גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אילו חברות משתפות צרכנים בעיצוב ובחירת שם המוצר?

שיתוף הצרכנים בהחלטות ובעיצוב המוצר נעשה יותר ויותר מקובל ■ רגע אחרי שהרוב קבע "בפלות" במקום ופלים, עכשיו הם בוחרים שם לטעם חדש של ביסלי ומחליטים מי ידגמן חיתולים

מאז ומתמיד עניינה דעתו של הצרכן את מפתחי המוצרים: זו, אחרי הכול, מתורגמת בסוף לכסף. אלא שלמחקרי השוק המקיפים נוסף בעידן המדיה החברתית כלי נוסף ומשמעותי - היכולת לשתף את קהל הצרכנים הרחב בקבלת החלטות לגבי המוצר.

כל הצדדים מרוויחים: הצרכן מרוצה מתשומת-הלב, מהיכולת להשפיע ומהגימיק השיווקי - והחברה מצטיירת כמי שמציבה את דעתו במרכז, ועל הדרך מרוויחה לא מעט יחסי ציבור ומקדמת את מוצריה לטעמם של הקליינטים.

כך, למשל, חברת אסם הזמינה את העם לקבוע שם לטעם החדש של ביסלי; בעלית נתנו לעם לבחור בשם "בפלה"; חוגלה קימברלי, משווקת מותג החיתולים האגיס, נתנה לקהל לבחור (ולהציע) דוגמנים לחיתול החדש שיופיעו על פני שלט חוצות ענק; מפעל הפיס ביקשו הצעת לשמות לכדורי המזל; בפומה ובנייקי משתפים צרכנים בעיצוב המוצר; ויבואנית אלקטרוניקה גדולה מתכננת מהלך קרוב של בחירת לוגו על-ידי הקהל (מה שמזכיר את הניסיון הלא-מוצלח של GAP להחליף לוגו, שטורפד על-ידי הצרכנים).

האם עולם הפייסבוק ייצר את הטרנד החדש? "זו שאלה של ביצה ותרנגולת", אומר מנהל השיווק של המותג עלית, שי חגואל - מי שעומד בין השאר מאחורי המהלך "ופלים אן בפלות", "האם המשווקים משתמשים בתופעה קיימת או מחוללים אותה".

- האם זה מחליף את מחקרי השוק הקיימים, בהם הושקע עד היום לא מעט כסף?

"זה לא מחליף את המחקר, זה רק משנה אותו. עכשיו צריך לבדוק, האם אני נוגע בנקודה הנכונה? שואל את הצרכן מה שצריך?".

- האם זה טרנד חולף, או שהוא כאן כדי להישאר?

"אני חושב שזה גל חולף", אומר חגואל, "אבל בטוח שמעורבות הצרכן רק בתחילת דרכה".

מיכל איתן, מנהלת השיווק של מחלבות שטראוס, לעומתו, סבורה כי אין מנוס: "הכיוון חד-סטרי. אי-אפשר לחזור אחורה. אמנם זה מעייף ושוחק לשמור על קשר כזה עם הצרכנים, אבל ממערכת יחסים פתוחה אי-אפשר לחזור".

- עד כמה באמת ניתן לשתף את הצרכן?

"הכי רחוק שאפשר להגיע, קצת רחוק מדי לטעמי, הוא מצב שבו הצרכנים יקבעו ממש מה יהיה המוצר הבא ו'ימציאו' את הפיתוחים הבאים".

מזון: החלטות על שם וצבע

שטראוס עלית: ופלים או בפלות?

"אין ספק שמשהו קורה בעולם בעניין של מעורבות צרכנים, והאינטרנט רק מסייע בכך", אומר שי חגואל מעלית, העומד בין השאר מאחורי מהלך "ופלים אן בפלות".

לדבריו, "כשאנחנו העלינו בפייסבוק שאלה איזה טעמים מתחשק לצרכנים לראות בבפלות, היו 40 תגובות בשעתיים; כשצרכנים ביקשו להחזיר למדף שוקולד לבן עם עוגיות - היו 1,000 תגובות בהפסקת צהריים אחת. עצם השיתוף גורם לצרכן להיות מעורב: הוא מרגיש שמקשיבים לו, שהוא חשוב לנו".

אסם: ביסלי בטעם ???

באסם הוסיפו לבחירת הצרכן נופך של מסתורין, כשהחלו בשיווק הביסלי שטרם נבחר שמו. מהלך דומה נעשה בחברת משקאות בסינגפור, שהשיקה 6 טעמים "סודיים" שאינם כתובים על פחית השתייה. הצרכנים מוזמנים להציע שם שיחליף את שורת סימני השאלה הקיימת היום על האריזה, ולדרג הצעות קיימות.

"כל 'גחמה צרכנית' יכולה להפוך למשמעותית אם ניתן לזהות בה פוטנציאל עסקי למוצר, רלוונטיות למסה קריטית ולא לנישה", אומרת רחלי ירקוני-גולדשטיין, מנהלת שיווק בחטיבת החטיפים של אסם. "כך גם גם החזרנו למדפים מהדורה של ביסלי בטעם טאקו לאור דרישת הקהל ,ופיתחנו את במבה במילוי נוגט שצמח מבקשת הצרכנים".

הסוכריות במילקי של שטראוס

" היום הצרכנים הרבה יותר מעורבים בעיצוב המוצר", אומרת מיכל איתן משטראוס, שנתנה לצרכנים לבחור את צבע העדשים הרצוי על מהדורה מוגבלת של מילקי. "הם מעורבים רגשית, מציעים הצעות, רוצים לבחור ולהשפיע. מכאן נולד המהלך שלנו.

"היום", היא מוסיפה, "יש כלי של דיאלוג פתוח - שומעים את הצרכן חזק וברור. הצרכנים מעבירים בקשות למוצרים, לאריזות, לטעמים. צרכן אחד מעלה בקשה, וכבר נוצרת תהודה שלמה סביב הנושא. המקום של לפתוח את עצמך כחברה, זה המקום שחברות הולכות אליו - זו מגמה בעולם, וישראל מאמצת דברים כאלה מהר".

בפלות

מכדורי פיס ועד חיתולים: השפעה שיווקית

הכדורים של מפעל הפיס: השפעה בערבון מוגבל

תחת הטייטל "לשתף את הצרכן" מופיעות לעתים החלטות מהותיות לגבי המוצר (כמו טעמים וסוגי מוצרים), לעתים ההחלטות עיצוביות (עיצוב הכוסות בסטארבקס הוא דוגמה מעבר לים) - ובלא פחות מקרים, מותירים מקבלי ההחלטות בידי הצרכן עניינים שוליים יחסית, המושכים גם הם לא מעט תשומת לב.

כך למשל קביעת שמות כדורי המזל של מפעל הפיס, שלוותה בקמפיין צעקני בכלי התקשורת; השם הנבחר, אגב, לא היה דווקא זה שזכה למספר ה"לייקים" הגדול ביותר - כך שהשפעת הצרכן היתה בעירבון מוגבל.

"ידיעות אחרונות": קוראים משפיעים

בהוצאות ספרים של "ידיעות אחרונות" מיושם בשנים האחרונות בהצלחה מודל של קוראים משפיעים, המקבלים לידיהם ספרים בטרם יציאה לחנויות ומוזמנים לומר את דברם.

גם כאן ההשפעה שיווקית במהותה, בעצם יצירת שיחה ודיונים ברשת - שכן הספרים עצמם כבר נמצאים בשלבים סופיים לפני נחיתה בחנויות, אולם קרה כבר שספר שינה את שמו בדקה ה-90 מפני שהקוראים סברו כי השם אינו מוצלח.

האגיס: הצרכנים חלק מהקמפיין, לא מהמוצר

זה קרה לאחרונה בבחירת פרזנטורית מהעם לרשת אופנת נשים בפייסבוק, וכך גם בבחירת תמונותיהם של שני תינוקות לפרסומת ענק של חיתולי האגיס על מחלף ההלכה.

"אולי לא מדובר בקבלת החלטות מהותיות לגבי המוצר", אומר ערן שיאון, מנהל תחום הדיגיטל בחברת חוגלה קימברלי, "אבל הצרכנים הם חלק מהותי מהקמפיין. נכון שיש רק שני זוכים בשילוט באיילון, אבל 4,600 משתתפים לקחו חלק בהחלטה ועוד 8,000 חברים נוספו לנו בפייסבוק. הפייסבוק עושה את זה הרבה יותר קל".

שיאון אינו שולל אפשרות ליישם את השיטה גם לגבי החלטות מהותיות יותר. "בכל אופן, זה לא במקום מחקר מעמיק. זה רק עוד כלי לחוש את הצרכן".

כדורי פיס

אופנה והנעלה: הלקוחות בוחרות דגמים

twentyfourseven: הנערות היו שותפות מלאות להחלטות

לא תמיד מיושם רעיון השיתוף בתפוצת נאט"ו בפייסבוק: ברשת האופנה twentyfourseven, רשת-בת של רנואר הממותגת בנפרד ממנה, לקחו את הרעיון לכיוון מעט אחר: החלטות קרדינליות בתהליך הקמת הרשת הופקדו בידיהן של קבוצת צרכניות פוטנציאליות בגילאי עשרה - ששימשו, כפי שמעידים ברשת, שותפות מלאות בהחלטות הארגוניות והשיווקיות של המותג: תמהיל המוצרים, מיקום החנויות, עיצוב הבגדים והאביזרים, שם הרשת, פעילויות פרסום, שיווק, יחסי ציבוא, אירועים, מראה החנויות, בחירת פרזנטורים, ואפילו תמחור המוצרים.

"לא מדובר בטכניקת מחקר", אומר מישל תמיר, מנהל השיווק של קבוצת רנואר. "במחקר אתה הולך, שואל שאלה, מקבל תשובה - ומחליט אם לקבל או לא. כאן הבנות נחשפו לחומרים והגיבו להם, עד רמת האקססוריז ואיך ייראו תאי המדידה".

על-פי הקונספט הנבחר הוקמו מאז ספטמבר 2007 28 סניפים בפריסה ארצית.

פיטפלופ: 20 נשים בחרו את הדגמים

בחברת ההנעלה פיטפלופ הוזמנו הלקוחות לקחת חלק בבחירת קולקציית הקיץ ל-2011 של כפכפי המותג. כ-20 נשים הגיעו למשרדי החברה שם הוצגו להם מגוון דגמים שונים, דירגו את הדגמים האהובים עליהן וסייעו בבחירת הדגמים שיופצו לחנויות.

"הרעיון נולד מפידבקים חיוביים דרך אתר החברה והחנויות", מסבירה ענבל אלוני-אופיר, מנהלת השיווק של החברה. "זהו מהלך שמקובל מאוד בחו"ל ומאפשר לנו כחברה לתת מענה לרצון הלקוחות".

עוד כתבות

דן זורלא / איור: גיל ג'יבלי

ב-2 מיליון שקל לשנה: בלאק קיוב שוכרת קומה נוספת במגדל דיסקונט

חברת המודיעין העסקי בלאק קיוב שכרה לאחרונה את קומה 19 במגדל דיסקונט, לצורך הרחבת פעילותה והגדלת צוות העובדים בכ-40 עובדים חדשים ● החברה תשלם סכום של 2 מיליון שקל לשנה - כ-167 שקל למ"ר לחודש - לתקופה של 5 שנים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ: תכננתי מתקפה על איראן מחר - אך החלטתי לבטל אותה כי יש מו"מ רציני

טראמפ: הנחיתי את הצבא להיות מוכנים לצאת למתקפה מלאה נגד איראן בהתראה של רגע ● איראן העבירה הצעה חדשה, טראמפ: "הם מתים לחתום" ● בתימן מדווחים: החות'ים הפילו מל"ט אמריקאי ● משרד ההגנה הסעודי: הבוקר שוגרו והושמדו שלושה כטב"מים ששוגרו מעיראק ● צה"ל השתלט על המשט הטורקי - אבד קשר עם חלק מכלי השיט ● עדכונים שוטפים

ועדת החוקה בנושא פיצול תפקיד היועצת המשפטית לממשלה, היום (ג') / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האופוזיציה החרימה: הצעת החוק לפיצול היועמ"שית אושרה לקריאה ראשונה

על פי הצעת החוק, יופרדו סמכויות היועץ המשפטי לממשלה - יועץ משפטי לממשלה בנפרד וראש התביעה בנפרד ● לפי ההצעה, היועמ"ש ימונה על ידי הממשלה ושר המשפטים, וחוות דעתו לא תחייב את הממשלה

פלג דוידוביץ', מנכ''ל פרופדו ויגאל דמרי, מנכ''ל י.ח  דמרי / צילום: כדיה לוי, אייל פישר

מכירות בשפל: יגאל דמרי מפסיד על פרויקט בתל אביב, והוא ממש לא לבד

דוחות החברות, כולל של הגדולות ביותר, מגלים רשימה של פרויקטים שצפויים להניב להן הפסדים או רווחיות מינימלית בלבד ● היזמים מסבירים שמדובר ב"סערה מושלמת" - ריבית, מלחמה, רגולציה וקפיצה בעלויות הבנייה ● "הרבה יזמים נסוגים מפרויקטים שלקחו"

מזגנים / צילום: Shutterstock

רוכשים מזגן לקיץ, ושמלה לחג: שבוע של עליות בכל ענפי המשק הבולטים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על זינוק בעיקר במוצרי החשמל, מוצרים לבית, תיירות ואופנה

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר . הערכות כי יפרוש / צילום: ap, Peter Nicholls

המרוץ המסתמן לראשות הלייבור מטלטל את השווקים הפיננסיים בבריטניה

שוק האג"ח הבריטי מזנק לשיאים בעקבות הערכה כי ראש הממשלה יפרוש מתפקידו, ובצל חשש מהמחליפים הפוטנציאליים ● בינתיים, שר הבריאות שהבטיח לבטל את הברקזיט נאלץ לחזור בו, ובמפלגת הלייבור מקווים שראש עיריית מנצ'סטר יחליט להתמודד לתפקיד

אילון מאסק וסם אלטמן / צילום: AP, Jose Luis Magana , רויטרס - Brandon Bell,

מכה לאילון מאסק: הפסיד בתביעה נגד סם אלטמן

מאסק דרש מ־OpenAI וממיקרוסופט לוותר על 134 מיליארד דולר וטען כי החברה "גנבה ארגון צדקה" כשזנחה את ייעודה המקורי לפעול ללא מטרות רווח ● חבר המושבעים דחה את התביעה ואימץ את עמדת החברה, שלפיה המעבר למודל עסקי היה הכרחי במרוץ הבינה המלאכותית

משרדי מטא בקליפורניה / צילום: ap, Noah Berger

"ארגזים ריקים שפשוט מחכים שנתפנה": 8,000 עובדי מטא מחכים למכתב פיטורים

מחר צפויים אלפי עובדים לקבל מכתב פיטורים מענקית הטכנולוגיה מטא ● עד הרגע האחרון רבים מהם לא יודעים מה יעלה בגורלם ומספרים "אחד מכל עשרה אנשים צפוי להפגע ואף אחד לא יודע מי"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עליות בבורסת ת"א; מדד נפט וגז מזנק ב-3%

מניות השבבים הדואליות מעיבות על המדדים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על מניית דיסקונט בפרמייה של 40% ● מקס סטוק מזנקת בעקבות הדוח הרבעוני ● בישראל ובכל העולם, האג"ח הממשלתיות נופלות, אלו הסיבות ● IBI: סביר לצפות להפחת ריבית בישראל באחת משתי ההחלטות הקרובות

אורי יהודאי וישי דוידי / צילומים: איל יצהר, כדיה לוי

תוך שש שנים בלבד: בני הדודים המפורסמים יוצאים להנפקה גדולה

קרן ההשקעות פימי בדרך לרשום אקזיט משמעותי נוסף באמצעות הנפקת חברת התרופות הוותיקה מירושלים לפי שווי של 2.2 מיליארד שקל, שתציף עבורה רווח מוערך של מעל 1 מיליארד שקל ● אורי יהודאי, מנכ"ל פרוטרום לשעבר המשמש כיום כיו"ר רפא וגם בן דודו של יו"ר פימי ישי דוידי, יהנה מאופציות בשווי 80 מיליון שקל

דירות בבנייה / צילום: Shutterstock

הגרלות "דירה בהנחה" מתחדשות: מי זכאי להשתתף ומתי הן יוצאות לדרך

רמ"י  פרסמה את תנאי הזכאות המעודכנים להגרלות "דירה בהנחה", שמיועדות בשלב זה רק למילואימניקים העומדים בתנאי הסף הקיימים ● מי יוכל להתמודד כבר בהגרלה שתיפתח בשבוע הבא, כיצד צפוי המתווה החדש להשפיע על מספר הנרשמים, ואילו שאלות עדיין נותרו פתוחות? ● גלובס עושה סדר

כותרות העיתונים בעולם

"נכבוש את אבו דאבי": האיומים של איראן אם המלחמה תחודש

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך איראן עלולה להגיב אם המלחמה תפרוץ מחדש, הים האדום הופך לזירת המאבק החדשה, ועדויות קשות על אנטישמיות בבתי ספר בלונדון • כותרות העיתונים בעולם 

חברת טבע. שרדה בצמרת / צילום: סיון פרג'

לראשונה זה עשור: דירוג השקעה לחוב של טבע

סוכנות הדירוג Fitch העלתה את דירוג ההשקעה של טבע ל-BBB מינוס ● בדוח מציינת הסוכנות את ההתקדמות המתמשכת של החברה בביסוס הגמישות הפיננסית שלה, וכן את המעבר ההדרגתי לצבר מוצרים בעל רווח שולי גבוה יותר ● בשלב זה, סוכנויות הדירוג האחרות עדיין מדרגות את האג"ח של טבע בדירוג נמוך יותר

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

מזרחי טפחות: הרווח נשחק, אך התשואה על ההון הכי גבוהה בין הבנקים

בנטרול המס ובנטרול המתווה הצרכני הוולנטרי שיזם בנק ישראל, הרווח הנקי היה מסתכם בעלייה של 16% ● התשואה על ההון עמדה על 14.1% ברבעון הראשון  ● יחלק דיבידנד בשיעור של 50% מהרווח, כ-620 מיליון שקל

שמעון טל מור, מנכ''ל קבוצת M&T / צילום: ברק שקד

חברת האבטחה שמנפיקה בת"א לפי 750 מיליון שקל

טי אנד אם, המספקת שירותי אבטחה, ניקיון ותחזוקה למגזר הפרטי והממשלתי מ-2008, מבקשת לגייס כ־300 מיליון שקל ולהצטרף לבורסה בת"א ● מחצית מכספי ההנפקה צפויה להגיע לבעלי המניות הקיימים, בהובלת קרן ההשקעות האמריקאית פגסוס ● החברה צופה להכפיל יותר מפי שניים את הרווח הנקי בשנה הקרובה

עידן אלרום / צילום: עופר חג'יוב

מינוי משמעותי ראשון בהנהלת רשת 13 החדשה

לגלובס נודע כי מי שימונה כממלא מקום מנכ"ל הערוץ הוא עידן אלרום, מי שהיה בעבר מנכ"ל וואלה, וכיום הינו מנכ"ל חברת הסושיאל מדיה "קבוצת ישראל בידור" ● בעבר כיהן אלרום כסמנכ"ל השיווק ומשנה למנכ"ל במאקו בקשת 12 והוביל את קידום תוכניות קשת בדיגיטל

מימין: פרופ' אמנון שעשוע, מייסד שותף של AI21; פרופ' יואב שוהם, מנכ''ל שותף ומייסד שותף; ואורי גושן, מנכ''ל שותף ומייסד שותף / צילום: עומר הכהן

מפטרת ומשנה מסלול: לאן הולכת חברת הבינה המלאכותית של שעשוע

חברת הבינה המלאכותית AI21 של פרופ' אמנון שעשוע ויואב שוהם נפרדת מ–110 עובדים, ומרימה ידיים במלחמה החזיתית מול אנתרופיק ו–OpenAI ● אחרי שוויתרה על פיתוח מודלי שפה עצמאיים, החברה הופכת לספקית שירותים ומנסה להינצל בזכות מוצר חדש לניהול סוכני AI

רשות המסים / צילום: איל יצהר

מהחודש הבא: חשבוניות על עסקאות מ־5,000 שקל יחויבו באישור אונליין

השלב הבא ברפורמת "חשבוניות ישראל" ייכנס לתוקף ב־1 ביוני ויכניס למעגל הדיווח המקוון עשרות אלפי פרילנסרים ועסקים קטנים ● עסקאות שלא יקבלו מספר הקצאה דיגיטלי בזמן אמת לא יוכרו לצורכי קיזוז מע"מ ומס הכנסה ● מה אומרים המומחים על המהלך?

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן, בגאלה של ועידת הנדל''ן של גלובס / צילום: תמר מצפי

לאומי מסכם רבעון עם הרווח הגבוה במערכת הבנקאית וצמיחה חריגה באשראי העסקי

בנטרול מס היתר על הבנקים, התשואה על ההון הסתכמה ב-15.1% ● היקף הדיבידנד שיחלק הבנק: 55% מהרווח הנקי, כ-1.3 מיליארד שקל

דיון בבג''ץ / צילום: דוברות הרשות השופטת

השיטה וההשלכות: כשעורכי דין פרטיים נכנסים לנעליים של היועמ"שית

מספר חסר תקדים של 30 בקשות לאישור ייעוץ משפטי חיצוני אושר מאז הקמת הממשלה הנוכחית, בעקבות סירוב היועמ"שית להגן על עמדות השרים ורה"מ ● התוצאה היא פרקטיקה שגרתית שעלתה לקופת המדינה 3.5 מיליון שקל ומעוררת ויכוח עקרוני על גבולות התפקיד