גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הילדונת מאגף כוח-אדם

נכון, למאבחנים המבוגרים ניסיון רב יותר, אך כדאי להכיר גם כמה חולשות שהם סוחבים

איכשהו, התרגלתי לזה שמומחים בוגרים ובעלי ניסיון מתלוננים על הצעירה ההיא שמחליטה החלטות לגבי הקריירה שלהם. גם אם באופן אבסורדי, רבים מהם ספוגי אפליה על רקע גיל בעצמם.

אך איני מצליחה להתרגל לכך שרוב המתלוננים הם דווקא צעירים, שלעתים גילם אינו עולה על זה של אותה בוחנת צעירה. אלה שסיימו ללמוד תחום מדעי כלשהו, ולא מקבלים את הרעיון ש"ילדה בת 25 שלמדה פסיכולוגיה קובעת אם הם מתאימים לתפקידים כל כך ספציפיים שאינה מכירה, ושלעולם לא תוכל להבין לעומק".

גיל ומקצועיות

אנשים מתקשים להפריד בין גיל לרמה מקצועית, וכתוספת, מזלזלים בקיומה של "יכולת מקצועית" כשמדובר באבחון. "היכן שאין טכנולוגיה - אין שכל".

בעניין הגיל - קשה מאוד לשכנע אותי שהוא העקב אכילס של מבחני המיון. האם יונית לוי, שהתחילה להגיש לנו חדשות בגיל 21, ובגיל 23 כבר נתנו לה לסקר את אירועי ה-11 בספטמבר בניו-יורק, עשתה זאת פחות טוב מעמיתיה המבוגרים? האם מארק צוקרברג, שנולד בשנת 1984, הצליח פחות מיזמים ותיקים?

בכל העולם יכולים בני עשרים פלוס כבר להיות רופאים המכריעים בין חיים למוות, ובארצנו נוגעים בגבולות החיים והמוות כבר בני 18, על מדים. שלא לדבר על בני 17 שיושבים מאחורי ההגה.

אז נכון, למאבחנים המבוגרים ניסיון רב יותר, אך כדאי להכיר גם כמה חולשות שהם סוחבים:

שחיקה

עובדים מבוגרים נתונים יותר מצעירים לסכנת שחיקה, כתגובה ללחצים מתמשכים בעבודה והידלדלות משאבי ההתמודדות עמם. אולי בשל כך נמצא ששיעור מקרי המוות של מטופלים לרופאים צעירים נמוך בהרבה מזה של רופאים מבוגרים. נראה שלצעירים מידה רבה יותר של התלהבות, חדווה ומוטיבציה בעבודתם, ולפיכך רמות רגישותם, תשומת לבם ומחויבותם למשימה גבוהות משל חבריהם הבוגרים.

מהיכרותי מקרוב את תחום האבחון, אין לי ספק שיש כאן מקום להשוואה: מאבחן מבוגר, שחוק ומותש, שפגש כבר מאות ואלפי מועמדים, לעומת מאבחן צעיר שמתייחס לכל מקרה בכבוד, בהשקעה ובעניין הראויים לו.

מקוּבּעוּת

ביחס לצעירים, למבוגרים ארסנל עשיר יותר של תפיסות מוחלטות מן העבר, ונטייה רבה יותר למקוּבּעוּת. לא אכליל ואומר שכל המבוגרים מקובעים ולא סובלניים לשונויות, אך אין לי ספק שהסכנה לכך כפולה ומכופלת אצל מבוגרים, במיוחד אלה שחווים שחיקה בעבודתם.

הקשר בין שחיקה למקובעות הדוק: השחיקה מתבטאת בחוסר אנרגיה, היוצר קשיים בחשיבה וביכולת קבלת החלטות. בשל כך, לעובדים מבוגרים רבים קשה לעבד מידע הסוטה מהמוכר והמקובל, והם מרבים להתקבע בתיוגים הוותיקים והבטוחים שלהם. פעמים רבות אלה עמדות מוטות, ואף ציניות ושליליות.

מאבחנת מבוגרת ומוערכת סיפרה לי בעבר כי פסלה מועמד מוצלח רק על רקע הידיעה שלא שירת בצבא. אני תוהה אם מאבחן צעיר היה ממהר לפסול את אותו מועמד.

מיושנוּת מקצועית

חיסרון נוסף של מאבחנים מבוגרים הוא ריחוקם היחסי מהמסגרת התיאורטית שעליה נשען מקצועם. תיאוריות רבות נכחדו עם השנים ועדיין מהוות כלי עבודה למאבחנים, אם מכורח ההרגל או בשל חוסר ידע עדכני בתחום.

כך, בשילוב מידת השאננות המאפיינת אנשי מקצוע מנוסים (שמרשים לעצמם לסמוך על הזיכרון או האינטואיציה), מסתכנת האובייקטיביות בתהליכי האבחון. אצל מאבחנים צעירים, שהחומר התיאורטי עוד חי במוחם, אין סכנה כזאת.

היו כנים עם הכישלון שלכם

זו עובדה: כולם שונאים להיבחן, במיוחד במבחני מיון תעסוקתיים. הם דורשים השקעה רבה, והכישלון בהם נפוץ בשל ריבוי משתתפים. מניסיוני, נראה שרוב המתלוננים הם פשוט מועמדים שנכשלו במבחני מיון.

בשביל אלה, גיל המאבחנים הוא רק עוד תירוץ לשנוא את המערכת המסננת ולהתמודד עם הכישלון, שכן מה יותר קל מלהאשים את אותה "צעירונת-שלא-מבינה-בטכנולוגיה-ועוד-מעזה-להיות-בלונדינית"?

זו, כמובן, טעות מרה ובלתי הוגנת. כשם שמהנדס יכול להיות צעיר או מבוגר, כך גם אנשי האבחון. וכשם שמהנדס אמור להיות בעל כישורים ספציפיים, כך גם המאבחן: עליו להיות בעל מנות גדושות של חדות הבחנה, שליטה ברזי ההתנהגות האנושית, רגישות, תחכום. וכשם שמהנדס לא אמור לשלוט בכל אלה, גם מהמאבחן ניטלת האחריות להבין בטכנולוגיה.

אין לי עצות מלבד טיפ אחד: תתמודדו. במקום לחפש אשמים, השקיעו את זמנכם בהכנה טובה למבחנים. ואם אפשר, תעזבו את המאבחנות בשקט. הן לא אשמות שאתם, על אף מוחכם הטכנולוגי המבריק, לא תמיד עונים על כל צרכיה של כל משרה שאי פעם הומצאה.

  1. איך אתם מתכוננים למבחני מיון?
  2. אילו התנהגויות מובילות לכישלון במבחני המיון מנסיונכם?

יעל מהודר היא יועצת ארגונית (B.A בעבודה סוציאלית, M.A בסוציולוגיה ארגונית). תוכן מאמריה מבוסס על הניסיון והידע שרכשה באינספור תהליכי ייעוץ ופיתוח מנהלים בארגוני היי-טק ותעשייה ולאנשים פרטיים. המאמרים מיועדים להעשרה, אינם תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להסתמך עליהם ככאלה.

עוד כתבות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים שוטפים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע