גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקרוב תפנית שלילית?

למרות האופטימיות באוויר, מבט נוסף בגרפים מצביע על התחלה של שינוי שלילי בכלכלה

החגים הלועזיים כבר מאחורינו וגם "אפקט ינואר", בו נרשמת עלייה בביקוש למניות בעקבות רצון להשקיע כסף חדש וישן, עומד בפני סיום.

כעת, אנו דוהרים אל עבר תקופה של הערכה מחדש של מצבה האמיתי של הכלכלת העולם. למרות האופטימיות הכללית באוויר לאור הגיבוי המובנה בפעילות ה'פד' (QE2), אנו שומעים יותר ויותר חדשות מטרידות מארה"ב.

לא מעט מהמדינות (States), המחוזות (Counties) והערים בארה"ב מגיעים למצב קריטי מבחינה החובות והיכולת להחזירם. מדינות כמו קליפורניה, אילינוי וניו-יורק בולטות במיוחד. ניתן לראות זאת בהתמוטטות שוק האג"ח ה"מקומי" (Munis).

לפניכם גרף של תעודת הסל המייצגת את המדד העיקרי בשוק זה:

משה שלום מוני

סממן נוסף לבעיה, הוא שבמדינות וברשויות המקומיות, המחוקקים מדברים באופן גלוי על הצורך לאפשר על פי חוק תהליך של פשיטת רגל עבור המדינות, מצב שעדיין אינו אפשרי כיום. הרחבה בנושא אפשר לקרוא במאמר של סוכנות הידיעות בבלומברג.

שינוי חוקתי זה, ייתן לכאורה עוצמה גדולה יותר בידיהן של המדינות בזמן המשא ומתן שינוהל על ידן עבור שינויים אפשריים בתנאי הפרישה של עובדיהן. תנאים המכבידים כל כך על המאזנים.

אני מסתכל על כך קצת אחרת: כל גוף שאיננו פדראלי, איננו יכול להדפיס כסף לכיסוי גירעונותיו. כמו כן, לגידול במיסים יש גבול וביכולתן של הרשויות לצמצם את תנאי העבודה המוסכמים יש קושי רב. על כן, סיכויי ההצלחה של הפוליטיקאים המקומיים לצאת מן הסבך נראה קלוש ביותר, ללא מהלך דרמטי כמו הכרזה על חדלון פירעון אפשרי. במקרה כזה, לא רק האיגודים המקצועיים וחבריהם יפסידו, אלא גם האזרח המקבל את שירותיו מן הרשויות. כך ייווצר לחץ פוליטי בלתי אפשרי שיניע לפשרות שלא יתאפשרו בדרך אחרת.

קשה להעלות על הדעת שה'פד' יכנס לתמונה במצב זה. המשימה כה גדולה ומרוחקת מן המנדט שלו. אבל, הודיתי כבר פעם בפורום זה, שה'פד' הפתיע אותי באגרסיביות המוניטארית שלו, לכן לא ניתן לבטל אופציה זו לחלוטין.

גם אירופה על הגרף

גורם מדאיג נוסף שיש לקחת בחשבון בעתיד הקרוב, נעוץ במצב מחוץ לגבולות ארה"ב. אירופה עדיין נלחמת כדי להציל את המדינות שנקלעו למשבר חוב על ידי סיוע עבור כל אחת מהן (יוון, אירלנד, פורטוגל). עם זאת, האיחוד האירופי עדיין איננו נוקט בדבר היחיד שבאמת יכול להציל את הגוש: שילוב פיסקאלי של כל האיחוד.

מדובר בצעד פוליטי כה קשה שהוא אפילו לא נשקל עדיין ברצינות, למרות היותו הצעד היחיד ההגיוני ליציאה אפשרית מן הבעיות הקיימות ביבשת.

כדי להבין עד כמה מדינות החזקות, ובראשן גרמניה, מתנגדות לכך, מספיק להתבונן על אופן דחיית הרעיון של הנפקת אג"ח אירופי כללי. מבחינת מדינות אלה, ניצן ראשוני זה של נכס פיננסי כלל-אירופי מהווה איום גדול מדיי.

יחד עם זאת, במדינות המתפתחות אנו עדים לגידול איטי של האינפלציה ולצעדים ממשלתיים שמטרתם לקרר אותה. סין, הודו, ברזיל ואף תורכיה עושות לאחרונה הכול כדי למנוע זרימה של "כסף חם". צמיחה מואצת ועלייה בסחורות, נתפסים שם (ובצדק) כזרעים לאינפלציה אשר יכולה להביא לאי יציבות פוליטית.

זאת, למרות שבתוניס גורמים אלו לא היו הסיבות העיקריות לשינוי המשטר, אך עצם ההפיכה העממית יצרה גלים חזקים של דאגה במשטרים הפחות דמוקרטיים של המדינות המתפתחות האלו.

עוצמה כלכלית ניתן למצוא במניות ה"קטנות"

אם נסתכל על גורמי השוק הטכניים יותר, מתחיל להיווצר שילוב מסוכן. את חלקו הראשון של השילוב זה אציג על-ידי הגרף הבא:

משה שלום דאוראס

בגרף זה אנו רואים גרף יומי של מדד הדאו ג'ונס (מימין) ולצידו גרף יומי של מדד ראסל-2000, המייצג את החברות הקטנות בבורסה האמריקאית.

מתחת לשניהם, מדד ה"עוצמה היחסית" (Relative Performance) בין שניהם. ירידה במדד זה מציינת עוצמה יתרה לראסל ועלייה בו מציינת עוצמה יתרה למדד הדאו ג'ונס.

בבסיס התצוגה קיימת ההנחה שכאשר קיימת אופטימיות מצד המשקיעים לגבי הכלכלה ושוק המניות בכלל, מדדי המניות הקטנות נהנה מכך יותר עקב הנזילות הקטנה יותר שבהן, ויכולת טובה יותר של חברות הקטנות לגדול ולפרוח.

לכן, עוצמה יחסית יתרה של הראסל מהווה סימן חיובי לעתיד של השוק וכך היה עד ה- 21 לדצמבר 2010. מאז, ובמיוחד אחרי ה-14 בינואר 2011, אנו רואים דווקא עוצמה גדולה יחסית במדד ה"כבד" יותר, הדאו ג'ונס.

יתר על כן, מדד ראסל חצה מטה את קו המגמה העולה שלו מאז אוגוסט 2010, החודש בו ה'פד' התחיל לרמוז על תוכנית ה-QE2. הדאו ג'ונס, לעומת זאת, עדין רחוק מאוד מלחצות מטה את קו המגמה שלו. שני אלמנטים טכניים אלו, עוצמה יחסית מתחלפת וחציית קו מגמה, מהווה אות אזהרה לגבי העתיד הקרוב.

ממשיכים לתקן

לפניכם הגרף השבועי של מדד S&P500:

משה שלום סנופי

בגרף זה ניתן לראות היטב את התפתחות השלב השני (העולה) של המשבר. מאז מרץ 2009, ראינו התפתחות של שלושה גלים גדולים (ABC למעלה).

התיקון, עליו דיברתי בסקירה הקודמת ועליו אני מצביע שוב, יכול להגיע עד 1,130 נק' מבלי לשנות דבר בתמונה הכללית המוצגת כאן. למרות זאת, אני חושב שנראה הפעם תיקון פחות אלים אשר יעדיו יהיו כנראה בין השיא של 1227 נק' (A) ורמת תמיכה חשובה של 1,175.

התיקון יכול גם לקחת צורה של זמן ולא עומק, דהיינו של דשדוש אופקי. במקרה כזה, על המשקיעים והסוחרים להיזהר בגלל התנודתיות הגדולה שתיווצר. חצייה מטה של גבול התעלה העולה ביחד עם הממוצע הנע ב-10 שבועות תיתן את האות לתחילת התהליך המתקן.

בחלק העליון של הגרף, ניתן לראות איך אינדיקאטור ה-RSI שעוזר לנו להבין את החלוקה של בין הגלים הגדולים. גלים עולים התרחשו כאשר הוא נמצא מעל רמת ה-50, והגל היורד קרה כאשר הוא היה מתחתיה.

בחלק התחתון של הגרף מוצגים שלושת השלבים הקלאסיים של המגמה על פי אינדיקאטור ה-OBV: השלב הראשון, שלב האיסוף (1 סגול), שבו ראינו את הכניסה של הכסף החכם הראשוני. לאחר מכן השלב השני, שלב ההשתתפות (2 סגול), בו נכנסו המוסדות והמשקיעים הגדולים המזהים את השלב הראשון ומצטרפים אליו והשלב השלישי והאחרון של הפיזור (3 סגול) שבו הציבור הפחות מתוחכם משתכנע לבסוף להיות במגמה. שלב זה יכול להימשך זמן רב, ונגמר בדרך כלל ברעש גדול (Blow off), שלב זה הוא גם השלב הסופי של המגמה הגדולה.

בעיות חוב לא פתורות

למרות המאמצים האדירים של ה'פד' והממשל להראות תמונה כלכלית משתפרת, צצות בזירות שונות בעיות החוב הבלתי פתורות, הפעם במדינות ובערים. אירופה, אסיה ודרום אמריקה חיות גם הן בתהליך מתמשך של התמודדות עם בעיותיהן המיוחדות.

רקע זה, ביחד עם סימנים טכניים במדדי המניות האמריקנים, מביאים אותי למסקנה שלפנינו תקופה חיובית פחות. למרות זאת, אני חושב שתיקון זה יהווה בסיס לעוד עלייה, לקראת הקיץ הבא שבו נראה כנראה את סיום השלב השני (העולה) של המשבר באזור ה-1,350-1,400 נקודות במדד S&P500.

משה שלום הוא מנתח שווקים פיננסיים, מרצה במכללת מגמות, וכותב באתר "הכול בגרפים" המספק שירותים למשקיעים וסוחרים בשיטת הניתוח הטכני. הכותב עשוי להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות בנכתב בה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים