גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפלצנות התל-אביבית זולגת לפריפריה: היכונו לנוזל הצהוב

בימים אלה מגיעים לחנויות השמנים החדשים של השנה וסביבם הרבה באזז ■ מגזין G כינס טועמים מקצועיים וחובבים לטעימה חגיגית של כמה משמני הזית החדשים של השנה

עונת המסיק הסתיימה זה עתה. למדפי החנויות והמעדניות מתווספים לאט-לאט עוד בקבוקים של שמן הזית החדש של העונה. לא בסופרמרקטים, שם עדיין חוששים לשווק את ראשון המסיק, ביכורי שמן זית, שיש בו חומרים שעדיין לא שקעו והם מקנים לשמן מראה עכור וכהה. מי שלא מכיר את התופעה חושד שמדובר בשמן זית מקולקל, ולמרכולים אין כוח להתעסק עם גל של החזרות מוצרים. מי שמכיר, חוטף מהמדפים דווקא את השמן הזה, שמופק בכמות מוגבלת מיד עם תום המסיק, ומשווק לא יאוחר מחודש אפריל.

בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מתמכרים לטעם הזה דווקא, הטרי והעוצמתי, ומחפשים את המקומות שמשווקים אותו, כחלק מהעלייה הכללית במודעות לשמן זית, לאיכויותיו הקולינריות ולסגולותיו הבריאותיות.

בתל-אביב לבדה יש שתי חנויות המתמחות בשמן זית (אוליה ברחוב פרישמן ו-Olive O בשדרות רוטשילד), ומה שהתחיל כמגמה תל-אביבית פלצנית זולג גם לפריפריה. גם מחוץ לעיר צצים מרכזים למכירה ולטעימה של שמן זית ומוצריו. יותר ויותר בתי בד מארחים לטעימות ולהרצאות, ובהתאמה - יש יותר ויותר קהל מתעניין.

הצריכה בעלייה מתמדת, והיא חופפת את הגידול העולמי - עלייה קבועה בצריכה של כ-6% בשנה. "כשרק פתחנו את החנות, לפני שלוש שנים וחצי, אנשים לא ידעו איך לאכול אותנו", מספרת הלה ונקרט, בעלת אוליה. "כשהצעתי למבקרים בחנות לטעום שמן, הם היו נבהלים מהרעיון, וגם אלה שהסכימו טעמו רק לחם טבול בשמן. היום אנשים מורידים חופשי צ'ייסרים של שמן, ישר מהכוסית ובכלל בלי לחם".

מומחים נגד הדיוטות

השפע הזה מבלבל. איך יודעים מה לבחור? האם אדם מן היישוב, סתם כזה שמחבב שמן זית, יצליח להרגיש את ההבדלים הללו, או שרק מתי מעט, כאלה שעברו קורס מקצועי לטעימת שמן זית, ידעו לחוש את הניואנסים? ואולי בכלל מדובר בגרסה הקולינרית ל"בגדי המלך החדשים", והכול חרטא?

כדי לבדוק את השאלה הקנטרנית הזו כינס G טעימה חגיגית של כמה משמני הזית החדשים של השנה. אוליה אירחה את הטעימה, שהשתתפו בה גם שמנים של החנות (בלנדים שונקרט מערבבת ממגדלים שונים) וגם שמנים שאינם נמכרים אצלם, של מגדלים שהם חברים בענף הזית במועצת הצמחים.

הטועמים התחלקו לשתי קבוצות. הראשונה והמכובדת כללה טועמים מקצועיים: ד"ר פתחי עבד-אל האדי, אגרונום מומחה בעל שם בתחום הזית, מרכז המסלול ללימודי שמן זית במכללת תל חי; פרופ' שמעון לביא, אף הוא מומחה בעל שם עולמי, המגדל שפיתח את הזן ברנע; והשלישית היא רותי קינן, עיתונאית, מחברת ספרי בישול וטועמת שמן זית מקצועית.

בקבוצת ההדיוטות היינו שלוש: מרב סריג, כתבת האוכל של G, כותבת שורות אלה המשמשת כעורכת המדור, ולנה שרמן, מעצבת פנים במקצועה וחובבת שמן זית.

ד"ר עבד-אל האדי ניהל את הטעימה, ללא פשרות וללא הנחות: טעימה עיוורת, בלי לדעת איזה שמן של איזה יצרן אנחנו טועמים. בין הטעימות אוכלים פלח תפוח ושותים מים, לניקוי החך. לאתחול האף, מרחרחים מים.

יותר קשה מטעימת יין

"הטעימות חשובות", הסביר הדוקטור, "כי הן מרחיבות את הידע, וכך מצמצמים את החדירה של הלא-ראויים". אז איך יודעים מה לא ראוי? הדוקטור והפרופסור מסבירים שענף הזית מפעיל מנגנונים של פיקוח ושל בקרה.

תו האיכות המודבק על הבקבוק מעיד כי שמן הזית נבדק ושאיכותו תואמת את קביעת היצרן. "המכשירים במעבדה בודקים את האיכות הכימית ואת אחוזי החומציות", אומר עבד-אל האדי, "אבל בדיקת האיכות החושית נעשית על-ידי מכשיר משוכלל שנקרא בן אדם".

אז מה בעצם אנחנו מחפשים? "לא תענוגות", אומר הדוקטור בחומרה. "לא מעניין אותנו טעים/לא טעים. יש לפנינו עשרה שמנים. כולם טובים. אבל יש ביניהם הבדלים מבחינת החריפות, המרירות, הארומה. חשוב לשים לב גם לשמנוניות: אם השמן נדבק לפה, זה רע מאוד. שמן זית צריך לתת ארומה של מיץ פירות, כך שאחרי הבליעה הפה נשאר נקי".

השמנים מסומנים במספרים, ואנחנו צריכים למלא טפסים ולדרג כל שמן מאפס עד עשר בהתאם לפרמטרים קבועים: פירותיות, עשבוניות, חומציות, עיפוש, לחות, מתכתיות ועוד. מחלקים לנו כוסות מקצועיות, עשויות זכוכית כחולה. בניגוד לטעימת יין, שם לצבע חלק חשוב בטעימה, כאן צריך לנטרל את הצבע. בכלל, מתגלה שטעימת שמן הרבה יותר קשה מטעימת יין.

כמו יין מסחררים את השמן בכוס ואז מריחים, אבל בניגוד ליין, שם יורקים את הנוזל, פה לוקחים לפה, מגלגלים אל החלק האחורי של הלשון (הוא זה שקולט מרירות) ובולעים, כי רק כך מרגישים באמת את החריפות. עוד הבדל: אם היין לא טוב, בתוך חצי שעה אתה נפטר מטעמי הלוואי, טעם שמן מקולקל יכול לדבוק בך גם שבוע.

אחרי דברי העידוד האלה התחלנו לטעום. "ברגע שהבדיקה נעשית על-ידי צוות טועמים מאומן, היא בדיקה אובייקטיבית", הבהיר הדוקטור. "תפקיד הטועמים הוא לזהות את התכונות החושיות הפנימיות של השמן, ולדרג את עוצמתן. לכל זן ולכל מועד מסיק מאפיינים שונים. זכרו - פירותיות, מרירות וחריפות נחשבות לתכונות חיוביות".

לאט-לאט נפתח הפה, מתמסר ומקשיב לנוזל הזהוב. מספר אחת הוא שמן צעיר מאוד, שנמסק רק לפני ארבעה ימים. הוא מריר, חריף ועצבני. תענוג. מספר שתיים עדין יותר, מיושב בדעתו. מספר שלוש מאגרף ומלטף את דרכו במורד הגרון. מספר ארבע עושה את זה עם חיוך. מספר חמש בועט לי בלוע. שש אנמי.

אחרי מסירת הטפסים מיהרנו להשוות ביצועים. להפתעתנו התברר ששלושתנו, שלוש ההדיוטות, חשנו את אותן תחושות. כולנו אהבנו את מספר שלוש ואת מספר ארבע, ואף שהדוקטור הורה לנו להתעלם מאלמנט הטעם, הם גם היו לנו הכי טעימים. ההפתעה הגדולה באמת הגיעה למחרת, כשהדוקטור שלח אליי באימייל את התוצאות המשוקללות והממוחשבות: גם שלישיית המומחים מצאה את מספרי שלוש וארבע מצטיינים (ראו מסגרת). על מספר שלוש, שהתגלה כשמן מזן פיקואל של מסיק קיבוץ מגל, כתבו: "מצטיין בעוצמת הפירותיות שלו, 7 מתוך 10. פירותיות זו מעורבת בין העשבונית הירוקה לבין הבשלה. המרירות והחריפות שלו בעוצמות בינוניות עד נמוכות ומאוזנות. מאוד מתאים לטעם הישראלי".

מספר ארבע, מהזן ברנע של אוליה, זכה לתיאור: "הצטיין בפירותיות יפה בעוצמה של 6, מרירות וחריפות מאוזנות". מספר חמש, מהזן קורטינה, היה הדומיננטי ביותר מבחינת המרירות והחריפות. גם הפירותיות שלו הייתה בעוצמה יפה". בינגו. כולנו - הדיוטות ומומחים - הגענו לאותן תוצאות. המלך לא עירום, והוא מת על שמן זית.

עוד כתבות

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

עליות קלות בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק עולה ב-0.2% ● פאוול: "השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● מורגן סטנלי עולה ב-5%, טראמפ מדיה צוללת ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

קרן המטבע חותכת בחצי את תחזית הצמיחה של ישראל ב-2024

בעוד בנק ישראל צופה צמיחה שנתית של 2%, תחזית הצמיחה של קרן המטבע לכלכלת ישראל היא 1.6% בלבד ● לפי הקרן, התחזיות של ישראל נמצאות בסיכון בשל המלחמה בעזה ● בניגוד לכלכלנים רבים, רואה הקרן כי האינפלציה בישראל תתמתן ותגיע ל-2.4% בלבד ● הצמיחה העולמית צפויה לעמוד על 3.2% בשנה הנוכחית

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"