גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

433 ייצוגיות הוגשו ב-2010, 19% אושרו לדיון

10 משרדי עו"ד אחראים להגשת 44% מהייצוגיות, כשעו"ד יוחי גבע הוא המוביל ■ בייצוג הנתבעים מוביל משרד יגאל ארנון ■ מרבית התביעות הן נגד רשויות המדינה וחברות תקשורת

בשנת 2006 חוקק בישראל חוק תובענות ייצוגיות, בין היתר במטרה לעודד סוגי אוכלוסייה המתקשים לפנות לבית המשפט כיחידים לעמוד על זכויותיהם מול הגופים הגדולים במשק וכדי לאפשר ניהול יעיל, הוגן וממצה של תביעות.

מאז כניסתו של החוק לתוקף מוגשות בארץ יותר ויותר בקשות לאישור תביעות ייצוגיות, והיו שכבר כינו את תופעת הייצוגיות "מכת מדינה", הואיל וחלק ניכר מהבקשות לנהל תביעה כייצוגית לא זוכות לאישור של בתי המשפט.

בסוף דצמבר 2010 התקיים הכנס השנתי הראשון לתביעות ייצוגיות בישראל, שנערך על-ידי מרכז "הלכה למעשה" להכשרות והשתלמויות מקצועיות. במסגרת הכנס ערך עו"ד אסף פינק ממשרד יעקב פינק סיכום שנתי ראשון מסוגו של כל התביעות הייצוגיות שהוגשו בישראל ב-2010, והנתונים הגיעו לידי "גלובס".

לפי הסיכום, בשנת 2010 הוגשו בישראל 433 בקשות לאישור ניהול תביעות ייצוגיות, כאשר 10 משרדי עורכי דין הגישו 190 מתוכן, והם אחראים בכך ל-44% מהבקשות שהוגשו; 102 ייצוגיות הוגשו על-ידי עורך דין שהגיש יותר מייצוגית אחת, ו-30% מהייצוגיות מוגשות בידי עורכי דין מזדמנים.

עוד עולה מהנתונים כי רק 18.9% מהתביעות קיבלו את אישור בתי המשפט להתנהל כייצוגיות; ב-10.4% מהמקרים נדחתה הבקשה לנהל תביעה ייצוגית; וב-19.8% מהמקרים ויתר התובע על התביעה;

ב-20.8% מהמקרים הסתיימו הבקשות לאשר תביעה ייצוגית בפשרה בין הצדדים, שקיבלה כבר את אישור בית המשפט; ב-30.2% מהתביעות הגיעו הצדדים לפשרה, שממתינה לאישור של בית המשפט; ובכ-6% מהמקרים הושגה פשרה בין הצדדים, לאחר שבית המשפט כבר אישר לנהל את התביעה כייצוגית.

עוד עולה מהנתונים כי עורך הדין שהגיש הכי הרבה ייצוגיות ב-2010 הוא עו"ד יוחי גבע, ואחריו ברשימה עורכי הדין אמיר ישראלי ושלמה כהן. במקום השלישי ממוקם משרד עו"ד מיכאל בך ושות', ובהמשך המשרדים גורודיסקי ושות', גיל רון, קינן ושות' & אביעד סרן ושות', עורכי הדין יעקב ואסף פינק, עו"ד אסף שילה, עו"ד אבנר גבאי, עו"ד האני טנוס ועו"ד יאיר שפרן.

מנגד, שני המשרדים המובילים בישראל בייצוג נתבעות בתביעות ייצוגיות הם יגאל ארנון ושות' ואגמון ושות', בהמשך ממוקמים ברקמן-וקסלר-בלום ושות', ארדינסט-בן-נתן, פישר-בכר-חן, עמר-רייטר-ז'אן-שגיא כהן ושות' (שהוקם לפני שנה בלבד - ח.מ.), רון גזית-רוטנברג ושות', שדות ושות', שרגא בירן ושות' ומ. פירון ושות'.

בכל הנוגע לגובה שכר-הטרחה שפסקו בתי המשפט לעוה"ד המייצגים בייצוגיות עומד בראש משרד עו"ד מיכאל בך, במקום השני ארדינסט-בן-נתן ושות' ואחריהם עורכי הדין רם אפרתי וחגית חופי, מרדכי תגר ושות', עו"ד יוחי גבע, עורכי הדין אמיר ישראלי ושלמה כהן, עו"ד עופר לוי, עו"ד יעקב פינק, עו"ד בנימין פילובסקי ועו"ד אייל גולדנברג.

5 בקשות מעל מיליארד שקל

נתונים מעניינים נוספים המופיעים בסיכום 2010 נוגעים לסכומי התביעות הייצוגיות שהוגשו. לפי הנתונים, 5 תביעות היו בסכום של יותר ממיליארד שקל; 6 תביעות - בין 500 מיליון שקל למיליארד שקל; והיתר בסכומים נמוכים יותר.

את הבקשה לאישור תביעה ייצוגית בהיקף הגבוה ביותר - בסך 2.9 מיליארד שקל - הגישה עו"ד מירי ורסנו נגד חברות הדלק בגין אי-השבת 30 אגורות פיקדון על בקבוקים; הבקשה השנייה בגודלה, על סך 1.3 מיליארד שקל, הוגשה באמצעות עו"ד יאסר אבו גאמע נגד חברת סלקום, בגין התקלה הגדולה ברשת הסלולרית שהתרחשה בדצמבר 2010; במקום השלישי בהיקף הסכום הנתבע נמצאת הבקשה לאשר תביעה ייצוגית בסך 1.2 מיליארד שקל, שהוגשה נגד חברת סיטי פס והעמותה לתכנון ופיתוח ירושלים, בגין נזקי הרכבת הקלה בירושלים.

פילוח סוגי הנתבעות בייצוגיות מעלה כי 17.5% מסך הבקשות לאשר תביעות ייצוגיות הוגשו נגד המדינה ורשויותיה, ומספר זהה הוגש נגד חברות התקשורת; 9.4% הוגשו נגד בנקים; 7.7% נגד חברות מזון; ו-5.6% נגד חברות ביטוח.

"יחידה סגורה"

עו"ד יואב הירש, ראש מחלקת ליטיגציה במשרד אגמון ושות', המתמחה בייצוג נתבעים בתביעות ייצוגיות מסר: "מהנתונים עולה כי מספר התובענות המוגשות עולה בקצב מהיר, וכיום הוא עומד על יותר מתביעה ביום. ואולם, מפתיע שלמרות ה'חגיגה', מדובר ביחידה סגורה של עורכי דין המופיעים בתובענות ייצוגיות.

ההסבר לכך מצד התובעים הוא שמדובר במקרים רבים במשרדי עורכי דין המתמקצעים בתחום התביעות הייצוגיות, והם בעצמם יוזמים את הגשתן; מצד הנתבעים, מדובר במשרדים אשר רכשו התמקצעות ייחודית בייצוג נתבעים בתביעות ייצוגיות, ומטבע הדברים מרבית התביעות מתנקזות אליהם".

המובילים בהגשת

מי נתבע
גודל התביעות

עוד כתבות

מרקו רוביו, מזכיר המדינה של ארה''ב / צילום: ap, Mark Schiefelbein

רוביו: "מקווים שהשיחות בין לבנון לישראל יביאו להתקדמות וימנעו עימות"

היום התקיים בנאקורה שבגבול בין ישראל ללבנון הסבב השני של שיחות בין המדינות תחת חסות ארה"ב ● בניגוד לדוח הקודם באוגוסט, הדוח הנוכחי של IPC קובע כי לא זוהה רעב באף אזור ברצועה ● מבצע "מאחורי הגב": המעורבות האיראנית – והמידע שסיפק הפעיל בחקירה אחרי שהובא לישראל לפני שנה ● צילם את נמל חיפה ובתי הזיקוק: שב"כ עצר אזרח בחשד לריגול עבור איראן ● עדכונים שוטפים

צפוי להיסגר בסוף השנה: הפגנה מחוץ למפעל פולקסווגן / צילום: Reuters, Sebastian Kahnert

בלחץ גרמניה ותעשיית הרכב: אירופה לקחה צעד אחורה במהפכה הירוקה

שלוש שנים וחצי אחרי ההחלטה הדרמטית לאסור מכירת כלי רכב בעלי מנוע בעירה פנימית מ־2035, הנציבות האירופית נסוגה - בעיקר בשל לחצים מצד גרמניה והביקוש הנמוך לכלי רכב חשמליים ● המהלך מסמן שינוי סדרי עדיפויות וניסיון לאזן בין יעדי האקלים ליציבות כלכלית

מה צפוי למשכירי הדירות / צילום: Shutterstock

באוצר מנסים שוב להטיל חובת דיווח על שכירות: מה צפוי למשכירי הדירות?

התוכנית של משרד האוצר להקים רשם שכירויות ולחייב את כל משכירי הדירות במדינה לדווח על כך, חזרה שוב לטיוטת חוק ההסדרים ● איך זה יעבוד ועל מי זה יחול ● גלובס עושה סדר

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

שכירים? גם בשנה הבאה קרן ההשתלמות שלכם תהיה שווה פחות

ההטבה הכי גדולה של השכירים מתכווצת ● ומכסת הגיוס היא רק המלצה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דוגמאות להונאות פיננסים ברשתות / צילום: צילומי מסך

ההונאות העדכניות ברשת: איך לא ליפול בפח

בחודשים האחרונים עולים בישראל יותר ויותר קמפיינים אגרסיביים עם המלצות על מניות, שנראים אמינים בין היתר הודות לשימוש בדמויות פיננסיות מוכרות ו–AI ● הכירו את הסכנות החדשות והמשוכללות, ואת הכלים להתגוננות

שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני / צילום: Shutterstock

בין שלגייה לפנתר השחור: שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני

אומץ אינו רק תכונה אישית אלא תוצר של אקלים ארגוני, ואלה שמטפחים אותו קוטפים את הפירות ● דיסני מציעה שיעור מרתק לכל מנהיג במסעה ההיסטורי מתקופת התעוזה היצירתית של וולט דיסני, שלא קיבלה ביטוי בצד הערכי, ועד לחזון השיטתי של בוב אייגר

שלט של חנות שקונה זהב וכסף בניו יורק / צילום: Reuters, Anthony Behar

איך להשקיע וממה להיזהר: הזהב והכסף הם המנצחים הגדולים של 2025

התשואה השנתית על הזהב ועל הכסף מותירה הרחק מאחור את נאסד"ק, S&P500, האג"ח הממשלתיות והביטקוין ● איך נראית ההשקעה בהם ומתי הם פגיעים? ● כתבה ראשונה בסדרה

פנטהאוז בן 4 חדרים בחיפה / הדמיה: יח''צ

על הים: פנטהאוז בן 4 חדרים בחיפה שבר שיאי מחיר בעיר

הפנטהאוז, שנמצא במרחק אווירי של כ־40 מטר מהים, נמכר תמורת 6.2 מיליון שקל ● מסתבר שכשהים פתוח לפניך, וכשהמרחק אליו קצר במיוחד, ניתן להגיע למחירים "תל אביביים" גם בשוק החיפאי

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

העסק שהתחיל על תלת־אופן לפני 40 שנה הוא היום ממלכה קולינרית נדירה

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת

פיצוץ עז בסמוך לעיר הנמל הדרומית בנדר עבאס, איראן (ארכיון) / צילום: ap, Razieh Pudat

לקראת תקיפה נוספת באיראן?

3 עזתים שחדרו לישראל ב-7 באוקטובר נעצרו ברהט ● הפער בין ישראל וארה"ב שקלטה איראן - והשאלות הפתוחות לגבי תקיפה אפשרית ● צה"ל השלים את פירוז הרצועה בתחומי הקו הצהוב ● עדכונים שוטפים

ראשת ממשלת יפן סנאה טקאיצ'י בפרלמנט. האישה הראשונה בתפקיד / צילום: ap, Eugene Hoshiko

התיירות הישראלית ליפן קפצה ב־88% מהשנה שעברה. זו הסיבה האמיתית

הציבור המזדקן, התוצר המתכווץ והיחלשות המטבע הכניסו את הכלכלה הרביעית בגודלה לסחרור, וחבילת תמריצים ממשלתית כבר יצאה לדרך ● אבל כשהשמיים מתקדרים מעל ארץ השמש העולה, נדמה שדווקא לישראלים נוצרות הזדמנויות יוצאות דופן - מההייטק והביטחון ועד החופשה שהוזלה

כלי טיס חשמלי של AIR / צילום: באדיבות חברת AIR

הסוף לשיירות? הסטארט-אפ הישראלי שמטיס 250 ק"ג אספקה ללוחמים

אירונאוטיקס חתמה על הסכם שיתוף‏־פעולה עם התאגיד הביטחוני ההונגרי ● הסטארט־אפ הישראלי שמוביל בפיתוח כלי טיס חשמליים מתקדמים ● החברה שמאפשרת להטמיע בטנקים מערכות שיגור של כטב"מים מתאבדים ● ופיקוד החלל האמריקאי מחזק את מערך ההגנה בנמל התעופה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

מאירה ברנע-גולדברג וכראמל / צילום: ליה יפה

הסופרת שהקימה מפעל של מיליונים: "בתעשייה כועסים, אבל אני לא מתנצלת"

עם יותר מחצי מיליון עותקים, חמש עונות בטלוויזיה, 300 אלף צופים בהצגות ושלל מרצ'נדייז - המותג כראמל הוא לא רק סדרת ספרים, אלא מפעל קמעונאי שהכניס עד כה יותר מ-10 מיליון שקל ● מאירה ברנע-גולדברג, שעומדת מאחורי התופעה, מסבירה: "סופרים מזלזלים במי שעושה מאמצים. אבל אני לא יכולה להיות חולת שחפת בעליית גג, לכתוב ספר ולזכות בפרס נובל"

טארטלט לימון שומשום / צילום: יעל יצחקי

בדרך לצפון עוצרים בכרמל: הביסטרו המנחם בבית האבן בן ה-100

מי שהתגעגע ליד של גיא רוזמרין ישמח לבקר בבית האוכל שמציע בבוקר מאפים, בצהריים אוכל מקומי חם וערב אחד בשבוע – מתפרע

עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה? / צילום: ap, Mark Baker

הנתונים חושפים: עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה?

הפיגוע הקטלני בסידני היכה את העולם בהלם, אבל האם הכתובת הייתה על הקיר? ● התמונה העולה מהנתונים היא חד משמעית: האנטישמיות באוסטרליה מזנקת, ומגיעה לרמות שהמדינה לא ידעה כמותן ● וגם: איך מושפעות מזה הקהילות היהודיות?

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת  עשירי ישראל / צילום: AI

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת עשירי ישראל

בעשור האחרון קפץ שוויו של איש העסקים מיקי פדרמן מ-6 מיליארד שקל ל-35 מיליארד ● המלונאי שנכנס בעסקת מיזוג לתעשייה הביטחונית, כמעט במקרה, רכב על מרוץ החימוש הגלובלי - והתברג לצמרת הישראלים העשירים בעולם ● מיהו הטייקון המסתורי שמתעקש להישאר מתחת לרדאר?

נקבע למועד אחר? / צילום: Shutterstock

הבוס שלך כבר לא פנוי בשבילך

אמזון רוצה צוותים גדולים יותר. בנק אוף אמריקה משטח את ההיררכיה ● אמריקה התאגידית מצמצמת שכבות של מנהלים, ועולם העבודה משתנה באופן דרמטי

אביגדור קפלן / צילום: יונתן בלום

"אנחנו עם של בכיינים. רבים ממי שעוזבים היום, יחזרו": אביגדור קפלן מציג את הפתרונות לבעיות הכי בוערות בישראל

האיש שניהל את גופי הבריאות והביטוח מהגדולים במשק, החליט לחזור להיות סטודנט כדי להתמודד עם פצצה מתקתקת של החברה הישראלית: משבר הביטוח הסיעודי ● בראיון מיוחד הוא מנתח את הזינוק בעלויות המערכת ומציע רפורמה שתאחד את כלל תקציבי הטיפול תחת קורת גג אחת ● וגם: איך להישאר חיוני בגיל השלישי וכמה חשובה המלחמה בבדידות

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

"מה ההתלבטות בכלל?": משקיעי הנדל"ן לא מחכים על הגדר. הם בשוק ההון

תשכחו מהמרוץ לדירה: בצל הצפי להמשך ירידת מחירים וריבית, משקיעים רבים נוטשים את שוק הנדל"ן ורבים מהם מצאו מפלט בשוק ההון, שהציג השנה תשואות חסרות תקדים ● בשוק מסבירים: "מי שהשקיע במניות עשה תשואה של עשרות אחוזים השנה, בזמן שמי שרכש דירה רואה כבר 8 חודשים ברצף ירידות מחירים"