גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיעור בהיסטוריה לרוכשי דירות

הישראלים מאמינים שמחירי הדירות יעלו לנצח; בסוף הבועה תתפוצץ להם בפנים

איזה טיפוס עולה בדמיונכם כשאתם חושבים על משקיע נדל"ן אופייני, כזה שקונה דירות להשקעה; אחד מאלה שרכשו כ-60 אלף דירות להשקעה בשנתיים האחרונות, כשליש מהעסקאות לרכישת דירות באותה תקופה; אותו משקיע שהכלכלנים מכניסים אותו ל"צד הביקוש", חלק מאותם ביקושים שהאיצו את עליית המחירים בשוק הנדל"ן והובילו לעליית מחירים של עשרות אחוזים תוך שנתיים בלבד?

ובכן, מתברר שלא מדובר בטיפוס שיושב על ערימות של כסף, אחד שרכישת דירה - בין אם במיליון, שניים או בהרבה יותר - היא עניין פעוט בשבילו.

לפי נתוני מינהל הכנסות המדינה, השכר ברוטו השנתי החציוני של משקיע בשוק הנדל"ן ב-2010 עמד על כ-130 אלף שקל, פחות מ-11 אלף שקל בחודש, רחוק מאוד מהתפיסה הרווחת שלפיה המשקיעים בשוק הנדל"ן אמידים במיוחד.

אמנם השונות בין משקיעי הנדל"ן גדולה מאוד, אבל חלק לא קטן מהם הם כנראה שכירים או עצמאים שיכולת ההשתכרות שלהם מוגבלת ובכל זאת החליטו לרכוש דירה נוספת בחסכונותיהם, כי "הדירות כל הזמן עולות בישראל". חמשת היישובים הבולטים ברכישת דירות להשקעה, אגב, הם ת"א, חיפה, ירושלים, באר שבע ופתח תקווה.

11

צרפו לנתון הזה את הנתונים שחשף אמש "גלובס" ולפיהם יש גידול חד בנטילת משכנתאות גדולות, של יותר מ-890 אלף שקל, ותקבלו פרופיל של משקיע נדל"ן טיפוסי: מרוויח 11 אלף שקל בחודש, מחליט לקנות דירה נוספת ב-1.5 מיליון שקל, יש לו חסכונות (הון עצמי) של 600 אלף שקל והוא רץ לבנק בשביל לקבל משכנתה של כ-900 אלף שקל - שיעור מימון של כ-60%, כנהוג בשוק המשכנתאות.

כוסות רוח למת

עד עכשיו התנאים בשוק הדיור היו מצוינים מבחינת אותו משקיע: מצד אחד, הריבית מגוחכת, למעשה זו ריבית ריאלית שלילית, שדחפה אותו באופן טבעי למשכנתאות צמודות בריבית משתנה (משכנתאות פריים וצמודות בריבית משתנה), העדיפות בהחלט על פני משכנתאות יקרות יותר בריבית קבועה צמודה למדד (יותר מ-80% מהמשכנתאות שנלקחו השנה הן בריבית משתנה). מצד אחר, נוצרו לו רווחים יפים, לפחות על הנייר, של עשרות אחוזים, שכיסו את עלויות המימון הזניחות יחסית.

עכשיו, עם הפטור ממס שבח, הוא גם יוכל למהר ולממש את הנכס ברווח יפה, אף שאנחנו מסופקים אם רוב המשקיעים הטיפוסיים שלנו יעדיפו לממש ולספור את הכסף, כי הרי "הדירות בישראל עולות כל הזמן", וזו ירושה נאה לילדים או לנכדים.

למשקיע הטיפוסי הזה, כל הניסיונות של פישר וחזקיהו להקשיח את תנאי המימון במטרה לייקר את המשכנתאות בחצי אחוז או מקסימום באחוז יעזרו כמו כוסות רוח למת. זה לא מעניינו; הרגישות שלו לחצי אחוז-אחוז נמוכה מאוד, והתחרות בשוק המשכנתאות אף לא ייקרה בפועל את עלות המשכנתאות. לכן, מבחינת כל המשקיעים בנדל"ן או אלו המחליטים לרכוש דירה ראשונה עכשיו ומשוכנעים שערך הדירות ימשיך לעלות לנצח נצחים, החלטנו לנסות לסדוק את האמונה העמוקה הזו באמצעות קצת היסטוריה כלכלית.

לכל שוק חם, לכל שוק שמגלה סימנים בועתיים, יש אותם מאפיינים - בין אם מדובר במניות ובין אם באיגרות חוב, בנדל"ן, בסחורות, באשראי וכד'. כולם מתאפיינים במימון זול ונגיש שאינו מתמחר סיכונים כראוי ומושך עוד ועוד כסף חדש.

אלה הנמצאים בבועה ומתפרנסים ממנה נהדר מתאפיינים באמונה ש"הפעם זה אחרת" או "אצלנו זה שונה", וכך הם מסבירים מדוע המחירים ימשיכו לעלות לתוך השנה הבאה, אם לא לתוך העשור הבא (עובדה: רוב הישראלים בסקר "גלובס" סבורים שמחירי הדירות ימשיכו לטפס). כל עוד השוק חם, חי ובועט, האמונה זו תמשיך להזין את הבועה. אף שעתה קשה לדמיין זאת - כל מחזור כלכלי נהדר מסתיים בדרך מפתיעה ובמקרים רבים לא נעימה.

בסופו של דבר, מעבר לכל הניתוחים הכלכליים המורכבים, הדבר פשוט מאוד: בתקופה של גאות, התקווה גוברת על הפחד והיא עלולה לשבש כל היגיון. כל בועה גם מצייתת לנורמה ההיסטורית שמתחילה בגאות, אופוריה ושילוב מוחץ של הרבה מאוד כסף זול ומעט מדי שכל ישר. אבל כל בועה גם מסיימת בדרך כלל את חייה באותה דרך מסורתית - ייקור ריביות, כי ריביות נמוכות הן עורק החיים של הספקולציות ומחירי הנכסים הגבוהים.

לפי מחקר מקיף של בנק ישראל שפורסם באחרונה, הגורם הדומיננטי בעליית מחירי הדירות בתקופה האחרונה הוא הריבית המוניטרית. לפי המחקר, ריבית זו הסבירה שני שלישים מהעלייה. מלאי הדירות (או "ההיצע") מסביר רק שישית מהעלייה בתקופה האחרונה. המחקר קובע במפורש כי יש להיזהר מעלייה לא מדודה של מלאי הדירות כיוון שהיא עלולה להביא בעתיד ללחץ בכיוון ההפוך, בפרט על רקע העלאת הריבית המוניטרית בעתיד לרמה הנורמלית.

מה המשקיע הטיפוסי שלנו מבין מכל המחקר הזה?

(א) שההסבר הפשטני שחלק משחקני הנדל"ן מספקים לנו לעליית המחירים (כללי המשחק של היצע וביקוש) חוטאים לאמת: הביקוש מושפע מאוד מהריבית, וזה ביקוש ספקולטיבי בעיקרו.

(ב) שהריבית כרגע היא לא נורמלית - גובה הריבית עצמה ומשך הזמן שבו היא קיימת הם בהחלט לא נורמליים, עלולים ליצור סכנה לכמה תופעות לוואי שליליות ומגבירים את האיום להיווצרות בועות נכסים חדשים בעולם. אם יהיה היפוך (פתאומי או הדרגתי) במגמה הזו, השווקים עלולים להיות מאוימים על ידי זעזועים אדירים. ויהיה היפוך, אין ספק, במגמת הריבית. הוא התחיל, אמנם באיטיות, אבל תוך שנתיים נראה כנראה ריביות גבוהות בצורה משמעותית.

(ג) שריביות גבוהות יותר פירושן החזרים חודשיים גבוהים יותר על המשכנתאות.

(ד) שריבית גבוהה יותר, החזרים גבוהים יותר ושחרור קרקעות מואץ על ידי הממשלה יגרמו בעתיד "לחץ בכיוון ההפוך", כפי שבנק ישראל מגדיר זאת. כלומר, ירידת מחירים.

הנה תמונת מצב אפשרית שהמשקיע הטיפוסי שלנו או רוכש הדירה הראשונה יצטרכו לעמוד בפניה בעוד שנתיים: החזרים גבוהים יותר, מחירים נמוכים יותר, שחיקה בהכנסה הפנויה והבנה שפתאום מחירי הדירות לא עולים כל הזמן בישראל.

לכל השחקנים בשוק הנדל"ן יש אינטרס ברור בשימור הבועה: הקבלנים מוכרים דירות כמו לחמניות טריות, האוצר מרוויח מיליארדים במסי נדל"ן, הבנקים למשכנתאות מתקוטטים על הלווים ולרוכשי הדירות יש תחושה מזויפת שערך הנכס רק משתבח עם השנים.

הריבית הצפויה השנה לא תשבית עדיין את השמחה, וזו סיבה מספיק טובה לבנק ישראל לאסור בצורה גורפת מימון של יותר מ-50% ולאסור, לתקופה מסוימת, נטילת משכנתאות בריבית משתנה. מישהו הרי צריך להציל את הפראיירים שנשאבים לחיקה החמים של הבועה.

עוד כתבות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים