גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרצופה של המדינה: ראיון מיוחד עם גיל פרנק ועומר ניצן

ההצגה "האריסטוקרטים" מעוררת הדים נרחבים ■ בראיון ל"גלובס" מדברים גיל פרנק ועומרי ניצן על החזרה אל ראשית ימי המדינה כמראה לכשלים של ישראל 2011

"לגלם את הרע זה מהנה, אין מה לעשות, במיוחד כאשר אותו אדם עושה דברים איומים אבל משוכנע בצדקת דרכו", מתאר השחקן גיל פרנק את דמותו של יאיר בן כנען, קצין קרבי ההופך לשר בכיר תוך שהוא רומס בדרכו אל הפסגה את הקרובים לו ביותר בשם האידיאל הציוני במחזה החדש "האריסטוקרטים" המועלה בתיאטרון הקאמרי.

המחזה, פרי עטה של עדנה מזי"א בבימויו של עמרי ניצן, ממשיך את הקו הרעיוני של עבודותיה הקודמות בהן "המורדים" ו"היה או לא היה". חזרה אל ראשית ימי המדינה כמראה לשגיאות העבר והכתם הבל ימחה אותן הן מטילות על ההווה.

"האריסטוקרטים" היא דרמה דמיונית, אך כמה מגיבוריה נוצרו בהשראת אנשים אמיתיים כמו דמותו של רודי (יחזקאל לזרוב), אחיו ההומוסקסואל המוחצן של יאיר, המנסה לנהל חנות פרוות בלב תל-אביב שטופת השמש ומסתבך בחובות כבדים. דמות שנוצרה בהשראת הפרוון סטפן בראון. יאיר בן כנען, לעומתו, הוא מאין אסופת דימויים וקווי אופי של רוב הקצונה הבכירה בצה"ל בראשית שנות ה-50.

"לא חשבתי על דמות ספציפית", טוען פרנק, "הגבר-גבר הזה מוטבע עמוק בהוויה הישראלית, לעיתים עד כדי גיחוך. כולם מכירים את מיתוס איש הצבא הקשוח הממעט בהפגנת חיבה. אני יליד '63. כשהייתי בן ארבע פרצה מלחמת ששת הימים, ואני עדיין זוכר את הילת הקדושה סביב כל לובש מדים בשנים אחרי אותה מלחמה. לקצונה הבכירה של צה"ל מותר היה לעשות הכול. הם היו המדינה והמדינה הייתה הם".

"עבדתי בעבר ארבע פעמים עם עדנה כבמאי", מוסיף הבמאי והמנהל האמנותי של התיאטרון הקאמרי עמרי ניצן, שהיה גם הדרמטורג של "האריסטוקרטים" במשך יותר משנתיים לפני הכניסה לחדר החזרות, "יש במשרד שלי תיקייה כבדה עם 24 גרסאות של המחזה, שאותן שכתבנו שוב ושוב עד שהגענו למוצר המוגמר. עדיין, החזון הוא שלה ואני רק המתרגם לבמה".

סוף טרגי בלתי נמנע

"האריסטוקרטים" הוא, מעל הכול, דרמה על משפחה המתפוררת בלחץ אירועים גדולים ממנה. העלילה מתחילה בשנות ה-50, עם פרישתו של יאיר בן כנען משירות קבע וכניסתו לפוליטיקה בעידודה של אשתו השאפתנית הגר (לימור גולדשטיין) תוך התעלמות מוחלטת מצרכיהם של ילדיו עוז ודבורה (עידו רוזנברג ודינה סנדרסון) ובעיקר אחיו ההומוסקסואל רודי, בו הוא מסכים לתמוך כלכלית בתנאי שיישא לאישה ניצולת שואה שברירית בשם ורה (הלנה ירלובה בתפקיד נפלא) ויתכחש לנטיותיו המיניות.

שרשרת הטרגדיות נמשכת 20 שנה אחרי, כאשר יאיר הופך לשר רב השפעה אך האידיאלים שלמענם הקריב את חייו מתגלים כקליפות ריקות מתוכן. בתו נאשמת בהשתייכות למחתרת שמאלנית קיצונית המשתפת פעולה עם האויב, בנו עוזב את הארץ לטובת קריירת מחול וזוגיות עם רופא אמריקני, וגורלו האפל של רודי ממשיך לרחף מעליו עד סופו הטרגי הבלתי-נמנע.

"אם יש רגע חסד שבו לב הקהל יוצא אל יאיר זה בונוס, אבל לא חלק מהעסקה", מבהיר גיל פרנק, "לי, אישית, יש הרבה פחות רחמים על האיש הזה שלמרות המציאות הזועקת בפניו מסרב להכיר בטעויות שעשה. הגר, אשתו, מתפכחת בשלב מסוים. יאיר לא מגיע להארה כזו, גם אם חווה ריכוך בסיום המחזה".

- אין פרשנות ברורה לשורשי הניכור בין האחים יאיר ורודי. האם מדובר רק בנתק אידיאולוגי בין אח הבוחר להמציא עצמו מחדש כישראלי שורשי ואח הדבק בדקדנטיות האירופאית, או שיש אלמנט אישי יותר הנסתר מעיני הצופים?

"באחת הגרסאות המוקדמות של המחזה, שאיתן התחלנו לעבוד בחדר החזרות, נרמז שגם ליאיר יש נטיות הומוסקסואליות שהוא מדחיק. זה כיוון שהיה מעניק פרשנות שונה לגמרי למתח בין שני האחים, אבל בחרנו בסופו של דבר לא לעשות בו שימוש. יאיר הוא לא הומופוב, כי גם אם רודי היה סתם בטלן המשתזף בים כל היום, היחסים ביניהם היו זהים. רודי חושב ופועל למען עצמו, בעוד יאיר מאמין בהקרבת הפרט לטובת המדינה והמפעל הציוני. אין דרך לגשר על ראיית עולם כל-כך מנוגדת".

ניצן: "אנשים כמו יאיר רואים באינדיבידואל סוג של איום. ראיית עולם שאכן הובילה את החברה הישראלית בשנות ה-50. לא היה כזה דבר: 'קודם אני'. טובת המדינה הייתה מעל הכול. אני מסכים לחלוטין עם הקביעה שיאיר לא הומופוב. הנתון הזה בחייו של רודי רק מקצין את עובדת היותו דמות מנוגדת לכל מה שיאיר מאמין בו. האמונה שגאולת העם היהודי מחייבת הכחדה של היהודי הגלותי שנתפס ככנוע, חלש, רגיש ובמידה מסוימת נשי. יאיר באמת מאמין שהמשבר הכלכלי שאליו נקלע רודי יאפשר לו ללחוץ אותו לקיר ולהכריח אותו לשנות את דרכיו. להתאים את עצמו לדרך חיים שבעיניו היא 'נכונה'".

- עדיין, את מדינת ישראל הקימו אנשים אובססיביים שהאמינו בחזון גדול מחייהם האישיים וכן, לרובם היו משפחות ששלמו מחיר אישי כבד, אבל איפה היינו כיום בלעדיהם? האם "האריסטוקרטים" לא שופט אותם בחומרת יתר?

"המחזה לא שופט אף אחד. הוא מספר סיפור ומותיר בידי הקהל את הבחירה. בעיניי זה המפתח לתיאטרון מרתק. לתת לצופים חומר למחשבה שילווה אותם הרבה אחרי שיעזבו את האולם".

פרנק: "הבעיה היא שאותם אנשים לא ידעו מתי לעצור ולומר: 'עשינו את שלנו ועכשיו נעשה לביתינו'. האנרגיות הפראיות שלהם, שהפכו אותם למקימים יעילים כל-כך של מדינת ישראל, הפכו הרסניות כאשר המדינה הייתה קיימת והיה צריך לעבור לתפעולה השוטף. כמו האנרגיות שיש בך כנער צעיר, שיכולות להרוס אותך אם אתה מתעקש לקחת אותן לחייך כאיש בוגר עם משפחה. חייבים לזהות את המעבר הזה ולהשתנות בהתאם, ובשלב זה אותם גנרלים ועסקנים נכשלו כי הפכו לשיכורי כוח וסירבו לשחרר אותו לטובת מסגרת משפחתית שממילא כבר לא היה להם מושג איך מתפקדים בה".

עוד כתבות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"