גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעמד הביניים קורס: 89 מיליארד ש' במסים עקיפים השנה; מיליוני ישראלים לא יראו אגורה מ'לוויתן' ו'תמר'

צפו בטבלה: נתונים מיוחדים של רשות המסים, שנאספו לבקשת "גלובס", מלמדים על העמקת הפערים החברתיים ■ 70% מהשכירים מרוויחים פחות מ-8,700 שקל בחודש; רק 1% מרוויחים מעל 40 אלף שקל בחודש ■ שיעור המסים העקיפים עלה בעשור האחרון מ-40% ל-49%

‎‎אין צורך בהרבה מילים, בתיאורים דרמטיים ובשפה סוחפת. הטבלה המצורפת מטה מתארת את מצב שוק העבודה בישראל ואת הפערים החברתיים בצורה טובה הרבה יותר מכל תיאור אחר שאפשר להעלות את הדעת.

המספרים, ורק המספרים, זועקים בין השורות - אלה המספרים שהשאירו מאחור את מעמד הביניים, המייצגים את הקיטוב, המאיימים לחלק את האוכלוסייה בישראל לעשירים ולעניים בלבד. המספרים ממחישים יותר מכול עד כמה ההתעלמות מהשלכות האי-שוויון הכלכלי מסוכנת.

אלי ציפורי

מעמד הביניים - 20% מסך השכירים

הטבלה, שהוכנה השבוע ע"י רשות המסים, לבקשת "גלובס", מפלחת את מספר השכירים בישראל לפי רמות השכר שלהם. בואו ננסה למצוא יחדיו את מעמד הביניים של ישראל בין 3.2 מיליון השכירים שעובדים בארץ. האם אפשר למצוא אותם בין כ-1.66 מיליון השכירים, הנמצאים בדרגה 1 - כמחצית (!) מכלל השכירים במשק - ומרוויחים עד 5,070 שקל לחודש ברוטו? מובן שלא. האם אפשר למצוא אותם בין כ-670 אלף שכירים הנמצאים בדרגה 2 - כ-20% מהשכירים - ומרוויחים עד 8,660 שקל? התשובה זהה: זה לא מעמד ביניים.

כל היתר הם מעמד ביניים, מעמד מצומק, מעמד ביניים-נמוך, מעמד ביניים-ביניים או מעמד ביניים-גבוה, או כל תיאור אחר שתחפצו בו.

קצת יותר מ-40 אלף שכירים מרוויחים משכורת מפוצצת של יותר מ-40 אלף שקל. זה הכול. אלו השכירים שכולנו מיטיבים להכיר, שתופסים הרבה נפח בתקשורת הכלכלית בזכות המשכורות הנוצצות שלהם, בין אם בסקטור הציבורי ובין אם בסקטור הפרטי, והם בסך הכול 1% ממספר השכירים.

רוב השכירים, כ-2.3 מיליון, יותר מ-70%, הנמצאים בשתי מדרגות המס הראשונות, הם הרוב הדומם, נטול הכוח וההשפעה, והם אלו שמייצגים את הפערים החברתיים המתרחבים והולכים בישראל. אין להם הכוח שיש, למשל, לפרקליטים שהשביתו את המערכת המשפטית לחודש וחצי וזכו אמש לתוספת שכר של 12%, בלחץ נשיאת העליון דורית ביניש. אין להם לוביסטים, אין להם ועדים חזקים ואין להם שום יכולת מעשית לדרוש לעצמם קצת יותר.

מה שקורה בישראל מתרחש במדינות רבות נוספות, אבל צרת רבים אינה חצי נחמה: שום מדינה אינה יכולה להשלים עם מצב שבו חצי מעובדיה השכירים אינם מגיעים כלל לסף המס.

תחושת עושר מזויפת

השכירים שומעים את קולות השגשוג, אבל הם בסך הכול הפכו לעוד כלי שעושים בו שימוש ציני מי שרוצים לקצור הון פוליטי על גבם:

‎‎כ-2.3 מיליון שכירים בישראל שומעים את הרעש שמותירים גלי ההדף של כמה מהדיונים הכלכליים הלוהטים, מוועדת ששינסקי עד הריכוזיות, ותוהים עד כמה הוא נוגע להם. הוא לא. בכל דיון אמנם משתמשים בהם, לכאורה דואגים להם, אבל אף דיון מהסוג של ששינסקי והריכוזיות לא ישפיע עליהם, בוודאי לא בטווח הנראה לעין.

‎‎כ-2.3 מיליון שכירים שומעים את שר האוצר שלהם נלחם בחברות הגז ומבטיח להם חלוקה שוויונית יותר של עוגת ההכנסות, למען האזרחים ולמען האינטרס הציבורי. הם ודאי שמעו שלשום על תגלית הגז הענקית ב"לוויתן", על המספרים המבהילים שהתעופפו, על הכנסות של עשרות מיליארדים ועל תמלוגים של מיליארדים. תחושת העושר הזאת מזויפת כמובן. מאגר "לוויתן" יתחיל להפיק גז רק בעוד כמה שנים טובות (ההערכות מדברות על 7 שנים), ועד אז יזדקק להשקעות עצומות ומורכבות שנעות, בהערכות גסות, בין 6 ל-18 מיליארד דולר.

שעון המיסוי של ששינסקי הרי לא יתחיל לתקתק מיד עם הפקת הגז, אלא רק אחרי הבטחת החזר ההשקעה ורווח ליזמים, כך שהמדינה תיהנה מזרם תמלוגים שנתי אי-שם אחרי 2020 לפחות, תלוי ביכולתם של היזמים למכור את הגז לחו"ל וברמת המחירים של הגז הטבעי בעולם באותו זמן.

כלומר, אלוהים גדול עד שנראה מזה שקל, וגם התמלוגים ממאגר תמר, שיתחילו לזרום הרבה יותר מוקדם, לא ישנו בהרבה, במישרין או בעקיפין, את מצבם של השכירים ב-10 השנים הקרובות.

‎‎כ-2.3 מיליון שכירים גם שומעים ששר האוצר וראש הממשלה שלהם נלחמים בטייקונים ובתופעת הריכוזיות המשקית כביכול, כיוון שהיא גורמת, בין היתר, לפערים החברתיים ולקיטוב במדינה. פתאום נדחקו הצדה המדיניות הממשלתית בשוק העבודה, ברווחה ובמסים כגורמים משפיעים ואף מכריעים לאי-שוויון המתרחב. פתאום נשכחו הדילים הפוליטיים, המחיר הכבד של הקואליציות לדורותיהן ואי-יכולתה של הממשלה להוציא לפועל החלטות ברורות מאליהן רק בגלל כניעה לקבוצות לחץ כוחניות ומשפיעות, ש-2.3 מיליון השכירים לא היו ולא יהיו שייכים אליהן לעולם.

‎‎לכ-2.3 מיליון שכירים נמאס גם לשמוע מראש הממשלה שלהם עד כמה הצמיחה במשק הכרחית, עד כמה הם חייבים להבין שאפשר לחלק את הפירות רק אם מצמיחים את העץ. הם רואים שהעץ אמנם צומח, אבל הם לא נהנים מהפירות. נמאס להם גם לשמוע את שר האוצר אומר שהתקציב שאושר שלשום הוא תקציב טוב שסוגר פערים, מסייע לחלשים ותומך בחינוך.

נמאס להם גם לשמוע שריווח מדרגות המס עשוי להוסיף להם כך וכך מאות שקלים. הם כבר מבינים ששר האוצר שכח לספר להם שהתקציב המצוין שהוא הצליח להעביר נשען הישענות גוברת על מסים עקיפים, שפוגעים פגיעה ישירה ומשמעותית מאוד בשכבות החלשות במיוחד.

הוא שכח לספר להם שבשנת 2010, למשל, בתקופה שבין ינואר לנובמבר, נגבו כ-88.9 מיליארד שקל במסים עקיפים, כ-49% מסך המסים הכוללים. משקלם של המסים העקיפים עלה בעשור האחרון משיעור של כ-40% בלבד. שטייניץ שכח לספר להם שהמדינה גבתה השנה, עד נובמבר, מסי דלק ב-13.4 מיליארד שקל ומסי קנייה ב-14.5 מיליארד שקל - עלייה של כ-9% ו-14% בהתאמה לעומת השנה שעבר - המספרים האלה היכו בכיסם של השכירים.

‎‎כ-2.3 מיליון שכירים מצפים מנתניהו ומשטייניץ שב-2011 יביאו אותם סוף-סוף בחשבון, מתוך הבנה שהמדיניות הממשלתית בעשור האחרון, כולל מדיניות המס, היא זו שגרמה לחלוקת ההכנסות המעוותת במשק והיא זו שיצרה לחזקים ולעשירים מגרש משחקים נוח ומפנק.

הם מצפים מנתניהו ושטייניץ לגרום לכך שהחזקים והעשירים ישלמו יותר מסים, מצד אחד, ומצד אחר לתמוך בהכנסות של החלשים ולתמוך בהשקעות ציבוריות רחבות היקף בתשתית החינוכית, כי משרות איכותיות הן נגזרת של חינוך טוב.

‎‎כ-2.3 מיליון שכירים אינם מצפים שיהיו נסים בטווח הקצר, אבל הם לפחות מצפים להניע תהליכים שיגרמו גם להם ליהנות מפירות הצמיחה. ‏‎‎‏

עוד כתבות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

ירידות קלות בוול סטריט; מטא יורדת בכ-1% לקראת הדוחות

הנאסד"ק יורד ב-0.1% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

טסלה ונטפליקס מציגות: תוצאות הפוכות, והכלל החשוב ביותר בעונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה האחד מגיע משוק התקשורת, השני בנקאי ותיק ושניהם יעמדו בראש אפליקציות תשלום מובילות ● איך עמית דדוש ואריק פרישמן ישפיעו על התשלום הדיגיטלי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס