גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השביתה בנמלים: ביה"ד לעבודה סירב להוציא צווי מניעה

(עדכון) - משרד האוצר: "שוב הוכח בצורה צינית שההסתדרות דואגת בעיקר לבעלי השכר הגבוה ופועלת להגדלת הפערים במשק"

נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת נילי ארד, נמנעה היום (ד') מהוצאת צווי מניעה לשביתה בנמלי הים, שנכנסה היום ליומה השלישי. זאת לאחר שההסתדרות טענה כי בפגישה שהתקיימה אמש (ג') בין נציגי הארגון לנציגי משרד האוצר חלה התקדמות.

התאחדות התעשיינים, שנפגעת מאוד מהשביתה, הצטרפה לבקשת ההסתדרות שלא להוציא צווי מניעה, והבהירה כי נשיא ההתאחדות, שרגא ברוש, מתווך במגעים.

ארד דרשה מההסתדרות, מהמדינה ומהתאחדות התעשיינים לדווח לבית הדין על ההתקדמות במשא-ומתן.

לפני שהוגשה העתירה לבית הדין על-ידי איגוד לשכות המסחר, בהסתדרות נשמעו אחרת. הארגון הודיע כי הפגישה שנערכה אמש בלשכתו של יו"ר האגף לאיגוד מקצועי, אבי ניסנקורן, הסתיימה ללא תוצאות - ועל כן השביתה נמשכת.

גם במשרד האוצר שיגרו הודעה חריפה, שלפיה ההסתדרות חזרה לדרישתה המקורית - תוספת שכר של כ-15% עבור עובדי הנמלים. עוד נטען כי ההסתדרות דרשה לייצר דרגת קידום נוספת מעל דרגת השכר הגבוהה ביותר כיום, כך ששכר העובדים בפועל יעלה עוד יותר וישליך גם על תנאי פרישתם.

למעשה, באוצר טוענים כי בעוד שההסתדרות מדברת כלפי חוץ על העובדים הצעירים בנמלים (דור ב') המשתכרים שכר נמוך יותר, היא מדברת מאחורי הקלעים על שכרם של הוותיקים.

"שוב הוכח כי ההסתדרות, בצורה צינית, דואגת בעיקר לבעלי השכר הגבוה במשק ופועלת להגדלת הפערים במשק", מסרו באוצר. "נזכיר כי במהלך המשא-ומתן על הסכמי השכר במגזר הציבורי ביקש האוצר לתת תוספות שכר גבוהות לבעלי השכר הנמוך ותוספות נמוכות, אם בכלל, לבעלי השכר הגבוה".

"ההסתדרות לא רק שדחתה הצעה זו על הסף, מתברר עכשיו שהיא פועלת בדיוק ההיפך ודורשת תוספות שכר גבוהות יותר לבעלי השכר הגבוה", הוסיפו באוצר. בהסתדרות, לעומת זאת, דחו על הסף את הטענות.

יצוין כי הסכסוך בנמלים מתרחש כשברקע סכסוך אחר לגמרי: החתימה של ההסתדרות וארגוני המעסיקים על ההסכם להעלאת שכר המינימום. במשרד האוצר טוענים כי מצופה היה מהמעסיקים ומההסתדרות לדבר על שכר המינימום במסגרת פורום השולחן העגול, שהם בעצמם דחפו להקמתו, ולא לחתום על הסכם כזה מבלי לשתף את שר האוצר יובל שטייניץ.

מרגע חתימת ההסכם החלו באוצר להוביל קו שלפיו ההסתדרות לא באמת דואגת לחלשים אלא לחזקים, והשביתה בנמלים עזרה לחזק את הטיעון הזה.

בני ערובה של העובדים

בעתירה שהגיש היום איגוד לשכות המסחר נטען כי השביתה אינה צודקת, וכי היא נעשית באופן "שיש בו כדי לשתק את הסחר במדינת ישראל ולגרום לנזקים עצומים למשק".

באיגוד לשכות המסחר ביקשו להזכיר במסגרת העתירה כי "עובדי הנמלים כבר קיבלנו תוספות שכר נדיבות ביותר, של כ-20%, במסגרת הרפורמה בנמלים שנחתמה ב-2005, וזאת בנוסף למענק הפרטה נדיב ביותר. יש לזכור כי מדובר בציבור שרמת ההכנסה שלו גבוהה. רק באחרונה נחתם הסכם שכר במגזר הציבורי, שהעניק תוספות שכר של 6.25%, ואילו עתה דורשים עובדי הנמלים תוספת של 9%. במה שונים עובדי הנמלים משאר עובדי המגזר הציבורי?".

עוד נטען בעתירה כי תביעות שכר מופרזות ושימוש ב"נשק יום הדין" כמו שביתה נעשים בידי עובדי הנמלים מתוך הנחה שאין להם שום אלטרנטיבה אחרת: "הם נוטלים לעצמם את החירות לעשות מהלך כזה - רק משום שהם יכולים להפוך יצואנים ויבואנים ואת המשק כולו לבני-ערובה לדרישות מופרזות בדרך להשחתת המגזר הציבורי, מבלי שיישאו במחיר כלשהו. זו נורמה פסולה של שימוש בכוח, בידיעה ברורה שיגרום נזקים לצדדים שלישיים", נטען.

גם ציוד לטיפול בסיבוכי שפעת תקוע בנמלים

חדרי המיון בבתי-החולים קורסים, המחלקות מלאות בחולי שפעת, ולטענת איגוד לשכות המסחר, בשל שביתת עובדי הנמלים - ציוד רפואי רב, המיועד בחלקו לטיפול בהתפשטות השפעת, תקוע במכולות.

"מהבוקר אני מקבל טלפונים מאנשי לוגיסטיקה של בתי-חולים בכל הארץ, בהם סורוקה, איכילוב ואסף הרופא, והם שואלים מה קורה עם הציוד. הלוואי שהייתי יכול לעזור, כי אני מתרשם מקולם שהם זקוקים לו בדחיפות. אני מזהה את המצוקה. הבעיה היא שיש לי מכולות שתקועות עדיין בתוך אניות בחיפה ובאשדוד, שלא פרקו אותן כלל. אם היו פורקים, לפחות הייתי יכול לגשת לוועדת חריגים, לנמק את הבהילות", אמר היום יהודה גיל, הבעלים של גיל-מדיקל, המייבא לארץ ציוד רפואי ומוצרים המשמשים מרפאות ובתי-חולים.

"בחיפה עוגנת אנייה אנגלית שעל סיפונה מערכות לעירוי נוזלים ולעירוי דם, חלקם מיועדים גם למערכת הביטחון. באשדוד עוגנת אנייה מסין עם צינורות חד-פעמיים המשמשים להנשמה של חולים. בתי-החולים זקוקים לציוד הזה בבהילות, כי לרוב מדובר בציוד חד-פעמי. באמת ובתמים שאינני יודע כיצד הם מסתדרים במצב הזה" אמר גיל.

לדבריו, יבואנים נוספים של ציוד רפואי חשופים אף הם למצוקה, שכבר מורגשת בבתי-החולים: "עצירת המכולות הרפואיות בתקופה כזאת - כשיש עלייה דרמטית במקרי התחלואה במחלות החורף כמו שפעת, דלקות ריאה וגרון ועוד - היא סכנת חיים", אמר היום גיל.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; אינטל זינקה ב-7%, מובילאיי נפלה ב-6%

קצב האינפלציה בארה"ב עמד על 2.7%, כצפוי, אך מדד הליבה נמוך מהצפוי ● עונת הדוחות: ירידה ברווח הנקי של ג'יי.פי מורגן בגלל עסקת אפל, דלתא איר ליינס עקפה את הצפי, צופה שנה חזקה ● נעילה מעורבת באירופה ● מחירי הנפט עלו על רקע הסיכון הגיאו פוליטי, טראמפ ביטל את כל הפגישות שלו והכריז: "עזרה בדרך"

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

עסקת המיזוג בין סאנפלאואר לאפקון התפוצצה

המגעים למיזוג התפוצצו בעקבות אי־שביעות רצון של יו"ר סאנפלאואר החדש, משה לחמני, מאיכות הנכסים של אפקון ● סאנפלאואר נותרת חברה עם תזרים מזומנים גדול ורצון להתרחב, כך שייתכן שנראה מגעים לעסקה עם חברה אחרת או צעדי התרחבות אחרים מצידה

מנכ''ל אורמת טכנולוגיות, דורון בלשר / צילום: ניר סלקמן

מנוע צמיחה חדש לאורמת: חשמל לחוות שרתים במאות מיליוני דולרים

החברה חתמה על חוזה למכירת חשמל ל-20 שנה עם Switch מתחום הדאטה סנטרים, המוערך ב-200 מיליון דולר ● המנכ"ל: שוק הדאטה סנטרים שמוקמים הוא עצום והעלייה בביקוש לחשמל בארה"ב מאוד גבוהה

שיא משכנתאות בדצמבר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

יותר מ־11 מיליארד שקל: משכנתאות דצמבר שוב בשיא – ואליהן מצטרפות גם ההלוואות לכל מטרה

היקף המשכנתאות החדשות בחודש האחרון לשנת 2025 הוא הגבוה ביותר בשנה החולפת • ההלוואות לכל מטרה הסתכמו ב־791 מיליון שקל בדצמבר – הנתון הגבוה אי פעם • הלוואות הבולט והבלון גם הן ברף גבוה

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי, רימונים / צילום: ענבל מרמרי

מנהל ההשקעות שמשוכנע שהגיע הזמן "לבנות את התיק אחרת"

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי בבית הסוכן רימונים, פעיל בשוק ההון כבר 35 שנה ● אחרי 3 שנים טובות הוא מזהיר מפני האופטימיות בשווקים: "בתמחור לשלמות אין מקום לטעויות", וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך"

פאנלים סולאריים / צילום: Shutterstock, abriendomundo

"כל התחום חיכה לזה": הכללים החדשים לפרויקטים סולאריים בשדות חקלאיים

אחרי שנים של אי־ודאות ועיכובים רגולטוריים, התוכנית החדשה של מנהל התכנון ומשרד האנרגיה צפויה להאיץ הקמת שדות סולאריים על קרקע חקלאית, לקצר הליכים תכנוניים ולפתוח את התחום גם למחוזות תל אביב והמרכז

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; ה-S&P 500 והדאו ג'ונס בשיאים חדשים

הנאסד"ק עלה בכ-0.2% ● פתיחת החקירה נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול מעוררת חששות מפני פגיעה בעצמאות הבנק המרכזי ● מניות הבנקים רשמו ירידות, לאחר שהנשיא טראמפ קרא להגביל את הריביות של חברות האשראי ל-10% ● הדולר נחלש ברחבי העולם עקב החששות לעצמאות הפדרל ריזרב ● עונת הדוחות בוול סטריט נפתחת השבוע עם הבנקים ● השבוע יפורסמו נתוני אינפלציה בארה"ב

שרגא ברוש עם עורכת דינו איריס ניב-סבאג בבית המשפט, היום / צילום: מאור גולן

אחרי הפחתת העונש בערעור: שרגא ברוש ייכנס לשנה לכלא

ערעורו של נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר התקבל חלקית: ירצה 12 חודשי מאסר, במקום 14 החודשים שנגזרו עליו בגין הרשעתו בעבירות מס ומרמה ● בתוך כך המחוזי דחה את ערעור המדינה, שביקשה להחמיר בעונשו של ברוש ולגזור עליו 24 עד 40 חודשי מאסר

דרור בין מנכ''ל רשות החדשנות / צילום: חנה טייב

450 מיליון דולר ל"מוצר מוחשי": כך מנסה רשות החדשנות לעודד יזמים לוותר על חלום הסייבר

השיעור הגבוה למדי של יזמים ישראלים שבוחרים להקים או לעבוד בחברת סייבר הביא להצלחות כבירות בתחום - אבל הוא הגיע בהכרח על חשבון הקמה של סטארט-אפים חדשים בתחומי תעשייה אחרים ● כעת מודיעה רשות החדשנות כי הפעילה בשנה באחרונה תוכנית לעידוד השקעה בחברות שמייצרות מוצרים מוחשיים

דרכונים / צילום: Shutterstock

דירוג הדרכונים החזקים: לאילו מדינות חדשות הישראלים לא יכולים להיכנס בלי ויזה?

חברת הייעוץ הנלי ושות' פרסמה את הדירוג השנתי המעריך "חוזק" של דרכונים לאומיים לפי מספר המדינות שניתן להיכנס אליהן ללא הוצאת ויזה ● לפי הדוח, ישראל איבדה גישה חופשית לשש מדינות, אך עלתה למקום ה-18 בדירוג ● ומי במקום הראשון?

בארה"ב בטוחים: לישראל יש יד בהיחלשות המשטר האיראני

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם:  בוול סטריט ג'ורנל טוענים שהמלחמה עם ישראל היא אחת הסיבות העיקריות לחולשה של המשטר האיראני, הצצה לנשק שצה"ל תפס אחרי ה-7 באוקטובר וההחלטה הפרו-ישראלית של אגודת ההיסטוריה האמריקאית • כותרות העיתונים בעולם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

ההכנסות ממסים עלו, הגירעון הפתיע לטובה והנתון שמדאיג את האוצר

דוח ביצוע התקציב ל–2025 הציג גירעון נמוך מהתחזית - 4.7% ● בין הסיבות להפתעה: ההכנסות ממסים הסתכמו השנה בכ־520 מיליארד שקל, מעל הצפי המוקדם ● מנגד, יחס החוב-תוצר עדיין אינו חוזר למתווה ירידה

חנות משקפיים / צילום: תמר מצפי

קניתם החודש משקפיים? אתם לא לבד. מאחורי הזינוק בענף האופטיקה

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 12% במחזור הקניות הארצי של ענף האופטיקה - ושל 26% בצפון

רונאל פישר / צילום: רפי קוץ

הפרשה הגיעה לסיום אחרי עשור: ביהמ"ש גזר 9 חודשי עבודות שירות על רונאל פישר

עשור לאחר שהתפוצצה - סדרת הפרשות שחשפה רשת של קשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי הגיעה להכרעה ● הפרקליטות דרשה 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, ואילו ההגנה ביקשה להסתפק בעבודות שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● ביהמ"ש קבע כי לאור הפעולות הפסולות והכשלים של מח"ש, עומדת לפישר "הגנה מן הצדק" המצדיקה לחרוג לקולא ממתחם הענישה ההולם

מרין לה פן / צילום: ap, Harry Nakos

יהיה קלון? המשפט שיכריע את גורלה הפוליטי של לה-פן נפתח בצרפת

מנהיגת מפלגת "האיחוד הלאומי" הורשעה במרץ האחרון במעילה בכפסי ציבור ונגזרו עליה חמש שנות קלון שבהן אסור לה להתמודד או להתמנות לתפקיד ציבורי ● השאלה הגדולה במשפט, שנפתח היום בערכאה גבוהה יותר, תהיה לגבי משך תקופת הקלון, והאם מרין לה-פן תוכל להתמודד בבחירות הקרובות לנשיאות בצרפת שיתקיימו בשנה הבאה

רקטת אקסטרא של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

"להתעלם מהסקטור הזה זה מסוכן": המניות האלה הפכו למנוע של ת"א

עם רוח גבית מהסלמה באיראן וחוזים חדשים, מדד ת"א ביטחוניות עבר מירידות לעליות חדות בתוך שבועות בודדים ● כך, מניות כמו אלביט ונקסט ויז'ן הוסיפו לשווי שלהן מיליארדים, ומשקל הסקטור בתל אביב עקף את הנדל"ן ● אבל האם העליות כאן כדי להישאר?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ופז / צילום: יח''צ

את ממדאני הוא כבר ניצח: האם ההימור של זוהר לוי על נדל"ן בניו יורק ישתלם?

ראש עיריית ניו יורק ניסה לנצל את זכיית סאמיט של לוי במכרז לרכישת 5,100 יח"ד, כדי לעורר את סוגיית הדיור המפוקח ● האם הרכישה והורדת הריבית בארה"ב יצדיקו את השקעות הענק?

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מתלבטים באיזה פיקדון לשים את הכסף? אלו הפערים בין הבנקים

הריבית על הפיקדונות בדצמבר בבנקים הגדולים והקטנים נעה בטווח רחב יחסית, בין 3.6% ל-5.5% ● הריבית הממוצעת על הלוואה צרכנית ירדה ל-8.96% - הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה מזה שנה וחצי

המפגינים באיראן מבעירים רחובות / צילום: Reuters

טראמפ מבטל את המו"מ עם איראן ופונה למוחים: "העזרה בדרך"

סטיב וויטקוף נפגש במהלך סוף השבוע עם יורש העצר האיראני רזא פהלווי ● דיווח:  ראש ממשלת בריטניה סטארמר צפוי לקבל הצעה להשתתף במועצת השלום שתוביל את שלב ב' של הפסקת האש בעזה ● יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי אמר הבוקר לעיתון אל-ג'מהוריה הלבנוני: "האם מה שישראל עושה מאז שהוכרז הסכם הפסקת האש אינו מלחמה מתמשכת? ● קנצלר גרמניה: המשטר האיראני קרוב לקריסה ● עדכונים שוטפים 

אריק קילמן, מנכ''ל קבוצת TSG / צילום: יח''צ

אחרי זינוק של 300% בשנה: החברה הביטחונית שמגייסת 192 מיליון שקל

בחסות הגאות בסקטור הביטחוני, חברת התוכנה טיאסג'י משלימה גיוס הון פרטי שני תוך חודשיים ● תשואות חלומיות גם בשתי הנפקות נוספות של חברות טכנולוגיה ביטחוניות בת"א