גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לסנכרן בין גופי הממשלה יהיה כמו למצוא תחליף לנפט"

אנרגיה חלופית יכולה לשחרר את ישראל מהתלות בנפט ולהוות מנוע צמיחה לכלכלה, אבל המדינה אינה מסייעת והרגולציה רק מכבידה ■ דיון בנושא "מדיניות יצירתית לפיתוח תחליפי נפט"

האם תוכל ישראל לפתח פתרון שיגמול את העולם מהתלות בנפט לצרכי תחבורה? ואם כן - כיצד? השאלות המאתגרות הללו עמדו במוקד "שולחן עגול" שנערך בוועידת ישראל לעסקים 2010 תחת הכותרת "מדיניות יצירתית לפיתוח תחליפי נפט". הדיון נפתח בסקירה מקיפה של ד"ר גל לופט, מנהל במכון IAGS למחקרי ביטחון גלובלי בוושינגטון. "הבעיה היא המונופול של הנפט כדלק של התחבורה הציבורית בעולם", אמר לופט. "המונופול הזה גרוע במיוחד משום שהוא מחובר לקרטל, אופ"ק, השולט בכמעט 80 אחוז מעתודות הנפט. איראן, ששולטת היום באופ"ק, הודיעה לאחרונה שמחיר של מאה דולר לחבית זה 'מצב נורמלי'. המזל שלנו, במירכאות, הוא שאנחנו במיתון עולמי. רק תחשבו מה יקרה כשנצא מהמיתון".

ד"ר צביה ברון מהמועצה הלאומית לכלכלה ועמיתת מכון מילקן ציינה כי במועצה מצאו כי בפני החברות הפועלות בתחום עומדים שני חסמים: מדיניות ממשלתית לא-ברורה והיעדר תקינה מתאימה, לצד היעדר מימון. "רוב החברות זקוקות ל-1-5 מיליון דולר רק כדי להגיע לשלבים הראשוניים של הפיתוח, אמרה ברון, והוסיפה כי משום כך, "התוכנית הלאומית מבוססת על שלוש רגליים: הראשונה היא התמודדות עם חסמי הרגולציה באמצעות הקמת one-stop center, השנייה, המדינה תשקיע 2 מיליארד דולר על פני עשור, במטרה למנף את הסכום פי שלושה. החלק השלישי הוא הפעילות הבינלאומית".

ד"ר אלי אופר, המדען הראשי היוצא של משרד התמ"ת, התייחס בדבריו לשלוש המטרות שמנתה ברון וקבע: "זה קצת מעליב את הפרופסורים שאומרים להם שלא מציון תצא תורה אבל זה אסטרטגי מאוד לחבור לגורמים בינלאומיים. ההערכה שלי היא שדווקא חברות הרכב והדלקים מנהלות היום מחקרים במימון עצום לתחליפי נפט".

הגיים צ'יינג'ר - בטר פלייס

לשאלה איך מקדמים את התעשייה התייחס גם המנחה, פרופ' גלן יאגו, ראש מרכז מילקן לישראל, שציין כי את פיתוח התחליפים לנפט צריך לקדם במתכונת הדומה למודל פיתוח תעשיות ההיי-טק בארה"ב בשנות ה-90: "זה לא עניין של פרויקט מנהטן (תוכנית הגרעין האמריקאית במלחמת העולם השנייה ע.ב.) אלא סוג של סיליקון ואלי".

יו"ר איחוד האנרגיה הנקייה, חזי קוגלר, נידב לנוכחים עצות מניסיונו כמנכ"ל משרד התשתיות: "קחו את התקציבים לפני שהממשלה תתחלף". קוגלר קבע כי "המדינה נכשלת בפיתוח האנרגיות המתחדשות. הגיים-צ'יינג'ר היחיד שיש למדינה זה בטר פלייס, והנושא הזה תקוע. החברה אולי תצליח בעולם אבל בישראל - לא. הכישלון הכי חמור הוא בתחום האנרגיה המתחדשת, שבו המדינה מקבלת ציון נכשל".

בעניין בטר פלייס הסכימה איתו זיוה פתיר, מנהלת תחום התקינה בחברה ולשעבר מנכ"לית מכון התקנים, שהתלוננה כי "יש 1,500 נקודות התקנה במקום 10,000 שהיו צריכות להיות, כי כל שקע צריך היתר בנייה. אני לא מכירה מישהו שמתנגד לפרויקט הזה, אבל אין תמיכה".

"לישראל יש שני קרשי קפיצה של מצוינות. האחד זה בטר פלייס וניהול רשת חכם והשני היא חקלאות מדברית", אמר ד"ר יצחק ברזין, ראש המכון למדיניות אנרגיה מתחדשת במרכז הבינתחומי בהרצליה, שפיתח טכנולוגיה להפקת ביו-דיזל מאצות ונבחר לרשימת 100 האנשים המשפיעים של המגזין "טיים". ברזין הוסיף כי "יש כבוד גדול לידע ישראלי בתחום החקלאות, אבל ממשלה ומרכזי מצוינות מעניינים את הסבתא. ככל שאני מתבגר אני בעד משטרים חשוכים כי שם קורים דברים", סיים ברזין בנימה אירונית.

מנכ"ל חברת החשמל הפורש, עמוס לסקר, העיר באירוניה למשתתפי הפאנל כי "אם תצליחו ליצור גוף שיסנכרן את גופי הממשלה זה כמו למצוא תחליף לנפט".

זה לא היי-טק, זה קומודיטי

איתי ז'טלני, שותף-מנהל של תחום הקלינטק בארנסט אנד יאנג, אמר כי השתתפות הממשלה היא "קריטית" כדי לייצר את התהליך שיביא כסף לחברות ולאוניברסיטאות. הוא ציין כדוגמה את סינגפור שהפכה למרכז עולמי למו"פ בתחום המים, תוך שיתוף פעולה עם חברות ענק בינלאומיות כמו סימנס ו-GE, ואמר כי "ללא שיתוף פעולה עם החברות המובילות בעולם יהיה קשה מאוד להרים את התחום הזה בישראל". בהתייחסו לדבריו של ד"ר אופר הוסיף ז'טלני כי "הדלק צריך להיות זול וידידותי לסביבה - אחרת זה לא פרקטי".

ד"ר שלמה ולד, המדען הראשי של משרד התשתיות הלאומיות, אמר כי "התוכנית של משרד ראש הממשלה טובה אך מפספסת כמה דברים. אנשים שוכחים שזה קומודיטי ולא היי-טק וזה לא רלבנטי למשקיעים בקרנות הון סיכון".

הכלי המדיני: לפנות גם למדינות המתפתחות

לצד האפשרות המובנת מאליה לשתף פעולה עם מדינות מובילות כמו ארה"ב והאיחוד האירופי, הציע אורי בן פורת, יועצו הכלכלי של נשיא המדינה שמעון פרס, לפתח תחליפי נפט תוך שיתוף פעולה עם מדינות מתפתחות. בן פורת ציין כדוגמה מדינות כמו קזחסטן, "שרוצות לפזר את הסיכונים. יש כאן אינטרס משותף של שני הצדדים. ישראל יכולה להשתמש במוצר ככלי מדיני. הנטייה שלנו היא להסתכל למעלה לכיוון אירופה וארה"ב, אבל יש מדינות שמסתכלות למעלה ורואות אותנו. דווקא המדינות האלה צמאות להתייחסות שלנו הן צמאות לכלים ממשלתיים או ממשלתיים-למחצה כדי לייצר שיתוף פעולה איתן".

ד"ר איתן יודילביץ', מנהל קרן בירד הקרן לשיתוף פעולה תעשייתי ישראל-ארה"ב, אמר כי "ברוסיה חברות הנפט והגז מעוניינות מאוד לפתח תחליפים ומחפשות שיתוף פעולה - הנה כלי לפתח יחסים עם מדינות נוספות. הן עושות את זה מסיבות כלכליות. אנחנו במשא ומתן סופי לחתימת חוזה עם פרויקט שהוא בדיוק כזה. חברה ישראלית שמתחברת לחברה אמריקאית שיש לה מיני בית זיקוק".

לוגו מועדון ארוחת הבוקר

עוד כתבות

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; החוזים העתידיים על וול סטריט יורדים

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.8% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.14 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; הדולר מתחזק וחצה את רף 3.14 שקלים

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.7%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● נייס מזנקת בכ-12% לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?