גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפוך על הפוך

גם בישראל מתרחשת מהפכה חברתית. הבעיה היא שאנחנו בצד המפסיד שלה

א. בעוד העולם כולו מסתכל על מה שקורה במצרים, אני הסתכלתי על מה שקורה בפתח-תקווה. עיר הולדתי. המקונדו שלי.

בקניון החדש בשכונת כפר גנים ג', מקום כעור וחסר אופי, נתקעה השבוע אישה במעלית השקופה למשך יותר משעה. לא נעים. אם כבר להיתקע במעלית אני מעדיף מעלית אטומה, ככה לפחות אפשר לחטט באף.

בכל מקרה, לפי עדות האישה בעוד היא לוחצת בלחץ על הכפתורים, רוב האנשים שבילו באותה השעה בקניון העדיפו לעמוד מולה, להצביע עליה ולצחוק על החוויה הלא נעימה שהיא עוברת.

מאחר שאני מעדיף לשפוט את בני עירי הישנה לקולא ולא לחומרה, אני יוצא מנקודת ההנחה שלא מדובר באנשים רעים שמצוקה של אדם כמוהם מצחיקה אותם, אלא שכל אחד מהם חשב לעצמו שמישהו אחר מטפל בבעיה ושהכול יהיה בסדר - תגובה אנושית מוכרת וידועה. מה גם שהכול באמת היה בסדר בסוף. האישה חולצה בשלום והלכה לחטט באף במקום שבו איש לא צופה בה.

ובכל זאת. מוכרחים להודות שיש הבדל בין לא לעזור לבן אדם בצרה - אחרי הכול, כמה מאיתנו הם טכנאי מעליות מוסמכים שיכולים לעשות משהו בנידון - לבין לעמוד מולו ולצחוק לכאבו. כאן עובר הגבול בין התנהגות אנושית סבירה אם כי לא מומלצת (לחכות שמישהו אחר ייקח אחריות) - לבין התנהגות מחורבנת לפי כל קנה-מידה (לעג לחלש).

כאן אפשר גם למצוא יותר מנמשל אחד למצבנו: הקניון הסטרילי שהוא מקדש של צרכנות טיפשית וריקנית, נטולת חיים של ממש, חיים שניתן למצוא רק ברחוב; המעלית השקופה שהיא מעין הד לתוכניות הריאליטי שגם בהן אנחנו, כלומר אתם, מסתכלים על אנשים במצוקה שתקועים באיזה מקום ובמקום לנסות ולעזור להם, או לפחות לעזור לעצמכם ולכבות את הטלוויזיה, אתם מעדיפים להצביע עליהם ולצחוק.

וכמובן, העובדה שהמעלית נתקעה - שזה בדיוק מה שקורה לכל המדינה הזו. תקועה. וגם זה שכל אחד מתנחם בעובדה שמצבו של מישהו אחר גרוע יותר. ממה הם היו מבסוטים כל-כך, כל האנשים בקניון? הם הרי חיים בפתח-תקווה! אבל מבחינתם העובדה שמישהו לא רק בפתח-תקווה אלא גם תקוע בה בתוך מעלית שקופה שבתוך קניון היא גלגל הצלה.

עצוב.

ב. אתם יודעים שאני לא אדם דתי, אבל לפעמים גם אני עומד נפעם אל מול כוחו המאגי של צירוף המקרים. לא עברו 4 ימים מתקרית המעלית, ואותה השכונה, כפר גנים ג' בפתח-תקווה, קיבלה את העונש שלה - מכת זבובים בקנה-מידה תנ"כי.

מאות אלפי זבובים, אולי מיליונים, מי סופר זבובים, הסתערו על בתי השכונה, על גני הילדים ועל מגרשי השעשועים. ממש כמו בספר שמות. הם נכנסו למאכלים שבצלחות, הסתבכו בשערות שעל הראשים, הזדווגו בהמוניהם על אדני החלונות, מילאו את המכוניות והביאו איתם כל מיני חולרות ואמבות ותולעים טפיליות שלא נדע, ומחלקת ההדברה של העירייה לא יכלה להם. כי מי יכול על הגורל.

אני מקווה מאוד שלמדת את הלקח שלך, פתח-תקווה. אני מקווה שכל אזרחי המדינה ראו והפנימו. מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך. אל תצחק על אדם במצוקה - אחרת תיאלץ לפלות זבובים משערות ילדיך. זה הכול.

ג. ומפתח-תקווה בחזרה אל המדינה. מאחר שיש לי שוב תקלה באינטרנט אני לא יכול למצוא את השיר היפה של יהודה עמיחי, אבל מהזיכרון הוא אומר משהו כמו שהאדם חי את חייו על המקף, המפריד או המחבר, בין שנת לידתו לשנת מותו.

בפרפרזה שאני בטוח שאני לא הראשון שנוקט אותה (מקוריות אף פעם לא היתה ערך מוביל עבורי, אני מעדיף לשבת על כתפי ענקים ולנדנד את הרגליים כפעוט), ניתן לומר שאנחנו - האזרחים הטובים של המדינה הזו - חיים על המקף בין הבעיה החברתית לבעיה הביטחונית.

יותר מזה, ניתן לומר שהבעיה החברתית - פערים, אפליה, אלימות, הדרה וכל זה - היא בת-ערובה של הבעיה הביטחונית. ואפילו יותר מזה מהיותר מזה הקודם, ניתן לומר כי השתיים מאפשרות זו את זו; אף פעם אי-אפשר לעשות מהפכה חברתית מפני שעוד רגע פורץ לו איזה עימות מול מבקשי נפשנו (חלקם אפילו פורצים, מעשה שטן, רגע אחרי שהשד החברתי מרים את ראשו); ומהצד השני, התיאבון הגדל תמיד של מערכת הביטחון שלנו מונע טיפול שורש בבעיות החברתיות שלנו.

המבט המופנה החוצה - דרומה, צפונה ומזרחה - לא מאפשר לנו להביט קצת יותר פנימה. אין בזה שום דבר שמאלני או ימני, זה פשוט המצב, אם כי ניתן לומר שהימין מרוויח מזה יותר. עובדה שמערכות בחירות מוכרעות כמעט תמיד על ירושלים ולא על שכר המינימום. עובדה שבראש המדינה הזו עומדים יותר גנרלים מעובדים סוציאליים.

ד. אבל אולי עכשיו, כן, בדיוק עכשיו, זה הזמן למהפכה חברתית. המזרח התיכון בעיצומה של טלטלה חברתית סוערת. שכנינו מתעסקים בעצמם ובמצבם הגרוע עד למאוד, שוטפים את הרחובות ונפטרים מהדיקטטורים שלהם.

זה לא יהיה הימור פרוע מדי לשים את הכסף על זה שהמהומות יתפשטו גם למדינות נוספות, כמו סוריה ולבנון. זה יפה לראות, גם אם לפעמים קצת מפחיד.

אז אולי עכשיו זה הזמן שלנו להשתלב במרחב, להיות קצת יותר כמו השכנים, לנצל את העובדה שהם מתעסקים בעצמם ואת זה שבעתיד הנראה לעין לא תהיה להם אנרגיה לתקוף אותנו, ולהתחיל להתעסק קצת יותר בעצמנו ובמה שמטריד, או צריך להטריד, אותנו.

כן, אני יודע שמנהיגינו כבר ממנפים את המצב להגברת תחושת הפחד ומנסים לתת לכם תחושה שבעוד רגע כל זה פונה נגדנו, מה שייתן להם עוד זמן להמשיך ולדפוק אותנו. אבל אני מהמר שזה לא יקרה, והאינסטינקטים שלי טובים לא פחות משלהם.

אחרי הכול, עובדה שאף אחד מהם לא ראה את זה בא, אז שלא ישחקו אותה עכשיו מומחים גדולים. וחוץ מזה, יש לנו צבא חזק שיוכל להתמודד מול איום אמיתי מבחוץ, בואו ונתמודד אנחנו עם האיומים האמיתיים מבפנים.

בקיצור, חברות וחברים - זה הזמן למהפכה חברתית בישראל!

ה. אבל אז, תוך כדי שאני מתכנן את העלייה על הבריקדות וחושב מה ללבוש להפגנה ההמונית, פתאום אני תופס את עצמי. טמבל! אתה לא רואה שאנחנו בישראל כבר בעיצומה של מהפכה חברתית? כסיל! אתה לא רואה שאנחנו משתלבים במרחב הסוער של המזרח התיכון כמו ענקים?

הרי כשאתה מסתכל על המצב בעיניים מהפכניות פקוחות, אין ברירה אלא להודות בעובדה שישראל עמוק בתוך מהפכה חברתית. נכון, אין בה הפגנות המוניות ועוצר והרוגים וזרנוקים ואסירים נמלטים, ואין בה טנקים ברחובות והאינטרנט עובד כסדרו פחות או יותר; נכון, היא לא באה רק מלמטה אלא מונהגת על-ידי חברי כנסת, אבל מהפכה חברתית ועוד איך.

הבעיה היא שאני, וגם אתם, בצד המפסיד של המהפכה החברתית הזו. ישראל של 2011 עוברת מהפכה רעה, לאומנית, גזענית, אלימה, מפלה, משתקת, אנטי-דמוקרטית, מסתגרת, מתבדלת. כל החוקים והוועדות והפערים המעמיקים והדרת המיעוטים והגירוש - לזה, חברות וחברים, קוראים מהפכה.

ו. הביטו: כל מה שאנחנו אומרים על השכנים שלנו, כל הדברים שמתרחשים אצל שכנינו ומעוררים את חששם של המומחים לכאורה שלנו - מתרחשים גם אצלנו, כמעט אחד לאחד. אנחנו מפחדים מהקצנה דתית במצרים - זה קורה אצלנו.

אנחנו חוששים מעליית רגשות לאומניים - זה בדיוק מה שקורה אצלנו. אנחנו מדברים גבוהה-גבוהה על מצב הדמוקרטיה והחירות אצל שכנינו - אבל פוגעים אנושות במצב הדמוקרטיה והחירות אצלנו. רק השבוע פורסם סקר שלפיו רוב הישראלים מוכנים להגבלת חופש הביטוי.

אנחנו חוששים מהשנאה המופגנת כלפינו - אבל הפכנו את השנאה לרגש המוביל אצלנו בבית. אנחנו מודאגים מהפוליטיזציה של הצבא אצל שכנינו - ואצלנו ממנים אלופים לפי מידת החשק שלהם להפציץ את איראן. אנחנו נכנסים להתקף חרדה בכל פעם שמפגינים במדינות ערב צועקים שהם שונאים את ישראל - אבל אצלנו "מוות לערבים" הפך להיות האהלן וסהלן החדש.

אנחנו חושבים שאנחנו מסתכלים בחלון ורואים אותם, אבל זה לא חלון. זו מראה. מי שמשתקף שם זה אנחנו.

דרור פויר

הרהור

כל הדברים שמתרחשים אצל שכנינו ומעוררים את חששם של המומחים לכאורה שלנו - מתרחשים גם אצלנו.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו