גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מונולוג מהרחם

כך יילדתי את עצמי מחדש

הטור פורסם במגזין "חדירה" של ליידי-גלובס, שהופץ השבוע למנויים

למה יש לי הרגשה שכל אחד מאיתנו חשב על משהו מאוד מסוים כשראה את הגיליון הזה בפעם הראשונה?

רוב החדירות בעולמנו הן חדירות שממני והלאה. רובן לקוחות מפעולת היצר הראשונה, החדירה המינית המבתקת את הקיים ומערערת את קיומו. לא בכדי הגבר הוא החודר, ולצערי רבות מדי מתוכנו עדיין קוראות לבני זוגן "בעלי". נעלם מהן הקשר ההדוק בין בעילה לבעלות. הבועל הופך לבעלים באמצעות חדירתו אל מרחביה האינטימיים של זוגתו. היא לא תמיד יודעת כי גבולה נחצה, תחומיה הופרו והיא הופכת לרכוש, תוך מה שמתיימר להיות מעשה טבע מן השגרה.

מהו, אם כן, ההבדל הבסיסי בין הגברי לנקבי? זה מתחיל ברגע ההזדווגות הראשון. האיש חודר, והאישה מנוקבת (על כן ייקרא שמה נקבה). בשיאו של התהליך, האיש פולט והאישה קולטת. הורות של האב מתחילה בשניות ספורות של פליטה, והורותה של האם מתחילה בתשעה חודשים של קליטה. יחסי הגומלין בין האימא הקולטת לבין הזרע-עובר-תינוק החודר אל פנימיותה, עומדים ביסוד התפיסה האחרת שאני מבקש להציע כאן כחומר למחשבה. החדירה האמהית, החדירה לתוך עצמך כיסוד לבניית עולם אחר לגמרי.

איך יכול האדם לחדור לתוך עצמו? ממילא איני יכול לבעול את עצמי ולהסתלק, לחדור ולסגת. קל לי לנוע אל מרחבם של האחרים. קשה לי מאוד להיכנס פנימה אל תוך עצמי. לחצות את גבולותיי שלי, לשנות את התנהגותי. ולהישאר שם.

כדי שהאדם יוכל להיכנס, לחדור אל תוך עצמו, הוא צריך להיות יותר אימא מכילה ופחות אבא פולט. הוא צריך להרות את השינוי - את עצמו החדש - במשך תקופה ארוכה, עד לידתו המחודשת, הרנסנס העצמי.

דומני כי רק האנשים שיש להם אורך רוח לעצמם, המסוגלים להיות בהריון, להיות נשיים ונקביים, ערוכים גם לחשבון נפש אמיתי ועמוק. ולהשתנות. עברתי כזה תהליך בעצמי. הולדתי את עצמי מתוך תוכי. כך בעצם עזבתי את הציבוריות הישראלית. חודשים ארוכים הרגשתי שזרע נובט בקרבי. משהו בסביבה שבה חייתי, באורח חיי, בהתנהגות שלי, היה לא נכון. אלים, תוקפני, מהיר, פולט הכול ולא קולט כלום.

נזקקתי להרבה מאוד זמן כדי להבין שהזרע מבקש לתפוח, ולעזור לי להוליד את עצמי מחדש. לרגע עזבתי את כל החיים (ליתר דיוק לחמישה שבועות), ויצאתי למסע בדד בשמורת טבע רחוקה בצפון אמריקה. חמישה שבועות הלכתי עם תרמיל ומימייה. פגשתי 11 אנשים בלבד, ושקעתי עוד ועוד לתוך ההרהור, הסוגסטיה הפנימית.

בסופו של המסע ידעתי רק דבר אחד: משהו לא נכון בקצב החיים שלי. נזקקתי לעוד שנתיים של אינקובציה כדי להבין שקצב חיי שגוי. אני מבקש חיים יותר אטיים ויותר עמוקים. מבקש לקלוט, ולא לפלוט. רוצה להיות סבלני ומכיל כמו אמי, אחיותיי, זוגתי ובנותיי, והרבה פחות פולטני וקצר רוח כמו שהייתי רוב חיי.

ברגע שהבנתי את זה, עזבתי את החיים ההם, הקצרים, המתגמלים מיד, שאין בהם דחיית סיפוקים כלל. נכנסתי אל המסע הזה נבוך, ויצאתי ממנו מדויק. התחלתי את הדרך כמחפש כיוון בדרך ללא מוצא, וסיימתי אותה כמוצא שלל רב, שכל האופקים פתוחים בפניו. החדירה הזו אל תוך עצמי הכריחה אותי לדייק.

הבנתי שאני לא רוצה לרוץ יותר ריצות קצרות ומקריות, אני רוצה לרוץ מרתונים. נאלצתי להודות שאני לא מסתפק יותר בהבעת דעותיי ב-100 מילים של הודעה לעיתונות, אני רוצה להגיע אל קרקעיות רוחי בספרים של מאות עמודים. ולא די לי יותר בסיפוק של התעלול הפוליטי השבועי, אני רוצה מעורבות ארוכה, יציבה ואסטרטגית.

עברו מאז כמה שנים. רצתי כבר הרבה מרתונים, והרבה מאוד חצאי מרתונים. פרסמתי 3 ספרים, והרביעי עוד רגע בא. אני מתנדב ומעורב בפעילות חברתית וקהילתית, שהיא הרבה יותר משמעותית וחשובה ממני. אני חי את האמת הפנימית שלי כפי שנולדה יחד איתי לאחרונה. וראה זה פלא, הגעתי לכל מחוזות החפץ שלי. וההריון הפנימי הזה עוד לא תם. אולי הוא רק התחיל.

הרבה אנשים נדים לי, בייחוד מאחורי גבי, ואומרים 'הוא התחרפן'. אחרים אומרים לי בפניי, 'אתה כל-כך אמיץ'. רק חצי מהם צודקים. לא צריך אומץ כדי להביע דעות. צריך הרבה מאוד פתיחות וכנות - עם עצמך - כדי להגיע עד תחתיות הנפש ולעלות משם מחדש. היה לי קשה לפתוח את הרחם שלי בפני עצמי, ולהיכנס פנימה. לפעמים הצלחתי; כשהעזתי להסתכל לשקרים הקטנים בעיניים, לנקב את האשליות, להשפיל את הראש בפני הכישלונות והחסרונות. משם, הדרך למעלה כבר הייתה סלולה כמו מעצמה.

עוד הרהור: תמונת העולם הגברית קדמונית מאוד. בספר בראשית מופיעים שני סיפורי בריאה, שתי גרסאות שמהן העדפנו אחת; את זו הנוחה לגברים. בגרסה הראשונה מסופר על חווה שנוצרה מהצלע של האדם. הוא ראשון, והיא נוצרה ממנו. משמע הוא החשוב, והיא "תוצר לוואי".

על-פי הגרסה השנייה, "זכר ונקבה ברא אותם". הגרסה הזו מדברת על יצירת איש ואישה יחדיו. שווים בלי יתרון לזה על פני זו. ומכיוון שידוע לנו שהמין האנושי נברא בצלם אלוהים, משמע שחצי מהאלוהים המקרין את צלמו הוא נקבי. ואנחנו, שהעדפנו כל החיים את החצי הגברי בלבד, יצרנו לנו אלוהים גברי, זועם, כועס ומשמיד.

כלום לא הגיע הזמן להחזיר לחיים שלנו את החצי הנשי של אלוהים, כלום לא הגיע זמנן של אמונה ואלוהות רכות יותר, הרות ומהורהרות? אולי את זה כדאי להחדיר טוב טוב לראש. אלוהים אישה, זה לא כל-כך רע. זה אפילו כתוב בתורה.

הטור פורסם במגזין "חדירה" של ליידי-גלובס, שהופץ השבוע למנויים

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

מבנים צבאיים ותשתיות טרור של חיזבאללה הותקפו בידי חיל האוויר

דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות