גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": מתי משתלם לקנות רכב פרטי בליסינג מימוני?

האם כדאי לקנות רכב פרטי בשיטת הליסינג המימוני? בדיקת "גלובס" מראה כי מחירו הסופי של הרכב פעמים רבות זהה או גבוה רק במעט ממחיר המחירון

הרוכשים מכונית חדשה מתלבטים ודאי אם לרכוש אותה במזומן (עם או בלי הלוואה) או להיענות לפרסומים הרבים על עסקאות ליסינג לפרטיים.

מבדיקת "גלובס" עולות שתי מסקנות מרכזיות - ראשית, עסקת הליסינג, מבחינה כלכלית טהורה, יחסית משתלמת, כפי שיפורט בהמשך.

שנית, התחרות עושה את שלה, וכל דגם אצל חברה אחרת מוצע במחיר אטרקטיבי, כך שעל הלקוח לגלות ערנות ואולי גם לגלות גמישות ולא להינעל דווקא על דגם מסוים.

בולטת העובדה כי ככל ששיעור המקדמה גבוה ביחס למחיר המכונית, פוחתים ההחזרים החודשיים ועימם הריבית והיקף העסקה, ומכאן שלהון העצמי הראשוני יש חשיבות בבדיקת כדאיות העסקה.

הצצה בעסקאות ליסינג לדוגמה (ראו טבלאות) מגלה כי לעיתים המחיר הסופי שנשלם על המכונית לא רחוק ממחיר המחירון: לדוגמה, ברכישת מאזדה 3 2011, שמחירה היום כ-120 אלף שקל, נשלם כ-124 אלף שקל בעסקה עם שלמה cal או מול אלבר. "מחיר העסקה" בשווי של 4,000 שקל אמור לגלם את ירידת ערך המכונית עם השנים ואת הריבית למימון העסקה.

במקרה אחר, בעסקת ליסינג ליונדאי i10 בישראcar או בשלמה cal, כמעט ואין פערים בין מחיר המחירון לבין המחיר הכולל של העסקה. במילים פשוטות, הסכמי ההנחה של חברות הליסינג מול היבואנים, שיכולים להגיע ל-20% ויותר, הם שיקבעו את מחיר העסקה ומשתנים בין סוגי המכוניות. למעשה, ייתכן אפילו מצב שבו סך העסקה יהיה זול מהמחירון של המכונית, למשל בעסקת אלדן ליונדאי 2010.

מדוע שיעור נמוך של צרכנים בוחרים לרכוש רכב בדרך הזו? להוציא את אלה המעדיפים לבצע עסקאות מזומן בהתאם לנזילות, התשובה נעוצה כנראה בעיקר במחסום תפיסתי לפיו הרכב משמש כנכס ולא כמוצר צריכה.

השחקניות המרכזיות בשוק הליסינג

בחלק מהמקרים נחתמת העסקה ישירות מול חברת הליסינג (אוויס, אלדן) ובאחרים מול הגוף המממן (סמארט ליס-בנק איגוד, אלדן-פמה). חלק מהחברות גובות גם עמלת הקמה (500 שקל) בהן שלמה והרץ, ואחרות אינן גובות (אלדן, אוויס). כך או כך, עלות זו נתונה למשא-ומתן - למשל באלבר.

לצד הרצון להיפטר ממלאים, מציעות החברות מבצעים משתנים. כיום למשל מציעה הרץ חודשיים ללא חיוב (עד סוף ינואר), 3-5 חודשים ללא חיוב באלדן (על דגמים מסוימים), טיפול ראשון וחבילות אבזור הכוללת חיישן רוורס, קודן ושלטים באלבר ומערכת מיגון לרוכשים בשלמה cal ובאוויס.

לצד חברות הליסינג, עסקאות מימון לרכב מוצעות גם דרך עמותת "חבר" (חבר ליס) במתכונת של עסקת מימון בהלוואה בנקאית (שבה הרכב בבעלות הצרכן), למחזיקי כרטיס ישראכרט מוצעות עסקאות ליסינג באמצעות ישראcar, ולחברי מועדון לייף סטייל פלוס של סופר-פארם מוצעת עסקת מימון לניסאן טידה המשלבת תשלומים בכרטיס אשראי (35 תשלומים של 1,000 שקל).

מי שאינו יכול לממן רכב חדש מכיסו אך מעדיף שלא להיכנס לעסקת ליסינג, בוחר בדרך-כלל בהלוואה מהבנק, וכך קונה את הרכב ישירות מהיבואן (משמעותה שהרכב יופיע כיד ראשונה על שמכם).

כאן יש לבחון איזו ריבית תוצע לכם. לכל לקוח תופר הבנק הלוואה בהתאם ושיעורי הריבית הממוצעים הם פריים 4%-5%. יש לזכור כי העסקה הבנקאית יכולה גם להכביד על האובליגו של הלווה.

כדאי או לא כדאי?

היכולת לקבל רכב חדש עם הון עצמי נמוך לצד תשלומים קבועים נמוכים היא אחד היתרונות הבולטים של עסקאות ליסינג. כדאיות העסקה היא נגזרת של הסכום המשולם בסופו של דבר על המכונית ומגובה התשלומים החודשיים ביחס להכנסות ולהוצאות המשק הביתי, לצד שווי המכונית בסוף העסקה.

עם זאת, 67% מהרוכשים מכונית חדשה אינם משתמשים בשירותי מימון - כך לפי מחקר שוק שביצעה חברת "הד-און ניווט אסטרטגי עסקי ושיווקי" עבור הרץ ולאומי קארד לפי 3 חודשים. הסיבה המרכזית היא חוסר ודאות לגבי היקף עלות העסקה במתכונת של מימון.

הציבור מבולבל: 70% מהנשאלים מגלים אדישות כלפי שיעור הריבית ואינם יודעים לאמוד מהי ריבית אטרקטיבית לצורך מימון רכב חדש.

צרכנים רבים גם נרתעים מלרכוש מכונית מליסינג בשל השחיקה במחיר הרכב המשומש שבעברו רשום היה על חברה. יצוין כי גם כאשר רוכשים רכב מליסינג עם 0 ק"מ הוא נרשם כיד ראשונה בבעלות חברת הליסינג ויד שנייה על שם הקונה.

חברות הליסינג מספקות לרוכשים תעודה המעידה כי מדובר ברכב עם 0 ק"מ, ובמחירוני המכוניות המשומשות אף קיימת קטגוריה מיוחדת למכוניות אלה: במחירון יד 2 יש הפרדה בין מכונית מליסינג ממנה מקזזים מ-8%, או מכונית חדשה מליסינג ממנה מקוזזים כ-5%.

מסקר שערכה חברת "מאגר מוחות" עולה כי הגורם החשוב בביצוע עסקת ליסינג הוא קבלת התחייבות מחברת הליסינג לרכוש את המכונית במחיר מחירון בתום תקופת העסקה (48%). 18% השיבו כי הפרמטר החשוב להם בעסקה הוא כיסוי הטיפולים התקופתיים, 17% דואגים להבטחת ירידת ערך המכונית ב-50% מהמחירון כחדשה, 11% מתייחסים לנוחות בגובה התשלומים, ו-6% היו רוצים לקבל ביטוח מוזל.

קניית רכב בליסינג מימוני - מורה נבוכים

איך עובדת העסקה?

3 שלבי העסקה:

1. מקדמה: בדרך-כלל בשיעור של כ-30%, לעיתים פחות.

2. תשלומים: חודשיים לאורך תקופה של 36-24 חודשים (גובה התשלומים משתנה - 300-2,200 שקל לחודש).

3. יתרת התשלום: הצרכן יכול לשלם את היתרה, כ-50% ממחיר המחירון כיום, ולקנות את המכונית מחברת הליסינג - או לנצל את הסכום כמקדמה לעסקה חדשה.

מה משמעות ההלוואה?

ליסינג מימוני או ליסינג לפרטיים מחברת הליסינג הוא מעין הלוואת "בלון" לרכישת רכב חדש (0 ק"מ מחברת הליסינג) או משומש, עם מספר הבדלים מהותיים לעומת הלוואה ממקור מימון בנקאי או אחר, בהם האפשרות להחזיר את המכונית בתום תקופת ההלוואה לחברת הליסינג מתוך מטרה לגלגל את ההלוואה לעסקה חדשה, וההחזר החודשי הקבוע לאורך כל התקופה.

על שם מי רשום הרכב?

בשונה מהלוואה מהבנק או מחברת אשראי, ברכישה מחברת ליסינג רשום הרכב ברוב המקרים על שם חברת הליסינג עד לתום ההתקשרות - מה שישפיע על ערכו כרכב משומש בתום תקופת הליסינג.

הגדרתו כ"יד ראשונה מחברת ליסינג" מביאה בדרך-כלל להפחתה של כ-13% ממחיר המחירון הרשמי.

עד 25,000 ק"מ בשנה

אחד היתרונות הוא האפשרות לגלגל את העסקה לרכב חדש בתום תקופת ההתחייבות, אלא שזה לא פשוט, מכיוון שחברות הליסינג לא מעוניינות לקבל מכוניות שעברו תאונות או שחרשו ק"מ. שימו לב להגבלות: בדרך-כלל יוגבל מספר הק"מ ל-25,000 בשנה ולהתניות לגבי מצבו העתידי של הרכב ולפיכך המחיר האמיתי שיזוכה הלקוח בפועל. יצוין כי סמארט ליס אינה מתנה את ההגבלה המהותית הזו ואף מצהירה כי לרוב אינה גובה "דמי השבה לקדמות" (עבור כל שריטה, למשל) בסיום תקופת החכירה.

מחירו העתידי של הרכב

את המחיר העתידי של המכונית מתמחרים ב-50% משוויה כיום. אם שוויה בתום העסקה נמוך יותר, אזי הצרכן ביצע עסקה מוצלחת ויהנה מההפרש. במקרה שהמכונית שווה יותר מההערכה בעת ביצוע העסקה, יכול הצרכן למכור את המכונית באופן עצמאי ולשלם את ההפרש - אלא שלרוב זה לא המצב. בכל מקרה, היכולת לחזות את המחיר מראש היא בגדר ספקולציה.

ירידת הערך של הרכב

חלק מהחברות מבטיחות את מימוש המכונית לפי מחירון לוי יצחק (הרץ, אוויס). יש לשים לב לקיזוזים בדמות 8% ממכונית מעסקת מימון, 12%-15% בשל עסקת טרייד-אין - אלה לפני הערכת שמאי וקיזוזים בהתאם לבלאי בלתי סביר. רצוי כמובן להבטיח לעצמכם עסקה אופטימלית מראש.

רכב לא סחיר, נדיר או עם מוניטין בעייתי יכול לאבד הרבה יותר מ-50% בתום התקופה.

קנס על ביטול עסקה

במקרה של ביטול עסקה בטרם סיומה, ייתכן שתשלמו קנס. באלבר גובים 5,000 שקל, אך מדגישים שכל מקרה נבחן לגופו והקנס מתגמש או שנמחק. באלדן, אוויס ושלמה cal אין קנסות. המשמעות היא שהרכב עובר לבעלות הצרכן (או לצד שלישי) תמורת כיסוי כל התשלומים.

אם רוצים לסיים את העסקה ולהעביר את הרכב לרשות חברת הליסינג קיים קנס המגלם גם את מצב המכונית ותזמון הפירעון.

לא כולל ביטוח וטיפולים

בשונה מליסינג תפעולי, בליסינג הפרטי עלויות דלק, טיפולים לרכב וטסט נותרים בידי הצרכן. חלק מהחברות מציעות חבילות ביטוח, אבזור ואחזקה. הרץ מציעה חבילה אחזקה ב-100 שקל לחודש, אוויס מציעה שינוע המכונית לטיפולים ולטסט בכ-170 שקל לחודש, שלמה cal מציעה חבילת שירות הכוללת גם ביטוח.

חלק מהחברות מתחילות להציע ליסינג תפעולי לפרטיים, במתכונת הדומה לליסינג ללקוחות עסקיים (אחזקת הרכב, טיפולים וביטוח).

מאזדה 3

יונדאי 110

עוד כתבות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין