גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בית-הקברות של ה-FDA": לרפואה אין פתרון להשמנה

זאת שכן כמעט שלא מאושרות תרופות לתחום ■ הקורבן התורן היא חברת Orexigen, בה מושקע מורי ארקין, שקרסה ב-73% ■ מי הישראליות הבולטות בתחום?

אתמול (ג') הכריעה ה-FDA, רשות המזון והתרופות בארה"ב, את עתידה של תרופה אחת נגד השמנה, ובעצם את עתיד השוק כולו שלפי נתוני מחלקת הבריאות האמריקנית מוביל ל-300 אלף מקרי מוות בשנה.

הרשות שלחה את תרופת ה-Contrave של חברת Orexigen לבצע ניסוי בטיחות נוסף, ובתגובה המניה איבדה 73% כך ששווי השוק של החברה הוא 120 מיליון דולר.

מי שקרא את המפה וידע לצאת בזמן הוא המשקיע הישראלי מורי ארקין, שהיה בעל מניות בחברה באופן אישי וכן דרך קרן ספרה שבשליטתו והחזיק בשיא יותר מ-10% בקיץ שעבר. ארקין חיכה עד שפאנל מקדמי של מומחי ה-FDA ימליץ על אישור התרופה, ואחר-כך יצא מבלי לחכות לתוצאות הסופיות. הוא זיהה את הפער שבין מאפייני הבטיחות והיעילות הסבירים של המוצר, לבין חוסר הרצון של הבולט של ה-FDA לאשר מוצרים בתחום.

"התרופה של אורקסיג'ן הייתה מצוינת, אבל גם למוצר בעל גיליון בטיחות צח וטהור, יש היום סיכוי של רק 50% לעבור את ה-FDA", אמר ל"גלובס" אורי הרשקוביץ מקרן ספרה, עוד שלפני שהמוצר נדחה. "אחרי שכמה תרופות הוסרו מן המדפים בעקבות תופעות לוואי, ובהן ה-Meridia של אבוט, הרשות הלכה לקיצוניות".

לא לחינם תחום ההשמנה מכונה "בית הקברות של ה-FDA". שתי חברות נוספות, Arena ו-Vivus, הגיעו השנה לשלב ההכרעה, ואף שהציגו פרופיל בטיחות ויעילות שבתחומים אחרים היה נחשב לסביר, הן נשלחו לבצע ניסויים נוספים ויקרים, שיארכו שנים.

גם ה-Contrave לא סיימה את דרכה, אולם עם היסטוריה כזו של התחום, לא בטוח שכל החברות יוכלו לגייס את ההשקעות הנדרשות. וגם אם יסיימו את הניסויים בהצלחה, עדיין לא ניתן לצפות את תגובת ה-FDA. כך שבינתיים, העולם משמין וכך גם קופת המזומנים של ארקין, שכן הצליח להציל עצמו מהפסד של עשרות מיליוני דולרים, גם אם לא הרוויח מהמהלך באופן מיוחד.

שוק מתרחב, ההיצע לא

שוק התרופות נגד השמנה העולמי כולל היום רק מוצר אחד, הנקרא Xenical או Alli ומשווק על ידי רוש או גלקסו סמית'קליין, תלוי באיזו מדינה. תרופה זו עלולה לגרום למחלות כבד ולהפרעות בעיכול. לצידה נמכרות תרופות להפחתת משקל רק לזמן קצר, למשל לפני ניתוח. מול היעדר הפתרונות הטובים, ניצבת אחת המחלות הנפוצות והמתוקשרות בעולם. בהשמנה מקובל לראות היום מגיפה המובילה למוות, שכן היא מאיצה מחלות כמו סוכרת, שבץ, התקפי לב וכבד שומני.

מבחינה כלכלית, יש כאן בוננזה פוטנציאלית. שוק התרופות להשמנה מגלגל כ-800 מיליון דולר בארה"ב בלבד, אך צפוי להגיע במהירות ל-2-3 מיליארד דולר אם וכאשר תגיע תרופה טובה. העלות הכלכלית של שוק מניעת ההשמנה והוצאות הטיפול מוערך בכ-120 מיליארד דולר לשנה בארה"ב.

כל תרופה נגד השמנה אמנם תירשם מול ה-FDA תחילה רק למגזר ה"שמנים עד מוות" (Morbidly Obese), אך הצפי הוא שגם קבוצת ה"שמנים באופן מתון" וקבוצת ה"עדיין צריכים להוריד אחרי החגים", יעוטו על המוצר וידרשו אותו מרופאיהם.

לרופאים בארה"ב, נציין, מותר על-פי חוק לרשום כל מוצר בשוק לכל אדם, על-פי שיקול דעתם, וזהו אחד החששות של ה-FDA, ולכן הרשות מעדיפה לאשר רק תרופות ללא כל תופעות לוואי - ובפועל, אינה מאשרת אף מוצר.

בנוסף, רוב התרופות שהגיעו עד היום לאישור לא הצליחו להוביל את הפציינט להוריד אפילו 5% ממשקלו, כך שהן אינן תומכות בשינוי דרמטי, לא כזה שמצדיק את תופעות הלוואי.

ובינתיים בישראל - אובקיור נסגרה

גם בישראל פעלו ועדיין פועלות חברות רבות בשוק ההשמנה, רובן בתחום המכשור הרפואי וחלקן בתחום התרופות. אלה בקטגוריה האחרונה סובלות אף הן מהבעיות שיש בכל התחום.

מדוע כל כך קשה לפתח תרופה נגד השמנה? "האבולוציה הכינה אותנו לתקופות של מחסור, ולא לתקופות של שפע", אומרת ד"ר יפה בק, שהובילה את חברת אוביקיור הישראלית, שפיתחה תרופה נגד השמנה, אך לאחרונה נכשלה בניסוי ונסגרה.

"יש לפחות עשרה מנגנונים בגוף שנחקרים היום בהקשר של ההשמנה - במוח, בקיבה ובמעי. תרופות שפועלות רק על מנגנון אחד או שניים, לא מצליחות להביא תוצאות. אנחנו לא באמת יודעים היום מדוע אנשים מסוימים משמינים מהר ואחרים לאט; או מדוע משמינים כשמפסיקים לעשן; או כשנוטלים קורטיזון".

הרשקוביץ מקרן ספרה מזהה שני מנגנונים עיקריים. "ישנו מנגנון הרעב, של ה'אני רוצה', ויש את ההתמכרות - 'אני לא יכול בלי". Contrave היא שילוב בין שני המנגנונים, וכוללת גם רכיב נוגד דיכאון".

האנליסט סטיבן טפר מבית ההשקעות הראל, מציין מנגנון אפשרי נוסף: שיפור המטבוליזם ומניעת ספיגת שומנים במעי או בקיבה. לגבי התרופות הפועלות על מנגנוני הרעב או ההתמכרות, הוא אומר: "כשאדם רגוע , הוא יותר רעב. אם מדכאים את הרעב, אולי מתפרץ משהו לא נעים נפשית". ואכן, אחת התרופות נגד השמנה הואשמה בכך שהובילה להתאבדויות.

חברה ישראלית בולטת בתחום היא פרולור, ששואפת לספק את הפרופיל הבטיחותי הנקי שה-FDA כה להוט אחריו. "כבר היום אדם יכול להיות רזה בעזרת תרופות, אבל רוב הזמן ישלשל, יקיא ויהיה בדיכאון", אומר שי נוביק, נשיא החברה, הנסחרת בבורסות AMEX ותל אביב לפי שווי של 300 מיליון דולר.

לדבריו, התרופות שלא הגיעו לשוק שרפו עד הכישלון מאות מיליוני דולרים. "ה-FDA דרש להוכיח באופן אקטיבי שהמוצר לא מסרטן, לא מזיק לנשים בהריון, לא גורם לבעיות קרדיולוגיות - ובצדק מבחינתו, אחרי שהיו פשלות משמעותיות".

התרופה של פרולור היא הורמון אשר נמצא באופן טבעי בגוף ומהווה חלק ממנגנון ניהול תהליך הרעב והשובע. "התנודות של כמות ההורמון בגוף נעות ממעט מאוד בעת רעב, להרבה אחרי ארוחה", אומר נוביק, "כך אנחנו יודעים שגם מינון גבוה של התרופה לא יגרום לנזק. התרופה שלנו גורמת לאדם לשבוע ולהירגע. אנשים שמנים שנמצאים בדיאטה מדווחים על תחושה של רעב ממשי. גם אם יש להם עוד מניעים ודחפים לאכול, הם לא יאכלו את אותן כמויות אם הם חשים שבעים כל הזמן".

מהאנשים שהביאו לכם את הבוטוקס

השליטה הבלתי מעורערת של שוק המכשור הרפואי נגד השמנה היא חברת אלרג'ן, שהייתה אחראית על מהפיכת הבוטוקס להחלקת קמטים. אלרג'ן רגילה לעשות את הבלתי אפשרי. היא הצליחה, למשל, להעביר דרך ה-FDA - כן, אותו גוף שמרן - תרופה להארכת ריסים. בתחום ההשמנה היא היצרנית של המוצר המוביל - הטבעת, מכשיר לקיצור קיבה בניתוח זעיר-פולשני. גם לג'ונסון אנד ג'ונסון יש היום טבעת דומה.

לחברות המכשור הרפואי קל יותר מול ה-FDA, כי הן משוות את מוצריהן לניתוחי קיצור קיבה ומעקפי קיבה - ניתוחים מסוכנים, במיוחד אצל אנשים שמנים, שיש להם סיכון תמותה של 1%. עם זאת, הם יעילים מאוד, עם סיכוי להפחתה של 20%-35% ממשקל הגוף.

באירופה מאושרים לשיווק מוצרים נוספים שעדיין לא אושרו בארה"ב, כמו הבלון הקיבתי (Gastric Balloon), בלון סיליקון שמוחדר לקיבה בניתוח זעיר-פולשני ותופס מקום כדי לגרום לתחושת מלאות, ו- EndoBarrier, מעין ציפוי פלסטיק אשר מושתל על קירות הקיבה והמעי, כך שהשומנים והסוכרים לא נספגים. לגורמים אלה יש תופעות לוואי כמו כיבי קיבה, הקאות, כאבים וכן תת-ספיגה של רכיבי תזונה חשובים.

רוב החברות שנכנסות היום לשוק, מנסות ליצור משהו שימלא את הקיבה, שיהיה טוב יותר מהבלון. חברת ג'לסיס, למשל, מייצרת חומר שבבסיסו הוא רכיב מזון בלתי מתעכל, שאותו נוטלים לפני הארוחה בצורת כדוריות קטנות. כאשר הכדוריות באות במגע עם נוזלים הן מתנפחות ויוצרות תחושת שובע, וגם הופכות את המזון לצמיגי יותר, כך שהוא נותר בקיבה זמן רב יותר.

לאחר זמן הן מתכלות, משחררות את הנוזלים ומופרשות דרך המעי - אם כי גם שם הן תורמות מרקם יותר מוצק למזון, וכך מפחיתות את ספיגת השומנים והסוכרים ממנו.

ג'לסיס אמנם נמצאת עדיין רק בשלב הניסויים בחיות, אך הצליחה לגייס יותר מ-16 מיליון דולר בהובלת קרן Puretech ובהשתתפות אורבימד ו-Queensland BioCapital. "הבלון בעייתי", אומר ישי זוהר, מנכ"ל ג'לסיס, "כי כאשר גורמים לקיבה להרגיש שיש בה אוכל גם כשאין בה, היא מפרישה מיצי קיבה ואין מה שיסתור אותם". לדבריו, המוצר של ג'לסיס עובד עם המזון. "החומר שלנו מתנפח פי מאות ממשקלו ותורם לצמיגות של המזון הרבה יותר. הוא חזק מכל סיב תזונתי, ולא גורם לבעיות עיכול", אומר זוהר.

חברות מכשור רפואי ישראליות נוספות הן Betastim שפועלת על-ידי גירוי חשמלי של הקיבה והמעי כדי להעלות אינסולין; DuoCure שפיתחה מכשיר המושתל עם חיישנים שמגרה את הקיבה; Nobesity, שפיתחה מלתעות לזמן הארוחה; Obecon, שפיתחה מעקף קיבה שניתן לפתוח ולסגור באמצעות שסתום; Slimedix עם התקן התומך בקירות הקיבה ואולטרה-שייפ, שממיסה שומן באמצעות אנרגיית אולטרה-סאונד ממוקדת.

* עד כמה הרעב הוא באמת העניין?

זוהר: "יש שלל סיבות להשמנה, ואת חלקן יש לפתור עם טיפול פסיכולוגי. אנחנו נכוון לכך שהמוצר יירשם לאנשים שאוכלים ארוחות מסודרות, אבל גדולות. זה יתאים כטיפול יחיד לאנשים שמנים במקצת, ועבור ה-Morbidly Obese".

החברה רק מקווה שאף אחד לא יפתיע פתאום ויגיד שהמוצר שלה הוא על גבול התרופה, מה שישנה לחלוטין את הסיפור עבורה במסלולי האישור מול הרשויות בארה"ב.

משמינות

עוד כתבות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה