גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השביתה בנמלים: ביה"ד לעבודה סירב להוציא צווי מניעה

(עדכון) - משרד האוצר: "שוב הוכח בצורה צינית שההסתדרות דואגת בעיקר לבעלי השכר הגבוה ופועלת להגדלת הפערים במשק"

נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת נילי ארד, נמנעה היום (ד') מהוצאת צווי מניעה לשביתה בנמלי הים, שנכנסה היום ליומה השלישי. זאת לאחר שההסתדרות טענה כי בפגישה שהתקיימה אמש (ג') בין נציגי הארגון לנציגי משרד האוצר חלה התקדמות.

התאחדות התעשיינים, שנפגעת מאוד מהשביתה, הצטרפה לבקשת ההסתדרות שלא להוציא צווי מניעה, והבהירה כי נשיא ההתאחדות, שרגא ברוש, מתווך במגעים.

ארד דרשה מההסתדרות, מהמדינה ומהתאחדות התעשיינים לדווח לבית הדין על ההתקדמות במשא-ומתן.

לפני שהוגשה העתירה לבית הדין על-ידי איגוד לשכות המסחר, בהסתדרות נשמעו אחרת. הארגון הודיע כי הפגישה שנערכה אמש בלשכתו של יו"ר האגף לאיגוד מקצועי, אבי ניסנקורן, הסתיימה ללא תוצאות - ועל כן השביתה נמשכת.

גם במשרד האוצר שיגרו הודעה חריפה, שלפיה ההסתדרות חזרה לדרישתה המקורית - תוספת שכר של כ-15% עבור עובדי הנמלים. עוד נטען כי ההסתדרות דרשה לייצר דרגת קידום נוספת מעל דרגת השכר הגבוהה ביותר כיום, כך ששכר העובדים בפועל יעלה עוד יותר וישליך גם על תנאי פרישתם.

למעשה, באוצר טוענים כי בעוד שההסתדרות מדברת כלפי חוץ על העובדים הצעירים בנמלים (דור ב') המשתכרים שכר נמוך יותר, היא מדברת מאחורי הקלעים על שכרם של הוותיקים.

"שוב הוכח כי ההסתדרות, בצורה צינית, דואגת בעיקר לבעלי השכר הגבוה במשק ופועלת להגדלת הפערים במשק", מסרו באוצר. "נזכיר כי במהלך המשא-ומתן על הסכמי השכר במגזר הציבורי ביקש האוצר לתת תוספות שכר גבוהות לבעלי השכר הנמוך ותוספות נמוכות, אם בכלל, לבעלי השכר הגבוה".

"ההסתדרות לא רק שדחתה הצעה זו על הסף, מתברר עכשיו שהיא פועלת בדיוק ההיפך ודורשת תוספות שכר גבוהות יותר לבעלי השכר הגבוה", הוסיפו באוצר. בהסתדרות, לעומת זאת, דחו על הסף את הטענות.

יצוין כי הסכסוך בנמלים מתרחש כשברקע סכסוך אחר לגמרי: החתימה של ההסתדרות וארגוני המעסיקים על ההסכם להעלאת שכר המינימום. במשרד האוצר טוענים כי מצופה היה מהמעסיקים ומההסתדרות לדבר על שכר המינימום במסגרת פורום השולחן העגול, שהם בעצמם דחפו להקמתו, ולא לחתום על הסכם כזה מבלי לשתף את שר האוצר יובל שטייניץ.

מרגע חתימת ההסכם החלו באוצר להוביל קו שלפיו ההסתדרות לא באמת דואגת לחלשים אלא לחזקים, והשביתה בנמלים עזרה לחזק את הטיעון הזה.

בני ערובה של העובדים

בעתירה שהגיש היום איגוד לשכות המסחר נטען כי השביתה אינה צודקת, וכי היא נעשית באופן "שיש בו כדי לשתק את הסחר במדינת ישראל ולגרום לנזקים עצומים למשק".

באיגוד לשכות המסחר ביקשו להזכיר במסגרת העתירה כי "עובדי הנמלים כבר קיבלנו תוספות שכר נדיבות ביותר, של כ-20%, במסגרת הרפורמה בנמלים שנחתמה ב-2005, וזאת בנוסף למענק הפרטה נדיב ביותר. יש לזכור כי מדובר בציבור שרמת ההכנסה שלו גבוהה. רק באחרונה נחתם הסכם שכר במגזר הציבורי, שהעניק תוספות שכר של 6.25%, ואילו עתה דורשים עובדי הנמלים תוספת של 9%. במה שונים עובדי הנמלים משאר עובדי המגזר הציבורי?".

עוד נטען בעתירה כי תביעות שכר מופרזות ושימוש ב"נשק יום הדין" כמו שביתה נעשים בידי עובדי הנמלים מתוך הנחה שאין להם שום אלטרנטיבה אחרת: "הם נוטלים לעצמם את החירות לעשות מהלך כזה - רק משום שהם יכולים להפוך יצואנים ויבואנים ואת המשק כולו לבני-ערובה לדרישות מופרזות בדרך להשחתת המגזר הציבורי, מבלי שיישאו במחיר כלשהו. זו נורמה פסולה של שימוש בכוח, בידיעה ברורה שיגרום נזקים לצדדים שלישיים", נטען.

גם ציוד לטיפול בסיבוכי שפעת תקוע בנמלים

חדרי המיון בבתי-החולים קורסים, המחלקות מלאות בחולי שפעת, ולטענת איגוד לשכות המסחר, בשל שביתת עובדי הנמלים - ציוד רפואי רב, המיועד בחלקו לטיפול בהתפשטות השפעת, תקוע במכולות.

"מהבוקר אני מקבל טלפונים מאנשי לוגיסטיקה של בתי-חולים בכל הארץ, בהם סורוקה, איכילוב ואסף הרופא, והם שואלים מה קורה עם הציוד. הלוואי שהייתי יכול לעזור, כי אני מתרשם מקולם שהם זקוקים לו בדחיפות. אני מזהה את המצוקה. הבעיה היא שיש לי מכולות שתקועות עדיין בתוך אניות בחיפה ובאשדוד, שלא פרקו אותן כלל. אם היו פורקים, לפחות הייתי יכול לגשת לוועדת חריגים, לנמק את הבהילות", אמר היום יהודה גיל, הבעלים של גיל-מדיקל, המייבא לארץ ציוד רפואי ומוצרים המשמשים מרפאות ובתי-חולים.

"בחיפה עוגנת אנייה אנגלית שעל סיפונה מערכות לעירוי נוזלים ולעירוי דם, חלקם מיועדים גם למערכת הביטחון. באשדוד עוגנת אנייה מסין עם צינורות חד-פעמיים המשמשים להנשמה של חולים. בתי-החולים זקוקים לציוד הזה בבהילות, כי לרוב מדובר בציוד חד-פעמי. באמת ובתמים שאינני יודע כיצד הם מסתדרים במצב הזה" אמר גיל.

לדבריו, יבואנים נוספים של ציוד רפואי חשופים אף הם למצוקה, שכבר מורגשת בבתי-החולים: "עצירת המכולות הרפואיות בתקופה כזאת - כשיש עלייה דרמטית במקרי התחלואה במחלות החורף כמו שפעת, דלקות ריאה וגרון ועוד - היא סכנת חיים", אמר היום גיל.

עוד כתבות

מה מסתתר במבול תשקיפי הנדל''ן בבורסה בת''א / איור: גיל ג'יבלי

6 חברות נדל"ן הגישו תשקיף באותו סוף שבוע, ויש להן מכנה משותף אחד

בסוף שבוע אחד, 6 חברות נדל"ן חדשות פרסמו תשקיף לקראת הנפקת מניות או אג"ח ● לכולן יש מכנה משותף: גירעון בהון החוזר, שמלמד על צורך גובר בנזילות ● מהלכי ההנפקה מקודמים ימים ספורים אחרי הורדת הריבית של בנק ישראל ● גלובס צלל לתשקיפים ומביא את התוצאות והסיבות להנפקות החדשות של ת"א

שר החוץ גדעון סער. פוסט ברשת איקס, 12.11.25 / צילום: מארק ניימן, לע''מ

האם גדעון סער עקבי בתמיכה במתן חנינה לנתניהו?

גדעון סער אכן קרא לסיום משפט נתניהו עוד כשישב באופוזיציה ● אלא שאז היה מדובר בהסדר טיעון, וכעת בחנינה, וההבדלים לא זניחים ● המשרוקית של גלובס

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

עסקת הגז ב-35 מיליארד דולר עם מצרים תקועה וקטאר מנסה להיכנס לתמונה

העיכוב המתמשך באישור עסקת הענק ליצוא גז ממאגר לוויתן למצרים פותח פתח לקטאר להציע לקהיר אספקת גז טבעי מונזל בהיקפי ענק ● בינתיים גורמים ישראליים ומצריים זועמים, ולגלובס נודע כי שורת בכירים אמריקאים בראשות טראמפ מנסים לפתור את הפלונטר

הכוח בשוק הרכב עבר לקונים: הצפת דגמים, ירידות מחירים והסערה הצפויה ב-2026

שוק הרכב צפוי להמשיך לעמוד ב-2026 בסימן המעבר מ"שוק של מוכרים" ל"שוק של קונים" ● על הפרק: ירידת המחירים צפויה להמשיך בשל המלחמות השיווקיות בין היצרנים הסינים והיבואנים שלהם, קטגוריות חדשות ידרסו קיימות, והסביבה התחרותית תהפוך קשה עוד יותר

רינת אשכנזי כלכלנית ראשית הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

הכלכלנית שמסתכלת על השוק הישראלי ב־2026 ורואה "פיל בחדר"

רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות, ממליצה לקראת השנה החדשה להגדיל החזקות מעבר לים, ולחפש שני נתונים מרכזיים בכל השקעה חדשה: מאזן חזק ורווחיות גבוהה ● וגם: מהו ה"פיל שבחדר" שמאיים על התשואות בישראל בעתיד?

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

מניית השבבים שזינקה בת"א ב־3,000% וחברת הגמל שהרוויחה ממנה בגדול

חברת בידוק השבבים קווליטאו הציגה דוח חזק בו שילשה את הרווח הרבעוני והפחיתה את התלות בסין ● המרוויח הגדול: ילין לפידות

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: יחצ

עסקת ענק: קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 בכמיליארד דולר

קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 מידי קרן KKR בכ-950 מיליון דולר, לאחר שניצחה במכרז וגברה על קרנות ההשקעה הפרטיות בלקסטון ו-CVC

סם אלטמן / צילום: ap, Kevin Wolf

לסם אלטמן חסרים מעל 200 מיליארד דולר. מאיפה הוא יביא אותם?

דוח חדש של בנק HSBC מציף סימני שאלה סביב המודל הכלכלי של OpenAI ● איך החברה מתכוונת לכסות על חובות הענק שטיפחה, ואיך היא משפיעה על השוק כולו?

מושגים לאזרחות מיודעת. נימבוס / צילום: Shutterstock

הטכנולוגיה העוצמתית שבידי הממשלה: מהו נימבוס, ואיך הוא ישפיע על חיינו?

תחום הבינה המלאכותית חודר לכל תחומי החיים, האם הוא סוף־סוף יגיע גם לממשלה? ● זאת התשתית שאמורה לאפשר את המהפכה הדיגיטלית במגזר הציבורי ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

יו''ר קרן הריט מגוריט, ארז רוזנבוך / צילום: איל יצהר

רוצה להתחרות בשכ"ד: מגוריט תחלק דיבידנד כל חודש החל משנה הבאה

קרן הריט למגורים תחל לחלק מהשנה הבאה לבעלי המניות דיבידנד מדי חודש, במטרה להציע אלטרנטיבה להשקעה בדירה ● הקרן צופה כי תחלק בעוד כשלוש שנים סכום של כ-86 מיליון שקל בשנה

ראש מפא״ת במשרד הביטחון, תא''ל (מיל') ד״ר דני גולד, בכנס דיפסנטק / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

מפתח כיפת ברזל חשף: זה מועד מסירת מערכת הלייזר לצה"ל

תא"ל (מיל') דני גולד הודיע בכנס דיפנסטק כי מערכת "אור איתן" תימסר לצה"ל ב־30 בדצמבר ● בכנס אף התייחס מנכ"ל משרד הביטחון אלוף (מיל') אמיר ברעם למערכה נוספת שצפויה עם איראן: "כל החזיתות עדיין פתוחות"

יפית גריאני / צילום: כדיה לוי

דירקטוריון כאל בחר: יפית גריאני מונתה למנכ"לית

לגריאני צפויים לא מעט אתגרים בניהול חברת כרטיסי האשראי, ובראשם הליך המכירה של מניות החברה שצפוי להימשך עוד חודשים ארוכים ● גריאני שימשה בעבר הלא רחוק  כמשנה למנכ"לית ישראכרט

מבצעי בלאק פריידיי / צילום: ap, David Zalubowski

המרוויחים הגדולים מהבלאק פריידיי: ענף מוצרי החשמל וענף המחשבים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף האופנה הוא מהנפגעים הגדולים בנובמבר, בשל תחרות בינלאומית חזקה

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

התקדמות משמעותית במגעים על עסקת היצוא בין משרד האנרגיה לחברות הגז

לגלובס נודע על התקדמות משמעותית במגעים לגבי עסקת הגז הענקית עם מצרים, העומדת על היקף של 35 מיליארד דולר ● לפי המתווה, חברות הגז יתחייבו לספק גז למשק המקומי במחיר נמוך יותר, שיוצמדו למה שנקבע במתווה

חיים גליק ודדי שמחי / צילום: בר לביא, איל יצהר, צילום מסך

דדי שמחי וחיים גליק רוצים לחבר את אצולת אזרבייג’ן למכרזי הענק של המטרו

על רקע מכרזי המטרו הגדולים בתולדות המדינה, צמד המתווכים פועלים להביא לישראל שחקנים זרים חדשים ● בין המתעניינות: אקורד האזרית, שכבר החלה במהלך לרישום כקבלן ישראלי - בזמן שחברות אירופיות ותיקות דווקא נסוגות מהשוק ● מי עומד מאחורי החברה?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה אדומה בוול סטריט; המניה שזינקה לאחר שאנבידיה השקיעה בה

אירופה ננעלה בירידות קלות ● אנבידיה רכשה מניות סינופסיס בהיקף של 2 מיליארד דולר ● המניות הביטחוניות באירופה ירדו על רקע המגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● פעילות המפעלים בסין התכווצה בחודש השמיני ברציפות ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין צנח

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

יו"ר רשות ני"ע בביקורת על הבנקים: מקשים על חברות הפינטק להיכנס לשוק

לדברי יו"ר רשות ניירות ערך בכנס של בנק ישראל, "המערכת של שירותי תשלום יושבת על כמה רגולטורים וגם על מערכת מורכבת בין חברות התשלומים למערכת הבנקאית שמספקת להם שירותים" ● עוד הוסיף כי "נעשים הרבה מאמצים, אבל צריך להגיד ביושר, זה לא עובד נכון לעכשיו והמצב לא טוב"

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

אחרי הזינוק בבורסה: מיטב מכרה 5% מהמניות בחצי מיליארד שקל

לאחר שמניית מיטב זינקה בתוך שנה וחצי ב-650% והפכה לאחת מ-40 החברות הגדולות בבורסה עם שווי שוק של 9.5 מיליארד שקל, החברה מגייסת 500 מיליון שקל ממשקיעים בארץ ובחו"ל ● את הגיוס הוביל בנק ההשקעות ג'פריס

יוסי תורג'מן, והדמיית פרויקט YBOX art / צילום: משה צור אדריכלים, יובל חן

"האטה? אנחנו מוכרים דירות ב-90 אלף שקל למ"ר בדרום ת"א": מנכ"ל YBOX לא מתרגש ממצב ענף המגורים

יוסי תורג'מן, מנכ"ל YBOX, מספר אחרי אישור הפרויקט המדובר בדרום תל אביב־יפו: "ברובעים 3 ו־4 בעיר יש האטה מאוד רצינית - אבל באזור הפרויקט אנחנו מוכרים סביב 90 אלף שקל למ"ר" ● ואיזו ביקורת יש לו על הורדת הריבית? "הייתה צריכה להיות דרסטית יותר"

בנייה בתל אביב / צילום: Shutterstock

דוחות חברות הנדל"ן מציגים מה באמת קורה בשוק הדיור בישראל

ירידה של 24% במספר הדירות שנמכרו ושל 9% במחיר הממוצע: דוחות תשע חברות נדל"ן בולטות חושפים מה באמת קורה בשוק הדיור בישראל ● וגם: מדוע סיום המלחמה לא הביא לזינוק במכירות, ומי מכרה מאות דירות במחיר ממוצע של 6.6 מיליון שקל?