גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

וינשטיין לבג"ץ: ספק אם ראוי למנות את גלנט לרמטכ"ל

(עדכון) - עם זאת, היועמ"ש מציין כי ההחלטה על מינוי הרמטכ"ל כוללת גם שיקולים ביטחוניים ומדיניים המצויים בסמכות הממשלה, וכעת על נתניהו וברק להכריע בנושא

היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד יהודה וינשטיין, הודיע הערב (ג') לבג"ץ כי יש קשיים משפטיים משמעותיים להגן על המינוי של האלוף יואב גלנט לרמטכ"ל.

וינשטיין קובע כי נוכח ממצאי מבקר המדינה בפרשת קרקעות גלנט, יש "קשיים משפטיים משמעותיים" באשר לסבירות ההחלטה למנות את גלנט לרמטכ"ל.

בהודעה שהעביר הערב לבג"ץ מוסיף וינשטיין ומדגיש כי "ספק אם ראוי מבחינה ערכית להותיר בעינה את ההחלטה בדבר מינויו של גלנט".

עם זאת, לדברי היועץ, ההחלטה על מינוי הרמטכ"ל כוללת, מלבד שיקולים משפטיים, גם שיקולים ביטחוניים, מדיניים ומקצועיים, המצויים בסמכותה של הממשלה.

וינשטיין מציין כי הביא את עמדתו לידיעת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר הביטחון, אהוד ברק, והבהיר כי בכל מקרה חייבים הגורמים המוסמכים לשוב ולהידרש לסוגיית מינויו של גלנט כעת, משקיימת תשתית עובדתית רחבה יותר מאשר היתה קיימת כאשר מונה.

נתניהו וברק הודיעו לוינשטיין כי יגבשו עמדה מחודשת בנושא, ובהמשך לכך יוחלט על המשך הצעדים שיינקטו.

ברק: צער ואכזבה עמוקה

שר הביטחון, אהוד ברק, מסר בתגובה להודעת וינשטיין כי הוא חש צער ואכזבה עמוקה נוכח החלטת היועץ המשפטי לממשלה שלא להגן בבג"ץ על מינויו של האלוף גלנט.

ברק אמר הערב: "האלוף יואב גלנט הוא האיש המתאים ביותר לפקד על צה"ל בעת הזאת. גלנט הוא לוחם עז-נפש, מפקד מהטובים שהיו לצה"ל, ואיש שרבים בעם ישראל חייבים לו רבות.

"חשבתי ועודני חושב כי לאלוף גלנט יש את היכולת, הניסיון, קור-הרוח והחזון לפקד על צה"ל. צורך זה מתחדד עוד יותר נוכח הזעזועים הפוקדים בשבועות החרונים את המזרח התיכון. אני חולק על עמדת היועץ המשפטי - אך מכבד אותה".

הבוקר - וינשטיין לנתניהו: קושי משפטי ממשי

נזכיר כי הבוקר הודיע וינשטיין לנתניהו כי יש קושי משפטי ממשי במינוי גלנט לרמטכ"ל. ראש הממשלה הודיע בשיחה כי בכוונתו ללמוד את הנושא, לאור עמדתו של היועץ, ולהחליט כיצד לפעול, וציין כי בכוונתו לטפל בנושא במהירות.

וינשטיין עצמו המשיך לקיים בלשכתו התייעצויות עם בכירי משרדו גם לאחר שיחתו עם נתניהו, והתלבטויותיו נמשכו עד הרגע האחרון.

מוקדם יותר הבוקר נראה במערכת הציבורית והפוליטית כי היועץ המשפטי לא יוכל להגן על החלטת הממשלה למנות את גלנט לרמטכ"ל. במשרד המשפטים עמלו על ניסוח ההודעה לבג"ץ בזהירות רבה, מתוך הבנה כי במקרה זה פלפולי הניסוח משחקים תפקיד מרכזי.

בשיחתם של וינשטיין ונתניהו הוברר באופן מפורש כי אם ראש הממשלה יבקש לדבוק במינוי גלנט, יהיה על הממשלה לקיים את הליך הבחינה והמינוי מחדש, לרבות פנייה מחודשת לוועדת טירקל, כדי שתדון בנושא המינוי, הפעם על בסיס הממצאים השלמים כפי שהתבררו בבדיקת מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס. בשיחה לא הוברר במפורש אם יסכים היועץ להגן על המינוי בבג"ץ, במקרה שנתניהו יבקש לדבוק במינוי.

ההתלבטות של וינשטיין נמשכה עד הרגע האחרון ממש, ובדיונים שהתקיימו בלשכתו, בהשתתפות פרקליט המדינה משה לדור, המשנים ליועץ המשפטי ולפרקליט המדינה ואנשי מחלקת הבג"צים, נשמע דעות קוטביות לכאן ולכאן.

השאלה שעמדה במוקד הדיונים היא ההיבט המשפטי של המינוי. במילים אחרות - לא השאלה האם ההחלטה למנות את גלנט היתה נכונה או ראויה; אלא האם מדובר בהחלטה פגומה בכל הקשור להליך קבלת ההחלטה.

כלומר, האם מדובר בהחלטה שהתקבלה על בסיס מידע לא שלם, ובמקרה כזה יש צורך לקיים מחדש את הליך השקילה, הפעם על בסיס ממצאי מבקר המדינה; או שמדובר בהחלטה בלתי סבירה באופן קיצוני, המחייבת התערבות שיפוטית לביטולה.

הממשלה תחליט

בכוונתו של נתניהו להביא בכל מקרה את הנושא לדיון מחודש בממשלה - גם אם יוחלט להיאבק למען מינויו של גלנט.

האפשרויות העומדות בפני ראש הממשלה כעת הן:

1) לבטל את מינויו של גלנט ולהביא לבחירת רמטכ"ל אחר - לשם כך יהיה ככל הנראה צורך בהארכה זמנית של כהונת הרמטכ"ל היוצא, גבי אשכנזי, מאחר שתהליך הבחירה והמינוי אינו צפוי להסתיים עד 14 בפברואר, מועד סיום כהונתו הנוכחי.

2) לבקש מוועדת טירקל לדון מחדש במועמדותו של גלנט, הפעם על בסיס מלוא ממצאיו של מבקר המדינה בנושא הקרקעות במושב עמיקם - ולשם כך יהיה צורך בביטול פורמלי של החלטת הממשלה מספטמבר 2010 על מינוי גלנט

3) לבקש מגלנט עצמו להסיר את מועמדותו לרמטכ"ל, כדי לחסוך מעצמו את המשך ההתבזות.

אפשרות נוספת העומדת בפני ראש הממשלה, לאור הודעת היועץ המשפטי כי הפרקליטות לא תגן על המינוי בבג"ץ, היא לשכור את שירותיו של עורך דין פרטי שיגן על עמדת הממשלה בפני שופטי בג"ץ. ואולם הסבירות של צעד כזה היא קלושה, ויש כוונה לאמץ את עמדתו המשפטית של וינשטיין.

ההחלטה על המשך הצעדים חורגת אפוא מהתחום המשפטי, וחוזרת אל נתניהו ואל שר הביטחון אהוד ברק, שיזמו את מועמדותו של גלנט לתפקיד הרמטכ"ל וקידמו אותה.

וינשטיין מחליט

תגובות בפוליטיקה: "מסר חד וברור"

השר מיכאל איתן, שהצביע נגד מינויו של גלנט בממשלה ופנה למבקר המדינה לינדנשטראוס בבקשה שיבדוק את התנהלות גלנט בפרשת הקרקעות, הביע הבוקר שביעות-רצון מעמדתו של היועץ המשפטי לממשלה.

"המסר שמשדרים מבקר המדינה והיועץ המשפטי לממשלה לאזרחי ישראל ולעובדי הציבור במדינת ישראל הוא חד וברור", מסר איתן, "מי שמנצל את מעמדו ותפקידו על מנת לזכות שלא כדין בטובות הנאה על חשבון הציבור - המדינה לא תגן עליו, והוא אינו ראוי למשרה ציבורית. המסר מכוון גם לעובדי הציבור החייבים לשנן את הלקח מפרשה זו ולמנוע הענקת הטבות ויחס לפנים משורת הדין לאלופים, לשרים ולבעלי הון, ולשמור על שוויון הכול בפני החוק".

ח"כ איתן כבל (עבודה) אמר כי "העובדה שהיועץ אינו מוכן להגן על גלנט, משמעותה היא שגלנט, עם כל הצער, אינו יכול להיות הרמטכ"ל הבא. ההחלטה מהווה אי-אמון ברור, וראוי שגלנט יתעלה ויודיע על התפטרותו, ובכך ימנע מבוכה וכאוס בצה"ל".

ח"כ נחמן שי (קדימה) אמר כי מינוי גלנט "נעשה בצורה פגומה ופגע קשות במעמד הרמטכ"ל ובאמון הציבור במערכת הביטחון ובצה"ל".

במקביל נודע כי כנס תמיכה בגלנט, שתכננו לוחמי השייטת לקיים הערב בקיבוץ שפיים, בוטל לאחר הודעתו של היועץ המשפטי לממשלה, לבקשת גלנט.

עיקרי הממצאים של מבקר המדינה בפרשת גלנט

* פלישה לשטח של כ-28 דונם:

אין מחלוקת כי האלוף גלנט פלש לשטח לא לו. גירסת גלנט: זו טעות שנעשתה בתום-לב, ולא היתה לו מעורבות בעניין.

* התמשכות הליך פינוי השטח: אין מחלוקת על כך שהאלוף גלנט לא פינה את השטח במשך כ-4 שנים. גירסת גלנט: עורך דינו ניהל משא-ומתן בעניין כיוון שביקש להימנע מעקירת העצים הנטועים בשטח הפלישה.

* שימוש חורג בשטח ציבורי פתוח במושב (למטרת יצירת דרכי גישה שנבנו ללא היתרי בנייה): אין חולק כי שטח ציבורי פתוח שייך לכלל הציבור, ובמקרה זה עשה האלוף גלנט שימוש בשטח לא לו. השימוש החורג נמשך שנים ארוכות.

* הצגת עובדות מול רשויות שלטוניות:

א. משפחת גלנט ביקשה היתר בנייה הכולל את החריגות שנעשו במהלך הבנייה לאחר תום הבנייה, כדי להכשיר אותן בדיעבד - אך הצהירה כי ביקשה את ההיתר לפני הבנייה.

ב. גלנט ביקש ממינהל מקרקעי ישראל לנטוע עצי זית בחלקה מעובדת - והתברר כי בפועל החלקה לא עובדה.

* מעורבות הרשויות השלטוניות: חשש שרשויות שונות נהגו בעניינו של גלנט בדרך מקלה ולפנים משורת הדין.

עוד כתבות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם