גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קשה, קשה, אבל צריך לשים את האגו בצד

ניצה סמוק: "עיר מטופחת היא עיר יקרה. מה עדיף? עיר מוזנחת ונגישת דיור? על האזורים הטובים משתלטת האוכלוסיה החזקה. זה טבעי וזה קורה בכל העולם"

האגו בצד: "אדריכל משמר לא עושה משלו. גם זה הקשה מאוד את הכנסת דוקטרינת שימור לתל אביב. כאן האגו גדול נורא, וגם הרצון לעשות חדש ולהטביע חותם. אנחנו כל הזמן צריכים להוכיח את עצמנו. זה חלק מובנה בגנים של ישראלים. קשה, קשה, אבל צריך - כשהולכים לשימור - לשים את האגו בצד. נורא מפתה להחליף, לעשות אחרת. אני בדילמות כאלה, יום יום, ואני מודה בפה מלא שלמרות שאני עושה שימור ואני יודעת שימור ואני שולטת בשימור - האופי שלי בכלל לא מתאים לשימור, בשביל זה צריך אופי צנוע יותר".

סוגרים מרפסת "באמצע שנות ה-60 כבר הוצאתי היתרים בעיריית תל אביב. במקור, תל אביב הייתה מאוד אסטטית. העיר הייתה קטנה, הבעיות היו אחרות, כל הצפון היה בתנופת בנייה ואז נסגרו המרפסות הראשונות. איש לא קם בזמן ואמר: 'רגע, אתם עוברים על החוק" וזה נמשך 20 שנה. כשכולם התעוררו ושאלו: 'מה עשינו?' כבר היה מאוחר והרימו ידיים. העירייה החליטה למסד את זה ויצקה את המרפסות הסגורות לתוך התב"ע. אחרי זה באו המזגנים והחוטים והצנרות והכבלים. גם היום זה קורה: אנשים אומרים לעצמם: 'נתקין כאן מזגן קטן. אף אחד לא יראה' ולא מבינים שברגע שמניחים אותו, הנסתר והלא מזיק נותן לגיטימציה למרעיש, הבולט והמזיק. 1,600 בניינים לשימור, יפים ככל שיהיו, לא יהפכו את תל אביב למקום אסתטי, אם לא ישנו את השיטה".

התגלגלתי לשימור "בגיל 11 רציתי להיות אחות, בגיל 12 רציתי להיות ציירת ובגיל 13 החלטתי שאהיה אדריכלית. על גג הבית המשותף שבו גדלתי גרה אדריכלית הפנים תיאה קומפאנו. דירת חדר שלה הייתה מלאה כולה בירחוני אדריכלות והייתי עולה אליה, מתכרבלת וגומעת את כולם. אני לא זוכרת ששיניתי את דעתי אפילו לרגע אחד מאז. בתחום השימור לא בחרתי, התגלגלתי אליו, ממש כאילו משהו דחף אותי מאחור, בלי שהייתה לי שליטה. לו הייתי הולכת ולומדת בשוויץ או בווינה, ולא בפירנצה, יכול להיות שכל ההיסטוריה שלי הייתה אחרת לגמרי.

החופש לחדש "צחוק הגורל הוא שהגעתי לכאן, ואז קראו לי מהעירייה ואמרו: בואי, מחפשים מישהו שיודע לעסוק בשימור. האמת היא ששימור בארץ זה אחרת. פה זה לא משעמם. רמת החופש של הטיפול בבניינים הרבה יותר גבוהה, על חלק גדול מהמבנים אנחנו מוסיפים, משנים ומשדרגים".

עיר לעשירים "אנחנו נמצאים בשלב הביניים - תל אביב עדיין נגישה לצעירים, אבל עיר מטופחת היא עיר יקרה. זה תהליך שקורה בכול מרכזי הערים בעולם ואני מאמינה שלא ניתן לשלוט בו. מה עדיף? עיר מוזנחת ונגישת-דיור לכולם? לפני עשרים שנה שנקין היה רחוב של פנסיונרים שגרו בדירות שהיה מפחיד להיכנס אליהן, והיה פחד לעבור ברוטשילד בלילה, אז תהליך ההתרוממות של האזור הזה לא מבורך? תמיד על האזורים הטובים משתלטת אוכלוסייה חזקה, זה טבעי. יש דרכים להתמודד עם זה. אני לא מאמינה שמוסדות הציבור ייקחו על עצמם אי פעם לקנות בתים ולהשכירם לצעירים. האמת שגם באירופה זה לא קורה. בארה"ב כן, שם כל יזם מחויב להפריש מכל פרויקט מספר דירות לצעירים במחיר מסובסד".

50 אדריכלים "תנופת הבנייה הנוכחית בארץ, חריגה. זה לא רגיל שכל יום משפצים בניין, מוסיפים בניין אחר, מורידים ובונים חדש. בתל אביב רבתי, יש 40 אלף בניינים. על 5% מ-40 אלף המגרשים יש פעילות ובכול שנה, יוצאים בערך 2,000 היתרים. העיריות מנווטות את זרם הבנייה כדי לעמוד בחוקי התכנון והבנייה - אבל זה לא די כדי שהבנייה תהיה באיכות ארכיטקטונית וטכנולוגית גבוהה. במקום 50 מהנדסים שמחשבים שטחים, צריכה העיריה 50 אדריכלים שבודקים את התוצאה האסטטית והאיכותית של התכנון".

כוחו של אוסף "מתוך 40 אלף בניינים בת"א, 1,500-1,600 הם לשימור. העירייה לא משתלטת. זו לא בעיה של כוח אדם, הבעיה היא העדר מודעות לכך שצריך לטפל בעיר ובנייניה. הכוח של תל אביב הוא באוסף הבניינים, בכך שהם עומדים זה לצד זה. אין טעם לשמר בניינים בודדים מפוזרים כי זה מאבד את ההקשר. אני רואה כאלה לפעמים בפריפריה - בית בודד שרוצים לשמר בלב רחוב מסחרי שהסגנון שלו שונה. זה חסר טעם".

גימנסיה הרצליה "כולם מכירים את הבניין מהתמונות היפות שצולמו בתקופת פריחת הגימנסיה. אני הייתי בו שנה או שנתיים לפני שהרסו אותו - הציגו שם הצגת סוף שנה של בית ספר, חליל הקסם. עוד לא ידעתי שאלך ללמוד ארכיטקטורה ואני זוכרת שהסתכלתי לתקרה ואבנים נפלו עלינו. אמרתי לעצמי: 'מתי יהרסו את הבניין הזה?' הוא היה במצב פיזי מזעזע".

מי צריך אונסק"ו? "התחלתי לדבר על אונסק"ו כבר ב-1995 ושמאי (אסיף - מהנדס העיר באותם ימים) חשש. הוא שאל: 'בשביל מה צריך את זה? יבואו ויגידו לי מה מותר לי לעשות ומה אסור לי לעשות. הוא חשש שההכרה (בתל אביב, כאתר מורשת עולמי) תגביל את פיתוח העיר. זה חשש לגיטימי לגמרי של מהנדס עיר".

דשא לכלבים "דור בני ה-30 וה-40 היום מעריכים מבני באוהאוס ורוצים לגור בדירות ובתים בסגנון הבינלאומי. בני דורי, בני ה-60, 70 חונכו שכול דבר שדורש תחזוקה, צריך להחליף בחדש, זול יותר, פרקטי יותר, ולדור הזה הייתי צריכה לעשות שינוי מחשבתי. בתחילת הדרך הייתה מלחמה על כל בניין ובניין. אני זוכרת את הישיבה הראשונה שאליה הבאתי את התמונות ההיסטוריות של בית חנה (בשד' בן גוריון). צריך היה להלהיב את האנשים, להראות להם איך זה היה נראה ולמה לא צריך להרוס. זה היה צריך להיות כר הדשא לכלבים של בעלי דירות במגדל שהוקם בסמוך. עד היום אני מבכה על כך ששומר רק האגף הקדמי ושמאחור יש גינה. זה נחמד אולי - אבל בשביל זה להרוס מבנה היסטורי?".

בית משלה "אני בונה עכשיו בית שהיה פעם סנטוריום ברחוב מאז"ה 10. במקור הוא 250 מ"ר ואנחנו מוסיפים לו אגף חדש לגמרי על מגרש במאז"ה פינת יבנה, התוספת היא תכנון ובנייה חדשה לגמרי. זה כיף לי נורא".

משרדים נפרדים "פטר סמוק, בעלי, גם הוא אדריכל ולמד איתי שם. הוא לא עובד איתי, יש לו משרד משלו, גם בפירנצה עבדנו במשרדים נפרדים. הוא הפוך ממני. אצלי הכול צריך ללכת מהר, ואצלו - לאט. מה שאני רוצה להספיק בשעתיים אצלו צריך להכפיל את הזמן פי שישה. הדבר היחיד שעשינו יחד זה עבודת הגמר שלנו באוניברסיטה והיו סביב זה, כצפוי, המון צעקות".

ארון ספרים "הספר 'בתים מן החול' היה תרגיל שיווקי, שמטרתו לספר לאנשים שיש בעיר הזאת פוטנציאל אדיר סמוי מן העין. בכוונה ערכנו ספר 'לשולחן קפה' ולא ספר אקדמי.

"זה הצליח מעל המצופה. פנו אלי אנשים ברחוב, אדריכלים שכל הזמן זלזלו ולא הבינו למה לא הורסים את 'הבתים האלה'. הם אמרו לי: 'עכשיו אנחנו מבינים'. לא מרוויחים על כתיבת ספר כזה. התשלום הוא הכרת הציבור ברעיון. אחרי צאתו לאור התנשא גל כתיבה על אורבניות תל אביבית ואדריכליה. כשהגעתי לארץ מלבד החוברת 'עיר לבנה' של מיכה לוין שיצאה כקטלוג לתערוכה שהציג במוזיאון ת"א ב-84', לא היה כלום על ת"א. שום ספר, כלום. על מדף הספרים היו 50 ספרים על ירושלים וספר אחד על ת"א. היום זה כבר ממש לא המצב".

טיעונים דמגוגיים "מי שטוען שהשימור התל אביבי 'תוקע פיתוח' הוא דמגוג, פשוט דמגוג. אני האמנתי שרשימת 1,600 הבניינים שהוכרזו לשימור - עברתי בזמנו עם עדה כרמי על כל בית ובית - תעודד לעשות אותו דבר גם בבתים שלא הוכרזו, וכך יישמר הסגנון. זה לא קורה, וכול היופי של ת"א הוא רקמת התכנון העירוני. לא מפריע לי שבית אחד או שניים יהרסו. הצעירים למדו לתרגם את שפת ת"א הישנה, לשפה הנוכחית. יש בת"א המקורית 8,000 בתים, 1,600 לשימור תוקעים פיתוח? מה עם ה-6,500 הנותרים?

"ארכיטקטורה אי אפשר ללמוד רק מספרים. סיבוב בחצרות יפו הוא שיעור בארכיטקטורה: חללים של רחובות וחצרות פטיו. אז מה, נהרוס את יפו כדי שיעברו בה מכוניות ועוד אנשים יגורו בה? כמה יפו יש בעולם?".

יפו מחוץ לגבול "אני לא מכירה את יפו טוב כמו את ת"א, שבה אם אומרים לי כתובת אני יודעת מה צבע גדר הבית.העירייה החליטה שלא אכנס אליה, אמרו לי: האנשים ביפו אין להם הכסף שיש לאנשים בת"א, את תבואי ותציבי את הדרישות שלך ואף אחד לא יעמוד בהן. היה ביפו צוות מאוד מסודר, שלושה מוסקטרים: דורון צפריר, דני רבס וסרג'ו לרמן והם הכירו כל חצר וכל אבן וסומנו בה 300 בתים לשימור. אני חשבתי שצריך לעשות ביפו שימור שהוא מעל רמת הבית הבודד. שימור התכנון".

הפנקס פתוח "השימור לא נעצר והרשימה לא סגורה. באירופה נהוג לשמור על פרספקטיבה היסטורית ולהכריז על מבנה לשימור, רק כשמלאו לו 50 שנה. זה לא מתאים לנו - בית אל-על, לדוגמא, הוכרז לשימור לפני שהגיע לגיל המופלג. גם באנגליה זה לא עובד ככה. באנגליה מכריזים על הבניינים החדשים של נורמן פוסטר (כיפת הרייכסטאג, נמל התעופה של הונג קונג, גשר המילניום בלונדון) מיד אחרי שנבנו. אנחנו הגענו עד אמצע שנות השישים וצריך להמשיך. ניסינו לרשום את IBM, את בית אסיה, את בניין בית המשפט ואת מוזיאון תל אביב. ולא הסכימו.

"מנגד, הצלחנו להכניס את בית העיתונאים ובית הסופר ובית האיכר ובניין הסוכנות. יש גם כמה בניינים בודדים שהם בנייני מגורים שכן שמנו אותם מסוף שנות ה-50', בעיקר של דב כרמי. מחקר מעמיק יותר של התקופה, היה מכניס מבנים נוספים. יש בניינים חדשים שאני אוהבת, למשל של שמואל גרוברמן, אבל אני לא יודעת אם הם יהיו לשימור בעוד 50 שנה".

מורשת הקיבוץ "יש כמה מבנים מדהימים, בעיקר ציבוריים, בקיבוצים. למשל המוזיאון בעין חרוד. צריך לשמר גם את צורת התכנון של הקיבוץ וזה בעייתי. במושב נהלל (שתוכנן ונבנה ברוח 'המעגל' שהגה האדריכל ריכארד קאופמן) הוויכוח נמשך - כי הפיתוח ושאיפות הנדל"ן סותרים את השימור".

קדושת המכונית "ההרמה של כיכר דיזינגוף, היא הטעות האדריכלית הגדולה שנעשתה כאן. אני רואה כמה אנרגיה צריך להשקיע עכשיו כדי להוריד אותה. בכל פעם שקידשו את המכונית על פני הולך הרגל, נעשתה טעות תכנון איומה וזה קורה גם בפתרונות חדשים. מגדלי עזריאלי, נראים יותר טוב מכל מגדל אחר בעיר. אבל כשאני צריכה להגיע ולהיכנס לעזריאלי, אני עפר ואפר. הנגישות הרגלית לבניינים לא אנושית. המכונית רומסת אותך".

מגדלים מנותקים "בישראל עוד לא למדו לחבר מגדלים לרחוב. בניו יורק פתרו את זה. גם בית IBM המוצלח עדיין מנותק מהרחוב. נכון, עשו מסעדה למטה, אבל כדי להיכנס עדיין עולים במדרגות. הם יצרו מתחם מאוד מעניין, אבל הוא מנוכר, ביטלו את הרחוב. צריך להחזיר את הרחוב להולכי הרגל".

עיר מטונפת "לכלוך המדרכה זה התחלת ההזנחה של הקירות. צריך לשטוף רחובות, לפחות המסחריים, הם מטונפים וצוברים לכלוך. כשרון חולדאי נבחר הוא עשה את כל רחוב אלנבי מחדש. מישהו זוכר? זה כבר נראה נורא. לא עוזר שכל 10 שנים מגיע ראש עיר חדש או ישן ומחליט לשפץ ולהחליף אקרשטיין באקרשטיין. עדיף להשקיע את עלות האקרשטיין בשטיפה. באירופה אין עיר שלא שוטפים בה את הרחובות פעם בשבוע, בסבון ובמברשות, וזה במקומות שאנשים שומרים על הניקיון יותר מבארץ. ראש העיר אמר לי שהציבור יקצוף על בזבוז מים. אפשר למצוא פתרון - מי ים, מים מותפלים. בפאריז משתמשים במים אפורים ממערכת הניקוז. ראשי הערים בארץ ממרקים את מצפונם על הלכלוך בתירוץ של מחסור במים."

ניצה סמוק

גיל: ילידת אוגוסט 1945

מצב משפחתי: נשואה שניים (הבת - ליטל, אדריכלית נוף)

מגורים: דירה בבית שהוקם ב-56', ברחוב לכיש בת"א (שתי דקות הליכה מהמשרד), שאינו לשימור. קומה אחרונה ולא פנטהאוז, בלי מעלית. שיפוץ אחרון עם הכניסה ב-1989.

לימודים: אדריכלות באוניברסיטת פירנצה, בשנות ה-60.

קריירה: 20 שנות עבודה כאדריכלית באיטליה, 12 שנים כראש צוות השימור של עיריית תל אביב. מ-2003 מנהלת משרד עצמאי.

פרופסור חבר בטכניון מ-2005.

כלת פרס רוקח לשנת 2001.

כלת פרס אמת לשנת 2006.

עורכת ספר 'בתים מן החול' המתעד את בתי תל אביב הלבנה (משרד הביטחון 1994, הוצאה באנגלית 2004).

משרד: רחוב שאול המלך, דירת קרקע בבניין מ-35'.

פרויקטים ניצבים: 70 בתים באיטליה, בהם 12 לשימור בפירנצה. בין הפרויקטים בתל אביב שימור בית ביאליק (בתמונה למעלה) ושימור בית בנק לאומי בלילינבלום 12, הבניין הראשון שתכנן זאב רכטר בתל אביב.

פרויקטים בפיגומים: כרגע עובדת על 25 בתים לשימור. בהם: בתי הדירות באלנבי 11, החשמל 10, לבונטין 28, מסריק 68, שמשון 1, קרל נטר 2 (בשכנות לווילה העירונית של רונית רייכמן ודן להט), אלנבי 118 - בניין משרדים שתחתיו קומת מסחר. בית שתכנן אדריכל ליאור אלדר בנחמני 25 מ-1925 שהופכים אותו למלון בוטיק (בשיתוף אדריכל יואב מסר).

עוד כתבות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך