גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיכום 2010 בגאדג'טים: שנת הטאבלט, הסמארטפון וה-3D

"גלובס" בודק איך זחל התלת-ממד לכל המסכים שלנו, איך הפכו הסמארטפונים לפריט חובה בכל כיס, ומתי נתחיל לקרוא ספרים בקורא הדיגיטלי

שנת 2010 הייתה שנה שבה השוק עסק בעיקר בלבנות את עצמו בקטגוריות חדשות ולהתחיל להוציא מוצרים של טכנולוגיות שהוכרזו ב-2009. "גלובס" בודק איך זחל התלת-ממד לכל המסכים שלנו, איך הפכו הסמארטפונים לפריט חובה בכל כיס ומתי נתחיל לקרוא ספרים בקורא הדיגיטלי. סיכום שנה בגאדג'טים.

תלת-מימד רב ערוצי - מהקולנוע לטלוויזיה ולמחשב

רק לפני מספר חודשים, כל מה שיכולנו לשמוע עליו במדורי הטכנולוגיה הוא תלת-ממד. אם זה תלת ממד בקולנוע, תלת ממד למחשב ותלת-ממד בטלוויזיה.

אבל בחודשי הקיץ האחרונים גילינו שאי אפשר ללכת היום לבית קולנוע בלי להחזיק מטלית נקייה כדי לנסות להתגבר על הלכלוך שנמצא על משקפי התלת ממד שמסרו לנו בכניסה לאולם. מעבר לזה, קשה להגיד שהיו יותר מדי סרטים עם תלת-ממד, שבאמת הצדיקו ב-2010 את העוד כמה שקלים ששילמנו עבור הכרטיס וגם את חוסר הנוחות שנאלצנו לעבור עם המשקפיים המיוחדים. הסרט המדובר "אליס", וגם "טרון" שיצא רק לאחרונה, הציגו אפקטים תלת ממדים מאכזבים מאוד, שלא גרמו לנו לחשוב שנרצה להחזיק את גרסת הבלו-ריי בתלת ממד שלהם.

מצד שני, טלוויזיות התומכות בתלת-ממד של יצרניות כמו סמסונג, סוני, פנסוניק ו-LG יצאו לשוק ואפשרו לנו ליהנות מהטכנולוגיה הזו בבית. מספר הסרטים הקיימים בתלת-ממד עדיין לא גדול, אולם בהמשך השנה אנחנו צפויים לראות ערוצי טלוויזיה המשדרים בשלושה ממדים, כאשר רק בשבועות האחרונים ראינו גם משחקים כמו קול אוף דיוטי או גראן טוריסמו 5 שיוצאים לפלייסטיישן 3 ומאפשרים משחק ברמה ריאליסטית יותר ממה שקיבלנו עד כה בעולם הזה. מצד שני, צרכנים חכמים לא ירוצו לקנות היום מסך תלת-ממד, כי מעבר לפינה צפויות להגיע הכרזות על טלוויזיות תלת-ממד שלא מחייבות שימוש במשקפיים.

הטאבלט מול הנטבוק - עוברים מנטבוק למחשב לוח

רק לפני כשנה היה הנטבוק הדבר הכי חם בשוק המחשבים הניידים, והיום קשה לראות יותר מדי הכרזות בתחום הזה. ב-2010 הרגשנו כיצד יורדות מכירות הנטבוקים, כשהצרכנים פונים לרכוש מחשבים ניידים רגילים ובדרך גם מתחילים לפזול אל עבר הטאבלטים (מחשבי הלוח). ישראל קיבלה באופן רשמי את האייפד של אפל רק בשבוע שעבר, אבל קצת לפניו סמסונג החלה למכור בארץ את הגלקסי טאב שלה המבוסס על אנדרואיד.

הטאבלטים המציאו מחדש את הקטגוריה של מחשבי הלוח ב-2010. הם הפכו להיות מוצרים המאפשרים לעשות את רוב הדברים שאנחנו צורכים במחשב הנייד. החל מצפייה בסרטים, גלישה באינטרנט, קריאה וכתיבת מיילים וגם שימוש בהם בתור יומן ונגן מוזיקה. הצרכנים התאהבו במוצר הזה, שמספק ניידות יחסית מושלמת ביחס למחשב נייד והוא כולל גם בטרייה חזקה מאוד וזמן הפעלה מיידי, שמאפשר להתחיל לשחק במשחקים בצורה מיידית.

המחירים הלא זולים במיוחד לטאבלטים, לא הפחידו את הצרכנים, שהעדיפו לרכוש מוצר מהסוג הזה מאשר לרכוש נטבוק עם יכולות מגבילות אפילו יותר מזה של הטאבלט ולשלם לפעמים, אפילו יותר כסף עליו.

מהצד של הנטבוקים, הטשטוש בין נטבוק למחשב נייד הצטמצם עוד יותר ב-2010, מכיוון שהיצרניות הגדירו שמחשב נייד מתחיל ממסך 13 אינץ' ונטבוק נגמר ב-12 אינץ', מה שגרם לצרכנים כבר להעדיף מחשב נייד שלא הגיע עם מעבד חלש ויכולות מאוד מוגבלות. גם היצרניות יעדיפו להזניח את שוק הנטבוקים שאליו נגררו עקב התחרות, לאור העובדה שהן לא פעם טענו שאינן מרוויחות על המוצרים האלו סכומים גדולים. נראה שעדיף להן למכור טאבלט או מחשב נייד.

שנת הסמארטפונים - ה-iPhone מככב, אבל לא לבד

אפל הייתה ללא ספק החברה שהמשיכה להוביל ב-2010 את העולם הטכנולוגי, אם בזכות היכולת שלה להחיות את שוק הטאבלטים ולגרום לכל היצרניות להעתיק ממנה, ואם בזכות האומץ שלה להוציא טלפון שאי אפשר לדבר ממנו - iPhone 4. תגובת סטיב ג'ובס, מנכ"ל אפל, לגל התלונות על בעיות הקליטה באייפון 4, הייתה שהצרכנים לא יודעים להחזיק את הטלפון של החברה. לאחר שהבין ג'ובס שהוא לא יכול לחנך את הצרכנים, הוא נלחץ מהאירוע והחליט לחלק כיסויים מיוחדים, שאמורים לפתור את התקלה הזו.

החיים של ג'ובס לא היו קלים עוד לפני שיצא האייפון 4, כאשר עובד בחברה שכח דגם אב טיפוס בפאב השכונתי, מה שהוביל מהר מאוד את המכשיר לבלוג הטכנולוגיה - גיזמודו שרכש את המכשיר ודאג לחשוף אותו בצורה ראשונית.

האנדרואיד של גוגל במגמת עלייה

אפל לא הייתה החברה היחידה בעולם הסלולר בשנה החולפת, למרות שלפי החשיפה בתקשורת, היא הבולטת שבהן. מול אפל עמדה גוגל שהצליחה השנה לשחרר יותר ויותר דגמים המבוססים על מערכת ההפעלה - אנדרואיד שלה.

נוקיה וסוני-אריקסון בדרך לקאמבק?

נוקיה המשיכה ב-2010 להוביל את שוק הסלולר, אבל מבחינת חדשנות, החברה נמצאת הרחק מאחורי אפל, סמסונג או HTC. בחודש ספטמבר מנכ"ל החברה, אולי פקה קאלסבו פוטר וסגן נשיא לתחום הטלפונים, אנסי ואניוקי הודיע על פרישתו. החברה הכריזה והשיקה השנה שני טלפונים משמעותיים מבחינתה: דגם C7 שיצא בחודש האחרון בישראל ודגם ה-N8. החברה הצליחה בשני הדגמים האלו להתקרב קצת לרמה של טלפונים מובילים אחרים בשוק כמו האייפון 4 או הגלקסי S של סמסונג מבחינת טכנולוגיית המסך מגע והשיפורים בממשק, אבל החברה הפינית עדיין רחוקה במוצרים הנוכחיים שלה, לחזור להיות הגאדג'ט הנחשק על-ידי חובבי הטכנולוגיה.

חברה נוספת שצפויה לחזור לכותרות היא סוני אריקסון, שהחליטה ב-2010 בעיקר להתמקד בשוק המקומי במכשירים בסיסיים, אולם היא גם הוציאה את הדגם הראשון בשוק עם מצלמה בעלת חיישן של 12 מגה פיקסל. סוני אריקסון צפויה להכריז בחודש פברואר על ה-XPERIA Play, המוכר יותר בתור הפלייסטיישן פון. הטלפון משחקים הזה יגיע עם מסך גדול וכפתורים ייעודים ונוחים למשחקים בדומה לאלו המופיעים בבקר המשחק של הפלייסטיישן 3.

מוטורולה כבר בקאמבק

מי שדווקא הצליחה לעשות קאמבק בשנה האחרונה היא חברת מוטורולה שהוציאה את דגם המיילסטון בישראל. מכשיר מבוסס אנדרואיד הכולל מסך מגע ומקלדת נשלפת. בעולם, החברה האמריקאית השיקה עוד מספר טלפוני אנדרואיד שונים עם או בלי מקלדת, כאשר היא עתידה לחשוף בתערוכת האלקטרוניקה CES את הטאבלט החדש שלה.

הספר האלקטרוני - בקרוב בחברות הסלולר

2010 הייתה גם השנה שהביאה לישראל בפעם הראשונה בצורה מסודרת קורא ספרים אלקטרוני - עברית - פרי שיתוף פעולה של ניופאן, ידיעות טכנולוגיות וסטימצקי. קשה להגיד, שעברית הפך למוצר המוני, אבל ניופאן מתכננת להשיק אפליקציה שלה לאייפד ובכך להגדיל את קהל המבקרים שלה בחנות הספרים האלקטרונית.

כמו כן, גם המפעילות הסלולריות ישיקו ב-2011 חנויות ספרים אלקטרוניות, מה שכנראה יצליח לגרום שבשנה הבאה יהיו מספר אלטרנטיבות לצרכנים שרוצים להתחיל לקרוא בצורה אלקטרונית.

אם המפעילות הסלולריות יחליטו לאמץ בחום את שוק הספרים, כמו שעשו לשוק המוזיקה, אנחנו צפויים לראות כאן מחירים נמוכים יותר של ספרים דיגיטליים וגם כמות גדולה יותר של צרכנים שיעדיפו לקרוא בצורה הזו.

מהצד הבינלאומי, חברת בארנס אנד נובל השיקה את קורא הספרים שלה - Nook, רק שהפעם הוא הגיע בגרסה עם מסך מגע צבעוני בגודל 7 אינץ' והמכשיר עצמו מבוסס מערכת ההפעלה של גוגל - אנדרואיד, מה שבעצם טשטש את הגבול בין קורא ספרים לטאבלט. באמזון המשיכו להאמין בקורא ספרים שלהם קינדל - עם מסך בצבעים שחורים. באמזון בחרו באסטרטגיה של הוזלת מחירים לקורא הספרים, מה שכנראה ימשיך בשנה הבאה. מה שיאפשר לאנשים להחזיק מספר קוראים אלקטרוניים בבית ולהפוך את הטכנולוגיה הזו ליותר המונית.

עוד כתבות

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

לא רק עם איראן: היערכות למלחמה רב-זירתית

בצל פריסת הכוחות האמריקאית: בישראל משלימים היערכות לפתיחת זירות נוספות ● בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה ● סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ ● עדכונים שוטפים

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד ברצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במיכלי החברה, כ-15 אלף מהם עדיין בשוק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה, ל"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12 בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר ו-PTC ● אירועים ומינויים

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

האנליסטים מתיישרים עם השוק: מניית התוכנה שמחיר היעד שלה נחתך ב־70%

הירידות החדות במניות התוכנה בעקבות החשש מהשפעות ה־AI - מובילות לשורה של הפחתות מחירי יעד, בהן של חברות מישראל, שעדיין גבוהים ממחיר השוק ● בג'פריס מסמנים את המניות המועדפות בתחום, ואילו בבנק אוף אמריקה מזהירים: הירידה במכפילים רק התחילה

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

לקראת סבב נוסף עם איראן: הלקחים לא הופקו, הטסים יצטרכו לשלם

ביוני אשתקד, כשפרצה מלחמת 12 הימים מול איראן, השמיים נסגרו לחמישה ימים, והנוסעים נאלצו לממן שהות בלתי מתוכננת בחו"ל ● בזמן שאפשרות למתקפה איראנית נוספת עומדת על הפרק, עדיין לא התקבלה החלטה כיצד לטפל בהשלכות המתקפה הקודמת על הטסים

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

אנבידיה / צילום: שלומי יוסף

אנבידיה רוכשת חברת דאטה ישראלית בכ-75 מיליון דולר

החברה הנרכשת היא אילומקס, שעוסקת בניהול הדאטה הארגוני וביצירת שפה משותפת בין מאגרי המידע השונים לשם אימון והפעלת בינה מלאכותית

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה