גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

2011: השנה שתהיה

מוריניו יחולל מהפכה טקטית ויסיים את עידן הטיקי-טאקה של ברצלונה; הכסף הגדול של הפרמיירליג ישמר את הסטטוס שלה כליגה הטובה בעולם; והכדורגל האיטלקי ימשיך להזדקן

1. האם מוריניו יעזוב את ריאל במידה שלא יצליח לקחת מברצלונה אליפות?

נשיא ריאל, פלורנטינו פרז, נוטה להחליף מאמנים בתדירות גבוהה יותר משהוא מחליף גרביים. אבל אם הוא לא יתחרפן כמו שקורה לו מדי פעם, מוריניו יישאר בקבוצה שלו. כי מוריניו יודע שאם יפיל את ברצלונה מכס המלכות, הקריירה שלו תמריא אפילו יותר גבוה, והוא ייזכר כאיש ששינה את פניו של הכדורגל הגלובאלי. לפרויקט כזה מוריניו יהיה מוכן להקדיש זמן, אפילו אם ייקח לו יותר מעונה אחת להגשים אותו.

מוריניו הוא כבר עכשיו המאמן הכי מצליח בתולדות הכדורגל - לפחות ביחס לתקופה הקצרה שבה הוא נמצא במקצוע. מאז 2003 הוא השלים שבע עונות מלאות כמאמן, במהלכן זכה בשש אליפויות: שתיים בפורטוגל, שתיים באנגליה ושתיים באיטליה (ואפילו ב-2007, אז הפסיד את התואר עם צ'לסי, הוא הצליח לקטוף שני גביעים). אבל הוא לא מתכוון להישאר מאמן של מועדונים לנצח. נדמה שהוא מוצא את העבודה הזאת מתישה. הוא משתעשע כבר עכשיו במחשבה לקחת נבחרת לאומית (חצי-משרה שמהווה את מסלול הפרישה האידיאלי למאמנים בסוף הקריירה שלהם) ואחר-כך להשתזף בשקט על החוף של אלגרווה בפורטוגל.

לכן, מוריניו חייב לבחור את האתגרים שלו בצורה קפדנית בזמן הקצר שעוד נותר לו כמאמן מועדונים. והפרויקט הנוכחי בהחלט שווה את המאמץ.

אנשי ברצלונה ומשחק המסירות הקצרות שלהם (טיקי-טאקה) שולטים כרגע בכדורגל, גם ברמה הבינלאומית. בקיץ האחרון, כשהם לבושים בחולצות ספרדיות, שבעה מאנשי בארסה הניפו את הגביע העולמי. כעת, המוחות הכי גדולים בענף מנסים למצוא דרכים לשבור את השיטה שלהם. אם יש מישהו שיש לו את היכולת לעשות את זה - קוראים לו מוריניו, המאמן שמתגאה בכך שהוא "אוהב להחדיר סוכר לטנק הדלק של היריבים שלי".

בעונה שעברה, כשאימן את אינטר, היה נדמה שמוריניו הצליח לפצח את הקוד של בארסה. הוא הרכיב חומה של תשעה שחקנים ניידים, שלא הפסיקו לנוע סביב הרחבה שלהם, כשכל אחד מחפה על חברו בכל מיני שיטות מגוונות. הוא יצא להתקפות מתפרצות דרך השטחים שצ'אבי השאיר לו. הוא נתן לברצלונה נוקאאוט בחצי גמר הצ'מפיונס ליג. וחוץ מזה, מוריניו כבר למד איך מרסנים את ליונל מסי, שחקן הכדורגל הטוב בעולם, שעדיין לא הצליח לכבוש שער במשחקים מול קבוצות של מוריניו.

באופן מוזר, נדמה שמוריניו שכח את השיעורים שהוא עצמו לימד כשריאל ביקרה בקאמפ נואו בנובמבר האחרון. הוא הציב קו הגנה גבוה מדי, וכך כמעט כל כדור עומק קטאלוני הפך לגול. ככל הנראה, מוריניו השתחצן: הוא רצה לנצח את ברצלונה עם טקטיקה חדשה, כדי להבטיח שהוא באופן אישי יקבל את הקרדיט ולא השחקנים שלו. אחרי המשחק, הוא הודה שיש לו אשמה מסוימת בתבוסה 0-5 שריאל ספגה, אבל גם הזכיר: "בעונה הקודמת הפסדתי כאן עם אינטר בשלב הבתים, ואז חזרתי לכאן בחצי הגמר. אנחנו היינו אלו שהעפילו לגמר, והם ראו אותו בטלוויזיה".

אם הוא יחזור על הטריק הזה עם הקבוצה המצוינת שהוא בנה בריאל מדריד, זו לא תהיה עבורו סתם זכייה בעוד תואר אליפות - אלא סיום עידן שליטת הטיקי-טאקה על הכדורגל.

2. האם הליגה האנגלית תפסיק להיות הטובה ביותר בעולם?

צ'לסי מול אסטון וילה, פרמיירליג / צילום: רויטרס
צ'לסי מול אסטון וילה. הכסף יכריע לטובת הפרמיירליג (צילום: רויטרס)

צריך להודות ששנת 2010 היתה עלובה עבור הכדורגל האנגלי. כלכלית, המועדונים האנגליים הם אלו שאחראים למרבית מ-8 מיליארד הדולרים שחייב הכדורגל האירופי לבנקים, רשויות מיסוי וכו'.

מקצועית, ברור שהקבוצות האנגליות כבר לא הכי טובות בעולם. אף אחד מהמועדונים האנגלים לא הצליח להעפיל אפילו לחצי גמר הצ'מפיונס ליג אשתקד. ארסנל, הקבוצה שיש לה את האמביציה הגבוהה ביותר באנגליה להפיק משחק אסתטי, נמחקה בעונה הקודמת על-ידי גירסא משכוללת יותר של עצמה, ברצלונה; במנצ'סטר סיטי עסוקים בלהוכיח עד כמה הקלישאה שכסף לא קונה הצלחות יכולה לפעמים להיות נכונה; צ'לסי מזדקנת, ונראה כאילו בעל הבית שלה, רומן אברמוביץ', כבר לא מעוניין לחדש את המלאי; מנצ'סטר יונייטד בנתה את עצמה סביב וויין רוני, איש מותש שעושה רושם כאילו הוא בכלל לא רוצה להיות באולד טראפורד; ליברפול? היא אפילו לא שייכת לדיון הזה.

ועם זאת, השמועות על מותו של הכדורגל האנגלי, שרובן מגיעות מגרמניה - הן מעט מוקדמות. ההצלחה בכדורגל ברוב המקרים נקבעת לפי כמויות הכסף שלך, ולאנגלים עדיין יש כסף, הרבה יותר מכולם. האבחנה לפיה כוחה של הפרמיירליג נובע מהאוליגרכים והשייח'ים שלה היא מוטעית. למעשה, המיליארדרים האלו הם רק בונוס: גם בלעדיהם, הקבוצות באנגליה פשוט מייצרות הכי הרבה כסף.

ההכנסות הכוללות של הפרמיירליג ב-2008/09, לפי נתוניה של חברת Deloitte, הסתכמו ב-2.3 מיליארד אירו. במקום ה-2, במרחק רב, הבונדסליגה (1.6 מיליארד אירו). מנכ"ל מינהלת הליגה בגרמניה, כריסטיאן סייפרט, עלה על משהו נכון: אפילו אם לקבוצות האנגליות לא היו חובות, הן עדיין היו מנצחות את היריבות שלהן. "גם אם באנגליה יקצצו את המשכורות בחצי מיליארד אירו בתוך שנה אחת - עדיין הם יוכלו לשלם הכי הרבה כסף בעולם, והשחקנים הכי טובים ימשיכו להגיע לשם".

אם חוקי הפייננשל פייר-פליי של אופ"א אכן יצליחו לכווץ את כוחם של השוגר-דדיז ויכריחו את המועדונים להסתמך על ההכנסות שלהם, הרי שהפרמיירליג, ברצלונה וריאל מדריד אמורים לייצר פערים גדולים על כל היתר, כשרק כוחה העולה של הבונדסליגה אולי יהווה איזשהו איום עבורם.

מבקריה של הפרמיירליג צריכים להתמודד עם אמת כואבת: זאת הליגה הכי עשירה בעולם בגלל שזו הליגה הכי אהובה בעולם. אוהדים בכל רחבי הפלנטה מעריצים את העסק הזה ורוצים להיות חלק ממנו. לפי ויקיליקס, אפילו החונטה של בורמה השתעשעה באפשרות לרכוש את מנצ'סטר יונייטד. יותר ויותר אמריקנים, הודים וסינים צופים בפרמיירליג. יותר ויותר, הליגה מצליחה לתרגם את הצפייה שלהם לכסף.

הנה מחשבה מפחידה עבור האיטלקים, הספרדים והגרמנים: הפרמיירליג אפילו לא התקרבה עד היום למימוש מלא של הפוטנציאל הכספי שלה.

3. האם הסרייה A תחזור סוף סוף לגדולתה אחרי שנים של דעיכה?

מילאן מול רומא, סרייה A / צילום: רויטרס
מילאן נגד רומא. כדורגל מזדקן במדינה מזדקנת (צילום: רויטרס)

נכון, כמות הקהל הממוצעת באיטליה קצת עלתה השנה, לאיזור ה-25 אלף איש למשחק. אבל זה עדיין רחוק מאד מהכמויות בגרמניה, אנגליה וספרד. הליגה האיטלקית היא כרגע הרביעית בלבד מבחינת איכותה באירופה, וקשה לראות איך זה משתנה בעתיד הקרוב.

לפני חמש שנים, קרא העיתון האיטלקי "לה רפובליקה" לכדורגל המקומי "המשחק המזדקן של המדינה המזדקנת". בדיעבד אפשר להגיד שאלו עוד היו הימים הטובים של הכדורגל האיטלקי, שספג שתי מכות ענקיות ב-2010.

המכה הראשונה והיותר ידועה ציבורית התרחשה באותו יום חורפי שטוף-שמש באצטדיון אליס פארק ביוהנסבורג, היום שבו ה"אזורי" עפו מהמונדיאל אחרי הפסד 2-3 לסלובקיה. חלק מהעיתונאים במגרש ראו את פסטיבל הטעויות בהגנה האיטלקית, ונזכרו במשחקים מהליגות הנמוכות באנגליה של שנות ה-80', נניח בארנסלי נגד קווינס פארק ריינג'רס. איטליה הביאה למונדיאל נבחרת מזדקנת של מדינה מזדקנת.

העיתונאי האיטלקי גבריאל מארקוטי, טוען כי הדבר היחיד הטוב שנשאר בכדורגל המקומי זה השחקנים. אבל הדור שמחליף את אלופי העולם של 2006 פשוט לא מספיק טוב. "אתה יכול לספור את כמות השחקנים המוכשרים על כף יד אחת", מקונן רינו גאטוסו, אחד מגיבורי 2006. "באלוטלי, אולי ג'יובינקו. קסאנו? הוא כבר לא בן 20". גאטוסו צודק: להסתמך על קסאנו, שחקן מוכשר ששאיפתו הגדולה ביותר, כפי שכתב באוטוביוגרפיה שלו, היא "להשמין בצורה חולנית" לאחר שיפרוש, ושלאחרונה נזרק מסמפדוריה בעיקר בגלל שיש לו אישיות גבולית, זה לא משהו שיביא אותך רחוק. ולא נראה שמריו באלוטלי הרבה יותר יציב ממנו.

הסרייה A מאבדת כבר שנים את הכוכבים הזרים הגדולים שלה לספרד, אנגליה ולאחרונה אפילו לגרמניה. היא ניסתה לפצות על זה בעזרת טיפוח כישרונות מקומיים, אבל זה לא ממש עובד.

אינטר זכתה בצ'מפיונס ליג ב-2010, אבל זה לא משהו שמצליח להסתיר את הדעיכה האיטלקית. בדירוג הליגות של אופ"א, שקובע כמה קבוצות מכל מדינה ישחקו במפעלים האירופיים, איטליה הידרדרה למקום הרביעי.

המכה השנייה שהתרחשה השנה בכדורגל האיטלקי, וקיבלה קצת פחות הד ציבורי, היא הכישלון של קמפיין אירוח יורו 2016, טורניר שאופ"א העדיפה להעניק לצרפת. אבל איטליה היתה צריכה אותו יותר מכולם: אם היא היתה מקבלת את האירוח, הממשלה היה מתחילה לבזבז את כספי משלמי המיסים לטובת שיפור האצטדיונים המזדקנים והמרקיבים של המדינה המזדקנת. כיום מזכירים המגרשים באיטליה את המתקנים העלובים והמסוכנים בבריטניה של סוף שנות ה-80'.

באותם ימים, האיטלקים היו דוגמא ומופת לכל העולם איך צריך לראות כדורגל - באחר צהריים שטוף-שמש, באצטדיונים שרמת הביטחון בהם היא כמו במסעדות משפחתיות. אבל כעת המדינה נראית כמו הזקן החולני של אירופה, בכדורגל ומחוצה לו: כמה אירוני שסילביו ברלוסקוני, ראש הממשלה, הוא גם הנשיא של מילאן, הקבוצה הכי מזדקנת בכדורגל העולמי.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי