת פחות ממחצית מזמן זה בכל שאר האתרים הממוקמים ברשימת 10 הגדולים. בסיס המשתמשים של פייסבוק מונה 517 מיליון איש, כאשר 70% מהם חיים מחוץ לגבולות ארה"ב.

חברת BBDO סקרה 1,642 משתמשי פייסבוק בכל רחבי העולם. מהנתונים עולה כי המשתמש הממוצע בפייסבוק הוא בן 31 ועוקב אחר 9 מותגים. 76% מהנסקרים כבר עשו "לייק" לפחות פעם אחת בנוגע למותג כלשהו. בתמורה לכך, הם מצפים ליחס מועדף (95%) ומוכנים לקדם מותג אם יתבקשו לעשות זאת (94%).

6. סייבר קפה: הדרך לרשת בשווקים המתפתחים

בתי-הקפה שמציעים חיבור לאינטרנט (סייבר קפה) עזרו להפיץ את השימוש באינטרנט בשווקים המתפתחים.

בדרום קוריאה המשתמשים יכולים לשכור גישה לאינטרנט מהיר עבור כ-80 סנט לשעה, והדבר מבטל את הצורך במנויים החודשיים היקרים. הקוריאנים אימצו לליבם את הרישות החברתי ואת המשחקים המקוונים רבי המשתתפים.

תופעת הסייבר קפה התפשטה לאחרונה גם לאינדונזיה, מדינה בה רק ב-5% מהבתים יש מחשב פרטי. בברזיל המחיר לשעת שימוש בסייבר קפה עומד על דולר אחד.

7. מדינות BRIC מובילות בצריכת וידיאו ברשת

הצרכנים הנמרצים ביותר של הווידיאו באינטרנט חיים בברזיל, רוסיה, הודו, סין ואינדונזיה. משתמשי האינטרנט בסין ובאינדונזיה, לדוגמה, נוטים לצפות ב-26% יותר וידיאו מקוון מחבריהם בשאר העולם. ההודים צופים ב-21% מעל הממוצע העולמי, והרוסים והברזילאים צופים ב-11% יותר.

האינטרנט יהפוך בהדרגה לטלוויזיה. בשנת 2009, שליש מכל החומרים שעברו באינטרנט היו קבצי וידיאו. השנה יעלה נתון זה ל-40%, וחברת Cisco צופה כי עד שנת 2014 הוא יגיע ל-91%.

8. עלויות גישה מפריעות לחדירת האינטרנט

רק 81 מיליון הודים (7% מהאוכלוסיה) משתמשים באינטרנט, אבל לכמות גדולה פי 6 (507 מיליון) יש טלפונים סלולריים. הדגם זהה בכל רחבי העולם, ע"ע שיעורי החדירה של מחשבי ה-PC לעומת המכשירים הניידים בסין (20% לעומת 57%), בהודו (4% לעומת 41%), בברזיל (32% לעומת 86%) ובאינדונזיה (5% לעומת 66%).

9. נטבוק, eReader וטאבלט: מנועי הצמיחה ברשת

לפי התחזית של סיסקו, החדירה לשוק של המסכים החדשים - הנטבוקים, ה-eReaders (קוראי ספרים אלקטרוניים) והטאבלטים (מחשבי הלוח), צפויה לרבע את התנועה ברשת עד שנת 2014. עד אז, יעברו ברשת בכל חודש קטעי וידיאו שיוכלו למלא לא פחות מ-12 מיליארד תקליטורי DVD.

מנוע הצמיחה הגדול ביותר הוא הווידאו - תכני תלת-מימד ו-HD שיועברו ב-Streaming למחשב, הטלוויזיה והסלולר, יובילו להכפלת הנפח ברשת בכל שנה בעתיד הנראה לעין.

10. תחזית הרגלי צריכת התקשורת בקיצור - יותר

הזמן שמבלים משתמשי מחשב בני 8-18 מול המכשיר שילש את עצמו בעשור האחרון. בני גיל זה מבלים את רוב זמנם במדיה החברתית, במשחקים מקוונים, באתרי וידיאו ובהודעות SMS.

הילד הממוצע מבלה בכל יום 10 שעות ו-45 דקות מול המדיה החברתית. רק תחשבו איך קבוצה זו תצרוך תקשורת בעוד עשור, כאשר הם ייכנסו לעולם העבודה ויתחילו לצרוך באמת.

עוד כתבות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית