גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבהלה לזהב - גירסת טסקו

טסקו מציעה לקנות תכשיטי זהב שנשלחים אליה במחיר גבוה מזה שמציעים בתי המשכון

הבהלה לזהב היא בעיצומה. המכרות החדשים של זמננו הם כספות ושידות של בתי אב, שהפכו ליעד של מאות בתי משכון, המבטיחים לרכוש תכשיטי זהב על בסיס משקלם במחירי שיא, המייצגים את העלייה הדרמטית של מחיר הזהב בשנים האחרונות.

לאחרונה נכנס לתחום שחקן חדש, שעלול בשל מה שנראה כמו דחף להפקת רווחים, לפגוע במותג היוקרתי שלו. מדובר ברשת הקמעונאות טסקו, השלישית בגודלה בעולם והמובילה בבריטניה עם נתח שוק של כ-30%. טסקו מנהלת מזה שנים אסטרטגיה שעיקרה השתלטות על כל תחום קמעונאי אפשרי. הפריחה בסחר תכשיטים אישיים והחלפתם בכסף מזומן, אופיינית לתקופת כלכלית קשה זו בבריטניה. בתי המשכון הווירטואליים והפיזיים פורחים, גם עקב עליית הערך המשמעותית של הזהב, שהגיעה לסביבות ה-1,400 דולר לאונקיה, לעומת 380 דולר לאונקיה ב-2007.

כך למשל, חברת המשכון הבורסאית Albemarle and Bond, שהחלה לרכוש זהב בפברואר 2009, דיווחה שמהלך זה הניב עד כה רווח גולמי של 11.5 מיליון דולר, המהווה חמישית מכלל הרווחים שלה ב-132 הסניפים שלה הפרוסים בבריטניה.

המניע של טסקו: גם תדמיתי

קארל מוריי, המנכ"ל של רשת המשכון קפיטל קאש, שבבעלותה 22 חנויות באזור ללונדון, אמר בראיון כי בכל אחת מ-8 השנים האחרונות קצב הגידול ברווחיות של הרשת בא לידי ביטוי ברמה דו-ספרתית. ואכן, שוק הסחר בזהב צרכנים גועש מזה שנתיים וההתאחדות המשכונאים הארצית פרסמה כי בעוד שב-1980 היו בבריטניה 50 בתי משכון, מצויים בה כיום 1,200 בתי משכון רשומים.

אנליסטים מעריכים כי חלק לא מבוטל של בתי משכון אלה אינם אמינים ובסופו של דבר הצרכן, שמצבו הכלכלי הביא אותו לצורך מיידי במזומנים, מפקיד את התכשיטים ומקבל עבורם לעתים סכום מצער, המייצג עבורו צעד שנקט בלית ברירה ועבור חברת המשכון מתח רווחים משמעותי.

נראה כי המניע של רשת טסקו בכניסתה לתחום בעייתי זה, הוא בראש ובראשונה העסקי, אך גם תדמיתי. זאת, מתוך הנחה כי הציבור הבריטי יקיר לו תודה על שאפשר לו למכור את תכשיטיו במחיר הוגן לגורם אמין, המציג באופן ברור ובהיר את המחיר, ומוכן לשלם עבור הזהב את המחיר שפורסם ובכך ליצור גם סמן ימני לשאר הגורמים בתחום.

עצם העובדה שהמחיר נקבע לפי מדד של 9 קרט, שהוא הנמוך ביותר, לעומת 24, 18 ו-14 קרט, שמהם עשויים התכשיטים היקרים יותר, מייצגת פנייה לקהל יעד רחב שעבורו זהב זה זהב, ולא תמיד יודע לאמוד את הערך האמיתי של התכשיטים שנרכשו בהזדמנויות שונות.

על פניו נראה המהלך של טסקו ראוי מבחינה עסקית, ואמין ברמת ההתייחסות של הציבור. אבל אי-אפשר להתעלם מהעובדה כי הרשת נכנסה בכך לענף המשכון, או בתי עבוט כפי שכונו בספרים שנכתבו בתקופות אפלות יותר. שירות חדש זה שקרוי Gold Exchange ושמאפשר לצרכנים להמיר תכשיטי זהב בכסף מזומן, יפעל בתחילה ב-15 חנויות פיזיות ובאתר הסחר האלקטרוני של הרשת.

במסגרת השירות החדש יוכלו לקוחות הרשת לקבל בכל סניף של טסקו שקית דואר מאובטחת ומבוטחת, שעלות המשלוח שלה בדואר שולמה מראש, ושבאמצעותה יוכלו לקוחות מעל גיל 18, לשלוח כל סוג של תכשיטי זהב שיש ברשותם, כולל כאלה שנשברו או נפגעו. טסקו מתחייבת לשלם 10 ליש"ט עבור כל גרם של 9 קרט זהב לכל סוגי התכשיטים, לעומת גורמים אחרים הפועלים בנישה זו והמשלמים לצרכנים המצויים במצוקה כ-3 ליש"ט לגרם ולעתים אף פחות מכך. הכסף יועבר ישירות לחשבון הבנק של השולח, אשר יכול בהזדמנות זו גם לצבור נקודות במסגרת תוכנית הנאמנות של הרשת.

מחירי הזהב הרקיעו שחקים במהלך המיתון האחרון וטסקו הבינה כי זוהי הזדמנות עסקית עבורה. אך מהלך זה, יש בו כאמור סיכון תדמיתי לא פשוט. הרי אם הבנקים שמלווים כספים אינם נמצאים ברשימת 10 העסקים האהודים ביותר על הצרכן, הרי שבתי משכון נמצאים ממש בתחתית הרשימה. הם מזוהים עם קהלי יעד שמצויים במצוקה קשה, ששברו את קופות החיסכון שלהם, ולא נותרה להם ברירה אלא למכור את תכשיטיהם.

אבל, בעוד שהכסף שניתן כהלוואה מהבנק, הוא ללא צבע וגם ללא חיבור רגשי, הרי שעצם הפרידה מתכשיט מהווה תהליך נפשי לא פשוט המשאיר אצל הצרכן רגשות טינה כלפי בית המשכון או הגורם שקנה זאת ממנו. כך לדוגמה, עבור צמיד שנרכש בסכום של 115 ליש"ט, ניתן לקבל 6-40 ליש"ט ועבור ענק שעלה 400 ליש"ט ניתן לקבל 22-119 ליש"ט. תמורה זו עבור התכשיטים, מסייעת לצרכנים לשלם שכר דירה לעוד שבוע, או לשלם את חשבון החשמל לאחר הניתוק. אבל, כאשר יחלוף המיתון, ויגדל מספר המועסקים, תישאר בחלל האוויר הטינה והסלידה מהגורמים, אשר לפי תפיסת הצרכנים ניצלו אותם בעת צרה.

הצרכנים אמנם יודעים כי רק חלק קטן של מחיר תכשיט מעוצב הוא עבור הזהב, ורוב הסכום שהם משלמים בעת הקנייה הוא עבור המרכיב העיצובי, מעשה האמנות וכמובן עבור דמי התיווך ומתח הרווחים של הקמעונאי. בריטניה, שנמצאת עתה במיתון ובתהליך כואב של קיצוץ משמעותי של תקציבי ממשלה, מהווה עבור רוכשי הזהב לסוגיהם, קרקע פורייה לפעולה.

מאמר שהתפרסם לאחרונה, שנושא את הכותרת "חזרתו של המשכונאי", מתחיל בתקציר של הספר "החטא ועונשו" מאת פיודור דוסטויבסקי, שבו מתואר כיצד סטודנט מתכנן רצח של משכונאי, לפי גישה אידיאולוגית קומוניסטית, שהעולם צריך להיפטר מהפרזיטים. גם הספרות האנגלית, ובראשה זו של צ'ארלס דיקנס, מתארת משכונאים המנצלים מצוקות של אלה שהגיעו לתחתית, ואשר עבורם הכסף הקטן שקיבלו עבור תכשיט יקר, הוא שיאפשר להם להביא אוכל לביתם.

מעתה אמור "המרת כסף"

כותבת המאמר, לנה קורנר מהעיתון אינדפנדנט, מבקרת אף היא את המהלך של טסקו ורואה בכך סיכון תדמיתי מסוים לרשת קמעונאית מובילה עם מיתוג כה חיובי. דן מור, תחקירן בכיר במגזין Which?, אומר כי רשת טסקו לקחה על עצמה סיכון, שכן אם אמנם הציבור יראה בכך ניצול, הרי שהרשת הקמעונאית עלולה להפסיד מספר רב של לקוחות נאמנים. יחד עם זאת, מספר המאמר במגזין, כי בתי המשכון בבריטניה מנסים לשפר את תדמיתם על-ידי כך שעברו מהשכונות הדלות שבהן הם שכנו, אל הרחובות הראשיים של הערים, שם הם מציעים את שירותיהם, לצידם של בוטיקים יוקרתיים ורשתות ממותגות היטב.

בתי המשכון של היום מנסים לצאת מהתדמית שניתנה להם בתקופתו של דיקנס, ואף הצליחו לחבר לה שם חדש שאמור לבטא את השדרוג האתי של עסקיהם. השם "המרת כסף" (Cash Converter), שמנסה לבטא את הליבה העסקית שלה והחנויות המעוצבות של הרשתות המובילות בתחום זה, אכן מייצר סביבה קמעונאית מוארת יותר מאשר זו המתוארת בספרות. אבל הצרכן שנאלץ להשתמש בשירותי חנויות אלה, אינו יכול להתעלם מהשורה התחתונה.

אמנם חלק מעסקיהם אינו כולל הפקדת תכשיטים, אלא מכירה המהווה עסקה סופית, שבה הלקוח נפרד מהתכשיט באופן מוחלט. רשת טסקו מבססת את פעילותה על קונספט זה. רשתות אלה מציעות גם שירותים כמו פדיון של צ'קים, מזומנים תמורת זהב ואף מקדמות תמורת הצגת כרטיס עובד עדכני, אבל חלק לא מבוטל של רשתות אלה מציעות גם שירותי משכון קלאסיים המבוססים על הנוסחה הישנה, לפיה מפקיד התכשיט, מקבל תמורתו הלוואה, ואורכה של 6 חודשים כדי לפדות את התכשיט.

* הכותב הוא יועץ לשיווק. www.trends-news.com

עוד כתבות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

זהו הרבעון הטוב ביותר ל-S&P 500 מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"