גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לירות כדור בראש של ארה"ב

בתגליות הגז, כמו בסדרה "דאלאס", זה לא ייגמר עד שג'יי אר ימות - או יקבל את מבוקשו

קרבות עקובים מדם על שטחים, קידוחים ומניפולציות הם לא המצאה של ישראל 2010. הסדרה דאלאס, זאת עם בארות הנפט הטקסאניות במרחביה השופעים של היבשת המובטחת, ששודרה ברשת CBS בשנות ה-80 וזכתה להצלחה יוצאת דופן בארה"ב ובישראל, כבר עשתה זאת.

שתי דמויות מרכזיות כיכבו בסדרה: "האח הטוב" בובי יואינג (פטריק דאפי) ומולו "האח הרע", ג'י אר יואינג, אותו שיחק לארי הגמן. העלילה, כמו בכל אופרות הסבון, עוסקת בעיקר בתככים, מזימות ומאבקי כוח שנובעים מעושרן המופלג של הדמויות הראשיות, ובעיקר מתאוות הבצע של ג'י אר, האח הגדול.

סוף הסדרה היה טראגי. ג'יי אר נורה למוות, והשאיר מאחוריו תעלומה.

התקופה הנוכחית בארץ הזכירה לי את הסדרה - ישראל, המדינה הלא מוצהרת של ארה"ב, היא האח הקטן, שמתמודדת עם תגליות גז תוססות שעשויות להעשיר את קופתה.

נחשוב על ארה"ב כעל ג'יי אר, האח גדול של ישראל.

לג'יי אר לא חסר משאבי גז ונפט והוא אף נוקט במדיניות נוקשה כלפי העוסקים בתחום. במקרה שלנו, ג'יי אר דורש מהאח הקטן שלו, ישראל, להיטיב עם הקודחים, שהם הפועלים שלו, כדי שיתעשר יותר. הסוף טרם הגיע ולא ברור עד כמה ישראל תיכנע לדרישות האח הגדול, עם זאת, הלחץ גובר מיום ליום.

"האח הגדול" מאיים

לאחרונה פורסמה ב"גלובס" כתבה תחת הכותרת "אל תרגיזו את הקונגרס בהמלצות ועדת ששינסקי". בכתבה נכתב כי "הקונגרס האמריקני בהרכבו הנוכחי אוהד את ישראל וממשלתה, אבל שונא מסים ומנגנוני ביורוקרטיה שגובים אותם". חתום על דברים אלו דיוויד ורמסר, מי שהיה יועצו הבכיר של סגן נשיא ארה"ב לשעבר, דיק צ'ייני, לענייני טרור והמזה"ת.

בראיון עימו הזהיר ורמסר את ישראל כי "חברי הקונגרס האמריקאי עלולים להגיב בזעם אם ישתכנעו שחברה מסוימת נפלה קורבן ליחס בלתי הוגן במדינה זרה (על רק דיוני החלטת ועדת ששינסקי)".

איום חד משמעי מהאח הגדול שלנו הוא כזה שלא ניתן להתעלם ממנו. זאת ועוד, ניסיון עבר מלמד שארה"ב (ג'י אר) לא תוותר ואף תעשה הכל לתועלתה האישית, במצב שבו יש איום ממשי להונה. לכן השאלה המתבקשת היא עד כמה ישראל מסוגלת להילחם בג'י אר החזק והמאיים.

בין הלביא לקידוחים

אם נתבסס על נסיון העבר, נסיק שישראל לא ממש מסוגלת להילחם בארה"ב. בשנות ה-80, בדיוק באותה תקופה שבה דאלאס כיכבה על המסך של כולנו, ישראל שקדה על פיתוח פרויקט הלביא. באוקטובר 1982, החל תהליך פיתוח המטוס בתעשייה האווירית, לאחר בחירת מנוע הלביא מחברת "פראט אנד ויטני" האמריקאית.

הלביא היה אמור להחליף את מטוסי סקייהוק ולשמש כמטוס שיוכל לבצע משימות של תקיפות אוויר-קרקע בטווחים קרובים ובינוניים ולהגן על שמי הארץ.

לאחר כשבע שנים וחצי שנות פיתוח מואץ, בהשתתפות אלפי מהנדסים וטכנאים, באוגוסט 1987, החליטה ממשלתו של יצחק שמיר ברוב של 12 נגד 11, לעצור את הפרויקט. כתוצאה מכך, כ-6,000 מהנדסים וטכנאים פוטרו והמשק נקלע למצוקה.

ההחלטה לבטל את הפרויקט השאפתני התקבלה לאחר שהתברר כי ישראל לא תוכל לממנו. האמריקאים סירבו להמשיך לממן או להסב את כספי הסיוע שהעניק לישראל לפרויקט מגלומני זה. אם להודות, די בצדק. הפרויקט התחרה בייצור האמריקאי ויש מי שטוען שאיים עליו. אז, כמו היום, האמריקאים משכו בחוטים.

המשותף לשני הסיפורים הוא התמיכה האמריקאית והכסף הרב שמסתובב סביב הפרויקטים. ברור שהאמריקנים לא חסים על ישראל. הם בוחנים עלויות מול תועלות ולהם אין בעיה להטיל וטו על התעשייה הישראלית. וארה"ב, "האח הגדול", הוא שרוקם מזימות ואינו רואה ממטר את האחים קטנים שמאיימים על כלכלתו ורצונותיהם.

נכון, בזמנו דובר על משאב ידע והיום מדובר על משאב גז, אז זה היה פיתוח טכנולוגי והיום זה תגליות ענק. העיקרון זהה, ישראל מושפעת מהחלטות הארה"ב, והיא לא תאפשר שבנות בריתה יהוו איום כלכלי.

בעת כתיבת שורות אלה, טרם הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו את כוונותיו בנושא החלטות שישנסקי. סביר להניח שגם אם יחליט לאמץ את המלצות הוועדה, הלחץ האמריקני רק ייגבר, אם חשבתם שישראל יכולה להחליט לבד על היקף המיסוי, טעיתם.

עד שאמריקה לא תחטוף כדור בראש, כפי שקרה לג'י אר, אין סיכוי שישראל תוכל תקבל החלטות לבד. בטח לא כאלו שיאיימו על האח הגדול מעבר לים.

דבי קאופמן היא סוחרת עצמאית בבורסה לני"ע ועשויה להיות בעלת עניין בנכסים המוזכרים במאמריה

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.5%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

"נאמנות גבוהה של לקוחות": באופנהיימר מעריכים שמניית האיפור מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים