גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבלוגים שסילקו את מובארק

מצעד הלייקים הבינ"ל באווירת המהפכה: האם האינטרנט הוא באמת מקום ניטרלי?

השבועות האחרונים, עם התפשטות המהומות למצרים, הבטיחו את כניסתה של פייסבוק לדפי ההיסטוריה של המזרח התיכון. הרשת החברתית הפופולרית שימשה רבים מהמפגינים כאמצעי להעברת הבשורה והקלה על ההתארגנות.

הרשויות במצרים, שהבינו במהירות את הסכנה הטמונה להמשך שלטונם, מיהרו וחסמו את הגישה לאינטרנט.

על אף שניתן לעקוף חסימות אלה, מרבית אוכלוסיית מצרים נותרה מנותקת מהרשת, ונאלצה לחזור ולהסתמך על אמצעי התקשורת המסורתיים דוגמת טלפונים ופקסים. הניתוק המחיש את שבריריות הרשת ומוגבלות החזון לפיו דרך האינטרנט אפשר לקדם את החופש. הרי השליטה המוחלטת על תעבורת האינטרנט היא בידי הדיקטטורות.

הרשתות החברתיות, שהוצגו כזרז שהוביל להתקוממויות בעולם הערבי, שימשו במצרים כאמצעי תקשורת בין המפגינים. בדיוק כפי שעלונים, טלפונים, פקסים ושמועות מסייעים לתקשורת בין האזרחים, ללא תיווך הממשלה.

לפיכך, ההתייחסות להתרחשויות בתוניסיה ובמצרים כאל מהפכות הרשתות החברתיות, אינן מדויקות. אין זו מהפכה שצמחה ברשת, אלא מהפכה שהשתמשה ברשת. המהפכה התייחסה לרשתות החברתיות בצורה מסורתית יותר, הדומה לשימוש באמצעי התקשורת הישנים.

בלי צנזורה - במצרים

אזרחים מצרים רבים מצליחים לעקוף את האיסור למרות חסימת הרשת, ומנצלים את הגישה לעדכון על המתרחש בממהפכה העממית. אחת ההתארגנויות המרשימות מהימים האחרונים היא של ראסד, רשת תקשורת עממית, שחבריה מעדכנים על המתרחש ברחובות מצרים, ללא צנזורה או איפול תקשורתי.

החברים בראסד, הפזורים במוקדי ההפגנות והמהומות, מעדכנים מדי דקות ספורות ומספקים את הצורך בעדכונים שוטפים. בעמוד הפייסבוק של ראסד, שהוקם לפני ימים ספורים, חברים קרוב ל-400 אלף איש - מספר עצום בהתחשב בקושי להתחבר לאינטרנט.

עמוד זה הפך לאחד הגורמים המשפעים על מכלול ההתפתחויות, לאור העובדה שהשליטה על אמצעי התקשורת הממלכתיים היא בידי מובארק.

מלבד הדיווחים בפייסבוק, בימים האחרונים עלו סרטונים רבים ל-YouTube, המציגים תמונות וראיונות מהמהומות. אחד הסרטונים הבולטים, בו התושבים המצרים מספרים על ההתנגשות מול השלטונות, זכה ללמעלה ממיליון צפיות.

סרטונים דומים, המתארים את ההפגנות ומביעים תמיכה בעם המצרי, הועלו לרשת ברחבי העולם, ומתעדים הפגנות מול שגרירויות מצרים במדינות השונות.

איתי ראסד


אל-ג'זירה בפייסבוק

הרשתות החברתיות משמשות כתחליף לתקשורת המסורתית, שמתמודדת עם קשיים בהשגת מידע אמין בזמן אמת. האזרחים הפזורים ברחבי המדינה, להם גישה, גם אם מוגבלת, לאינטרנט. דרך הרשת מעבירים ידיעות ותמונות המציגות את אשר הממשל המצרי מנסה להסתיר.

אל-ג'זירה, שמסרדיה במצרים נסגרו, ביקשה מהבלוגרים להמשיך ולסקר את המהומות. מדובר בפנייה של רשת תקשורת מבוססת, המבינה את מגבלותיה לעומת החופשיות יחסית בה פועלים הבלוגרים. הרי רשת טלוויזיה ניתן לסגור, אך קשה יותר לדכא אלפי בלוגרים הפועלים לבד ומעדכנים באמצעות מחשב נייד או טלפון סלולרי, ללא זיהוי או תשתיות.

פנייתה של אל-גז'ירה לבלוגרים יכולה להתפרש כתבוסה, אך רשת הטלוויזיה השכילה לאמץ את כלי המדיה החברתית כדי לשמור על רלוונטיות, למרות פעולת השלטונות במצרים נגדה.

בעמודי הפייסבוק של הרשת ניתן לצפות בשידור ישיר במתרחש במצרים, ועיקר הדיווחים עוסקים בהפיכה. מלבד העדכונים המועלים על ידי אל-ג'זירה, גולשים רבים מנצלים את הפלטפורמה ומעדכנים על המתרחש סביבם.

כך, למרות הקושי של הרשת במצרים, עמודי הפייסבוק שלה נותרים כזירה תקשורתית שוקקת, בה ניתן להתעדכן הן על-ידי עיתונאים והן על-ידי פעילים המדווחים מרחובות מצרים.

איתי אלגזירה

הילדה הסעודית בת ה-9

המהפכה העממית במצרים מעוררת חשש בקרב שליטים רבים במזרח התיכון. למרות דיווחים על ניסיונותה של סוריה להגביל את הגישה לרשתות החברתיות, התארגנויות החלו לעלות לפייסבוק.

אחד העמודים הבולטים, הנקרא "המהפכה הסורית 2011", קורא להפלת שלטונו של אסד. הקריאות בפייסבוק נתמכות על-ידי האופוזיציה, שמנסה לרתום את ההמונים לצאת לרחובות, בהשראת תוניסיה ומצרים.

עם זאת, קשה להעריך עד כמה ההתארגנויות הללו זוכות לתמיכה בסוריה עצמה, שכן רבים מהמצטרפים לעמודי הפייסבוק התומכים במהפכה מתגוררים מחוץ לגבולות המדינה, ולכן אינם חוששים להצטרף בגלוי לקריאות לחילופי שלטון.

חששם של שליטים רבים בעולם הערבי נובע, בין היתר, מהבעות התמיכה המגיעות מרחבי המזרח התיכון. הזדהות עם העם המצרי משמעה, עבור רבים, תקווה לצעדים דומים במדינתם, דבר העלול לפגוע ביציבות משטרים רבים.

דוגמה לכך ניתן למצוא בסרטון YouTube שהועלה לרשת לפני מספר ימים, בו ילדה סעודית בת 8 מביעה את תמיכתה בעם המצרי וקוראת לנשיא מובארק לאפשר חילופי שלטון. הסרטון מעורר עניין ואף מרמז על הלך הרוח במדינות השונות.

איתי סוריה

תמיכת הרשתות החברתיות

כאמור, השלטונות במצרים מיהרו להבין את הסכנה הטמונה בגישה חופשית לאינטרנט, ופעלו להגבלת הגלישה. בניסיונותיהם להתחבר לרשת ולדווח על המתרחש, זכו הפעילים המצרים לתמיכה ממקור לא צפוי.

טוויטר, בתמיכתה של גוגל, הבינה את ההזדמנות הטמונה במתן גישה חופשית לאזרחי מצרים לשירות המיקרו-בלוגינג. על כן היא הודיעה על שירות חדש, שמטרתו לאפשר העלאת תכנים לרשת גם ללא חיבור אינטרנט.

הממשק החדש, המבוסס על הודעות קוליות המתורגמות לציוצים, מבטיח את המשך זרימת הדיווחים ממצרים בטוויטר, ללא תלות בגישה לאינטרנט.

בדומה לטוויטר, פייסבוק נקטה עמדה דומה במהלך המהומות בתוניסיה, כאשר השלטונות ניסו להשתלט על חשבונות של פעילי אופוזיציה. במסגרת ההפגנות במדינה ניסו השלטונות בטוניסיה לגנוב את פרטי הכניסה לרשתות החברתיות של פעילים ומתנגדי משטר.

פייסבוק, שהבחינה בניסיונות, הסיטה את כל הגולשים מתוניסיה לאתר כניסה מאובטח, בו הם התבקשו לאשר את זהותם, על מנת לוודא כי לא נעשה שימוש לרעה בסיסמאות שנגנבו על-ידי המשטר.

הרשתות החברתיות המובילות בחרו לתמוך ולסייע למתקוממים ולאפשר את המשך השימוש במדיה החברתית ככלי תקשורת חלופי. כך, נשמר כוחן של פייסבוק וטוויטר כאמצעי המאפשר את המשך ההפגנות, למרות הגבלות השלטונות.

המפגינים זוכים לתמיכת הרשת בהפיכות. מסתבר כי הרשת ככלות הכול לא שומרת על ניטרליות.

איתי טוויטר

איתי בן-חורין הוא מנכ"ל בן-חורין ואלכסנדרוביץ' אסטרטגיה ותקשורת, אשר משלבת בפעילותה גם קמפיינים דיגיטליים ללקוחותיה.

עוד כתבות

iPhone 17 Air / צילום: צילום מסך

הוזלה של מאות שקלים: כמה יעלה האייפון החדש?

בשבוע שעבר השיקה אפל את האייפון 17, וכעת חברת פלאפון מפרסמת את המחירון הצפוי ● הדגם הבסיסי יעלה כ-700 שקל פחות מהדגם המקביל באייפון 16, והמגמה זהה בכל הדגמים ● ומה עוד השתנה באייפון החדש?

מייסדי נבן אריאל כהן ואילן טוויג / צילום: טריפאקשנס

עוד הנפקה ישראלית: נבן צפויה להגיש תשקיף למסחר בניו יורק

כבר שנים שנבן נחשבת למועמדת ליציאה להנפקה, אך כעת זה קורה: חברת התיירות העסקית האמריקאית, שנוסדה בידי ישראלים, צפויה להגיש בקרוב תשקיף גלוי למסחר בבורסה בניו יורק ● עפ"י ההערכות, החברה תנסה לגייס לפי שווי של 7-8 מיליארד דולר ● ברקע, זו החברה הרביעית שיוצאת להנפקה, במה שנראה כמו הגל הישראלי הגדול ביותר מאז 2021

ערן זינמן ורועי מן, מייסדים ומנכ''לים משותפים של מאנדיי.קום / צילום: נתנאל טוביאס

לאחר שאיבדה 31% משוויה, מאנדיי תרכוש מניות של עצמה ב-870 מיליון דולר

הרכישה נועדה להצביע על אמון הדירקטוריון וההנהלה בכיוון החברה ולאותת לשוק שבחברה מאמינים שמחיר המניה מוערך בחסר ● החברה עורכת היום מפגש עם משקיעים בניו יורק, בו היא צפויה לספק מידע על החזון לעתיד על רקע ה-AI, על האסטרטגיה ועל יעדיה הפיננסיים

אהרון פרנקל / צילום: אלי אטקין

אהרון פרנקל קונה מניות תמר פטרוליום ב-320 מיליון שקל. וזו חברת הביטוח המוכרת

בחודשים האחרונים הקטין פרנקל את החזקותיו בחברת האנרגיה בשורה של מימושים ומכירת חלק מהמניות לחברה האזרבייג׳נית סוקאר ● כעת הוא קונה 9% מהמניות ממנורה מבטחים, ומגדיל את האחיזה במי שמחזיקה במאגר הגז תמר

דן להב (מימין) ועומר נבו, מייסדי Irregular / צילום: בן חכים

הסטארט-אפ הישראלי שמגן על ChatGPT נחשף

חברת הסייבר Irregular מודיעה על גיוס של 80 מיליון דולר בהובלה משותפת של קרן ההון סיכון סקויה, אחת המשקיעות הפעילות בשנים האחרונות בהייטק הישראלי, ושל קרן רד פוינט ● לפי החברה, המערכת מאפשרת לספקיות מודלי השפה להעריך את סיכוני הסייבר במודלים עוד לפני השקתם לתעשייה

מיכה קאופמן, מייסד ומנכ''ל פייבר / צילום: יואב הורנונג

ביד אחת מפטרת וביד השנייה שוכרת משרדים חדשים: לאן הולכת פייבר?

השבוע הודיעה חברת המסחר המקוון על פיטורי 250 עובדים והצטרפה למגמה בהייטק של החלפת עובדים ב־AI ● המנכ"ל רוצה לחזור ל"מצב סטארט־אפ", אז למה שכר לאחרונה משרדים בגלילות?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תמר מצפי

התוצר לנפש ושיעור החוב: מה למדנו מנאום ההבהרה של נתניהו?

אחרי הנאום שחולל סערה, ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש להרגיע את הציבור והשווקים ● הוא רצה לגבות את דבריו בנתונים וגרפים, לא תמיד זה עזר ● האיחוד האירופי לא עד כדי כך חסר משמעות, וכשמסתכלים על התוצר צריך להתחשב בעוד גורמים ● אבל יש גם נתון שהוא אכן חיובי, אם כי גם אותו יש לשים בהקשר הנכון ● המשרוקית של גלובס

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

הפד הודיע על הורדת הריבית בארה"ב, צופה עוד שתי הורדות עד סוף השנה

האינפלציה מעל ליעד, אבל שוק עבודה חלש הכריע את הכף ולאחר תשעה חודשים - הריבית ירדה ב-0.25% ל-4.25% ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול תיאר את המהלך ככזה שנועד לניהול סיכונים, השוק קיבל את זה באכזבה ● הפד צופה עוד שתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● סטיבןן מירן, המינוי של טראמפ לפד, הצביע נגד ודרש הפחתה של 0.5% ● וגם האזהרה של ג’יי.פי.מורגן

מימין: יוסי בכר ז''ל יו''ר הוועדה, דוד קליין ז''ל נגיד בנק ישראל דאז, ובנימין נתניהו שר האוצר דאז. / צילום: אריאל ירוזולימסקי

20 שנה לרפורמה שטלטלה את שוק ההון: מה קרה לכוחם של הבנקים?

כשחברי ועדת בכר בישרו על הפרדת הבנקים מקופות הגמל וקרנות הנאמנות, בכירי המערכת הבנקאית הזהירו מפני משבר ● שני עשורים לאחר מכן כבר ברור שהבנקים לא רק שלא נפגעו מהרפורמה ההיא, אלא רק התחזקו מאז ● מודל העמלות, השליטה בשוק ההלוואות וחדרי המסחר שלהם שמרו על ההגמוניה לאורך השנים ● 20 שנה לוועדת בכר, פרויקט מיוחד

ח''כ אריאל קלנר, הליכוד יומן הלילה, גלי ישראל, 27.08.25 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

תזכורת תקופתית: בנט ולפיד לא הגדילו את הכסף הקטארי

תחת נתניהו החל להיכנס כסף מקטאר לממשלת חמאס ברצועה, ונקבע כי הסכום יעמוד על 360 מיליון דולר ● למרות הטענות בקואליציה, תחת בנט ולפיד זה לא השתנה ● המשרוקית של גלובס

ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנס השנתי של אגף החשב הכללי באוצר / צילום: תדמית הפקות

המהלך המדאיג שנרקם באירופה ועומד מאחורי נאום ספרטה של ראש הממשלה

זמן קצר לפני שנתניהו הצהיר כי ישראל בדרך ל"משק סגור", התקבל בממשלה מסמך חדש שמבשר על העמקת הבידוד הכלכלי ● הנציבות האירופית הודיעה כי תקדם את השעיית הסכם הסחר החופשי מול ישראל באופן רשמי ● בינתיים, גורמים בכירים מספרים כי נציגי מודי'ס ביקרו בארץ בשבוע שעבר והביעו חששות מהמגמה השלילית

קארין קלר־סוטר, נשיאת שווייץ / צילום: ap, Julia Nikhinson

תרנגולות תמורת הפחתת מכסים: הדיל ששווייץ מציעה לארה"ב

שווייץ נדהמה בחודש שעבר לגלות כי בעקבות שיחת טלפון לא טובה של הנשיאה עם הנשיא טראמפ, הוא הטיל מכסים בגובה 39% כמעט על כל הסחורה השוויצרית ● כעת, המדינה העצמאית מוכנה לפתוח את השוק שלה לתרנגולות שעברו חיטוי בכלור, למרות התנגדות ארגון הצרכנים השוויצרי, בתמורה להפחתת המכסים

הכנסת / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

אושרה פריצת תקציב המדינה ל-2025 בוועדת הכספים

כעת, יועבר התקציב המתוקן לאישור סופי, בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת ● יתכן שזו לא תהיה פריצת התקציב האחרונה ל-2025, שכן עלות המבצע לכיבוש העיר עזה לא נכללת בה

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

בזמן שבאירופה מדברים על אמברגו, בתעשיות הביטחוניות חוששים מתרחיש חמור יותר

כבר שנתיים שבענף התעשיות הביטחוניות מתמודדים עם חוסרים שונים ומשונים, במיוחד בתעשיות הגדולות שמהוות את "אבני הבניין" העיקריות ● אבל חשש מהותי שלהן אינו דווקא מהאמברגו, אלא מתעשיית השבבים

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יונתן בלום

פעם שנייה תוך שנה: שופרסל תיקנס ב-2 מיליון שקל. האם זה מספיק?

הרשות להגנת הצרכן מטילה את הקנס על שופרסל בגין אי-הצגת מחיר והטעיה במחיר המוצר בקופה ● קנסות דומים הוטלו על יוחננוף, קרפור ורמי לוי, אך לא בטוח שהם מצליחים לייצר הרתעה ● קובי זריהן, הממונה על הרשות להגנת הצרכן: "כול שיקול כלכלי. אם היו מקבלים קנס של 100 מיליון שקל, היו מעסיקים מאה אנשים שיסמנו מחירים ומשלמים בהתאם"

מתוך ההגרלה של נגה / צילום: צילום מסך

לוטו גרסת נגה: הדרך החריגה שבה החליטו מי יזכה להתחבר לחשמל

בצל ביקוש אדיר לחיבור לרשת המתח העליון, בקבוצת נגה נאלצו לערוך הגרלה כדי לקבוע אילו פרויקטים יעברו סקירה ● שיכון ובינוי זכו ב־57% מההספק שנכנס לסקירה - כל ארבעת הפרויקטים שהגישו עברו ● אנלייט, שהגישה את ההספק הגדול ביותר, נאלצת להמתין לתורה ● בשוק מותחים ביקורת על חוסר הוגנות בהליך

פרופ' רוני גמזו / צילום: כדיה לוי

בכירים ברשות שוק ההון: גמזו מתנהל בכוחנות ולא מתאים לתפקיד יו"ר חברת ביטוח

דירקטוריון מגדל אחזקות החליט למנות את פרופ' רוני גמזו לדירקטור במגדל ביטוח, בדרך למינוי אפשרי שלו כיו"ר החברה, בעוד שהדירקטור אבי דותן צפוי לסיים את תפקידו ● המהלך מנוגד לעמדת הממונה על שוק ההון, עמית גל, שהתריע מפני פגיעה בעצמאות מגדל

איך להשקיע? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המומחים מנתחים: האם הראלי בתל אביב מתקרב לסופו?

הנאום של ראש הממשלה נתניהו הציף חששות של משקיעים רבים מפני בידוד המשק הישראלי ● אומנם תגובת השוק לנאום הייתה זמנית, אך היא מצטרפת לדעיכה של העליות בת"א בתקופה האחרונה ● האם הראלי מתקרב לסיומו, ואילו שינויים כדאי לבצע בתיק ההשקעות כבר עכשיו?

מערכת הלייזר ''מגן אור'' שתיקרא מעתה ''אור איתן'', על שמו של סרן איתן אוסטר ז''ל שנפל בלבנון / צילום: דובר צה''ל

כל יירוט יעלה דולרים בודדים: הושלמו הניסויים בקרן הלייזר

המערכת השלימה את סדרת הניסויים בטרם העברת המערכת לצה"ל, ונמסר כי היא הוכיחה את יעילותה מול טילים, רקטות ופגזי מרגמה ● המערכת תיקרא "אור איתן", על שמו של סרן איתן אוסטר ז"ל שנפל בלבנון

רפורמת בכר - הרפורמה שנועדה לפרק את ריכוזיות הבנקים מציינת שני עשורים. איך הכול התחיל

רפורמת בכר, שאושרה בכנסת ב־2005, נחשבת עד היום לנקודת מפנה בשוק ההון הישראלי - והדרך אליה הייתה רצופה במאבקים ● מדוע היה בה צורך, ומה היו המלצותיה? ● 20 שנה לוועדת בכר, פרויקט מיוחד