גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה יעלה ה"חינוך חינם" אם ילדכם סובל מלקויות למידה?

אלפי שקלים בחודש משקיעים הורים לילדים עם לקויות בשיעורים פרטיים ובטיפולים שונים, כדי לאפשר את שילובם במערכת החינוך הרגילה ■ אז מה אם זה לא אמור לעלות להם שקל

יותר ויותר ילדים בתוך מערכת החינוך הרגילה מאובחנים כבעלי לקויות למידה וקשיי קשב וריכוז. אליהם מתווספים ילדים בעלי לקויות שונות (שיתוק מוחין, פיגור קל, אוטיזם קל, כבדי שמיעה וכו'), המשולבים בכיתה רגילה בחינוך הרגיל (שילוב יחידני).

הילדים האלה אמורים ללמוד בבתי-ספר רגילים, שכן חוזר מנכ"ל של משרד החינוך מחייב את בתי-הספר "להעניק זכות קדימה להשמתו של תלמיד בעל צרכים מיוחדים במערכת החינוך הרגיל". זאת מאחר שהשילוב נתפס כמיטיב לא רק עם התלמיד המשולב אלא גם עם שאר התלמידים.

אלא שלמרות המילים היפות - הורים לתלמידים לקויי למידה, בעלי קשיי קשב וריכוז וילדים המשולבים בשילוב יחידני, מוציאים מאות ואלפי שקלים בחודש רק כדי לאפשר לילדיהם את אותו שילוב שמשרד החינוך מותיר בגדר מילים.

"מבחינת משרד החינוך הילד מקבל שעה או שעתיים עזרה בשבוע", אומרת מלי דנינו, מנכ"לית אגודת ניצן. "גם אם ניתן מענה הוא ניתן בקבוצות קטנות, לא פרטנית, ולרוב לא על-ידי מורה מומחה להוראה מתקנת".

רובי מנור, אם לילד עם לקויות למידה בכיתה ה', מספרת: "הבן שלי מקבל פעמיים בשבוע עזרה מסטודנטית (150 שקל) ועוד שיעור שבועי באנגלית (100 שקל) - סך של 1,600 שקל בחודש".

הוצאה זו מצומצמת יחסית לעבר, אז היא נעזרה בהוראה מתקנת (סך 250 שקל לשיעור), ובטיפולים של מיקוד ראייה בעלות של 450 שקל לשבוע במשך שנה.

מנור הלכה גם לכל פעילויות ניצן: קבוצות הורים, אוניברסיטה להורים וקואוצ'ינג. העלות ל-13 מפגשים בקבוצות הורים של אגודת ניצן: 1,100 שקל להורה, 1,700 שקל לזוג; 10 הרצאות "אוניברסיטה להורים" - 450 שקל, ואימון פרטני (13 מפגשים בני שעה וחצי) - 1,850 שקל.

מה קורה אם אין כסף? אותם ילדים נפלטים לרוב למערכת החינוך המיוחד, ובחלק מהמקרים הסיכוי שלנו לראות אותם כבוגרים עובדים ומתפקדים - יורד. במקביל הילדים ה"רגילים" נפגעים מהיעדר היכולת להיחשף ללקויות ונכויות כחלק מהחברה הכללית ולהפוך לבוגרים טובים יותר.

"ילד שהופנה לחינוך מיוחד רק בגלל קשיים של המערכת הולך בדרך חד-כיוונית. יש מעט מאוד ילדים ששולבו בחינוך המיוחד וחזרו לחינוך הרגיל", אומרת דנינו.

כמה זה עולה?

* אבחון: הוצאה כבדה חד-פעמית

המסה הגדולה היא של ילדים לקויי למידה וילדים החווים קשיים בקשב ובריכוז. כיום מדברים על כ-15% מהילדים והנוער המאובחנים כבעלי לקויות למידה.

הדרך להכרה בילד כלקוי למידה, על ההקלות וההתאמות הנלוות, מתחילה באבחון דידקטי מקיף באגודת ניצן, שעלותו עומדת על 960 שקל (יש סבסוד בפריפריה), ויכולה להגיע עד לכ-5,000 שקל לסדרת אבחונים במכונים פרטיים.

ההכרה בלקות מקנה התאמות במבחנים (למשל אפשרות להיבחן בעל-פה) ומאפשרת לקבל סיוע מבית-ספר (ישנם בתי-ספר שמתאימים גם את הדרישות מהתלמידים בשיעורי-הבית לפי האבחונים).

* הוראה מתקנת: מאות שקלים

למרות התהודה הרבה שלה זכו בעבר עלויות האבחונים, לא זה שורש הבעיה. האבחון הוא הוצאה חד-פעמית שמתגמדת לנוכח ההוצאה החודשית השוטפת, שמתבטאת בעיקר בשיעורי הוראה מתקנת שמטרתם ללמד את החומר בדרך המותאמת לילד ולהקנות אסטרטגיות למידה.

שיעורי הוראה מתקנת ניתנים אמנם בבתי-הספר על-פי הקצבה, אלא שבדרך-כלל תלמיד מקבל שיעור קבוצתי אחד בשבוע. טיפה בים. ההורים מכניסים את היד לכיס ובונים תוכנית חלופית שכוללת מורה להוראה מתקנת, לפעמים מורים פרטיים במקצועות שונים וטיפולים פרה-רפואיים ואלטרנטיביים. באגודת ניצן אומדים את הסכום בלפחות 1,500 שקל בחודש.

* תרופות: 150-750 שקל בחודש

חלק ניכר מהילדים בעלי לקויות הלמידה חווים גם קשיים בקשב ובריכוז שמטופלים באמצעות תרופות. גם כאן, מערכת חינוך מותאמת יותר היתה מפחיתה את הצורך בלקיחת תרופות אלה.

"כל ריטלין או תרופה דומה גורמים לתופעות לוואי", אומר הרוקח חגי שור, בעל בתי-המרקחת "שור טבצ'ניק". אבל מעבר לכך קיימות, כמובן, העלויות.

לדבריו הריטלין המסובסד, שעולה 14 שקל לחודש, מחזיק מעמד רק 4 שעות. לעומת זאת, ריטלין ארוך-טווח או קונצרטה, שפעילים למשך זמן ארוך ומתאימים ליום לימודים שלם, נמכרים ב-150 שקל לחודש (או 75 שקל לבעלי הביטוחים המשלימים), ומחירם מגיע עד כ-750 שקל לחודש, תלוי בסוג ובמינון.

"כשמדברים על נושא הקשב והריכוז צריך לקחת בחשבון שפעמים רבות מדובר ביותר מילד אחד במשפחה, מה שמגדיל את העלויות למאות שקלים בחודש", אומר שור.

ומה אם התרופות הללו לא מועילות ליכולת הריכוז של הילד? יש פלח לא קטן של הורים שמייבא ישירות או באמצעות בית-המרקחת "שור טבצ'ניק" תרופות שנמצאות בחו"ל ולא רשומות במדינת ישראל מסיבות בירוקרטיות (כמו שוק קטן וכו'), שעשויות להתאים יותר לילדיהם, כמו אדרל, סטרטרה ואחרות. המחירים: 1,000-400 שקל לחודש.

* טיפולים: מאימון ועד תוספים

במקביל ההורים מחפשים אחר שלל פתרונות אחרים שישפרו את מצב הקשב והריכוז של הילד: הומיאופתיה (500-800 שקל למפגש), רפואה סינית (300 שקל ומעלה), תוספי תזונה שונים (מ-150 שקל ומעלה), טיפולים רגשיים שונים (170 שקל ומעלה), אימון אישי (250 שקל ומעלה) ותוכנות אימון עצמי לשליטה (כדוגמת התוכנה Attengo, שעלותה 1,680-1,260 שקל). כמעט הכול מהכיס הפרטי.

אלו"ט: מערכת החינוך לא נותנת מענה מקצועי

קבוצה אחרת הנמצאת במגמת גידול היא קבוצת הילדים המשולבים שילוב יחידני. מדובר בילדים שחווים קשיים בשמיעה, ראייה, תקשורת, ילדים עם שיתוק מוחין, על כסא גלגלים, ילדים עם פיגור, ילדים עם תסמונת דאון ועוד.

כיום מדברים על כ-80 אלף ילדים (78,960 ילדים, ליתר דיוק), בעוד שבשנת הלימודים שעברה שולבו 76,922 ילדים (הנתונים מתייחסים לכל מערכת החינוך ולאו דווקא ליסודי). ב-5 השנים האחרונות חל גידול של כ-200 ילדים כל שנה.

מתוך קבוצה זו ישנם 1,700 ילדים הנמצאים על הספקטרום האוטיסטי, לרוב מדובר בילדים בעלי קווים אוטיסטיים בתפקוד גבוה (בדומה לילד בסדרה "פלפלים צהובים"), שחלקם ילדים שלא היו מאובחנים לפני 10 ו-15 שנים. חשיבות השילוב עבורם גדולה, מכיוון שהשילוב מאפשר להם לחקות מודלים של התנהגות רגילה.

"למעשה, על אף שהזכות לשילוב מעוגנת בחוק החינוך המיוחד ובבג"צים שונים, מערכת החינוך מתקשה עדיין לתת מענה מקצועי", אומרות מלי כ"ץ-מגן, רכזת תחום חינוך באלו"ט, וכרמל אבנט, מנהלת חטיבת נעורים באלו"ט - אגודה לאומית לילדים אוטיסטיים.

אמנם משרד החינוך נותן שעות סייעת, שעת תיווך חברתי ומעט הדרכה לצוות, אבל בדרך-כלל מדובר בשעות מצומצמות, בסייעות שלא תמיד מיומנות בסוג השילוב הנדרש (בשונה מלקויות אחרות - לא מדובר בסיוע טכני או לימודי אלא בסיוע בתקשורת ובפרשנות חברתית), ובצוות של מורים שלא מבינים את הקשיים של הילד.

הרבה מאוד תלוי בכישורים הרגשיים ובערכיות האמיתית של הנהלת בית-הספר. כך למשל מוזכרים מאוד לטובה מוסדות החינוך בעיר כפר-סבא, בית-ספר ישגב בתל-אביב ויד המורה בירושלים.

בחלק גדול מהמקרים ההורים הם אלה שממלאים את התפקיד שמשרד החינוך זנח. רובם נעזרים בפסיכולוג פרטי לבניית התוכנית החברתית וההתנהגותית שבית-הספר יישם (350-500 שקל לשעה. הגעה עם איש המקצוע לבית-הספר תגיע עד 600 שקל, תלוי באורך המפגש ובמרחק). הם שולחים את הילד לקבוצות חברתיות בשעות אחר-הצהריים (250-500 שקל), ולומדים רבות מאנשי מקצוע ומשקיעים שעות רבות בעצמם. גם כאן העלות כ-1,000 שקל ומעלה לחודש.

איציק פרנקו, הורה לילד על הספקטרום האוטיסטי המשולב בכיתה ה', מספר כי לשם טיפול בבנו הוא מוציא 9,000 שקל בחודש. חלק מהעלויות הן לצרכי שילוב וכוללות צוות שמנתח את אירועי היום ובונה את מפגשי המחר עם ילדים, שמתווך בינו לבין חברים שמגיעים הביתה ושבונה את תוכנית השילוב בבית-הספא. בנוסף יש טיפולים כמו ריפוי בעיסוק, קלינאית תקשורת, הידרותרפיה וכו'.

משרד החינוך: יש תמיכה

ממשרד החינוך נמסר כי מדי שנה הוא מממן כ-500 אבחונים לתלמידים מעוטי יכולת ומכשיר אנשי מקצוע בתוך בתי-הספר ובשירותים הפסיכולוגים לבצוע תהליכי איתור מוקדמים, אבחונים ודרכי התערבות לקידום התלמידים.

תלמידים המצויים בתוכנית השילוב מקבלים את זכאותם למשאבי התמיכה על בסיס החלטות ועדה סטאטורית - ועדת שילוב. משאבי התמיכה ניתנים באמצעות מסגרות החינוך, מרכזי תמיכה יישוביים/אזוריים, ומרכזים טיפוליים.

עלויות חודשיות

4 עצות לשילוב ילד עם לקות במערכת החינוך

1. איתור בית-הספר המתאים: חשוב למצוא בית-ספר שיודע לשלב. לא. אין טעם להסתכל בהצהרות בחזון או באמנה של בית-הספר. פה המעשים מדברים ולא המילים. כמעט הכול תלוי במנהל או במנהלת בית-הספר ובתרבות הארגונית שהוא מקדם בתוך המוסד החינוכי. האם חשובים לו הצדדים הרגשיים של הילדים? האם הוא רואה את הטוב שבהם לפני הכול? כדאי מאוד לערוך שיחה פתוחה לפני הכניסה לבית-הספר. בית-ספר שיודע לשלב יעשה חלק מהעבודה של "הכשרת הלבבות" - ובסופו של דבר יחסוך לכם כסף.

2. מציאת מעגל תמיכה: חשוב מאוד להתחבר לארגונים ולקבוצות הורים הדומים לכם. לכל קושי או לקות יש ארגון שתומך. הידע שווה הרבה מאוד כסף.

3. השוואת החזרים בין קופות-החולים: קופות-החולים מסבסדות מתוך סל הבריאות חלק מהטיפולים הרגשיים והפרה-רפואיים. חשוב לדבר עם האגף שאחראי על התפתחות הילד בקופה שלכם וגם לברר את הזכויות בקופות האחרות. אתם נכנסים למסע, והבדלים ארוכי-טווח בזכויות שלכם בקופה יצטברו לסכומים גדולים.

4. אם אין אני לי מי לי: מומלץ להורים ללמוד בעצמם אסטרטגיות לטיפול בלקות שחווה הילד. כך למשל, הורים לילד עם קשיי תקשורת ילמדו כיצד לתווך בינו לבין ילדים שבאים הביתה בשעות אחר-הצהריים, והורים לילד עם לקות למידה ילמדו כיצד לסייע לו בשיעורי-הבית או בארגון הילקוט, וכך יצמצמו את התלות באנשי מקצוע.

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק