גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השפעת כבר כאן: איך היא מתפשטת ומי עושה מזה כסף?

"גלובס" מציג סקירה ביוגרפית להתפרצויות השפעת ועונה על השאלות: איך מפתחים חיסונים למחלה? האם החיסון יכול לגרום למחלה? ביונדווקס משקפת הפאניקה של הציבור הישראלי מן השפעת

ביוגרפיה: התפרצויות של מחלת השפעת מתוארות משחר ההיסטוריה. בכל 30-40 שנה לערך, מגיח שוב זן אלים במיוחד של המחלה, ובעבר היו רוב ההתפרצויות האלה קטלניות עבור אחוזים נכבדים מן האוכלוסייה. השפעת ממשיכה להיות קטלנית, משום שמדובר בווירוס עם נטייה גדולה למוטציות. בכל שנה חלים בו שינויים, ומערכות החיסון של בני האדם, שהכינו את עצמן לווירוס של אשתקד, פשוט לא מצליחות להתמודד עם ההתפרצות החדשה.

למרות השינויים התדירים בווירוס, הסימפטומים של מחלת השפעת הם די דומים משחר ההיסטוריה. זאת משום שמה שאנחנו חשים כשאנחנו חולים אינו השפעת הווירוס עצמו, אלא בעיקר הפעילות של מערכת החיסון המנסה להדוף אותו.

השפעת הייתה שחקן משמעותי בהיסטוריה העולמית, והיא שינתה גורלות של מדינות שלמות. כך למשל, גילוי אמריקה על-ידי קולומבוס הביא איתו גל מחלות "אירופאיות" שטבחו באוכלוסיה המקומית יותר מכל כלי נשק. ב-1943, זמן קצר אחרי נחיתת קולומבוס באיים האנטיליים (חלק מהאיים הקריביים), פשתה שם מחלה דומה מאוד לשפעת, והמיתה כמעט את כל התושבים.

הסיפור המוכר ביותר הוא של מגפת השפעת של 1918, שהמיתה עשרות מיליונים. המגיפה החלה במהלך מלחמת העולם הראשונה, ונמשכה גם אחרי סוף המלחמה. על המחיר הכבד של המלחמה בחיי אדם שמענו רבות. על המגפה סופר פחות, אך מחירה בחיי אדם היה דומה. ככל שידוע לנו היום, כ-20 מיליון איש מתו במגיפה.

השמות הניתנים לשפעת הם יצירתיים כמעט כמו השמות הניתנים למבצעים צבאיים והוריקנים. לשפעת של 1918 קראו השפעת הספרדית, למרות שגם בכל המדינות האחרות באירופה מתו המונים. אלא שבגלל המלחמה חלה ברוב המדינות צנזורה, שכללה גם את עניין המחלה. מאחר שספרד לא השתתפה במלחמה, לא הייתה שם צנזורה ושם דווח עליה רבות, בהתאם לגודל האסון.

היום, תודות לחיסונים, להיגיינה האישית ולטיפולים תומכים בעת המחלה, גם ההתפרצויות האלימות יותר של השפעת נמצאות בדרך כלל תחת שליטה. בינתיים.

שפעת החזירים: בשנה שעברה תקפה את העולם מגפת שפעת ייחודית שזרתה בהלה רבה. השפעת מזן H1N1 הופיעה תחילה בחזירים, ואחר כך החלה לתקוף גם בני אדם.

הפאניקה הגיחה ממקסיקו, שם נפטרו תוך זמן קצר עשרות חולים במחלה, לא כולם עם מחלות רקע שיכלו להסביר את רגישותם המיוחדת למחלה.

מזמן לא שמענו על שפעת החזירים. בסופו של דבר היא עברה את ישראל ואת רוב העולם המערבי ככל שפעת אחרת, גם אם קצת יותר מדבקת וקצת יותר עוצמתית. מה קרה למגפה? מסתבר שההשפעה הקטלנית של השפעת במקסיקו לא נבעה רק ממאפיינים ייחודיים של השפעת אלא גם של המקסיקנים, שבמקרה היו רגישים גנטית בדיוק לאותו הזן. כשהשפעת תקפה עמים אחרים, הסתבר שהווירוס לא אלים במיוחד כלפי כלל האוכלוסייה.

זה מאוד מרגיע, עד שנזכרים שלכל אחד יש מאפיינים גנטיים. האם לכל אחד מאיתנו מחכה זן השפעת הקטלני שלו?

ומה עם העופות? בניגוד לשפעת החזירים, שפעת העופות בינתיים לא תוקפת בני אדם. זה מזל, כי זו דווקא עלולה להיות שפעת קטלנית ואלימה במיוחד. בשנה שעברה, אחת הדאגות הגדולות של המומחים לתחום הייתה כי וירוסי שפעת מסוג H1N1 ושפעת עופות יפגשו ויוולד להם ילד מוטנטי שהוא אלים ומדבק כמו שפעת העופות ופוגע בבני אדם כמו שפעת החזירים. למזלנו, זה לא התרחש. בינתיים.

איך מפתחים חיסונים למחלה?

ארגון הבריאות העולמי הקים מערך של חוקרים בכל העולם, אשר בכל סתיו פועלים לזהות במהירות האפשרית זנים חדשים של שפעת, לאפיין אותם ולתדרך את חברות התרופות מהם מרכיביהם.

אלא שהחברות לא יכולות להגיב לזן שפעת שאותר בסתיו, כבר בחורף שלאחריו. תהליך הפיתוח, הניסוי ובניית מערך הייצור של החיסונים דרש לפחות מספר חודשים.

לכן, חברות התרופות מכינות מבעוד מועד חיסונים שונים, אשר מכילים מרכיבים מזני השפעת של השנים האחרונות, בתקווה כי יהיה דמיון מספיק בין הווירוסים של השנה לאלה של שנים עברו. בשנים שבהן ההימור הזה מצליח, חיסוני השפעת יעילים בכ-60% ויותר. אם ההתאמה פחות טובה, היעילות יורדת לכ-30%. בכל מקרה, כיוון שאין דמיון מושלם, תמיד יהיו מי שילקו בשפעת למרות שהתחסנו.

האם החיסון יכול לגרום למחלה?

חיסונים לשפעת אינם מכילים וירוס מוחלש, אלא רק מרכיבים של וירוס אשר לבדם אינם יכולים לגרום למחלה.

מדוע, אם כך, מגיבים חלק מן המתחסנים בתופעות של חום חלש וכאבים המזכירות שפעת מוחלשת? כדי שהחיסון יעבוד, הוא צריך לעורר את מערכת החיסון, שתייצר נוגדנים. מה שאנחנו מרגישים הוא בעצם את מערכת החיסון בפעולה.

אילו פתרונות מכין המדע לבעיה?

פריצת הדרך שהתחום מצפה לה היא החיסון האוניברסלי. הכוונה היא לזהות מרכיבים קבועים אשר מופיעים בכל זני השפעת ולהתאים את החיסון אליהם. למוצר כזה יתרונות רבים, ובעיקר הוא צפוי להיות יעיל יותר, כי הוא לא מנסה לתקוף את השפעת של השנה הנוכחית בנשק של השנה שעברה. מוצר כזה מאפשר להתחסן רק אחת לכמה שנים, ולאו דווקא בחורף, והוא חוסך את כל התהליך של פיתוח תרכובת ייחודית כל שנה.

עד כמה אנחנו קרובים למוצר כזה? חברת ביונדווקס הישראלית, שהוקמה על בסיס טכנולוגיה של פרופ' רות ארנון ממכון ויצמן, נמצאת בשלבII של הניסויים הקליניים בחיסון כזה.

ואולם, גם בחיסון אוניברסלי יכולות להיות הפתעות. רון בבקוף, מנכ"ל ביונדווקס, מספר שכמה חברות שפיתחו חיסונים אוניברסליים בחרו מרכיב שהופיע באופן קבוע בכל הזנים של שפעת במשך שנים רבות, אולם לפתע בשנתיים האחרונות דווקא ברכיב הזה היו ארבע מוטציות, והפעילות הזו הפכה פחות רלוונטית.

כך הגיעה ביונדווקס להיות אחת המובילות במרוץ אל החיסון האוניברסלי. לדעתה, לא יכול לקרות לה דבר דומה, כי בחיסון שלה מופיעים תשעה מרכיבים שחוזרים על עצמם במגוון זני שפעת, ולא רק אחד.

אגב, במניית ביונדווקס ניתן לראות השתקפות של הפאניקה של הציבור הישראלי מן השפעת. כשהנושא נמצא בכותרות, המניה קופצת, וכשכולם מרגישים טוב, שקט סביב החברה והמניה שוב יורדת. ייתכן שכדאי לה לעשות את הרואד שואו הבא שלה בבית מרקחת.

פיתוחים אחרים בתחום השפעת שעליהם עמל המדע הם - שיטות חדשות למתן חיסון (בשנים האחרונות הצטרף החיסון הניתן בתרסיס, אך הוא אינו מתאים לחלק מהחולים הצעירים והמבוגרים ביותר); שיטות טובות ומהירות יותר לאבחון הווירוס, אולי אפילו בביתו של כל חולה, ותרופות אנטי ויראליות חדשות, הניתנות לאחר ההידבקות במחלה.

עוד כתבות

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יבואנית טויוטה מודיעה על "השפעה מיידית" על השיווק של קורולה ו-CH-R ● לגלובס נודע כי החברה עוצרת הזמנות לחברות הליסינג, ומקצה את המלאים לטובת לקוחות פרטיים ● גם יונדאי החליטה להשהות את ההזמנות על מספר דגמים, בהן I10, I20

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו הלת' גדל, המניה צוללת בכ-11%

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● מדור חדש

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בתל אביב; פריון קופצת לאחר הדוחות

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1%, ות"א 90 משיל מערכו 0.4% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן