גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הטקסטיל, גירסת כיתן: פיטרה 300 עובדים ב-3 שנים

הסיפור של כיתן הוא הסיפור שחוזר על עצמו בפולגת, דלתא, גיבור ותפרון: מחירי עבודה זולים מהמזרח - שגורמים למלחמה קיומית בישראל, לפיטורי עובדים ולסגירת מפעלים

אם מחפשים עדות נוספת למצבה העגום של תעשיית הטקסטיל בישראל, למלחמת ההישרדות הבלתי אפשרית, לגלובליזציה, לעלויות הייצור הגבוהות בארץ לעומת השווקים המתחרים ולקורבנות של התחרות - אפשר למצוא אותה גם בכיתן, אחד מסמלי תעשיית הטקסטיל המפוארים בארץ, שהעסיקה בשיאה אלפי עובדים.

הסיפור של כיתן הוא הסיפור שחוזר על עצמו, בצורה כזו או אחרת, בפולגת, דלתא, גיבור, תפרון ועוד: מחירי עבודה זולים מהמזרח - שהופכים במהרה למלחמה קיומית בישראל, לפיטורי עובדים ולסגירת מפעלים.

הפירוט בסוף הכתבה מספר את הסיפור העצוב הזה הרבה יותר טוב מכל תיאור אחר: אלפי עובדים שילמו בעשור האחרון את המחיר הכואב של הגלובליזציה, של התחרות הקשה מהמזרח הרחוק ושל היחלשות הדולר.

גם המספרים של כיתן מדברים בעד עצמם: יותר מ-300 עובדים, כמחצית מעובדי החברה, פוטרו במהלך 3 השנים האחרונות, כך עולה מבדיקת "גלובס", והתהליך הזה, אמנם באופן איטי, נמשך גם בימים אלה.

לפני כחודש עבר המפעל בדימונה לעבודה במשמרת אחת, ובכיתן אף נשקלת האפשרות לקצר את שבוע העבודה ל-4 ימים בשבוע בלבד.

אחרי ניסיונות לא מוצלחים למכירת החברה, כיתן ממשיכה לצבור הפסדים של מיליוני שקלים לפחות מדי שנה, ולמזלה היא נתמכת על-ידי בעליה, חברת-האם כלל תעשיות מקבוצת אי.די.בי.

צביקה לבנת, יו"ר כלל תעשיות, אף מנע כבר בעבר את התוכנית להעתקת הייצור לרומניה, צעד שמשמעותו היתה סגירת קווי הייצור בארץ.

באשר לניסיונות למכור את החברה אומרים בכלל תעשיות: "לכיתן היו הרבה קונים שרצו בפעילות ובמותגים של החברה, אבל אף אחד מהם לא הסכים להחזיק את המפעל, ולכן סירבנו".

אסתר אלדן, מנכ"לית כיתן, שנכנסה לתפקידה בקיץ 2007, הובילה מאז מינוייה שינויים ארגוניים במטרה לייעל את החברה. השינויים הללו באו לידי ביטוי בפיטורי עובדים שנעשו בהדרגה ולא עוררו כל הד תקשורתי.

בשנת 2008 סגרה אלדן את המתפרה בנצרת, וכל עובדי המתפרה, כ-130, פוטרו. במקביל, גם המפעל בדימונה עבר הליך צמצמום כואב. בעת כניסתה של אלדן לתפקיד, הועסקו בדימונה 350 עובדים שעבדו ב-3 משמרות. עם הזמן ירדה העבודה במפעל לשתי משמרות, ולפני חודש עבר המפעל לעבוד במשמרת אחת בלבד.

במהלך תקופה זו פוטרו יותר מ-150 עובדים, 49 מתוכם בשנת 2010, כך שכיום מועסקים במפעל 190 עובדים בלבד. במקביל לפיטורי עובדי הייצור, ערכה אלדן צמצומים בפעילויות האחרות של החברה, תוך פיטורי עשרות עובדים נוספים.

"בבגיר סגרו ביום אחד. בכיתן יש תהליך איטי. בכל פעם מפטרים מעט עובדים. אין אירוע גדול אחד של פיטורים, ולכן זה לא קיבל הד תקשורתי", אמר ל"גלובס" מנהל לשעבר בחברה.

לחלק מהעובדים יש מסר לבעלים: "כל מי שנשאר במפעל - וזה לא הרבה - חי בחששות בכל יום מתי יקראו לו ומי יהיה הבא בתור ללכת. אם המפעל צריך להיסגר - תסגרו במכה אחת, תנו לנו פיצויים מוגדלים ותשחררו אותנו מהסיוט הזה".

"גסיסה איטית"

מאיר קופרשמיט, לשעבר סמנכ"ל תפעול ואחראי ייצור בכיתן, אומר כי הפיטורים השקטים בנצרת שירתו את העובדים. "ענף הטקסטיל במתכונתו המסורתית מתקשה מאוד להתקיים בישראל. הגיעו להבנה עם העובדים בנצרת. זה לא הגיע לכותרות, וטוב שכך, כי אני לא מאמין שזה היה משנה את ההחלטה.

"בפעם הקודמת, ב-1998, העובדים הסתגרו, ולאחר מאבק של 3 חודשים, בסופו של דבר המפעל נסגר. העובדים קיבלו את מה שקיבלו אם היו יושבים למשא-ומתן בשבוע הראשון. היום, בבנגלדש עלות העסקת עובד עומדת על פחות מ-100 דולר בחודש. אז איך בכלל אפשר להתחרות?"

בכלל תעשיות מחזקים את דבריו של קופרשמיט: "אנחנו עושים את המקסימום שתעשיית טקסטיל יכולה לעשות ומשתדלים שהפרידה תהיה אנושית. העובדים בנצרת הלכו עם פיצויים יפים. היינו הגונים".

מאיר כהן, ראש עיריית דימונה, אומר כי הוא מוכן לסייע ככל שניתן למפעל בהנחה בארנונה: "אין לי שום ספק שיש תהליך של גסיסה איטית, ושהם מטפטפים עובדים החוצה. בשבוע שעבר ביקשו ממני הנחות בארנונה כי נסגרו שם מחלקות. הם אומרים: 'המפעל מת, אין עבודה, ואנחנו מפסידים'. אין ספק שכיתן בצומת דרכים, היא צריכה לקבל החלטות, ומבחינתנו זה מאיים על העיר. אם המפעל ייסגר, זה ייתן מכה קשה לעיר. לא רחוק היום שיצטרכו לסגור את המפעל הזה".

"אין הצדקה כלכלית להחזיק את התעשייה של כיתן בישראל", מסכם מנהל לשעבר בחברה. "הסיבה היחידה שממשיכים להחזיק היא כדי לדאוג לפרנסה לאותם עובדים. הכתובת נמצאת על הקיר. כל זמן שקבוצת אי.די.בי תהיה מוכנה לממן מספר עובדים בדימונה - הם יהיו. וברגע שהם לא יהיו מוכנים - הם לא יהיו".

"כיתן שורדת בעיקר הודות לתמיכת בעליה"

מכיתן נמסר בתגובה: "כיתן תעשיות טקסטיל, בבעלות כלל תעשיות, היא אחת מחברות הטקסטיל היחידות שעדיין פועלות בארץ. כיתן, אשר נוסדה בשנת 1961, מעסיקה כ-400 עובדים באופן ישיר ועקיף. בשנים האחרונות מתמודדת החברה עם המשבר הקשה שחווה ענף הטקסטיל העולמי, ושורדת אותו בעיקר הודות לתמיכה ולגיבוי פיננסי שוטף של בעליה.

"לאור רצונה של כיתן להימנע ככל הניתן מהקטנת מצבת עובדיה, במיוחד במפעלה בדימונה, החברה עברה לאחרונה למשמרת עבודה אחת ביום, כדי להקטין עלויות ולהתאימן לצבר ההזמנות שיורד בעקביות בשל המשבר בענף, שחווה שחיקת מחירים משמעותית. כיתן תמשיך לייצר בדימונה מתוך אחריות לציבור העובדים ולבני משפחותיהם".

ענף הטקסטיל בישראל: המשברים, הפיטורים, הסגירות

* 2002:

70 מפעלים מעבירים את הייצור לחו"ל, בגיר מפטרת 750 עובדים בקריית-גת. גם פלמ"ח זאבי סוגר את חברת הטקסטיל ניו-פל. אפרון, י.ר כספי, מקרו ואופנת טקסי מפטרות עובדים.

* 2005:

דלתא מפטרת 240 עובדים בישראל, תפרון מפטרת מאות עובדים.

* 2007:

דלתא מעבירה את פעילות הייצור מישראל. מאות עובדים מפוטרים.

* 2008:

6 מפעלים נסגרים, בהם פולגת טקסטיל ופולגת ג'ינס. כמו כן, נרשמים פיטורים של עשרות עובדים בגיבור ספורט, בגיר, חנית סיבים, תפרון, מתפרת חורפיש ומגבות ערד.

* 2009:

סטנדרט טקסטיל מפטרת 180 מתוך 800 עובדיה בישראל.

* 2010-2009

המשבר בתפרון: פיטורי עובדים ולבסוף ארגון מחדש של החוב לבנקים.

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה; אופקו הלת' יורדת ב-3%, אנרג'יאן מטפסת ב-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.4% ות"א 90 מאבד מערכו 0.7% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה