גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תוכנית האוצר מחזירה את הביטוח לתקופת הדינוזאורים"

מנכ"ל סוכנות ניהול ההסדרים הפנסיוניים תמורה, חושב שהתוכנית לאפשר למבוטח לבחור את הסוכן שלו אצל המעסיק תיצור אנרכיה: "האוצר הורס דווקא את הדגם שמוכיח את עצמו"

"באתי לתמורה כדי להחזיר את החברה לעסקי הליבה שלה בתחום הפנסיוני. כתוצאה מהחלטה אסטרטגית בשנתיים-שלוש האחרונות החברה עשתה דברים נפלאים פנימה, וכעת אנחנו חוזרים לליבה". כך אומר בראיון ל"גלובס" גיא עולמי, מנכ"ל סוכנות ניהול ההסדרים הפנסיוניים תמורה, שבבעלות קבוצת כלל. עולמי מוסיף, כי בתמורה יש הרבה עוצמה ואיכות, ואומר: "אני רץ למרחקים ארוכים ואהיה פה לתקופה ארוכה ולתהליכים שיבשילו עם הזמן".

"יש בשוק הזה הרבה דינמיקה של שינויים בנתח שוק, וכמובן של אובדן נתח שוק. אם נרדמת לכמה שנים איבדת נתח שוק למתחרים", אומר עולמי, שנמצא בתמורה יותר מחצי שנה. "מראשית כניסתי הנהלת כלל רוצה לראות את תמורה חזקה וצומחת בהסדרים פנסיוניים, וחוזרת להיות שחקנית מובילה בתחום", הוא אומר לגבי היעדים שלו לסוכנות השנייה בגודלה בשוק. עולמי גם מפרט: "אנו רוצים לצמוח דו-ספרתי בשנים הקרובות בכל המדדים, וניתן שירותים הוליסטיים ללקוח". על הסוכנות שמצא עם בואו הוא אומר: "הדרג הביצועי-מקצועי פה מעולה והחברה יציבה".

מבחינת עולמי לא מדובר בתפקיד ראשון כמנהל של סוכנות ניהול הסדרים מהשורה הראשונה בשוק. תפקידו הקודם היה מנכ"ל סוכנות שקל, שלאורך מרבית הזמן הייתה בבעלותו של מאיר אוזן ובסוף תקופתו של עולמי כבר הייתה בבעלות הפניקס. לפני כשנה נודע על המעבר של עולמי לכלל, ונוצר עימות מול הפניקס. "אין לי טענה על כך שהם ניסו להגן על הנכס שלהם", הוא אומר היום, ומוסיף: "קיבלתי תמיכה וגב מראשי כלל לכל אורך הדרך. גיבוי של ממש".

למה עזבת את הפניקס?

"נוצרה לי הזדמנות לממש את עצמי ולקפוץ קדימה. כמתחרה ראיתי שבמשך שנתיים תמורה לא הגיעה מולי לגמר בשום מכרז, ואמרתי שזו הזדמנות להעיר את החברה ולהתקדם. עזבתי את שקל בשיא".

ואיך הקשר כיום עם מאיר אוזן לאחר השנים הארוכות יחדיו?

"מאיר כתב לי בפרידה משקל ש'היינו כמו משה ואהרון', ושלא נטשתי את החברה כשהייתה שלו ותרמתי לצמיחתה ולרווחיות שלה. נפרדנו באירוע מרגש ואני ומאיר בקשר ונפגשים".

"תמיד אהיה על הקשקש"

לתמורה פרמיות נגבות בהיקף של כ-1.7 מיליארד שקל לשנה, כאשר מאתר החברה עולה כי כ-45% מהפרמיות שגובה החברה הן לכלל, 17% להראל, 15% למגדל וכ-8% להפניקס.

אתה מקור רווח או מנוע מכירות עבור כלל?

"מבחינתי רע שיחידה לא תתנהל לפי פרמטרים עסקיים ואסור שיראו בנו כאלה שרק מעלים את העסק למעלה. בסה"כ, בכל הסוכנויות מדברים על רווחיות נמוכה, כך שסביר שתמיד אהיה על הקשקש".

כלומר, כל סוכנויות ניהול ההסדרים בבעיה?

"יש לנו בעיות מבניות בענף ברמת המוצרים, שיותר ויותר רזים. זה מחייב אותנו לחשוב על מפרטי שירות דיפרנציאליים. אני מקווה שהשוק יגיע לשם ואולי המסלקה תפתח את הפתח לזה".

דווקא סביר שמסלקה פנסיונית מרכזית תהיה בעייתית עבורכם כי היא תאפשר פלטפורמה למתחרים בדיוק במגרש שבו יש לכם יתרון משמעותי כיום.

"ראשית, המסלקה לא תפתור את הבעיות התפעוליות - תמיד יצטרכו אותנו ולו רק לקלט, דיווח, שיווק ובקרה. כמו כן, אנחנו מסלקה שכבר קיימת, אפילו אם לא מושלמת, בגלל שאין פרוטוקול אחיד. נוסף לכך, אין אלטרנטיבה אמיתית לשירות שאנו נותנים בפועל, והבנקים לא שינו כלום בהיבט זה".

המסלקה תעלה את העלות האפקטיבית לחיסכון הפנסיוני?

"כן, היא תוסיף עוד עלות לחיסכון הפנסיוני".

"מנהל הסדר לכל פועל"

בסוף נובמבר האחרון פרסם האוצר את עיקרי תוכניתו להגברת התחרות בשוק החיסכון הפנסיוני. חלק משמעותי מהתוכנית, שטרם קרמה עור וגידים, וכלל לא ברור בשלב זה כמה ממנה יאומץ לבסוף, נוגע לסוכני הביטוח. מבחינתם מדובר בפוטנציאל ממשי לפגיעה.

"הדבר המרכזי שמעסיק אותנו בתוכנית הוא הסעיף שנוגע לזכות המבוטח לבחור את הסוכן שלו אצל המעסיק. זה ייצור אנרכיה ומהווה חזרה לתקופת הדינוזאורים של הביטוח והליכה אחורה מאוד משמעותית", אומר עולמי, שמבחינתו "הדיסציפלינה שהתפתחה אצל מנהלי ההסדר הצליחה. הלקוחות של מנהלי ההסדר מקבלים שירות גבוה ואיכותי, ליווי ובקרה, וכל זה בדמי ניהול שנמוכים מאלו שהאוצר רוצה כרגע להוריד אליהם. אני חושש שהשינוי הזה יגרום לכך שההסדרים במקומות העבודה עם מנהלי ההסדר ייפרמו, דמי הניהול יעלו וכל עובד יצטרך לדאוג לעצמו.

"דווקא הדגם שהיה ראוי לשכפול הוא מנהל הסדר לכל פועל - האוכלוסייה שלהם במצב טוב בהרבה מהאוכלוסייה הכללית והאוצר הורס זאת".

האוצר גם מתכנן שלא יהיה יותר כפל עמלה, כך שמי שיזכה בעמלה יהיה האחרון שיחתים את החוסך על מינוי יועץ.

"זו טעות להתעסק בזה. לא ראוי לקחת את התגמול ממי שרץ אחרי הלקוח ויוצר את הנכס ומפרט השירות, בתירוץ טכני של מי שמחתים אותו אחרון. זאת לא נקודה שבגללה יש כשלי שוק".

גם כיום הבנקים לא מוותרים על קבלת גישה למעסיק, דבר האסור עליהם לפי שעה. אם זה יקרה יחד עם תוכנית האוצר, כשברקע יש גם מסלקה, זה ייצור איום כפול ומכופל עליכם מצד הבנקים.

"זו תהיה טעות לתת לבנקים להגיע למעסיקים. באופן כללי, האוצר יצר תשתית גם לסוכני הביטוח, גם למנהלי הסדר וגם לבנקים, ויש מקום לכולם. נתחרה ונראה מי נותן טיפול הוליסטי טוב יותר ללקוח. בכלל, זו טעות לחשוב שהאחריות ניתנת לחלוקה לייעוץ ולסליקה, משום שאין הבדל בין יועץ לסולק. מה גם שהבנקים יגלו שהשירות הכולל עם הסליקה עולה הרבה יותר מאשר עמלת ההפצה שהם מקבלים, גם בעמלה הגבוהה יותר המוצעת".

לסיום, מה אתה אומר על דמי הניהול בשוק הגמל והטענות שחלק מההתייקרות בשנים האחרונות (לכל הפחות עד 2010) נגרמה גם בגלל הסוכנים?

"חלקנו בדמי הניהול הוא עבור עבודה ואנו לא מתביישים בעמלה. נוסף לכך, בהסדרים פנסיוניים דמי הניהול הם לרוב נמוכים מהמחירים הקמעוניים הממוצעים הקיימים בשוק. במנהלי הסדרים התשלום הוא סביר, ואנו מצליחים לתת מחיר סיטונאי יחד עם שירות, בקרה, גבייה ועוד".

עוד כתבות

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; הישראלית שמזנקת, והשתיים שנופלות

נאסד"ק יורד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר מזנקת לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות