גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חלק מהמודל שלנו הוא לעבוד חצי שנה על עסקה שבסוף נופלת"

טלדן קפיטל הוקמה כדי לענות על הצורך של מימון חברות בשלות בישראל ■ ארבע עסקאות שעליהן עבדה, נפלו ■ המודל שלה: חבירה לקרנות פרייבט אקוויטי גדולות

בזמן האחרון קובלים בתעשיית ההיי-טק על כך שאין מימון מספק לחברות טכנולוגיות בשלות. איגוד ההיי-טק הישראלי (HTIA) למשל, הציג נתונים לפיהם יש בישראל 190 חברות טכנולוגיה עם הכנסות של עד 100 מיליון דולר בשנה, וכדי לצמוח הן זקוקות להון נוסף.

קרנות ההון סיכון מתקשות לממן חברות בשלב זה, וברווח שנוצר קמו מיזמים חדשים שמנסים לענות על הצורך. אחד מהם הוא Taldan קפיטל, חברת השקעות בת שנה, ששמה לה למטרה להשקיע יחד עם קרנות פרייבט אקוויטי בטכנולוגיות של חברות ישראליות.

שני בנקאי ההשקעות עוזי הדר ודניאל קרן הם מייסדי החברה. הדר ייצג בעבר בישראל את בית ההשקעות ג'פריס, וכן היה חלק מחטיבת המיזוגים והרכישות של ליהמן ברדרס ותומס וייזל. קרן היה שותף-מנהל ב-Agate של דני נווה ולפני כן היה בכיר בפועלים שוקי הון.

המודל של טלדן אינו ניהול הון, אלא סגירת עסקאות שהיא יוזמת, מגייסת את המימון הנחוץ להשלמתן ושותפה בהן. בשנה שחלפה מאז הקמתה לא ביצעה טלדן אף עסקה, למרות שהייתה במגעים לביצוע ארבע רכישות ששתיים מהן נפלו. בראיון ל"גלובס" אומרים הדר וקרן כי הם מקווים ששתי העסקאות האחרות ייסגרו כבר ברבעון הראשון של 2011. "הן בשלבי סגירה, אחת מהן בהיקף של כ-100 מיליון דולר", אומר קרן.

לדבריו, "אנחנו רוצים להגיע למצב שבו בכל שנה נשלים עסקה או שתיים. אלה עסקאות קשות ומורכבות, שלעתים כוללות אתגר לא קטן, למשל במקרה של מחיקה מרישום של חברות ציבוריות. בעיה אחרת היא התמודדות עם בעלי המניות הקודמים. השנה הגשנו הצעות לרכישת חברות בהיקף של 260 מיליון דולר בארבע העסקאות שיזמנו ושלא יצאו לפועל".

אחת מהחברות הללו הייתה TTI. "הגשנו הצעת רכש עם קרן מובילה גדולה, אך בסוף משקיע אסטרטגי שילם יותר", הוא אומר. "זה הסיכון שבתחום. לפעמים עובדים חצי שנה וכלום לא קורה - זה חלק מהמודל. הגשנו גם הצעה לרכישת אי.סי.טל, ושוב מי שביצע את העסקה היה משקיע ששילם יותר ממה שאנחנו היינו מוכנים".

אי.סי.טל נרכשה בידי חברת הטכנולוגיה הישראלית סיבידיה ב-20.5 מיליון דולר ו-TTI נמכרה לחברת התוכנה האמריקנית TEOCO תמורת 58 מיליון דולר.

לא הון סיכון, לא חברת שירותים

הדר וקרן אומרים שיש להם הסכמים לשיתוף פעולה עם קרן הפרייבט אקוויטי גולדן גייט, המשקיעה גם בחברות טכנולוגיה, מנהלת 10 מיליארד דולר וממוקמת בסן פרנסיסקו; עם קרן פלטינום אקוויטי האמריקנית המנהלת 4 מיליארד דולר; ועם משקיעים פרטיים ומוסדיים. "אלה משקיעים מהשורה הראשונה", אומר קרן, "כשאחד מהם מצטרף לעסקה, קל יותר למצוא משקיעים נוספים". חברות אלה, יצוין, לא ביצעו עד היום עסקאות בישראל.

הפרייבט אקוויטי בתחום הטכנולוגיה החל לפני 15 שנה וספג מכה קשה במשבר של 2008. "עכשיו מתחילים לראות עלייה בפעילות", אומר הדר. "אנחנו רוצים לבנות את העסקאות מ-א' ועד ת' - חוקרים את המניה והאחזקות בחברה, את השוק שאליו היא פונה; מנתחים את העסקה המוצעת והגישה אליה; וכותבים תוכנית עסקית להמשך, שכוללת את רמות הצמיחה וכן תוכנית רכישות לטובת גידול שאינו אורגני.

"הקרנות הגדולות שאנחנו עובדים איתן מקבלות מאיתנו את העסקה מוכנה, ואנחנו מציעים להן השקעה משותפת. לעתים נחבר יותר משותף אחד ונקים חברת אחזקות משותפת שמבצעת את ההשקעה. לטלדן יש הזכות להשקיע במשותף עד 20% משווי העסקה באותם תנאים. למעשה, אנחנו מקבלים מושב בדירקטוריון של החברה".

קרן מוסיף, כי "למודל שלנו, כך אנחנו מאמינים, יש ערך מוסף. אנחנו מאתרים חברה שמוכרת ב-30 מיליון דולר, ומסייעים לה להגיע ל-200 מיליון דולר. זה מודל ההשקעות של הפרייבט אקוויטי, ששונה ממודל ההשקעה של קרן הון סיכון".

* למה קרנות כאלה גדולות צריכות דווקא אתכם?

הדר: "לקרנות הפרייבט אקוויטי הגדולות המתמחות בטכנולוגיה אין סניפים בישראל. בנוסף, העסקאות כאן קטנות יחסית לסכומים הממוצעים של קרן שמנהלת מיליארדים. ההשקעה המשותפת חושפת אותן להזדמנויות שאחרת הן לא היו מגיעות אליהן".

* איזה סוג עסקאות אתם מתכננים לעשות?

הדר: "אנחנו מתמחים בהשקעות פרייבט אקוויטי בחברות טכנולוגיה בשלות. נשאף לעשות את כל סוגי העסקאות - מחיקה מרישום של חברות ציבוריות; מיזוגים ורכישות; והשקעה בחברות פרטיות במודל של פרייבט אקוויטי".

הדר וקרן מציינים כי יש הרבה חברות ישראליות הנסחרות בנאסד"ק או בבורסות אחרות, שניתן לשפר את מצבן על-ידי הפיכתן לפרטיות: "אלה חברות שיכולות לצמוח באופן משמעותי, ואנחנו לוקחים טווח של שלוש עד חמש שנים במטרה להציג הישגים בחברה".

התוכנית של טלדן היא לקנות שליטה מלאה בכל העסקאות, לשתף פעולה עם הנהלת החברה, אבל לקנות החוצה משקיעים קודמים. "החברות שאנחנו מחפשים הן חברות בצמיחה - בשלות ורווחיות, בעלות הנהלה חזקה ומוכרות בשוקי היעד שלהן", אומר קרן. טלדן תשאף להשקיע 30-100 מיליון דולר בכל חברה.

* אילו תחומים מעניינים אתכם במיוחד?

קרן: "כיום אנחנו מתמקדים בחברות טכנולוגיה ובחברות מכשור רפואי וכן ; בתחומי אבטחת פנים, תוכנה ותקשורת. אנחנו לא בהכרח מחפשים את החברות הכי חמות, אלא אלה שיש להן שוק בארה"ב, הכנסות והנהלה טובה".

הדר: "בטווח הרחוק נרצה לגייס הון לטובת קרן שתעבוד במודל הזה, אבל קודם נוכיח שהוא נחוץ ורווחי".

עוד כתבות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

בצל הדיווחים על תקיפה ישראלית: מסכים אדומים באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● ירידות בחוזים העתידיים על וול סטריט

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית