גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקרוב תפנית שלילית?

למרות האופטימיות באוויר, מבט נוסף בגרפים מצביע על התחלה של שינוי שלילי בכלכלה

החגים הלועזיים כבר מאחורינו וגם "אפקט ינואר", בו נרשמת עלייה בביקוש למניות בעקבות רצון להשקיע כסף חדש וישן, עומד בפני סיום.

כעת, אנו דוהרים אל עבר תקופה של הערכה מחדש של מצבה האמיתי של הכלכלת העולם. למרות האופטימיות הכללית באוויר לאור הגיבוי המובנה בפעילות ה'פד' (QE2), אנו שומעים יותר ויותר חדשות מטרידות מארה"ב.

לא מעט מהמדינות (States), המחוזות (Counties) והערים בארה"ב מגיעים למצב קריטי מבחינה החובות והיכולת להחזירם. מדינות כמו קליפורניה, אילינוי וניו-יורק בולטות במיוחד. ניתן לראות זאת בהתמוטטות שוק האג"ח ה"מקומי" (Munis).

לפניכם גרף של תעודת הסל המייצגת את המדד העיקרי בשוק זה:

משה שלום מוני

סממן נוסף לבעיה, הוא שבמדינות וברשויות המקומיות, המחוקקים מדברים באופן גלוי על הצורך לאפשר על פי חוק תהליך של פשיטת רגל עבור המדינות, מצב שעדיין אינו אפשרי כיום. הרחבה בנושא אפשר לקרוא במאמר של סוכנות הידיעות בבלומברג.

שינוי חוקתי זה, ייתן לכאורה עוצמה גדולה יותר בידיהן של המדינות בזמן המשא ומתן שינוהל על ידן עבור שינויים אפשריים בתנאי הפרישה של עובדיהן. תנאים המכבידים כל כך על המאזנים.

אני מסתכל על כך קצת אחרת: כל גוף שאיננו פדראלי, איננו יכול להדפיס כסף לכיסוי גירעונותיו. כמו כן, לגידול במיסים יש גבול וביכולתן של הרשויות לצמצם את תנאי העבודה המוסכמים יש קושי רב. על כן, סיכויי ההצלחה של הפוליטיקאים המקומיים לצאת מן הסבך נראה קלוש ביותר, ללא מהלך דרמטי כמו הכרזה על חדלון פירעון אפשרי. במקרה כזה, לא רק האיגודים המקצועיים וחבריהם יפסידו, אלא גם האזרח המקבל את שירותיו מן הרשויות. כך ייווצר לחץ פוליטי בלתי אפשרי שיניע לפשרות שלא יתאפשרו בדרך אחרת.

קשה להעלות על הדעת שה'פד' יכנס לתמונה במצב זה. המשימה כה גדולה ומרוחקת מן המנדט שלו. אבל, הודיתי כבר פעם בפורום זה, שה'פד' הפתיע אותי באגרסיביות המוניטארית שלו, לכן לא ניתן לבטל אופציה זו לחלוטין.

גם אירופה על הגרף

גורם מדאיג נוסף שיש לקחת בחשבון בעתיד הקרוב, נעוץ במצב מחוץ לגבולות ארה"ב. אירופה עדיין נלחמת כדי להציל את המדינות שנקלעו למשבר חוב על ידי סיוע עבור כל אחת מהן (יוון, אירלנד, פורטוגל). עם זאת, האיחוד האירופי עדיין איננו נוקט בדבר היחיד שבאמת יכול להציל את הגוש: שילוב פיסקאלי של כל האיחוד.

מדובר בצעד פוליטי כה קשה שהוא אפילו לא נשקל עדיין ברצינות, למרות היותו הצעד היחיד ההגיוני ליציאה אפשרית מן הבעיות הקיימות ביבשת.

כדי להבין עד כמה מדינות החזקות, ובראשן גרמניה, מתנגדות לכך, מספיק להתבונן על אופן דחיית הרעיון של הנפקת אג"ח אירופי כללי. מבחינת מדינות אלה, ניצן ראשוני זה של נכס פיננסי כלל-אירופי מהווה איום גדול מדיי.

יחד עם זאת, במדינות המתפתחות אנו עדים לגידול איטי של האינפלציה ולצעדים ממשלתיים שמטרתם לקרר אותה. סין, הודו, ברזיל ואף תורכיה עושות לאחרונה הכול כדי למנוע זרימה של "כסף חם". צמיחה מואצת ועלייה בסחורות, נתפסים שם (ובצדק) כזרעים לאינפלציה אשר יכולה להביא לאי יציבות פוליטית.

זאת, למרות שבתוניס גורמים אלו לא היו הסיבות העיקריות לשינוי המשטר, אך עצם ההפיכה העממית יצרה גלים חזקים של דאגה במשטרים הפחות דמוקרטיים של המדינות המתפתחות האלו.

עוצמה כלכלית ניתן למצוא במניות ה"קטנות"

אם נסתכל על גורמי השוק הטכניים יותר, מתחיל להיווצר שילוב מסוכן. את חלקו הראשון של השילוב זה אציג על-ידי הגרף הבא:

משה שלום דאוראס

בגרף זה אנו רואים גרף יומי של מדד הדאו ג'ונס (מימין) ולצידו גרף יומי של מדד ראסל-2000, המייצג את החברות הקטנות בבורסה האמריקאית.

מתחת לשניהם, מדד ה"עוצמה היחסית" (Relative Performance) בין שניהם. ירידה במדד זה מציינת עוצמה יתרה לראסל ועלייה בו מציינת עוצמה יתרה למדד הדאו ג'ונס.

בבסיס התצוגה קיימת ההנחה שכאשר קיימת אופטימיות מצד המשקיעים לגבי הכלכלה ושוק המניות בכלל, מדדי המניות הקטנות נהנה מכך יותר עקב הנזילות הקטנה יותר שבהן, ויכולת טובה יותר של חברות הקטנות לגדול ולפרוח.

לכן, עוצמה יחסית יתרה של הראסל מהווה סימן חיובי לעתיד של השוק וכך היה עד ה- 21 לדצמבר 2010. מאז, ובמיוחד אחרי ה-14 בינואר 2011, אנו רואים דווקא עוצמה גדולה יחסית במדד ה"כבד" יותר, הדאו ג'ונס.

יתר על כן, מדד ראסל חצה מטה את קו המגמה העולה שלו מאז אוגוסט 2010, החודש בו ה'פד' התחיל לרמוז על תוכנית ה-QE2. הדאו ג'ונס, לעומת זאת, עדין רחוק מאוד מלחצות מטה את קו המגמה שלו. שני אלמנטים טכניים אלו, עוצמה יחסית מתחלפת וחציית קו מגמה, מהווה אות אזהרה לגבי העתיד הקרוב.

ממשיכים לתקן

לפניכם הגרף השבועי של מדד S&P500:

משה שלום סנופי

בגרף זה ניתן לראות היטב את התפתחות השלב השני (העולה) של המשבר. מאז מרץ 2009, ראינו התפתחות של שלושה גלים גדולים (ABC למעלה).

התיקון, עליו דיברתי בסקירה הקודמת ועליו אני מצביע שוב, יכול להגיע עד 1,130 נק' מבלי לשנות דבר בתמונה הכללית המוצגת כאן. למרות זאת, אני חושב שנראה הפעם תיקון פחות אלים אשר יעדיו יהיו כנראה בין השיא של 1227 נק' (A) ורמת תמיכה חשובה של 1,175.

התיקון יכול גם לקחת צורה של זמן ולא עומק, דהיינו של דשדוש אופקי. במקרה כזה, על המשקיעים והסוחרים להיזהר בגלל התנודתיות הגדולה שתיווצר. חצייה מטה של גבול התעלה העולה ביחד עם הממוצע הנע ב-10 שבועות תיתן את האות לתחילת התהליך המתקן.

בחלק העליון של הגרף, ניתן לראות איך אינדיקאטור ה-RSI שעוזר לנו להבין את החלוקה של בין הגלים הגדולים. גלים עולים התרחשו כאשר הוא נמצא מעל רמת ה-50, והגל היורד קרה כאשר הוא היה מתחתיה.

בחלק התחתון של הגרף מוצגים שלושת השלבים הקלאסיים של המגמה על פי אינדיקאטור ה-OBV: השלב הראשון, שלב האיסוף (1 סגול), שבו ראינו את הכניסה של הכסף החכם הראשוני. לאחר מכן השלב השני, שלב ההשתתפות (2 סגול), בו נכנסו המוסדות והמשקיעים הגדולים המזהים את השלב הראשון ומצטרפים אליו והשלב השלישי והאחרון של הפיזור (3 סגול) שבו הציבור הפחות מתוחכם משתכנע לבסוף להיות במגמה. שלב זה יכול להימשך זמן רב, ונגמר בדרך כלל ברעש גדול (Blow off), שלב זה הוא גם השלב הסופי של המגמה הגדולה.

בעיות חוב לא פתורות

למרות המאמצים האדירים של ה'פד' והממשל להראות תמונה כלכלית משתפרת, צצות בזירות שונות בעיות החוב הבלתי פתורות, הפעם במדינות ובערים. אירופה, אסיה ודרום אמריקה חיות גם הן בתהליך מתמשך של התמודדות עם בעיותיהן המיוחדות.

רקע זה, ביחד עם סימנים טכניים במדדי המניות האמריקנים, מביאים אותי למסקנה שלפנינו תקופה חיובית פחות. למרות זאת, אני חושב שתיקון זה יהווה בסיס לעוד עלייה, לקראת הקיץ הבא שבו נראה כנראה את סיום השלב השני (העולה) של המשבר באזור ה-1,350-1,400 נקודות במדד S&P500.

משה שלום הוא מנתח שווקים פיננסיים, מרצה במכללת מגמות, וכותב באתר "הכול בגרפים" המספק שירותים למשקיעים וסוחרים בשיטת הניתוח הטכני. הכותב עשוי להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות בנכתב בה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה