גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תנו להתחרות בשקט

משרד התקשורת לא היה צריך להתערב בתחרות בין סלקום למירס על המגזר החרדי

1. כמו שופט שמרגיש שהוא צריך לאזן בין פנדלים במשחק כדורגל, עוצר מנכ"ל משרד התקשורת, עדן בר טל, את המשחק על עבירה שכאילו בוצעה, ונותן לשחקן, שברצונו הוא חפץ הפעם, להבקיע פנדל.

הבעיה היא שתחום התקשורת הוא לא כדורגל, והחוכמה של מנכ"ל במשרד ממשלתי היא לדעת במה לגעת ובמה לא, ולמצוא דרכים לא משפטיות כדי לפתור סוגיות מסחריות - כגון המחלוקת בין סלקום למירס.

סלקום החליטה לתקוף את לקוחות מירס במגזר החרדי באופן ספציפי ולהציע להם הטבות, על מנת שיעברו אליה. בר טל אמר שיש בעיה בכך שסלקום תוקפת רק את לקוחות מירס במגזר החרדי, שאם אלה היו כל הלקוחות - אז הדבר היה מתקבל על הדעת.

בר טל שגה כשהתערב בוויכוח כזה - מוטב היה להעביר את המוקש לפסים אחרים. לבירור וויכוחים כאלה יש בתי משפט ואת רשות ההגבלים העסקיים.

מירס, בניהולו של אברשה בורשטיין, נמצאת בלחץ, וזה לגיטימי ואפשר להבין אותה, אבל אי-אפשר להבין איך משרד תקשורת נוקט איפה ואיפה ומתערב באופן חד-צדדי לטובת שחקן אחד, במסגרת תחרות עסקית בין שחקנים בשוק הסלולר.

עם יד על הלב, שיקום הגורם במשרד שהיה מתערב אם היה מדובר במבצעים שיווקיים בין סלקום לבין פרטנר או לבין פלאפון. די בזה על מנת שמקבל ההחלטה יעצור ויגיד שאם הסיכוי שלא יתערב הוא גבוה - הוא היה צריך מיידית להימנע מהתערבות.

אבל כפי שכבר נכתב בשבוע שעבר ב"גלובס", המשרד סובל מרגשות אשמה כלפי מירס. בצדק או שלא בצדק, אפשר להתווכח על כך, אבל זאת עובדה מצערת שכנראה משפיעה על החלטותיו. אחד מהגורמים הבכירים במשרד אמר ל"גלובס" כי כל עוד מדובר בהורדת מחירים לטובת הצרכנים, היה צריך לתת להם "להילחם אחד בשני".

בתוך זמן קצר מירס תתמודד במכרז ואולי תזכה להקים רשת סלולרית חדשה שתתחרה ב-3 חברות הסלולר הגדולות. האם משרד התקשורת מצפה כי 3 החברות יישבו ויגידו הבה ניתן למירס לקחת 20% נתח שוק ונשב בשקט?

מירס או מי שיזכה במכרז ייתקל בתחרות קשה במיוחד, וזה מה שאנחנו רוצים ומייחלים לו שנים. אך הפלא ופלא, הנה פתאום קם מישהו ועוצר את זה - וזה דווקא הרגולטור.

אם כבר, על רשות ההגבלים להתערב

אנחנו גם לא תמימים כדי לחשוב שסלקום יצאה בקמפיין שיווקי נגד מירס באופן מקרי, כשהאחרונה נמצאת לפני מכרז, וכשסלקום יודעת שמירס עומדת בפני תחרות קשה, ויש לה אינטרס לראות אותה קצת מזיעה - אבל האם זה תפקידו של המשרד להתערב בסוגיה תחרותית וכל-כך מובהקת?

ואיך זה סלקום, שמתלוננת נגד התנהלות בזק בתחום הטלפוניה לעסקים והתמסורת, מחכה שנים שבר טל ישיב לה על תלונותיה, והנה מירס מקבלת תשובה על תלונתה נגד סלקום בתוך ימים ספורים?

למירס יש בעל בית חדש, פטריק דרהי, שמרוויח הרבה כסף בעסקיו בישראל ובעולם בכלל, והוא לא בדיוק נמנה עם שורת מקבלי הבטחת הכנסה מביטוח לאומי. אם לסלקום, בניהולו של עמוס שפירא, היו עושים את אותו הדבר, והיא היתה מתלוננת - היו צולבים את נוחי דנקנר שהעז להתלונן, ובמשרד התקשורת היו אומרים שלא צריך לרחם עליו.

אם בכלל נדרשת התערבות הרי שהגוף המוסמך לכך הוא רשות ההגבלים, שהיתה צריכה לחקור אם סלקום עושה זאת עכשיו על מנת לפגוע במירס בעיתוי כל-כך רגיש, ואם כן, האם זה בסדר או לא - אבל מה פתאום משרד התקשורת? הגיע הזמן לתת לילד ללכת לבד, ושיפסיק להתבכיין כל פעם מחדש.

מוטורולה, ששכללה את התלותיות והבכיינות במשרד התקשורת לדרגת אמנות, כבר יצאה ממירס, אבל כנראה שייקח זמן עד שיוציאו את מירס מתסביך מוטורולה.

2. היועצת המשפטית של משרד התקשורת, נגה רובינשטיין, החליטה לשפוך אור על האישור הסיטוני של סלי התעריפים של בזק, אבל לא בגלל שהיא סבורה שמדובר בבעיה תחרותית (להיפך, היא סבורה שהם טובים לתחרות) - אלא משום שהאישורים מבטלים הלכה למעשה את תקנות הפיקוח על המחירים של החברה.

בזק הופכת להיות הרבה יותר אגרסיבית מבחינת שיווקית ככל שנתח השוק שלה יורד בטלפוניה ובאינטרנט, וזה בסדר. זהו בדיוק המסלול שהותווה לה על-ידי ועדת גרונאו - ככל שנתח השוק שלה יורד, כך היא תקבל הקלות ותוכל להציע הצעות שיווקיות יותר אטרקטיביות.

הבעיה היא כיצד מאשרים לבזק את מה שהיא אמורה לקבל על-פי חוק, אבל לא בדרך עקיפה של אישור סלי תעריפים בסיטונאות, אלא בדרך מסודרת ושקופה.

יש טעם בדברים של רובינשטיין, אבל בסאב-טקסט מסתתר משהו אחר שהיא סבורה שיש לתת עליו את הדעת.

רובינשטיין לא אומרת זאת ישירות, אבל משתמע ממכתב שהוציאה בעניין כי העובדה שוועדת חייק, שאמורה היתה לקבוע את תעריפי בזק ולהסדיר בדיוק את הנושא של הפיקוח על תעריפי החברה, טרם סיימה את עבודתה לאחר כשנה של עבודה, זה משהו שצריך לתת עליו את הדעת.

תוצאת העיכוב היא שמשרד התקשורת מחויב לאשר לבזק את המבצעים שהיא מבקשת מבלי שנקבעה מדיניות מסודרת של פיקוח. ואם לצורך כך צריך להתקין תקנות ביניים, ראוי שייעשה כן, אבל לנוכח העיכובים בהגשת מסקנות ועדת חייק - לרובינשטיין אין ברירה, והיא חייבת להתריע על כך.

אלה שסונטים בה על עמדתה סבורים כי חוות-הדעת שהגישה לא היתה חייבת להיכתב, שכן אין כאן עדיין תופעה קריטית שזועקת להתערבות.

מתברר כי מי שחשב שמספיקה חצי שנה לעבודה כה מורכבת של פיקוח על תעריפי בזק (כפי שנכתב בכתב המינוי שלה ועם אופציה להארכה) ויצירת שוק סיטונאי, טעה טעות מרה.

הלא משרד התקשורת "הצליח" לאשר לחייק חברת ייעוץ ויועץ טכנולוגי אחרי כשנה של עיכובים, אז קצת קשה לבוא עכשיו לוועדה ולטעון נגד העיכובים בעבודתה.

היה אידיאלי אם ועדת חייק היתה מגיעה לשלבים יותר מתקדמים בעבודתה, אבל צריך גם לזכור כי בלי יועצים חיצוניים ועדה כזו נותרת נכה.

לכן, לא יהיה זה מוגזם להעריך כי המלצות הוועדה יוגשו בעוד חצי שנה לפחות, ועד אז - מישהו צריך להחליט אם ואיך מסדירים את האופן שבו בזק מתמודדת בשוק.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים