גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעמד הביניים קורס: 89 מיליארד ש' במסים עקיפים השנה; מיליוני ישראלים לא יראו אגורה מ'לוויתן' ו'תמר'

צפו בטבלה: נתונים מיוחדים של רשות המסים, שנאספו לבקשת "גלובס", מלמדים על העמקת הפערים החברתיים ■ 70% מהשכירים מרוויחים פחות מ-8,700 שקל בחודש; רק 1% מרוויחים מעל 40 אלף שקל בחודש ■ שיעור המסים העקיפים עלה בעשור האחרון מ-40% ל-49%

‎‎אין צורך בהרבה מילים, בתיאורים דרמטיים ובשפה סוחפת. הטבלה המצורפת מטה מתארת את מצב שוק העבודה בישראל ואת הפערים החברתיים בצורה טובה הרבה יותר מכל תיאור אחר שאפשר להעלות את הדעת.

המספרים, ורק המספרים, זועקים בין השורות - אלה המספרים שהשאירו מאחור את מעמד הביניים, המייצגים את הקיטוב, המאיימים לחלק את האוכלוסייה בישראל לעשירים ולעניים בלבד. המספרים ממחישים יותר מכול עד כמה ההתעלמות מהשלכות האי-שוויון הכלכלי מסוכנת.

אלי ציפורי

מעמד הביניים - 20% מסך השכירים

הטבלה, שהוכנה השבוע ע"י רשות המסים, לבקשת "גלובס", מפלחת את מספר השכירים בישראל לפי רמות השכר שלהם. בואו ננסה למצוא יחדיו את מעמד הביניים של ישראל בין 3.2 מיליון השכירים שעובדים בארץ. האם אפשר למצוא אותם בין כ-1.66 מיליון השכירים, הנמצאים בדרגה 1 - כמחצית (!) מכלל השכירים במשק - ומרוויחים עד 5,070 שקל לחודש ברוטו? מובן שלא. האם אפשר למצוא אותם בין כ-670 אלף שכירים הנמצאים בדרגה 2 - כ-20% מהשכירים - ומרוויחים עד 8,660 שקל? התשובה זהה: זה לא מעמד ביניים.

כל היתר הם מעמד ביניים, מעמד מצומק, מעמד ביניים-נמוך, מעמד ביניים-ביניים או מעמד ביניים-גבוה, או כל תיאור אחר שתחפצו בו.

קצת יותר מ-40 אלף שכירים מרוויחים משכורת מפוצצת של יותר מ-40 אלף שקל. זה הכול. אלו השכירים שכולנו מיטיבים להכיר, שתופסים הרבה נפח בתקשורת הכלכלית בזכות המשכורות הנוצצות שלהם, בין אם בסקטור הציבורי ובין אם בסקטור הפרטי, והם בסך הכול 1% ממספר השכירים.

רוב השכירים, כ-2.3 מיליון, יותר מ-70%, הנמצאים בשתי מדרגות המס הראשונות, הם הרוב הדומם, נטול הכוח וההשפעה, והם אלו שמייצגים את הפערים החברתיים המתרחבים והולכים בישראל. אין להם הכוח שיש, למשל, לפרקליטים שהשביתו את המערכת המשפטית לחודש וחצי וזכו אמש לתוספת שכר של 12%, בלחץ נשיאת העליון דורית ביניש. אין להם לוביסטים, אין להם ועדים חזקים ואין להם שום יכולת מעשית לדרוש לעצמם קצת יותר.

מה שקורה בישראל מתרחש במדינות רבות נוספות, אבל צרת רבים אינה חצי נחמה: שום מדינה אינה יכולה להשלים עם מצב שבו חצי מעובדיה השכירים אינם מגיעים כלל לסף המס.

תחושת עושר מזויפת

השכירים שומעים את קולות השגשוג, אבל הם בסך הכול הפכו לעוד כלי שעושים בו שימוש ציני מי שרוצים לקצור הון פוליטי על גבם:

‎‎כ-2.3 מיליון שכירים בישראל שומעים את הרעש שמותירים גלי ההדף של כמה מהדיונים הכלכליים הלוהטים, מוועדת ששינסקי עד הריכוזיות, ותוהים עד כמה הוא נוגע להם. הוא לא. בכל דיון אמנם משתמשים בהם, לכאורה דואגים להם, אבל אף דיון מהסוג של ששינסקי והריכוזיות לא ישפיע עליהם, בוודאי לא בטווח הנראה לעין.

‎‎כ-2.3 מיליון שכירים שומעים את שר האוצר שלהם נלחם בחברות הגז ומבטיח להם חלוקה שוויונית יותר של עוגת ההכנסות, למען האזרחים ולמען האינטרס הציבורי. הם ודאי שמעו שלשום על תגלית הגז הענקית ב"לוויתן", על המספרים המבהילים שהתעופפו, על הכנסות של עשרות מיליארדים ועל תמלוגים של מיליארדים. תחושת העושר הזאת מזויפת כמובן. מאגר "לוויתן" יתחיל להפיק גז רק בעוד כמה שנים טובות (ההערכות מדברות על 7 שנים), ועד אז יזדקק להשקעות עצומות ומורכבות שנעות, בהערכות גסות, בין 6 ל-18 מיליארד דולר.

שעון המיסוי של ששינסקי הרי לא יתחיל לתקתק מיד עם הפקת הגז, אלא רק אחרי הבטחת החזר ההשקעה ורווח ליזמים, כך שהמדינה תיהנה מזרם תמלוגים שנתי אי-שם אחרי 2020 לפחות, תלוי ביכולתם של היזמים למכור את הגז לחו"ל וברמת המחירים של הגז הטבעי בעולם באותו זמן.

כלומר, אלוהים גדול עד שנראה מזה שקל, וגם התמלוגים ממאגר תמר, שיתחילו לזרום הרבה יותר מוקדם, לא ישנו בהרבה, במישרין או בעקיפין, את מצבם של השכירים ב-10 השנים הקרובות.

‎‎כ-2.3 מיליון שכירים גם שומעים ששר האוצר וראש הממשלה שלהם נלחמים בטייקונים ובתופעת הריכוזיות המשקית כביכול, כיוון שהיא גורמת, בין היתר, לפערים החברתיים ולקיטוב במדינה. פתאום נדחקו הצדה המדיניות הממשלתית בשוק העבודה, ברווחה ובמסים כגורמים משפיעים ואף מכריעים לאי-שוויון המתרחב. פתאום נשכחו הדילים הפוליטיים, המחיר הכבד של הקואליציות לדורותיהן ואי-יכולתה של הממשלה להוציא לפועל החלטות ברורות מאליהן רק בגלל כניעה לקבוצות לחץ כוחניות ומשפיעות, ש-2.3 מיליון השכירים לא היו ולא יהיו שייכים אליהן לעולם.

‎‎לכ-2.3 מיליון שכירים נמאס גם לשמוע מראש הממשלה שלהם עד כמה הצמיחה במשק הכרחית, עד כמה הם חייבים להבין שאפשר לחלק את הפירות רק אם מצמיחים את העץ. הם רואים שהעץ אמנם צומח, אבל הם לא נהנים מהפירות. נמאס להם גם לשמוע את שר האוצר אומר שהתקציב שאושר שלשום הוא תקציב טוב שסוגר פערים, מסייע לחלשים ותומך בחינוך.

נמאס להם גם לשמוע שריווח מדרגות המס עשוי להוסיף להם כך וכך מאות שקלים. הם כבר מבינים ששר האוצר שכח לספר להם שהתקציב המצוין שהוא הצליח להעביר נשען הישענות גוברת על מסים עקיפים, שפוגעים פגיעה ישירה ומשמעותית מאוד בשכבות החלשות במיוחד.

הוא שכח לספר להם שבשנת 2010, למשל, בתקופה שבין ינואר לנובמבר, נגבו כ-88.9 מיליארד שקל במסים עקיפים, כ-49% מסך המסים הכוללים. משקלם של המסים העקיפים עלה בעשור האחרון משיעור של כ-40% בלבד. שטייניץ שכח לספר להם שהמדינה גבתה השנה, עד נובמבר, מסי דלק ב-13.4 מיליארד שקל ומסי קנייה ב-14.5 מיליארד שקל - עלייה של כ-9% ו-14% בהתאמה לעומת השנה שעבר - המספרים האלה היכו בכיסם של השכירים.

‎‎כ-2.3 מיליון שכירים מצפים מנתניהו ומשטייניץ שב-2011 יביאו אותם סוף-סוף בחשבון, מתוך הבנה שהמדיניות הממשלתית בעשור האחרון, כולל מדיניות המס, היא זו שגרמה לחלוקת ההכנסות המעוותת במשק והיא זו שיצרה לחזקים ולעשירים מגרש משחקים נוח ומפנק.

הם מצפים מנתניהו ושטייניץ לגרום לכך שהחזקים והעשירים ישלמו יותר מסים, מצד אחד, ומצד אחר לתמוך בהכנסות של החלשים ולתמוך בהשקעות ציבוריות רחבות היקף בתשתית החינוכית, כי משרות איכותיות הן נגזרת של חינוך טוב.

‎‎כ-2.3 מיליון שכירים אינם מצפים שיהיו נסים בטווח הקצר, אבל הם לפחות מצפים להניע תהליכים שיגרמו גם להם ליהנות מפירות הצמיחה. ‏‎‎‏

עוד כתבות

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ירידות גם באירופה ● ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● עליות באסיה

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

״השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי״: מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר על ידי רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"