גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האחים נאווי בדרך לבורסה: ניתן ריבית טובה יותר

הצצה ראשונה לאימפריית המימון החוץ-בנקאי ■ הם רכשו את השלד הבורסאי גולדן אקוויטי ומתכוונים לצקת לתוכו את פעילותם הפרטית ■ חשיפה: דורי נאווי מחזיק כ-5% מטאואר

למרבית העוברים ושבים ברחוב אחוזת בית השקט בלב ת"א, אין שמץ של מושג כמה כסף מתגלגל במשרדי ניכיון הצ'קים הפזורים ברחוב. עכשיו הפעילות הדיסקרטית הזו עומדת לקבל חשיפה ציבורית ברחוב אחד העם הסמוך.

האחים שאול ודורי נאווי, המנהלים את משרד ניכיון הצ'קים המוביל במדינה (האחים נאווי ניכיון צ'קים מסחריים) השלימו השבוע את רכישת מניות השליטה (80%) בשלד הבורסאי גולדן אקוויטי, לתוכו הם מתכוונים לצקת את פעילות המימון הפרטית שלהם.

החברה המשפחתית הוקמה על ידי יעקב נאווי ואחיו ששון עוד בעיראק, ועסקה בתחילת הדרך במסחר בבדי צמר ובבנקאות. בשנות ה-50 של המאה הקודמת עלתה המשפחה מבגדד לישראל, והתגוררה ברמת-גן, אך כיום מתגוררים האחים נאווי בצפון בתל-אביב.

הדור הקודם במשפחה היה ממקימי "קופת מלווה וחסכון לעולי עיראק", שנמכרה בשנת 1974 לבנק לאומי. שאול (56) ואחיו הצעיר דורי (53) בניו של יעקב, נכנסו לפעילות בחברה בשנת 1983, לאחר שעסקו קודם לכן בתעשיית הטקסטיל. לפני מספר שנים רכשו השניים את "הבנק העולמי להשקעות" מידי צור אדלר, לאחר שזה חדל לפעול כבנק. פעילות ניכיון הצ'קים נעשית במסגרת מספר חברות שונות שכולן נושאות את השם נאווי.

"לשפר את תדמית התחום"

המשרדים הצנועים של משפחת נאווי, בגודל של דירה, ממוקמים בתוך פסאג' קטן מאחורי מגדל שלום. שכר הדירה בסך 1,150 דולר בחודש אינו מרמז על מחזור הפעילות העסקית של האחים, הנאמד ב-1.2 מיליארד שקל בשנה. הרווח השנתי שמייצרת פעילות המימון החוץ בנקאי מוערך ב-30-40 מיליון שקל.

במסגרת רכישת השליטה בגולדן אקוויטי, שהתבצעה במסגרת הסדר נושים של החברה, רכשו האחים נאווי בהקצאה 80% ממניות החברה, בחלקים שווים, וכן ואופציות לכ-10% נוספים כנגד הזרמה של 50 מיליון שקל.

בין היתר, התחייבו האחים להעמיד לגולדן אקוויטי מסגרות אשראי בסך 100 מיליון שקל, שישמשו אותה לפעילות חדשה בתחום "ניכיון ממסרים שבכוונת המשקיעים לפתח". נוסף לכך, התחייבו השניים לגרום לכך שבנקים או מוסדות פיננסיים יעמידו לחברה קווי אשראי בהיקף של 100 מיליון שקל.

לאחר השלמת הקצאת המניות, נסחרת גולדן אקוויטי לפי שווי של 105 מיליון שקל. מאז נודע על העסקה, בסוף ספטמבר, עלו מניות החברה ב-250%, ויצוין כי הנכס העיקרי של גולדן אקוויטי הוא יתרת הפסדים של כ-200 מיליון שקל, בהם יוכלו הרוכשים להשתמש לצורכי מס.

בעקבות השלמת העסקה, מונה שאול נאווי ליו"ר הדירקטוריון וסמנכ"ל הכספים של גולדן אקוויטי. אחיו הצעיר, דורי, הפך למנכ"ל החברה. השכר שימשכו השניים נמוך יחסית - 25 אלף שקל לחודש בתוספת מע"מ כל אחד. שניהם מעדיפים להתרחק מאור הזרקורים וסירבו להתראיין לכתבה זו. למקורביהם אמרו כי "המטרה שלנו היא להוכיח את עצמנו בעבודה ולהראות מה אנחנו מסוגלים לעשות, רבעון אחרי רבעון".

משרדי החברה מנוהלים כמו פעם, עם צוות מצומצם של עובדים, ובעלי הבית יודעים היטב כל מה שקורה בחברה וחותמים על כל צ'ק. במסגרת המעבר מחברה פרטית לציבורית, שהיא שקופה וחשופה, נשמע דורי נאווי אומר כי "יש בעיה עם התדמית של ניכיון צ'קים, ואני רוצה שהדימוי שלנו יהיה טוב". הפעילות של משפחת נאווי רחוקה מאוד מהסטיגמה של "שוק אפור": השניים, ככל הידוע, אינם עובדים עם לקוחות פרטיים, אלא רק עם לקוחות עסקיים בעלי חשבונות חח"ד - חשבון חוזר דביטורי.

מדובר בחשבון עו"ש עסקי המאפשר ללקוח לנצל אשראי, ומכאן שמו. הלקוחות נהנים ממסגרת אשראי גבוהה יותר מאשר לקוחות פרטיים, כשהאחים נאווי לא נותנים הלוואות אלא רק ניכיון צ'קים לעסקים. על המוטיבציה של האחים מעידים מקורביהם, כי "המטרה שלהם היא לזנב בבנקים הקטנים (מסד, אוצר החייל וירושלים, א.ש.), ולקחת מהם לקוחות עם ריבית טובה יותר".

שיווק הפעילות נעשה בעיקר מפה לאוזן. למרות זאת, יש לקוחות, והרבה - הטלפון בחדרו של דורי נאווי לא מפסיק לצלצל. בהרף עין הוא נותן הוראות להעברת סכומים של עשרות מיליוני שקלים. העסקה פשוטה מבחינה טכנית: גביית עמלה בטווח של 1% עד 2.5% מהיקף הצ'ק. "אנחנו הסיטונאים הגדולים ביותר בישראל של כסף בשוק החוץ בנקאי", מבהירים האחים נאווי למי שעוד לא שמע עליהם.

מתכוונים להתרחב בתחום הפיננסים

במסגרת רכישת השליטה בגולדן אקוויטי, ישונה שם החברה באופן שיכלול את צמד המילים "האחים נאווי". ברכישת מניות השליטה על ידי האחים לקחו חלק גם אבי חיניץ ויצחק גוילי, שרכשו 1.8% מהמניות כל אחד תמורת 1.5 מיליון שקל כל אחד. ככל הידוע, האחים נאווי מתכוונים להרחיב את פעילותם באמצעות גולדן אקוויטי לתחומים נוספים בשוק ההון.

חיניץ הינו מנהל סניף האחים נאווי בירושלים, והוא יועסק בחברה הציבורית תמורת 50 אלף שקל בחודש, שמקורם בעמלות, בתוספת מע"מ. בסך הכול תעסיק גולדן אקוויטי שמונה עובדים ונותני שירותים, המועסקים נכון למועד זה על ידי החברה הפרטית של בעלי השליטה.

בין אלה נכללים גם ארבעה פקידים שעלות העסקתם החודשית הכוללת מסתכמת בכ-30 אלף שקל בחודש, קצין ציות שעלות העסקתו היא 2,800 שקל בחודש, ועוד שני אנשי שיווק ששכרם נגזר מעמלות הצלחה. שניים מבין העובדים הנקלטים הינם בניו של דורי - אסף וקובי.

נאווי זה גם השקעה משמעותית בטאואר

על קיר משרדו של דורי נאווי, הנראה צעיר מכפי גילו (53), תלויה כתבה ממוסגרת של "גלובס" ובה ראיון עם ראסל אלוואנגר, מנכ"ל חברת טאואר סמיקונדקטור.

נאווי מסרב לפרש את התמונה, אך בשוק ההון יש מי שיודע לספר כי מדובר בהשקעה פרטית ארוכת שנים שהפכה את דורי לבעלי כ-5% ממניות יצרנית השבבים ממגדל העמק (בשווי שוק של כ-65 מיליון שקל).

חיזוק לכך ניתן היה למצוא השבוע עם השלמתה של עסקת הרכישה של גולדן אקוויטי: החברה דיווחה על מינויה לדירקטורית של נואית לוי-קרובי (27), מנהלת קשרי משקיעים בחברת טאואר.

טאואר עברה בשנתיים האחרונות "מהפך" חיובי, במסגרתו בוצע ארגון מחדש של חובות החברה והיא הציגה, לראשונה בתולדותיה, רווח נקי על בסיס GAAP. לחברה שני מפעלי ייצור במגדל העמק ואחד נוסף בקליפורניה, וזה עבד ברבעון האחרון בניצולת מלאה, בדומה למפעל הייצור הראשון של החברה במגדל העמק. מפעל הייצור השני, שהוקם בתחילת העשור, עבד ברבעון השלישי בניצולת של 80%.

את הרבעון הרביעי, שהסתיים זה עתה, צפויה טאואר לסכם עם הכנסות בטווח של 133-137 מיליון דולר, בדומה לרבעון השלישי, המשקפות גידול של 34% ביחס להכנסות ברבעון המקביל ב-2009.

עוד כתבות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: אחד ההרוגים בתקיפה שמיוחסת לישראל - בכיר חיזבאללה שפעל בסוריה אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות