גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחיר החופש מדומה

האם האזרח הרוסי הרוויח או הפסיד מכך שהטרוריסטים לא קיבלו הרבה תשומת-לב?

השבוע היה פיגוע גדול בשדה התעופה במוסקבה. זוכרים? כן, זה קרה בסך-הכול לפני יומיים. 35 הרוגים, 120 פצועים, פיגוע בסדר גודל קטלני למדי. כל כלי התקשורת בעולם דיווחו על הפיגוע הזה, רובם דקות ספורות לאחר שקרה.

אבל מה קרה בתוך גבולות רוסיה? היה עיכוב של למעלה מ-3 שעות עד שערוצי הטלוויזיה הרוסיים דיווחו על הפיגוע, וגם כשכבר דיווחו, יצאו ידי חובה. דיווחו, וצ'יק-צ'ק חזרו לתוכניות הבישול והבידור. אתם יכולים בכלל לדמיין משהו כזה קורה אצלנו?

מומחים ויודעי דבר מערוץ 9 הישראלי, שאין לו כמובן שום קשר לעניין פרט להיכרות טובה עם אמצעי התקשורת ברוסיה, הסבירו כי כל מידע מסוג כזה צריך לעבור שם צנזורה, והכול נבדק על-ידי גורמים רשמיים לפני שזה יוצא לאוויר. ככה זה כשהתקשורת מגויסת לצורכי המדינה והממשל.

תגידו שזה מגוחך, ותהיה בכך מידה לא מבוטלת של צדק. הרי לשום רוסי אין בעיה לזפזפ ל-CNN ולראות את אותו הדיווח שכלי התקשורת המקומיים מתעכבים לפרסם, לא? המידע בכל מקרה מגיע לציבור, בין אם דרך ערוצי טלוויזיה בינלאומיים ובין אם באינטרנט.

ובכל זאת, יש לזה השפעה. כי כשהתקשורת המקומית ממעיטה לעסוק בפיגוע גדול, היא לא מלבה את האש סביבו. היא לא מגדילה את הסיפור, אלא נותנת לו לגווע מוות טבעי די מהיר.

אם היא לא מתעסקת בזה ומספקת עוד זוויות לסיפור, יש סיכוי טוב שגם כלי התקשורת האחרים יירדו מזה מהר יותר, מהסיבה הפשוטה שלתקשורת הבינלאומית יש עוד הרבה עניינים על הראש חוץ משדה התעופה במוסקבה.

אז מה יוצא מזה? הסיפור דועך מהר יותר והטרור מפסיד, כי שככל שפיגוע טרור תופס יותר כותרות מפחידות - כך הוא מצליח יותר, נכון? ככל שהפחד מועצם על-ידי הדרמה התקשורתית, כך הטרוריסטים נהנים יותר, ואילו הקורבנות התמימים מפסידים. הם מפסידים בעבור קדושת חופש המידע וחופש הביטוי, כמובן, אבל הם עדיין מפסידים.

אני חלילה לא מטיפה פה לטרנדים פוסט-קומוניסטים ותקשורת שהיא שופר של הממשל, ובכל זאת מרשה לעצמי לעצור לרגע ולתהות בקול רם: האם אנחנו, כאזרחים, מרוויחים מההתעצמות המטורפת של חופש המידע וקצב הזרימה שלו בעולם שלנו, או שאולי דווקא לא?

אחרי אירועי וויקיליקס שנחשפנו אליהם בשנה האחרונה, לא כל-כך פשוט לענות על השאלה הזאת.

מצד אחד, נורא קל לשלוף את סיסמאות הדמוקרטיה המוכרות ולהצהיר שהגבולות נפרצים, זכותנו לדעת, ואין כמו החופש. התרגלנו להלל את כאוס המידע שמשתולל סביבנו בלי להתעכב יותר מדי על הבעיות שהוא מחביא בתוכו.

תכל'ס, התעצמות הדליפות של וויקיליקס, למשל, החלישה את המדינות החופשיות וחיזקה את המדינות הטוטליטריות, שזכו בהמון מידע יקר בחינם.

אז האם הרווחנו מזה כאזרחים, או שמא רק נדמה לנו שהרווחנו? האם בעוד אנחנו מתפלשים להנאתנו בסיסמאות מן העבר, בעצם בלי משים הגדלנו את האיום על החופש העתידי שלנו?

בעולם המטורף החדש שבו אנחנו חיים, עולם שבו המלחמה של העולם החופשי היא לא נגד מדינות אלא נגד טרור חמקמק שמחבר בין מדינות ומנצל לרעה את הפריצות של העולם החופשי, כשבמקביל דוהרת ההתפתחות האנרכיסטית של חופש המידע, אני בכל זאת מתמהמהת רגע לפני ההצהרה החד-משמעית שמדובר בדבר טוב, נקודה.

זה מזכיר לי אוברדוז שחווינו כאזרחים דווקא מתחום אחר: הצרכנות. עד לפני 20 שנה אופי הצריכה שלנו התבסס על מוצרים הרבה יותר בסיסיים. בגדול, הסתפקנו במועט, ואפילו לא ידענו שאנחנו כאלה. לא קנינו 8 זוגות נעליים בשנה אלא שניים - אחד בקיץ ואחד בחורף. לא פוצצנו את המקרר שלנו באינסוף מוצרי חלב שמשליכים חצי מהם לפח כשפג התוקף, לא שדרגנו סלולריים כל רבע שעה, ולא עמדנו בתור ל-iPad 3G.

ברמה הפילוסופית אפשר לתהות אם זה גרם לנו להיות מאושרים יותר או פחות, אבל אפשר גם להסתכל על המשבר הכלכלי הקולוסאלי שפקד אותנו לפני שנתיים, ולהבין שצרכנות היתר הביאה אותנו לנפילה שהעולם עדיין מתקשה לצאת ממנה. ואם להאמין לדברי רוביני שפורסמו השבוע, אז המשבר הזה עוד צפוי לחזור אלינו תיכף אחרי הסיבוב.

האם חזרנו קצת מהר מדי לאורח החיים הקודם שלנו במקום ללמוד את השיעור, שלפעמים (סליחה על הקלישאה) "לס-איז-מור"?

קצת כמו צרכנות היתר, ייתכן שגם בנושא של חופש המידע יש קו שכשעוברים אותו, ההשפעה היא כבר יותר רעה מאשר טובה. גם הדלפת המסמכים הישראלים-פלסטיניים באל-ג'זירה השבוע היא לא סיפור נקי - הוא משרת מישהו, משמש כאמצעי סחיטה ומחליש את יכולת השליטה של ה"טובים".

במהלך השנים, למדו דווקא אלה שמתנגדים לחופש לנצל את תמימות העולם המערבי. לכן, העולם המערבי צריך להביט בעצמו מדי פעם, ולא רק לדקלם מנטרות ישנות שאולי הפסיקו להיות אבסולוטיות כפי שהיו בעולם של המאה ה-20.

אחרת, איך נדע אם לא הגזמנו? איך נדע אם לא עברנו איזה גבול? ויותר גרוע: איך נדע שלא להיצמד לעקרונות שכבר מזמן דורשים עדכון, ואנחנו ממהרים להתאבד עליהם בלי לחשוב פעמיים?

בואו לא נשכח שאם נמהר כל-כך להתאבד - בסוף הרעים ינצחו.

עוד כתבות

ניר דוד / צילום: אלעד גוטמן

600 מיליון שקל ל-15 שנה: בזק חתמה על הסכם חדש עם גילת טלקום

חברת גילת טלקום ממשיכה את התנופה בפעילות האינטרנט והענן, וחתמה עם בזק על הרחבת השימוש בקווי הסיבים האופטיים שלה ● ההסכם, שתקף ל-15 שנה תמורת יותר מ-600 מיליון שקל, צפוי גם להרחיב משמעותית את בסיס ההכנסות של בזק

שכונת אם המושבות, פתח תקווה / צילום: Shutterstock

תושבים נגד הרחבת דרך אם המושבות בצפון פ"ת: "חשש כבד ביותר לנזק תמידי"

תושבים משכונת אם המושבות בפתח תקווה מתנגדים להרחבת הכביש העובר בסמוך לשכונה, שתהפוך את הכביש לדו־מסלולי ותלת־נתיבי וכוללת גשר מיתרים גדול ● לטענתם, התכנון מקודם "במעמד צד אחד" ומתעלם מזכויותיהם ● העירייה: "ביצוע הפרויקט פורסם באופן עקבי, מפורט וברור עוד משנת 2018"

מחלקת בשר בסופרמרקט בישראל / צילום: Shutterstock

260 אלף שקל בחודש: השכר הפנומנלי של גילדת שוחטי הבשר

כמעט 60% מבשר הבקר בישראל מגיע ממדינות שונות בעולם, כאשר היבואנים נדרשים לממן צוותי שחיטה כשרה בחו"ל ● בשנים האחרונות מתמעט מספרם של השוחטים, ואין הכשרות לדור עתיד - מה שמאפשר להם לגבות שכר גבוה במיוחד, שמגולגל למחיר שמשלם הצרכן הסופי

בנין הוועד הפועל של ההסתדרות בת''א / צילום: עינת לברון

ההסתדרות, הג'ובים והדירקטורים: כך נוצרה הקרקע לצמיחת השיטה שנחשפה

ההסתדרות זוכה למעמד יוצא דופן שמאפשר לה לא רק למנות את הדירקטורים בגופים שתחתיה, אלא גם דריסת רגל משמעותית בחברות הממשלתיות ● האירועים הנוכחיים מצטרפים לביקורת החריפה ולניסיונות להגביל את הכוח הזה באמצעות חקיקה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-1.5%, מדד הביטוח זינק ב-3.9%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.1% בלבד ● ירידות נרשמות גם בבורסות ברחבי העולם, לאחר שדוחות חזקים במיוחד של חברת התוכנה פלנטיר חידדו את חששות המשקיעים מפני הערכות שווי קיצוניות בוול סטריט ● וגם: האם חברת השבבים שזינקה ב־100% השנה בדרך לראלי חדש?

אלכס קארפ, מנכ״ל פלנטיר / צילום: שחר שחר, דוברות אונ' תל אביב

פלנטיר עקפה את תחזיות האנליסטים, אז למה המניה נופלת?

מניית פלנטיר ירדה ממחיר שיא כל הזמנים אליו הגיעה, דווקא לאחר שהחברה הציגה תוצאות חזקות ברבעון השלישי ● בשוק חוששים שהשווי של החברה גבוה מדי

מנכ''ל מורגן סטנלי טד פיק ודיוויד סולומון, מנכ''ל גולדמן זאקס / צילום: AP - Seth Wenig

בכירי וול סטריט מזהירים: המדדים בדרך לשינוי מגמה

המדדים המובילים בארה"ב נסחרים ברמות שיא לאחר עליות בשיעורים דו־ספרתיים השנה, אך בכירי וול סטריט מזהירים כי השוויים "מתוחים מדי" ● מנכ"לי גולדמן זאקס, ג'יי.פי מורגן וקפיטל גרופ סבורים שתיקון של עד 15% בשווקים הוא רק עניין של זמן - וזה לאו דווקא רע ● היום ירידות חדות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

ירידות בוול סטריט בהובלת מניות הטכנולוגיה; פלנטיר נופלת ב-7%

ירידות חדות גם באירופה ● מייקל ברי פתח פוזיציית שורט על אנבידיה ופלנטיר, אלכס קארפ מנכ"ל פלנטיר בתגובה: "מטורף" ● מנכ"לי גולדמן סאקס ומורגן סטנלי: משקיעים צריכים להיערך לירידה של מעל 10% בשוקי המניות ● קרן העושר הריבונית של נורווגיה הודיעה כי תצביע נגד חבילת השכר הענקית של אילון מאסק ● הביטקוין בשפל של 5 חודשים

ווסטרן דיגיטל, סיגייט, סנדיסק משולב במכשיר נייד / צילום: Business Wire ,מצגת סנדיסק

400% תשואה: גם אנליסטים מנוסים לא עומדים בקצב של הטרנד החדש בוול סטריט

עליות של מאות אחוזים מתחילת השנה במניות שלוש חברות הפועלות בתחום אחסון המידע, מיוחסות לייצור שבבי זיכרון שנהנים מביקוש גובר משוק הבינה המלאכותית ● ברקע, התחום סבל שנים מתמחור חסר ומיעוט השקעות ● ויש גם תזכורת מהיסטוריה ישראלית

יפעת תומר-ירושלמי / צילום: דובר צה''ל

ההסתבכות של הפצ"רית: העבירה שעל הפרק, ומה הבעיה במינוי המחליף?

בנוסף לחשד להדלפת הסרטון משדה תימן, האלופה יפעת תומר־ירושלמי עשויה להיות מואשמת בדיווח "בעייתי" לבג"ץ ● דיווחי כזב לביהמ"ש לא הביאו להרבה הרשעות, אבל בכל זאת יש תקדים מפורסם ● ולמה צריכים לשים לב לפני שממנים את המחליף?

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

למרות המשבר בכנסת: חוק השידורים של השר שלמה קרעי עבר בקריאה ראשונה

למרות התנגדות היועצים המשפטיים וחרם החקיקה של הסיעות החרדיות - הצעת חוק השידורים של שר התקשורת שלמה קרעי אושרה בקריאה ראשונה ● החוק מבקש להקים רגולטור חדש שיחליף את הרשויות הקיימות ולחייב גם חברות סטרימינג אמריקאיות בהשקעה בתוכן ישראלי

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות, שלומי יוסף

פרשת "יד לוחצת יד": ביהמ"ש הורה להאריך את מעצרו של יו"ר ההסתדרות בשבוע

המשטרה ביקשה להאריך את מעצרו של יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ב-10 ימים: "אחת מפרשות השחיתות הציבורית הגדולות שנחקרו" ● השופטת: "אם בר-דוד ישוחרר, יש חשש לתיאום עדויות" ● סנגורו: "ידיו נקיות, הוא לא קיבל שקל" ● גם מעצר אשתו של בר-דוד ומעצרו של סוכן הביטוח עזרא גבאי הוארכו בשבוע ● סנגורו של גבאי טען: במשטרה אמרו לו - "תביא ראיה על ארנון ותלך הביתה"

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך, עמית גל, הממונה על שוק ההון ובצלאל סמוטריץ שר האוצר / צילומים: יוסי כהן, מארק ניימן(לע''מ), עמית שאבי(ידיעות אחרונות). עיבוד: טלי בוגדנובסקי

פשרה בנוגע לקופות הגמל להשקעה: המהפכה בתחום החיסכון מתקרבת לחקיקה

במשרד האוצר הציגו את העקרונות המנחים לתקציב 2026, וביניהם קידום רפורמה מקיפה בעולמות החיסכון ● קופות גמל, פוליסות חיסכון וקרנות נאמנות ינוהלו תחת פלטרפורמה אחת, תוך השוואת תנאי המיסוי השונים ● עד כה ברשות שוק ההון התנגדו נחרצות וכעת מסתמנת פשרה שתאפשר לעבור לשלב החקיקה ● מי יוכל לשווק את המוצרים והאם גם הבנקים בתמונה?

קניות בקניון / צילום: גיא חמוי

מחכים למבצעים: בכל ענפי המשק הבולטים נרשמה ירידה במכירות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על ירידה בכמות העסקאות, בעיקר בפריפריה - בצפון ובדרום

שר האנרגיה אלי כהן חדשות שש, רשת 13, 25.09.25 / צילום: איל יצהר

האם רעיון המדינה הפלסטינית נתקל בהתנגדות מפתיעה במדינה מערבית?

השר אלי כהן סיפר שקרא על סקר עם התנגדות גורפת של הבריטים להכרה במדינה פלסטינית ● אבל לפני שקופצים למסקנות, כדאי לקרוא את האותיות הקטנות ● המשרוקית של גלובס

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock, Komenton

חברת התעופה שתחדש בשנה הבאה את טיסותיה לישראל

החזרה של אייר אינדיה נחשבת משמעותית וחשובה, משום שהיא מחברת את ישראל לנמל תעופה עם קישוריות ליעדים רבים למזרח ● אייר אינדיה תפעיל חמש טיסות שבועיות בקו ת"א-דלהי בימים ראשון עד חמישי, והטיסה תארך בממוצע כחמש וחצי שעות

''מס זוקמן, שאלה של צדק''. הפגנה בפריז / צילום: Reuters, Tom Nicholson

מסים חדשים על "מולטי־מיליונרים" - המדינות האירופיות שבוחנות צעדים דרסטיים

צרפת נאבקת לסגור את הגירעון ומוותרת על רפורמות דגל לטובת מסים חדשים ופשרות פוליטיות - כולל שיתוף פעולה מפתיע עם לה־פן והימין ● גם בריטניה שוקלת צעדים דרמטיים, בהם “מס יציאה” למולטי־מיליונרים, בניסיון נואש לאזן תקציב מנופח בלי לפגוע בצמיחה

המועמדים לראשות עיריית ניו יורק, מימין לשמאל: זוהרן ממדאני, קרטיס סליווה ואנדרו קואומו / צילום: Reuters, Angelina Katsanis/Pool

הבחירות בניו יורק: טראמפ חוצה את הקווים ותומך באנדרו קואומו

נשיא ארה"ב הודיע כי הוא תומך באנדרו קואומו, יריבו לשעבר מהמפלגה הדמוקרטית, על פני המועמד הרפובליקאי קרטיס סליווה שמפגר בסקרים: "אם הבחירה היא בין קומוניסט לדמוקרט רגיל, אני אעדיף את הדמוקרט" ● הזהיר כי אם המועמד הדמוקרטי סוציאליסטי זוהרן ממדאני ינצח בבחירות בניו יורק, הוא "ישקול למנוע תקציבים פדרליים מהעיר"

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

עסקת הענק בסכנה: מה מעכב את יצוא הגז למצרים, והפתרונות האפשריים

עסקת הקמת צינור ניצנה בין מאגר לוויתן למצרים, שהייתה אמורה לשלש את יצוא הגז הישראלי, נעצרה ברגע האחרון בעקבות עיכוב בהיתר היצוא ● במוקד: מחלוקת על מחיר הגז לשוק המקומי ● במשק האנרגיה הישראלי חוששים, אך יש כבר פתרונות אפשריים למשבר המתהווה

אילוסטרציה: Shutterstock

פרשת השחיתות החדשה: איך התגמול של סוכני הביטוח שוב במרכז

תגמול סוכני הביטוח נמצא במוקד פרשת השחיתות הגדולה "יד לוחצת יד", שנחשפה הבוקר ● עפ"י החשד, בעלים של סוכנות ביטוח העניק הטבות שונות בתמורה להעברת לקוחות לסוכנות שלו ● על שולחן האוצר נמצאת רפורמה שאמורה להסדיר את הענף ולמנוע ניגודי עניינים, אך היא כנראה לא תקודם בשל לחצים פוליטיים