גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגורו של תסריטאי הוליווד סיד פילד יקיים סדנה בסוף החודש בסינמטק ת"א

פילד, שיגיע לישראל עם נבחרת מורים מרשימה, מייעד את הסדנה לכל מי שמעוניין ללמוד איך מספרים סיפור - מתסריטאים, סופרים, עיתונאים ועד אנשי עסקים ■ לרשום, לרשום

הראשון שלימד את תסריטאי הוליווד איך כותבים תסריט לסרט קולנוע או לסדרת טלוויזיה היה יועץ תסריט בשם סיד פילד, וזה היה לפני יותר מ-30 שנה. ספר העיון הראשון שכתב, "תסריטאות", היה לתנ"ך עבור תסריטאים בתעשייה כמו גם עבור מלצרים בדיינרים בדאון טאון לוס אנג'לס. לימים, תורגם הספר ל-19 שפות, והוא נלמד בכ-400 מוסדות אקדמיים, כשבמקביל, ייעץ פילד לאלפני יוניברסל, דיסני ופוקס, והוציא ספרים נוספים באותה הרוח: "חוברת העבודה של התסריטאי" ו"יסודות כתיבת תסריט", שנמכרו כל אחד במאות אלפי עותקים.

עכשיו הוא מגיע לישראל. סדנת הכתיבה שלו ("Screenwriters summit") שאותה הוא מעביר יחד עם עוד שלושה מורי תסריטאות מובילים, תתקיים ב-30 וב-31 בינואר בתל-אביב ותעלה 1,300 שקל. הסדנה היא ביוזמת איגוד המפיקים בקולנוע וטלוויזיה ואיגוד התסריטאים.

עד כה השתתפו בסדנאות הללו, המועברות דרך קבע בהוליווד, יותר מחצי מיליון משתתפים ב-50 מדינות. פילד, בראיון בלעדי ל"גלובס", אומר שהסדנה מיועדת לתסריטאים, אבל לא רק.

הוא, מצדו, מזמין כל מי שמעוניין ללמוד איך מספרים סיפור - מתסריטאים, סופרים, עיתונאים, גופי שידור, ועד סטודנטים ומדריכי טיולים. בקיצור, כל מי שרוצה לדעת כיצד לספר סיפור. פילד: "אני תמיד אומר לאנשים שזה סמינר אידיאלי לתסריטאים, שחקנים, עורכים, מפיקים. אבל גם כל מי שרוצה לדעת על התעשייה של בדיית סיפורים".

אנשים שיירשמו לסדנה בהכרח ייצאו ממנה עם ארגז כלים לכתיבת תסריט או ספר טוב?

"האמת היא שאני לא יכול ללמד אנשים איך לכתוב. מה שאני עושה זה מלמד אותם מה שהם צריכים כדי שיוכלו לכתוב. וזה הבדל גדול. חשוב שלפני שהם באים הם יידעו לומר לעצמם איזה כלים הם רוצים לקחת מהסדנה. חלק רוצים להבין את הצורה של מבנה העלילה, חלק את הוויז'ואל, חלק רוצים להתמקד באיך לבנות דמויות. חשוב שלכל אחד תהיה ציפייה מסוימת מהקורס".

אפשר להניח שהציפייה הרווחת היא לכתוב להיט הוליוודי.

"אם תסריט צריך להיות מופק, הוא יופק. איכשהו, אם התסריטאי לא יתייאש, יבוא מישהו שירצה להפיק אותו. ככה זה לפחות בהוליווד, אבל אני בטוח שזה גם בכל העולם. חשוב להתמיד ולהיות נחושים".

נוסחת הפלא היא עבודה קשה

פילד כבר מזמן אינו בודד בשוק ההוליוודי של המורים לתסריטאות - שוק שבו כמעט כל מורה מכונה, או מכנה את עצמו - גורו. המתחרה הגדול של פילד הוא רוברט מקי, מרצה נערץ ומחבר רב המכר "סיפור". האחרון ביקר בישראל פעמיים בשנתיים האחרונות, לשני סופי שבוע מרוכזים שבהם העביר את משנתו מול קהל של אלפים.


האיש והמשנה. פילד

ההצלחה שלה זוכים השניים מרשימה מאוד, גם בהתחשב בכך שהם אינם, ומעולם לא נחשבו, לתסריטאים גדולים. למעשה, אין בעברו של מי מהם סרט שניתן להגדירו כאיכותי במיוחד או ככזה שהצליח בקופות. אך הנתון הזה יישמע קטנוני או כלא רלוונטי עבור כל הסבור כי נוסחת הפלא מחכה מעבר לפינה, ולא, חלילה, עבודה מאוד קשה.

מי שילקטו כל בדל בדרך להגשמת חלומם: להיות ב"ביז" של ה"שואו-ביז", בוודאי ישמחו לשמוע על המוצר החדש מבית היוצר של פילד: "מדריך לתסריטאים באייפוד". "העתיד נמצא באייפוד", פילד מסביר. "מדריך עם שאלות ותשובות ומשימות, שינחה אותך בכתיבת תסריט. ישאל אותך שאלות, ייתן דוגמאות ויציע משימות. אין דבר כזה, זה הראשון מסוגו. אני תמיד מקדים את זמני.

"עכשיו גם סיימתי לכתוב תסריט לאפליקציות אייטון ואייפד. אני מאמין שהעתיד יאפשר לנו יותר גישה לסיפורים. זה לחלוטין ישנה את הדרך שבה אנחנו מספרים סיפור. זה אבולוציוני, מהפכני".

על מה הסרט שלך?

"זה סיפור הרפתקאות שמתרחש בהודו. ארבעה גנבים בריטיים שנשכרים לגנוב אוצר. שילוב של אינדיאנה ג'ונס ובוץ' קאסידי".

אתה סבור שכל רעיון טוב הוא פוטנציאל לסרט טוב?

"בוא נגיד ככה: אני לא מאמין שכל רעיון גדול לסרט יכול להיות סרט גדול. אם הרעיון לא הופך לסרט שמפיקים אותו כמו שצריך, הוא כנראה לא רעיון מספיק טוב".

מתי תסריטאי יודע שיש לו ביד תסריט טוב?

"אני אומר לתלמידים שלי שיש רק רגע אחד בתהליך הכתיבה שבו אתה מתחיל לסמוך על עצמך. שהתסריט יוצא ממך בלי שאלות, ללא התנגדות או חוסר ביטחון . רגע שאני מכנה אחד על אחד. אתה ועצמך, אתה ומסך המחשב כישות אחת".

איך זה מסתדר עם ה'עיוורון' שתסריטאים רבים לוקים בו?

"תסריטאים צריכים לסמוך על עצמם כשהם כותבים סיפור, לשמור על אינטגריטי לקווי העלילה. ואז אחרים יכולים להדריך אותך איך לשפר ולשייף".

לשפר ולשייף. מדוע? כי שגרה של תסריטאי, אליבא דה פילד, הינה "עניין של לקום בבוקר ולכתוב טקסטים מחורבנים".

למה מחורבנים?

"יצא לך שכתבת ורצית שכל מילה תהיה מושלמת? אני כתבתי וזרקתי הרבה עמודים גרועים. כי אתה יכול לשנות משהו ממשהו. 90% ממה שכתבתי זרקתי, ואחר כך 70% זרקתי, ואחרי זה שמתי בצד, כי השקעתי הרבה זמן בלכתוב, ואחרי תקופה חזרתי לזה. ואז לפתע, גיליתי שמילים יפות מעטרות את הדף. אבל זה תמיד רחוק מלהיות מושלם. בכלל, אין דבר כזה יצירות מושלמות".

ובכל זאת, יש אנשים שיוצרים יצירות מופת.

"כן, אבל בראשם היצירות הן גדולות עוד יותר. כולנו רוצים לעשות את הכי טוב שאנחנו יכולים, אבל מושלמות קיימת רק במוח ולא במציאות. כי מושלמות לא מתרחשת במציאות. אז אם זה גרוע או לא גרוע, כשאתה יושב לעבוד אתה יוצר משהו. ומשנה, וכותב עוד, ומשנה. עד שאתה מגיע למצב הרצוי. השינויים, אגב, הם הדבר היציב היחיד בחיים שלנו".

התלמידים המצטיינים של פילד: טינה פיי רון האווארד וג'יימס קמרון

מה משותף לטינה פיי, רון האווארד ולג'יימס קמרון ("טיטאניק", "אוואטר") - מלבד היותם יוצרים הוליוודיים מהשורה הראשונה? כל אחד מהם הוא חסיד של סיד, ושלושתם למדו בסדנאות של פילד ונשארו בשביל לספר. וגם בשביל לספור (מיליוני דולר). טינה פיי, יוצרת וכוכבת הסדרה עטורת פרסי האמי "רוק 30", מצוטטת בכרזת הפרסום של הסדנה במילים האלה: "עשיתי מה שכולם בהוליווד עושים: קראתי את סיד פילד והשתמשתי בטכניקות שלו".

הבמאי והתסרטאי רון הווארד, מצוטט אף הוא, כשהוא מתייחס למרצה אחרת בסדנה של פילד, לינדה סיגר, מי שכתבה בין השאר את הספרים "איך להפוך מתסריטאי טוב לתסריטאי גדול", ו"יצירת דמויות שלא יישכחו". הווארד: "השתמשתי ברעיונות של לינדה סיגר בכל סרטיי, החל מ'אפולו 13'".

פילד מציין בפנינו תסריטאים בולטים נוספים שאינם מצוטטים: אנה המילטון ("מסכה", "נערה בהפרעה", "גורילות בערפל") לורה אבנמבל ("כמו מיים לשוקולדה") ומייקל קיין ("צבע הכסף").

4 טיפים לכתיבה:

1. לא לספר על אלא להראות את:

הרבה תסריטאים טועים כשהם מובילים את העלילה דרך דיאלוגים, ולא בתמונות. או כשהדמויות מדברות על הרגשות ועל המחשבות שלהם. לא צריך לספר על, צריך להראות את".

2. לתת לתסריט "לנשום":

לפעמים תסריטאים כותבים סצנה שמתרחשת בחדר אחד, ואז בחדר אחר, ואז במעלית, ובמשרד ובמסעדה. הרצף המדי אינטנסיבי הזה, ריצת האמוק ממקום התרחשות אחד למשנהו, חונקים את התסריט. תסריט הוא כמו יין אדום טוב. צריך לפתוח אותו, לתת לו לנשום.

3. לדעת את הסוף בהתחלה:

למרות שהסוף עשוי להשתנות במהלך הכתיבה, חשוב שכבר עם תחילת העבודה יהיה לכותב מושג כללי לגבי הסיום. זה מונע הרבה פעמים עיקולים מיותרים בעלילה ושומר על הקו הרעיוני.

4. כתיבה היא עבודה, לא ניצוצות:

תסריטאי בעיניי צריך לכתוב במשך שלוש שעות ביום, חמישה שישה ימים בשבוע. הרבה אנשים חושבים שיכתבו רעיון על דף, ויש להם פרויקט. זה לא עובד ככה. תסריטאות הוא עניין של נחישות ומשמעת. צריך ללכת למחשב כל יום. אנשים שעובדים במשרה מלאה, צריכים לקום בחמש בוקר ולכתוב עד שהם יוצאים לעבודה".

הסדנה תתקיים בסינמטק תל-אביב ב-30-31 בינואר

פרטים:

www.screenwriterssummitisrael.co.il

עוד כתבות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה