גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הצליחו ספסלי רחוב ועמודי תאורה להקפיץ מחירי דירות

כמעט בכל היישובים במרכז הארץ נרשמו עליות חדות במחירי הדירות, אך השכונות שנהנו משדרוג תשתיות והסדרת בעיות תשתית קיימות רשמו זינוק גבוה אף יותר

לא מעט ערים ורשויות מקומיות מתהדרות בפרויקטים לשיפור חזות העיר ובהשקעה מאסיבית בתשתיות חדשות לרבות כבישים, חניונים ופארקים. ברחבי הארץ פועלים בולדוזרים שבמקרים רבים גם מפריעים לתנועה ולדיירים במשך חודשים ואף שנים, אך הטענה הרווחת בקרב ראשי הערים היא כי המפגע ישתלם בסופו של דבר, גם מבחינת איכות החיים וגם מבחינת ערך הדירות של התושבים.

במיוחד בשנים בהן מחירי הדירות עולים, קשה לבודד את רכיב התשתיות בעליית המחירים הכללית - בכמה באמת משביחים הנכסים שמצויים ברחוב בו שופרו התשתית? "גלובס" ושמאית המקרקעין, המשפטנית והאגרונומית נחמה בוגין ירדו לרזולוציה של שכונה ורחוב, ובדקו מספר כתובות ברחבי הארץ על מנת להבין בכמה, אם בכלל, תורמת התשתית לעליית מחירי הדירות. יצוין כי ביישובים שנבדקו התבצע שדרוג של תשתיות עירוניות באזורים בהם לא פחות מ-1,000 בתי אב. הבדיקה מסתמכת על ניתוח של עשרות עסקאות מכירה וקנייה של נכסים בכל אחד מהיישובים שנבדקו.

פקטור של חניה

בשורה התחתונה, הבדיקה מצאה כי שדרוג ופיתוח תשתיות מעלה את ערך הדירות ב-10% בממוצע, אך במקומות בהם צומצם מספר מקומות החניה לתושבים כחלק מהשדרוג, העלייה מתמתנת ל-7%. ממצא נוסף שעולה מהבדיקה הוא שהשפעת שדרוג התשתיות על ערך הנכס גדולה יותר במרכזי הערים מאשר בשכונות מגורים במעגל השני. אילו שכונות, אם כן, נהנו מפריחה נדל"נית כתוצאה משיפור התשתיות ועד כמה?

נדלן נדל

דוגמה קיצונית היא מרכז העיר ירושלים - ובעיקר הרחובות יפו, שמאי, הלל, בן יהודה, כורש, הסורג, החבצלת וביאנקיני. בשנתיים האחרונות זינקו מחירי הדירות במחוז ירושלים בכ-30%, על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. אך במרכז העיר, שם במשך קרוב לעשור נמשכות עבודות התשתית, עלו מחירי הנדל"ן בלמעלה מ-60% בחלק מהמקרים, אומרת בוגין. לדבריה, על ציר הרכבת הקלה העתידי עלו המחירים אף יותר.

למשל: דירת 3 חדרים בשטח של 80 מ"ר נמכרה לפני ארבע שנים, בשיא עבודות הפיתוח, במיליון שקל. כיום אותה דירה נמכרת ב-1.65 מיליון שקל, זינוק של 65%. דירת 4 חדרים בשטח של 100 מ"ר עלתה לפני ארבע שנים 1.6 מיליון שקל, וכיום מחירה 2.04 מיליון שקל, עלייה של 27%. אחד הגורמים לכך: "מתיחת פנים מאסיבית של האזור, ולא רק שדרוג כבישים ומדרכות", להם מייחסת בוגין כ-20% מתוך עליית ערך הנכסים באזור.

מתיחת פנים לבירה

"פיתוח התשתיות במרכז ירושלים והפעלת נתיב הרכבת הקלה מטרתם לשקם את מרכז העיר ולהפכו לתוסס וססגוני", אומרת בוגין. "התיישנות המבנים, דרכי התחבורה הצרות והפיגועים שהתרחשו בשנים האחרונות באזור הורידו מאד את הפופולאריות שלו. לכן החלה העירייה, באמצעות חברה-בת, בעבודות פיתוח שמקורותיהן הכספיים מגיעים מהיטלי השבחה של פרויקטים שתוכננו במרכז העיר".

נדלן נדל

במסגרת פרויקט השדרוג במרכז הבירה, הוחלפו מערכות הביוב והחשמל לתת-קרקעיות, הכבישים הפכו מכבישי אספלט לכבישים מרוצפים, המדרכות הוחלפו, הבניינים נוקו לאחר הזנחה של שנים באמצעות התזת חול, העירייה הסירה אנטנות ומזגנים, נקבע תקן מוסדר לשילוט החנויות ברחובות על מנת ליצור אחידות וננקטו צעדים נוספים, כגון הסדרת פינות ישיבה ופינות נוי מגוננות, חלק מהרחובות הפכו למדרחוב, תוך צמצום מספר מקומות החניה. ברחובות מסוימים הותרה הכניסה רק לתחבורה ציבורית ונבנו חניוני "חנה וסע" מחוץ למרכז העיר.

"עד כמה הופך האזור אטרקטיבי נדל"נית, יעידו החיפוש של מגרשים ומבנים בעלי זכויות בנייה שטרם נוצלו, על-ידי יזמי נדל"ן זריזים כבר במהלך השדרוג האינטנסיבי של האזור", אומרת בוגין. "מדובר בשינוי אופיו של האזור כולו. המהפך שעובר על מרכז ירושלים דומה למהפך שעבר נמל תל אביב, הטיילת בתל אביב ומתחם התחנה".

לדברי גיל עובדיה, סמנכ"ל השיווק בחברת אמפא מליבו, הבונה את פרויקט היוקרה "בית שאול המלך" ברחוב ביאנקיני, "חידוש פניה של מרכז ירושלים השפיע על רמת העניין של יזמים ורוכשי דירות במגרשים המעטים שעוד נותרו לשיווק באזור".

בניגוד למרכז ירושלים, המשופע בניינים בני עשרות שנים השוכנים זה לצד זה בצפיפות, שיפור התשתיות בפתח תקוה הגיע בעקבות תנופת בנייה אדירה שהתרחשה בה בשנים האחרונות, ושכמעט אין דומה לה בישראל.

אם המושבות: שחרור צווארי בקבוק

הקמת שכונת "אם המושבות" בצפון העיר החלה כבר לפני למעלה מעשור. השכונה מחולקת לאם המושבות הוותיקה, הכוללת 1,800 בתי אב, ואם המושבות "החדשה" שתכלול עם השלמתה 4,500 בתי אב (50% מהמתחם כבר אוכלס, והשאר בבנייה ובשיווק).

לדברי בוגין, "בשל כשל תכנוני, מהר מאוד סבלה השכונה הצעירה יחסית ממחסור במקומות חניה ומבעיה של כבישים ונתיבי תחבורה צרים ופקוקים, שיוצרים צווארי בקבוק בכניסה וביציאה מהשכונה, במיוחד בשעות העומס".

לאור זאת, פתחה עיריית פתח תקוה בתוכנית נרחבת לשיפור התשתיות, לרבות הצבת רמזורים בעורקי התחבורה הראשיים של השכונה, למשל רחוב ראשון לציון המווסת את התנועה אל תוך ומחוץ לשכונה; בניית כיכרות; הרחבת כבישים; הוספת חניונים ציבוריים.

נכון הוא שמחירי הדירות בפתח תקוה נסקו בשנים האחרונות כחלק ממגמה כללית של עליית מחירים בישראל, ובמיוחד במרכז הארץ. אך הבדיקה של בוגין מעלה שעליית ערך בשיעור של 12% מיוחסת לשדרוג התשתיות.

נדלן נדל

לדבריה, דירת 4 חדרים בשטח של 110 מ"ר ב"אם המושבות הוותיקה" נמכרה לפני ארבע שנים ב-845 אלף שקל, ואילו כיום עומד מחירה על 1.45 מיליון שקל, זינוק של 71%; באם המושבות החדשה נמכרה דירת 4 חדרים לפני ארבע שנים ב-900 אלף שקל, וכיום עומד מחירה על 1.55 מיליון שקל, זינוק זהה.

כאמור, 12% מהזינוק במחיר מיוחס לשדרוג התשתיות: "עיקר העלייה במחירים באם המושבות נובעת מהעלייה בפופולאריות של אזור מגורים זה בשנים האחרונות. לצד הרבה פרויקטים חדשים ובסטנדרט בנייה גבוה, יש לזכור שזה אחד המתחמים המציע פתרון מגורים במחיר שפוי ובקרבה גדולה מאוד לתל אביב. עם זאת, לולא התשתיות המשופרות שמציעה היום השכונה, סביר שמחיר הנכסים היה עולה באופן קצת יותר מתון".

לדברי האדריכל גיל שנהב, ממשרד כנען שנהב אדריכלים המתמחה בתכנון שכונות מגורים, הקפיצה הגדולה של המתחם הינה בזכות החיבור החדש של השכונה לכביש 5, ש"הפך את אזור אם המשובות מאזור עממי לאזור יוקרתי ומבוקש. עד פתיחת הכביש אופיינה הבנייה בבניינים של עד תשע קומות ובדירות קטנות של 3-4 חדרים; עם פתיחת הכביש נסללה הדרך לתכנון בניינים בני 20 קומות ומעלה ובהם דירות גדולות בנות 5 חדרים ויותר".

מצוקת חניה בראש העין

לא תמיד צריך תוכניות נרחבות לשדרוג התשתיות על מנת ליצור שינוי חיובי. רחוב אחד בראש העין, שכנתה של פתח תקוה ממזרח - רחוב ה' באייר - מהווה דוגמה לכך. שכונת אפק בראש העין היא מתחם של בניינים בבנייה רוויה המונה כ-1,000 בתי אב. רוב הבניינים בה נבנו לפני כ-17 שנה.

"הבעיה העיקרית ממנה סבל הרחוב היא מצוקת חניה - ברחוב לא היו כלל מפרצי חניה לרווחת הדיירים, ורבים התקשו בשל כך למכור את דירתם, בטח למשפחות עם יותר מרכב אחד", אומרת בוגין. לכן החליטה העירייה לפני כשנתיים להוסיף מתחמי חניה ברחוב עצמו, וחניות נוספות בחזית הבניינים.

"עיקר שדרוג התשתיות בא לידי ביטוי בתוספת חניות ומעט מאוד בשדרוג תשתיות אחרות, כמו מדרכות או כבישים", ולכן תרומת השדרוג באה לידי ביטוי בעליית מחיר של 5%-6% מתוך העלייה הכללית במחירי דירות בשכונה, מעריכה בוגין. דירת 4 חדרים בשטח של 100 מ"ר ברחוב ה' באייר בראש העין מוערכת כיום ב-1.2 מיליון שקל, ואילו לפני שנתיים עמד מחירה על 950 אלף שקל, עליית מחיר של 26%.

צמצום הפערים בין עורף לחזית

גם ברחוב סוקולוב בהרצליה הופחת משמעותית מספר מקומות החניה לטובת שיפור חזות הרחוב. זאת, במסגרת תוכנית להתחדשות עירונית בקטע שבין רחוב אחד העם לרחוב בן גוריון, שהחלה לפני כחמש שנים. במסגרת השדרוג הוצרו נתיבי התחבורה מדו-מסלוליים לחד-מסלוליים וחד-סטריים; הופחתו מקומות החניה; הורחבו המדרכות; נוספו ספסלי רחוב ותאורה. גם על המסחר חלו תקנות חדשות המחייבות את כל החנויות ברחוב ללבוש חזות אחידה, דוגמת הסוככים שמעל החנויות. באזור חיים כ-1,000 עד 1,500 בתי אב.

מחיר דירת 4 חדרים בשטח של 100 מ"ר בבניין ללא מעלית לפני עבודות הפיתוח עמד על 980 אלף שקל; כיום עולה אותה דירה 1.2 מיליון שקל - עליית מחירים של 22%. להערכת בוגין, 9% מתוך העלייה במחיר הינה תולדה של שדרוג התשתיות. כמו כן, "אם היו פתרונות חניה מוסדרים וזמינים לתושבי הרחוב, היה חלקו של שדרוג התשתיות מתוך סך עליית המחיר גבוה בעוד 2%-3%, או כ-12% מסך עליית המחיר", אומרת בוגין.

בדרך כלל, "למקומות החניה יש חשיבות בקביעת מחיר הנכס, אם כי לא גדולה יתר על המידה", מסבירה בוגין. "במקרה הנוכחי, השדרוג פגע מאוד ביכולת ההתניידות במרכז העיר, יצר פקקי תנועה רבים ונייד את כלי הרכב הפרטיים לרחובות מקבילים כגון סירקין ויגאל אלון. בעקבות ניוד זה, הרחובות שהיו נחשבים לצדדיים ושקטים הפכו סואנים יותר וערך הדירות שם ירד".

עם זאת, השדרוג "שינה לחלוטין את פני הרחוב שהיה עד כה ציר תנועה ראשי וסואן והפך לאזור מסחר סימפטי, שקט יותר. סוג של מתחם מסחר-תיירות כפי שמקובל במרכזי עיר, עם בתי מגורים לצד בוטיקים ומסעדות קטנות", מציינת בוגין. "האזור לבש צביון אחר לגמרי".

עוד עולה מהבדיקה, כי מאז השדרוג, פער המחירים בין דירות חזיתיות לעורפיות הצטמצם לכ-5% לטובת העורף.

מקדימים תרופה למכה

בניגוד למה שהתרחש במתחמי דיור גדולים כמו אם המושבות בפתח תקוה, שם התשתית פיגרה, לפחות בחלקה, אחרי בניית הדירות, נראה כי ברחובות השכילו להקדים תרופה למכה. במערב רחובות, בשכונת אבן גבירול הוותיקה (כפר גבירול לשעבר), הוחלט בשנת 2009 על הקמת מתחם מגורים של קרוב ל-1,000 יחידות דיור, שבונה בימים אלה חברת אביסרור משה ובניו. הפרויקט "אביסרור במערב רחובות" יכלול 960 יחידות דיור ב-12 מגדלים על שטח של 78 דונם.

משום שהתשתיות בשכונה היו בנות עשרות שנים, הוחלט על שדרוג התשתיות כהכנה לכמות הגדולה של תושבים שיגיעו לאזור (כ-5,000 איש). עיריית רחובות והחברה לפיתוח שלה, יחד עם אביסרור, השקיעו כ-30 מיליון שקל בשיפור התשתיות בשכונה. עבודות הפיתוח החלו ברחוב המרכזי, דרך בן גוריון, שעם סיומן יהפוך לשדרה רחבת ידיים.

הכביש הורחב לשני נתיבים עם שטח הפרדה; נבנו מדרכות חדשות ורחבות; בהמשך תינטע שדרת עצים, יוכשרו ויסללו שבילי אופניים. שדרוג נוסף יתבצע בתאורת הרחוב, יוקמו תשתיות תקשורת וכבלים חדשות וכן מוחלפות כל תשתיות הניקוז, מערכות הביוב והמים. בשלב ב' של עבודות הפיתוח יוכשרו רחובות וכבישים חדשים - בהתאם להתקדמות בניית השכונה - במקומות שכיום אינם סלולים.

לדברי בוגין, דירות 4 חדרים מיד שנייה, בשטח של 96 מ"ר, נמכרו בשכונה לפני שנה וחצי ב-550 עד 600 אלף שקל; כיום, בעיצומן של עבודות הפיתוח, נמכרות דירות אלה, בבניינים ותיקים ברחובות הסמוכים לפרויקט החדש ולעבודות השדרוג - בכמיליון שקל, זינוק של 80%.

ברחובות העוברים כעת שיפוץ ושדרוג, מחירי הדירות עלו 850-900 אלף שקל, אבל יעלו יותר, להערכת בוגין, עם תום השיפוצים. בתים צמודי קרקע ברחובות סמוכים נמכרו לפני כשנה וחצי במחיר ממוצע של 1.8 מיליון שקל, וכיום הם נמכרים ב-2.3 מיליון שקל, עלייה של 27%.

כמובן שרחובות נהנתה מעליית מחירי הנדל"ן בישראל בשנתיים האחרונות, אך שדרוג השכונה תרם, להערכת בוגין, לעלייה של 10% מתוך עליית המחיר הכללית. לדברי בוגין, "כפר גבירול הוזנח במשך עשרות שנים ולא תוקנו או שודרגו בו התשתיות. האפקט של כניסת פרויקט מגורים חדש, בייחוד כשמדובר על סדר גודל של מאות דירות, בא לידי ביטוי בעלייה גדולה במחירי הנכסים באזור. הסכום המושקע בתשתיות גבוה מאוד ומראה כי אכן היה שם צורך בשדרוג תשתיות מאסיבי, ממנו ייהנה האזור כולו. מדובר בקפיצת מדרגה של נוף השכונה, שיכול לקרוץ ולפנות לאוכלוסייה שונה לגמרי מזו שאליה 'דיברה' השכונה עד כה. דימוי שונה ואחר לכל האזור יהפוך אותה למתחם מגורים אחר".

לדבר יורם אביסרור, סמנכ"ל השיווק בחברת אביסרור משה ובניו, מתיחת הפנים שעוברת השכונה מושכת אליה לאחרונה רוכשי דירות מאזורים חדשים ומרוחקים - לרבות בקעת אונו ומודיעין.

יצירת יש מאין

איך שלא מסתכלים על זה, פיתוח התשתיות תורם להחייאת שכונות ישנות ולשיפור חזות העיר, שגורר עימו עלייה בערך הנדל"ן ועניין מחודש בשכונה. לדברי בני קרת, מנכ"ל פרסום אזימוט ויועץ אסטרטגי לשיווק נדל"ן, "פיתוח תשתיות עירוניות מסייע בשיווק נדל"ן למגורים ברוב המקרים, כיוון שמדובר בהתחדשות, או יצירת יש מאין. לדוגמא: פיתוח פארק הרצליה, פיתוח תשתית הכבישים, הכיכרות והגישה אליו השפיעה על כל הנכסים בעיר ולא רק על הנכסים הסמוכים".

לדברי בוגין, מתוצאות הבדיקה עולה כי כוחן של התשתיות ושדרוגן בהשפעה על מחיר נכסים למגורים, "שווה" יותר כאשר מדובר על מרכזי ערים. "שדרוג מרכז עיר כולל בדרך כלל שינוי צביון האזור כולו וריענון של התדמית שדבקה בו, בעוד שדרוג תשתיות בשכונות מגורים הוא בעיקר פונקציונאלי". כמו כן, "בעידן שבו מחירי הדיור קופצים בעשרות אחוזים בתקופה קצרה של שנתיים-שלוש, לתשתיות יש ערך מוגבל בהשפעה על מחיר הדירה", מסכמת בוגין.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד