גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחיר החופש מדומה

האם האזרח הרוסי הרוויח או הפסיד מכך שהטרוריסטים לא קיבלו הרבה תשומת-לב?

השבוע היה פיגוע גדול בשדה התעופה במוסקבה. זוכרים? כן, זה קרה בסך-הכול לפני יומיים. 35 הרוגים, 120 פצועים, פיגוע בסדר גודל קטלני למדי. כל כלי התקשורת בעולם דיווחו על הפיגוע הזה, רובם דקות ספורות לאחר שקרה.

אבל מה קרה בתוך גבולות רוסיה? היה עיכוב של למעלה מ-3 שעות עד שערוצי הטלוויזיה הרוסיים דיווחו על הפיגוע, וגם כשכבר דיווחו, יצאו ידי חובה. דיווחו, וצ'יק-צ'ק חזרו לתוכניות הבישול והבידור. אתם יכולים בכלל לדמיין משהו כזה קורה אצלנו?

מומחים ויודעי דבר מערוץ 9 הישראלי, שאין לו כמובן שום קשר לעניין פרט להיכרות טובה עם אמצעי התקשורת ברוסיה, הסבירו כי כל מידע מסוג כזה צריך לעבור שם צנזורה, והכול נבדק על-ידי גורמים רשמיים לפני שזה יוצא לאוויר. ככה זה כשהתקשורת מגויסת לצורכי המדינה והממשל.

תגידו שזה מגוחך, ותהיה בכך מידה לא מבוטלת של צדק. הרי לשום רוסי אין בעיה לזפזפ ל-CNN ולראות את אותו הדיווח שכלי התקשורת המקומיים מתעכבים לפרסם, לא? המידע בכל מקרה מגיע לציבור, בין אם דרך ערוצי טלוויזיה בינלאומיים ובין אם באינטרנט.

ובכל זאת, יש לזה השפעה. כי כשהתקשורת המקומית ממעיטה לעסוק בפיגוע גדול, היא לא מלבה את האש סביבו. היא לא מגדילה את הסיפור, אלא נותנת לו לגווע מוות טבעי די מהיר.

אם היא לא מתעסקת בזה ומספקת עוד זוויות לסיפור, יש סיכוי טוב שגם כלי התקשורת האחרים יירדו מזה מהר יותר, מהסיבה הפשוטה שלתקשורת הבינלאומית יש עוד הרבה עניינים על הראש חוץ משדה התעופה במוסקבה.

אז מה יוצא מזה? הסיפור דועך מהר יותר והטרור מפסיד, כי שככל שפיגוע טרור תופס יותר כותרות מפחידות - כך הוא מצליח יותר, נכון? ככל שהפחד מועצם על-ידי הדרמה התקשורתית, כך הטרוריסטים נהנים יותר, ואילו הקורבנות התמימים מפסידים. הם מפסידים בעבור קדושת חופש המידע וחופש הביטוי, כמובן, אבל הם עדיין מפסידים.

אני חלילה לא מטיפה פה לטרנדים פוסט-קומוניסטים ותקשורת שהיא שופר של הממשל, ובכל זאת מרשה לעצמי לעצור לרגע ולתהות בקול רם: האם אנחנו, כאזרחים, מרוויחים מההתעצמות המטורפת של חופש המידע וקצב הזרימה שלו בעולם שלנו, או שאולי דווקא לא?

אחרי אירועי וויקיליקס שנחשפנו אליהם בשנה האחרונה, לא כל-כך פשוט לענות על השאלה הזאת.

מצד אחד, נורא קל לשלוף את סיסמאות הדמוקרטיה המוכרות ולהצהיר שהגבולות נפרצים, זכותנו לדעת, ואין כמו החופש. התרגלנו להלל את כאוס המידע שמשתולל סביבנו בלי להתעכב יותר מדי על הבעיות שהוא מחביא בתוכו.

תכל'ס, התעצמות הדליפות של וויקיליקס, למשל, החלישה את המדינות החופשיות וחיזקה את המדינות הטוטליטריות, שזכו בהמון מידע יקר בחינם.

אז האם הרווחנו מזה כאזרחים, או שמא רק נדמה לנו שהרווחנו? האם בעוד אנחנו מתפלשים להנאתנו בסיסמאות מן העבר, בעצם בלי משים הגדלנו את האיום על החופש העתידי שלנו?

בעולם המטורף החדש שבו אנחנו חיים, עולם שבו המלחמה של העולם החופשי היא לא נגד מדינות אלא נגד טרור חמקמק שמחבר בין מדינות ומנצל לרעה את הפריצות של העולם החופשי, כשבמקביל דוהרת ההתפתחות האנרכיסטית של חופש המידע, אני בכל זאת מתמהמהת רגע לפני ההצהרה החד-משמעית שמדובר בדבר טוב, נקודה.

זה מזכיר לי אוברדוז שחווינו כאזרחים דווקא מתחום אחר: הצרכנות. עד לפני 20 שנה אופי הצריכה שלנו התבסס על מוצרים הרבה יותר בסיסיים. בגדול, הסתפקנו במועט, ואפילו לא ידענו שאנחנו כאלה. לא קנינו 8 זוגות נעליים בשנה אלא שניים - אחד בקיץ ואחד בחורף. לא פוצצנו את המקרר שלנו באינסוף מוצרי חלב שמשליכים חצי מהם לפח כשפג התוקף, לא שדרגנו סלולריים כל רבע שעה, ולא עמדנו בתור ל-iPad 3G.

ברמה הפילוסופית אפשר לתהות אם זה גרם לנו להיות מאושרים יותר או פחות, אבל אפשר גם להסתכל על המשבר הכלכלי הקולוסאלי שפקד אותנו לפני שנתיים, ולהבין שצרכנות היתר הביאה אותנו לנפילה שהעולם עדיין מתקשה לצאת ממנה. ואם להאמין לדברי רוביני שפורסמו השבוע, אז המשבר הזה עוד צפוי לחזור אלינו תיכף אחרי הסיבוב.

האם חזרנו קצת מהר מדי לאורח החיים הקודם שלנו במקום ללמוד את השיעור, שלפעמים (סליחה על הקלישאה) "לס-איז-מור"?

קצת כמו צרכנות היתר, ייתכן שגם בנושא של חופש המידע יש קו שכשעוברים אותו, ההשפעה היא כבר יותר רעה מאשר טובה. גם הדלפת המסמכים הישראלים-פלסטיניים באל-ג'זירה השבוע היא לא סיפור נקי - הוא משרת מישהו, משמש כאמצעי סחיטה ומחליש את יכולת השליטה של ה"טובים".

במהלך השנים, למדו דווקא אלה שמתנגדים לחופש לנצל את תמימות העולם המערבי. לכן, העולם המערבי צריך להביט בעצמו מדי פעם, ולא רק לדקלם מנטרות ישנות שאולי הפסיקו להיות אבסולוטיות כפי שהיו בעולם של המאה ה-20.

אחרת, איך נדע אם לא הגזמנו? איך נדע אם לא עברנו איזה גבול? ויותר גרוע: איך נדע שלא להיצמד לעקרונות שכבר מזמן דורשים עדכון, ואנחנו ממהרים להתאבד עליהם בלי לחשוב פעמיים?

בואו לא נשכח שאם נמהר כל-כך להתאבד - בסוף הרעים ינצחו.

עוד כתבות

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות