גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

אילו חברות משתפות צרכנים בעיצוב ובחירת שם המוצר?

שיתוף הצרכנים בהחלטות ובעיצוב המוצר נעשה יותר ויותר מקובל ■ רגע אחרי שהרוב קבע "בפלות" במקום ופלים, עכשיו הם בוחרים שם לטעם חדש של ביסלי ומחליטים מי ידגמן חיתולים

מאז ומתמיד עניינה דעתו של הצרכן את מפתחי המוצרים: זו, אחרי הכול, מתורגמת בסוף לכסף. אלא שלמחקרי השוק המקיפים נוסף בעידן המדיה החברתית כלי נוסף ומשמעותי - היכולת לשתף את קהל הצרכנים הרחב בקבלת החלטות לגבי המוצר.

כל הצדדים מרוויחים: הצרכן מרוצה מתשומת-הלב, מהיכולת להשפיע ומהגימיק השיווקי - והחברה מצטיירת כמי שמציבה את דעתו במרכז, ועל הדרך מרוויחה לא מעט יחסי ציבור ומקדמת את מוצריה לטעמם של הקליינטים.

כך, למשל, חברת אסם הזמינה את העם לקבוע שם לטעם החדש של ביסלי; בעלית נתנו לעם לבחור בשם "בפלה"; חוגלה קימברלי, משווקת מותג החיתולים האגיס, נתנה לקהל לבחור (ולהציע) דוגמנים לחיתול החדש שיופיעו על פני שלט חוצות ענק; מפעל הפיס ביקשו הצעת לשמות לכדורי המזל; בפומה ובנייקי משתפים צרכנים בעיצוב המוצר; ויבואנית אלקטרוניקה גדולה מתכננת מהלך קרוב של בחירת לוגו על-ידי הקהל (מה שמזכיר את הניסיון הלא-מוצלח של GAP להחליף לוגו, שטורפד על-ידי הצרכנים).

האם עולם הפייסבוק ייצר את הטרנד החדש? "זו שאלה של ביצה ותרנגולת", אומר מנהל השיווק של המותג עלית, שי חגואל - מי שעומד בין השאר מאחורי המהלך "ופלים אן בפלות", "האם המשווקים משתמשים בתופעה קיימת או מחוללים אותה".

- האם זה מחליף את מחקרי השוק הקיימים, בהם הושקע עד היום לא מעט כסף?

"זה לא מחליף את המחקר, זה רק משנה אותו. עכשיו צריך לבדוק, האם אני נוגע בנקודה הנכונה? שואל את הצרכן מה שצריך?".

- האם זה טרנד חולף, או שהוא כאן כדי להישאר?

"אני חושב שזה גל חולף", אומר חגואל, "אבל בטוח שמעורבות הצרכן רק בתחילת דרכה".

מיכל איתן, מנהלת השיווק של מחלבות שטראוס, לעומתו, סבורה כי אין מנוס: "הכיוון חד-סטרי. אי-אפשר לחזור אחורה. אמנם זה מעייף ושוחק לשמור על קשר כזה עם הצרכנים, אבל ממערכת יחסים פתוחה אי-אפשר לחזור".

- עד כמה באמת ניתן לשתף את הצרכן?

"הכי רחוק שאפשר להגיע, קצת רחוק מדי לטעמי, הוא מצב שבו הצרכנים יקבעו ממש מה יהיה המוצר הבא ו'ימציאו' את הפיתוחים הבאים".

מזון: החלטות על שם וצבע

שטראוס עלית: ופלים או בפלות?

"אין ספק שמשהו קורה בעולם בעניין של מעורבות צרכנים, והאינטרנט רק מסייע בכך", אומר שי חגואל מעלית, העומד בין השאר מאחורי מהלך "ופלים אן בפלות".

לדבריו, "כשאנחנו העלינו בפייסבוק שאלה איזה טעמים מתחשק לצרכנים לראות בבפלות, היו 40 תגובות בשעתיים; כשצרכנים ביקשו להחזיר למדף שוקולד לבן עם עוגיות - היו 1,000 תגובות בהפסקת צהריים אחת. עצם השיתוף גורם לצרכן להיות מעורב: הוא מרגיש שמקשיבים לו, שהוא חשוב לנו".

אסם: ביסלי בטעם ???

באסם הוסיפו לבחירת הצרכן נופך של מסתורין, כשהחלו בשיווק הביסלי שטרם נבחר שמו. מהלך דומה נעשה בחברת משקאות בסינגפור, שהשיקה 6 טעמים "סודיים" שאינם כתובים על פחית השתייה. הצרכנים מוזמנים להציע שם שיחליף את שורת סימני השאלה הקיימת היום על האריזה, ולדרג הצעות קיימות.

"כל 'גחמה צרכנית' יכולה להפוך למשמעותית אם ניתן לזהות בה פוטנציאל עסקי למוצר, רלוונטיות למסה קריטית ולא לנישה", אומרת רחלי ירקוני-גולדשטיין, מנהלת שיווק בחטיבת החטיפים של אסם. "כך גם גם החזרנו למדפים מהדורה של ביסלי בטעם טאקו לאור דרישת הקהל ,ופיתחנו את במבה במילוי נוגט שצמח מבקשת הצרכנים".

הסוכריות במילקי של שטראוס

" היום הצרכנים הרבה יותר מעורבים בעיצוב המוצר", אומרת מיכל איתן משטראוס, שנתנה לצרכנים לבחור את צבע העדשים הרצוי על מהדורה מוגבלת של מילקי. "הם מעורבים רגשית, מציעים הצעות, רוצים לבחור ולהשפיע. מכאן נולד המהלך שלנו.

"היום", היא מוסיפה, "יש כלי של דיאלוג פתוח - שומעים את הצרכן חזק וברור. הצרכנים מעבירים בקשות למוצרים, לאריזות, לטעמים. צרכן אחד מעלה בקשה, וכבר נוצרת תהודה שלמה סביב הנושא. המקום של לפתוח את עצמך כחברה, זה המקום שחברות הולכות אליו - זו מגמה בעולם, וישראל מאמצת דברים כאלה מהר".

בפלות

מכדורי פיס ועד חיתולים: השפעה שיווקית

הכדורים של מפעל הפיס: השפעה בערבון מוגבל

תחת הטייטל "לשתף את הצרכן" מופיעות לעתים החלטות מהותיות לגבי המוצר (כמו טעמים וסוגי מוצרים), לעתים ההחלטות עיצוביות (עיצוב הכוסות בסטארבקס הוא דוגמה מעבר לים) - ובלא פחות מקרים, מותירים מקבלי ההחלטות בידי הצרכן עניינים שוליים יחסית, המושכים גם הם לא מעט תשומת לב.

כך למשל קביעת שמות כדורי המזל של מפעל הפיס, שלוותה בקמפיין צעקני בכלי התקשורת; השם הנבחר, אגב, לא היה דווקא זה שזכה למספר ה"לייקים" הגדול ביותר - כך שהשפעת הצרכן היתה בעירבון מוגבל.

"ידיעות אחרונות": קוראים משפיעים

בהוצאות ספרים של "ידיעות אחרונות" מיושם בשנים האחרונות בהצלחה מודל של קוראים משפיעים, המקבלים לידיהם ספרים בטרם יציאה לחנויות ומוזמנים לומר את דברם.

גם כאן ההשפעה שיווקית במהותה, בעצם יצירת שיחה ודיונים ברשת - שכן הספרים עצמם כבר נמצאים בשלבים סופיים לפני נחיתה בחנויות, אולם קרה כבר שספר שינה את שמו בדקה ה-90 מפני שהקוראים סברו כי השם אינו מוצלח.

האגיס: הצרכנים חלק מהקמפיין, לא מהמוצר

זה קרה לאחרונה בבחירת פרזנטורית מהעם לרשת אופנת נשים בפייסבוק, וכך גם בבחירת תמונותיהם של שני תינוקות לפרסומת ענק של חיתולי האגיס על מחלף ההלכה.

"אולי לא מדובר בקבלת החלטות מהותיות לגבי המוצר", אומר ערן שיאון, מנהל תחום הדיגיטל בחברת חוגלה קימברלי, "אבל הצרכנים הם חלק מהותי מהקמפיין. נכון שיש רק שני זוכים בשילוט באיילון, אבל 4,600 משתתפים לקחו חלק בהחלטה ועוד 8,000 חברים נוספו לנו בפייסבוק. הפייסבוק עושה את זה הרבה יותר קל".

שיאון אינו שולל אפשרות ליישם את השיטה גם לגבי החלטות מהותיות יותר. "בכל אופן, זה לא במקום מחקר מעמיק. זה רק עוד כלי לחוש את הצרכן".

כדורי פיס

אופנה והנעלה: הלקוחות בוחרות דגמים

twentyfourseven: הנערות היו שותפות מלאות להחלטות

לא תמיד מיושם רעיון השיתוף בתפוצת נאט"ו בפייסבוק: ברשת האופנה twentyfourseven, רשת-בת של רנואר הממותגת בנפרד ממנה, לקחו את הרעיון לכיוון מעט אחר: החלטות קרדינליות בתהליך הקמת הרשת הופקדו בידיהן של קבוצת צרכניות פוטנציאליות בגילאי עשרה - ששימשו, כפי שמעידים ברשת, שותפות מלאות בהחלטות הארגוניות והשיווקיות של המותג: תמהיל המוצרים, מיקום החנויות, עיצוב הבגדים והאביזרים, שם הרשת, פעילויות פרסום, שיווק, יחסי ציבוא, אירועים, מראה החנויות, בחירת פרזנטורים, ואפילו תמחור המוצרים.

"לא מדובר בטכניקת מחקר", אומר מישל תמיר, מנהל השיווק של קבוצת רנואר. "במחקר אתה הולך, שואל שאלה, מקבל תשובה - ומחליט אם לקבל או לא. כאן הבנות נחשפו לחומרים והגיבו להם, עד רמת האקססוריז ואיך ייראו תאי המדידה".

על-פי הקונספט הנבחר הוקמו מאז ספטמבר 2007 28 סניפים בפריסה ארצית.

פיטפלופ: 20 נשים בחרו את הדגמים

בחברת ההנעלה פיטפלופ הוזמנו הלקוחות לקחת חלק בבחירת קולקציית הקיץ ל-2011 של כפכפי המותג. כ-20 נשים הגיעו למשרדי החברה שם הוצגו להם מגוון דגמים שונים, דירגו את הדגמים האהובים עליהן וסייעו בבחירת הדגמים שיופצו לחנויות.

"הרעיון נולד מפידבקים חיוביים דרך אתר החברה והחנויות", מסבירה ענבל אלוני-אופיר, מנהלת השיווק של החברה. "זהו מהלך שמקובל מאוד בחו"ל ומאפשר לנו כחברה לתת מענה לרצון הלקוחות".

עוד כתבות

הרמטכ''ל לצד אשתו בטקס הענקת הדרגות שלו / צילום: לע''מ

אשת הרמטכ"ל מכהנת כדירקטורית בחברת המזון שהסתבכה באי־סדרים

אורנה זמיר, אשתו של רא"ל אייל זמיר, מכהנת כדירקטורית בלתי־תלויה בחברת תומר מזון, כאשר צה"ל משמש כאחד הלקוחות הגדולים של החברה ● המסחר במניה הופסק מוקדם יותר החודש בגלל אי־סדרים ● דובר צה"ל בתגובה: "הרמטכ"ל לא עוסק ולא עסק באף היבט שקשור לחברה הנזכרת"

מה שבאמת מסכן את הרווח שלכם ממניות / צילום: Associated Press, Seth Wenig

מה שוק שורי בן 125 שנה יכול ללמד אותנו על קדחת המסחר של ימינו

אפליקציות מסחר החליפו את בתי ההימורים על מניות, אבל בוול סטריט יש הקבלות מצמררות לשנת 1901

הפגנות בונצואלה / צילום: Reuters, IMAGO/Mario Flores

הסכם היסטורי? ייקח זמן עד שהנפט מונצואלה יחלחל לכלכלה האמריקאית

בסוף השבוע הכריז טראמפ על הסכם שישלב בין עתודות הנפט בונצואלה ליכולות ההפקה האמריקאיות ● עם זאת, בשוק לא מאמינים שמחירי הדלק בארה"ב יירד בקרוב ● ברמה הפוליטית, טראמפ משתמש בהודעה לשלוח מסר לאיראן

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקיה / צילום: ap, Khalil Hamra

באנקרה הגיבו בזעם: יוון מקימה בסיס מל"טים ברודוס

כותרות העיתונים בעולם: האשמות רבות נגד ישראל זרמו מטורקיה מאז ה־7 באוקטובר, אבל זו החדשה היא שישראל רוקחת מזימה להפעיל כוחות כורדיים בצפון סוריה לצורך סיכול תהליך השלום שמוביל הנשיא א־שרע; וגם: יוון מקימה בסיס מל"טים בים האגאי, וישראל עשויה להשתלב בו ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

כמה דמי הבראה תקבלו?

למעלה מ-2 מיליון שכירים יקבלו החודש הפתעה בתלוש השכר

צו הרחבה שנחתם בשבוע שעבר מעלה את דמי ההבראה לעובדי המגזר הפרטי ב-8% ● מי שכבר קיבלו דמי הבראה לשנת 2026, עשויים להיות זכאים להשלמה רטרואקטיבית

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס; נבות בר, מנכ''ל קיסטון; ואבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: סטודיו דינו, דודי מוסקוביץ', יח''צ

העסקה הושלמה: התקבל האישור הסופי למכירת הוט מובייל

משרד התקשורת נתן אור ירוק למכירת חברת הסלולר הוט מובייל לדלק ישראל, קיסטון ולאומי פרטנרס, לאחר שרשות התחרות אישרה את העסקה בתחילת החודש ● העסקה משקפת להוט מובייל שווי של כ-1.2 מיליארד שקל

שלמה רודב ורוני גת / צילום: יח''צ, תמר מצפי

האקזיט בתפוגן ומכירת משקאות ברצועה הקפיצו את רווחי קרור של רודב וגת

חברת המשקאות יפאורה סבלה ברבעון השני מירידה בהכנסות בעקבות העיתוי של פסח והשבתה של קווי ייצור, שקוזזה באופן חלקי ממכירה של מוצריה לרצועת עזה ● מכירת תפוגן הקפיצה את הרווח הנקי ב-65%

נדב אפרתי. מנכ''ל קבוצת לניר / צילום: יח''צ

עם הלוואות מ-8 בני משפחה: חברת האנרגיה שתנסה להנפיק לפי 700 מיליון שקל

קבוצת לניר פועלת לגיוס הון של 176 מיליון שקל, בזמן שהיא ממשיכה להציג הפסדים וגירעון בהון העצמי ● תמורת ההנפקה תשמש בין היתר לפירעון הלוואות שהעמידו 22 אנשים פרטיים

חברת מיטרוניקס / צילום: מיטל וייזברג

עם כאלה ביצועים חלשים, אין פלא שהחברה של קיבוץ יזרעאל מחפשת חבל הצלה

מיטרוניקס סיימה את הרבעון השני עם ירידה בהכנסות לצד מעבר להפסד של כ-8 מיליון שקל ● בזמן שהיא מקיימת מגיעים להשקעה מצד קרן פימי, בחברה הכריזו על תוכנית התייעלות נוספת שתסייע לה לעמוד בהתחייבויותיה

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Lee Jin-man

המנגנון הסודי של אנבידיה: רשת העסקאות שמאחורי הרבעון המוצלח

לצד דוחות שיא ושווי שחוצה את ה־5 טריליון דולר, מתחת לפני השטח אנבידיה הופכת למממנת הפעילה ביותר בשוק הבינה המלאכותית ● מהשקעות עתק בסטארט־אפים ועד הלוואות וערבויות ללקוחותיה הגדולים: כך עובד המנגנון הפיננסי שמתדלק את מכירות החברה

ראש ממשלת ספרד, פדרו סאנצ'ס / צילום: ap, Ng Han Guan

ראש הממשלה הספרדי מאשים את ישראל במשבר ההגירה בסאוטה

ראש ממשלת ספרד טען כי "רשתות ישראליות" הפיצו מידע כוזב שתרם להסתערות של רבבות מהגרים על סאוטה בחודש שעבר ● בכך אימץ סנצ'ז טענות שנפוצו קודם לכן בחוגי השמאל הרדיקלי בספרד, שקשרו את ישראל למשבר ההגירה ● הוא לא הציג הוכחות לדבריו, ובמקביל ניקה את מרוקו מאחריות

קינן ממן, מנכ''ל קשת טעמים / צילום: יח''צ

קשת טעמים בוחנת הנפקה לפי שווי של כמיליארד שקל

רשת השיווק קשת טעמים החלה בבדיקות ראשוניות לקראת אפשרות של הנפקה בבורסה ● החברה רואה בהנפקה שלב אפשרי בהמשך התרחבות הקבוצה, ולא מהלך שנועד לפתור צורך תזרימי מיידי

יו''ר הפד קווין וורש ונגיד בנק ישראל אמיר ירון / צילום: AP-Rod Lamkey, Jr., טלי בוגדנובסקי

לנגיד יש מחר החלטה קשה במיוחד. אלה הסיבות

בנק ישראל עומד בפני החלטת ריבית לא פשוטה: אינפלציה נמוכה ושקל חזק תומכים בהורדה נוספת, אך המסר הניצי מוושינגטון וההקשחה באירופה משנים את המשוואה ● כשהבנקים המרכזיים בעולם מאותתים על הידוק, הורדת ריבית מקומית עלולה להפוך לסיכון

הראל ויזל וניר הורוביץ / צילום: דימה טליאנסקי

המהפך של טרמינל איקס: במקום למכור מותגים של אחרים, קונים אותם

טרמינל איקס הפכה לאחד ממנועי הצמיחה של קבוצת פוקס, עם קפיצה של כ־20% במכירות הרבעון ל־161 מיליון שקל ● הנתונים מוכיחים כי האסטרטגיה לרכישת מותגים עצמאיים, שאחראים לכמעט רבע מהכנסות החברה, הוכיחה את עצמה ● מה היעדים הבאים שהמנכ"ל מסמן?

נזקי השיטפונות בנפאל

שישה ימים אחרי אסון השיטפונות בנפאל: ישראלית נוספת מוגדרת נעדרת

ישראלי נוסף עדיין נעדר באזור הגבול עם טיבט, לאחר שהקשר עם קבוצת המטיילים שבה שהה נותק בעקבות השיטפון

האחים שלומי (מימין) ויוסי אמיר, בעלי שופרסל / צילום: יונתן בלום

המשקיעים מענישים את מניית שופרסל. אלה הנתונים שמדאיגים אותם

רשת הסופרמרקטים הגדולה בישראל איבדה ביומיים 11% מהשווי שלה לאחר פרסום הדוחות בשבוע שעבר ● הירידה בהכנסות שופרסל מגיעה למרות צעדי התייעלות שהטמיעו בעלי השליטה, האחים יוסי ושלומי אמיר ● מהן הסיבות לצניחה במניה, ומה עוד מתכננים בחברה?

איסלנד / צילום: Shutterstock

תושבי איסלנד דחו במשאל עם שיחות על הצטרפות לאיחוד האירופי

מספירת הרוב המכריע של הקולות במשאל העם באיסלנד עולה כי יש רוב למתנגדי חידוש השיחות עם האיחוד האירופי ● לפי התוצאות הכמעט-סופיות, מחנה ה"לא" קיבל 52.5% מהקולות, לעומת 47.5% למחנה ה"כן"

עומס בנתב''ג / צילום: פולי טובמן

מערך העובדים גדל: בנתב"ג נערכים לחגי תשרי

עפ"י רשות שדות התעופה, כ-2.5 מיליון נוסעים צפויים לעבור בנתב"ג בחודש הקרוב, ולצורך כך תוגבר מערך העובדים בשדה ובמעברי הגבול ● ברשות מסמנים 4 תאריכי שיא - 10.9, 17.9, 22.9 ו-25.9 - במהלכם צפויים לעבור בנתב"ג כ-100 אלף נוסעים ביום ● ומהם היעדים המובילים בחגים?

שימעי הורטיג, תומר וינגרטן ויוני אסיא / צילום: אמדוקס, סנטינל וואן, איטורו

המניה שעלתה 26% מהשפל ועדיין "נראית כמו מציאה"

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● הדוחות עקפו, אך התחזית חתכה: הסיבה לנפילה של סנטינל וואן ● הדירקטור הוותיק באיטורו מימש מניות במיליונים - והאנליסטים שממשיכים להאמין ● וגם: מניית אמדוקס קפצה ב-26% מהתחתית: האם מדובר ב"מציאה" שתמשיך לטוס?

תדלוק בתחנת דלק / צילום: ap, Marta Lavandier

בעקבות התייקרות הדלק: המהלך שמקדם סמוטריץ’

בעקבות הזינוק במחיר הדלק, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הורה לקדם הפחתה של מס הבלו ● באוצר מגבשים כעת את גובה ההוזלה ואת המנגנון שיאפשר לה להיכנס לתוקף בתוך ימים ● ברקע: עלייה במחירי הבנזין בעולם וזינוק של כ־50% במרווח הזיקוק