גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מנבא מדד אמון הצרכנים לשוק הנדל"ן עד יוני?

זה נראה אולי מעט יומרני, אבל בשטף הדיווחים המבולבלים בנוגע לשוק המגורים המקומי, מבט ארוך שנים אחורה מגלה כי סקר הנכונות לרכישת דירה במדד אמון הצרכנים החודשי של "גלובס" מצליח לנבא לאן פניו של ענף המגורים 5 חודשים קדימה

ומה קרה החודש - נתון שיגלה לאן פניו של שוק המגורים חצי שנה קדימה? לפי נתוני מדד אמון הצרכנים של גלובס מחקרים ושל PwC ישראל, 11.6% מהנשאלים בינואר הביעו נכונות לרכוש דירה בתוך חצי שנה, לעומת 7.8% מהנשאלים בדצמבר - גידול הגבוה ממחצית. זוהי העלייה החודשית החדה ביותר מאז 2009, ומצביעה על נכונות גבוהה יותר לרכוש דירה מזו שהייתה בתחילת 2010 (10.6%).

מדובר בנתון גבוה למדי, ושני רק לשיא שנקבע בספטמבר, אז עמד על 11.9%. גם אם ננטרל תנודתיות ונביט בנתונים המבוססים על ממוצע נע של שלושת החודשים האחרונים, נראה כי חלה עלייה מדצמבר לרמה של 9.5%, כך שהמגמה הזו מקבלת משנה תוקף גם כאן - אם כי רמה זו אינה מתקרבת לשיא.

לשם השוואה, בינואר 2010 עמדה הנכונות הזו על 8.6% בלבד. מקרב הישראלים שהצביעו על כוונה לרכוש דירה, חלקם של אלה המתכוונים לרכוש דירה חדשה ממשיך להיות הגדול ביותר - והוא גדל לשיא של 4.4% (קרוב למחצית מהנשאלים). זוהי עלייה חודשית גבוהה למדי, שמביאה לכך שמספרם של אלו שהביעו נכונות לקנות דירת יד ראשונה כמעט והכפיל עצמו תוך שנה.

ועדיין, העלייה החדה ביותר נרשמה בקרב אלה שהביעו נכונות לרכוש דירת יד שנייה, שמספרם קפץ בשני שלישים תוך חודש ל-3.5%. בראייה שנתית, העלייה באה על חשבון המתנדנדים, מה שמלמד שהנכונות הגבוהה לרכוש דירה נבעה בראש ובראשונה מצורך ממשי לקורת-גג.

יכולת החיזוי של המדד

אין ספור גורמים מבקשים לטעון לבעלות על שיקוף וחיזוי מגמת פני המחירים בשוק הדיור בישראל. הטוענים לכתר רבים: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, משרד הבינוי והשיכון, משרד האוצר ועוד. בתוך כל הבליל הזה, שבקלות יכול להביא לדיסאינפורמציה ולסחרחורת, מתפרסם אחת לחודש מדד אמון הצרכנים מטעם "גלובס מחקרים" ו-PwC ישראל. בין היתר, הוא מורכב משאלה הבודקת את מידת נכונותו של הישראלי הממוצע לרכוש דירה (חדשה או ישנה או לשקול בכלל את העניין) תוך חצי שנה.

אחרי שבע שנים וחצי של איסוף נתונים בדבר אותה נכונות, מתברר שיש מתאם ברור בין מדד אמון הצרכנים ומכירת הדירות בפועל, שהופך את מדד אמון הצרכנים שלנו לנבואה שמגשימה את עצמה. מתוך שקלול וניתוח הנתונים והמגמה עליה הם מצביעים, ניתן לראות כי פני המגמה זהים, בין אם מדובר בשיעורי הנכונות לרכוש דירה תוך חצי שנה, ובין אם מדובר במספר הדירות שנרכשו בפועל - כשהנכונות בקרב הנשאלים שלנו ירדה, גם מגמת הדירות שנמכרו ירדה, ולהפך.

כמה הנחות יסוד בכל זאת שימשו אותנו בזמן הבדיקה: ראשית, בדקנו את המגמה, כלומר את הכיוון, ולא את המספרים עצמם; שנית, כדי לנטרל תנודתיות מופרזת ועונתיות, הנתונים עליהם התבססנו מחושבים לפי ממוצעים נעים של שלושת החודשים האחרונים בכל פעם; שלישית, בעולם בו מתפרסמים נתוני מכירות דירות חדשות למכביר, בחרנו להיצמד לאלה המפורסמים על-ידי משרד השיכון.

כשמעבדים את כל הנתונים האלה, מצטיירת תמונה לפיה מדד אמון הצרכנים (הנכונות לרכוש דירה) מצליח במידה רבה לנבא את מגמת רכישת הדירות כעבור חמישה חודשים - נתון מדהים, אם לוקחים בחשבון שהשאלה בכל מקרה מייחסת לכוונה לרכוש דירה בתוך חצי שנה.

לשם המחשה (ובהנחה שהמתאם הזה יימשך), הרי שהירידה או העלייה בשיעור הנכונות של הישראלי לקנות דירה בסקר האחרון שבוצע בינואר, תצביע על עלייה או ירידה דומה בדירות שירכשו בפועל בסביבות יוני. ואם זה עדיין לא מורכב מידי, נזכיר שאת הנתונים לגבי מכירת הדירות יפרסם משרד הבינוי והשיכון לכשעצמו מספר חודשים לאחר מכן.

ככלל, מצב הרוח הצרכני הצביע על מאניה-דפרסיה בהלך הרוח של הישראלי הממוצע השנה: כך למשל, בשנת 2010 במחצית מהסקרים החודשיים נרשמה תנודה חדה יחסית (שינוי חודשי בשיעור דו-ספרתי) בקרב הכוונה לרכוש דירות מסוג זה או אחר בטווח הקרוב. התנודה הזו מוסברת על רקע העיסוק האינטנסיבי של התקשורת הכלכלית בסוגיית מחירי הדירות, שלא נאמר בזליגתו של הדיון אל שיחות הסלון וארוחות ליל שישי.

התנודתיות הזו הייתה מתונה הרבה יותר כאשר נבדקה מגמת השינוי במכירת הדירות. במקרה הזה, רק פעם אחת, בספטמבר (חודש החגים של תשרי), חל שינוי חודשי העולה על 10%, וביוני אפילו לא חל שינוי כלל.

לפי משרד הבינוי והשיכון (הלוקחים בחשבון עסקאות ששולם בהן מס רכישה ומס שבח), ב-11 החודשים הראשונים של 2011 נמכרו 8,443 דירות בחודש בממוצע. בממוצע, 9.1% מהנשאלים בסקר עליו מבוסס מדד אמון הצרכנים הביעו ב-2010 נכונות לרכוש דירה תוך תקופה קצרה, מעט מעל אמצע הטווח בו היא התפלגה: 7.3%-10.7% (ואף למעלה מכך, אם לא היינו דוגמים את נתוני הממוצע הנע), כששיא נרשם בספטמבר.

לעומת רמת השיא של שיעור הנכונות לרכוש דירה בקרב הציבור, השפל שלו נרשם הרחק מאחור, כשבדצמבר 2004, עת המשק הישראלי התאושש מהמיתון של בועת הדוט-קום ואירועי ה-11 בספטמבר, ירדה הנכונות ל-5.8% בלבד.

מאז, כאמור, חלפו הרבה מים בנהר ויעידו על כך השיאים אליו העפילה הנכונות לרכוש דירה בכל מחיר השנה האחרונה - גם כשהמחירים האמירו לפסגות חדשות, כמעט כל ישראלי בוגר עשירי לכל הפחות שקל לקנות דירה. היות ורמת השפל (5.8%) היא המכנה הכמותי המשותף הנמוך ביותר בו תמיד הייתה נכונות לרכוש דירה מאז החלה המדידה, ניתן להתייחס אליו כמעין "ציר אפס" ולהשוות אליו את הכוונה של הישראלי הממוצע לרכוש דירה מאז.

במצב כזה, ניתן לכמת בנקל יחסית בכמה גדלה הנכונות לרכוש דירה במשך שש השנים האחרונות. שיעור הגידול הנ"ל עמד בשיאו על 80%, והוא נרשם פעמיים בשנתיים האחרונות, סביב חגי תשרי (ספטמבר-אוקטובר 2009 וספטמבר-נובמבר 2010). ועדיין, ככלל, למרות עליית המחירים בשוק בשנים האחרונות, הגידול הזה בכוונת הציבור לרכוש דירה נרשם דווקא בתקופה האחרונה.

מתאם של 0.6

מה שנותר לבדוק כעת היא עד כמה הגידול הזה בנכונות לרכוש דירה בא לידי ביטוי כשמדובר בדירות חדשות. אם ניישם את אותה מתודולוגיה גם לגבי הסעיף הזה, שהוא אחת מהתשובות המרכיבות את שיעור הנכונות בכללותו, הרי שהכוונה לרכוש דירה חדשה עמדה בדצמבר 2004 על 1.4% מהמשיבים בסקר. עם זאת, חשוב לציין כי זו לא הייתה הרמה הנמוכה ביותר מאז ומעולם.

גם רמה זו גדלה מאז, אולם נראה כי הנכונות לרכוש דירה בכל זאת נבלמת כשמדובר ברכישת דירה חדשה: בחודשים האחרונים הנכונות הזאת אומנם הכפילה את עצמה ביחס לסוף 2004 לפחות, אבל היא עדיין נמוכה ביחס לקיץ 2009, כשבאוגוסט ובאוקטובר היא שילשה את עצמה ויותר.

לסיכום, בין אם מדובר בדירות חדשות, דירות יד שנייה או אפילו בנשאלים שסתם ממתינים ובינתיים "יושבים על הגדר", מדד אמון הצרכנים של "גלובס מחקרים" ו-PwC ישראל הצליח לנבא בצורה לא רעה גידול או קיטון בהיקף הדירות שימכרו תוך מספר חודשים.

סטטיסטית, חישוב המתאם בין השניים (בפער של חמישה חודשים, כאמור) הצביע על קורלציה של 0.56. במילים יבשות, יותר ממחצית ממגמת מספר הדירות המכורות ניתן להסבר על-ידי שינויי המגמה בנכונות הצרכנים לרכוש דירה, עליה הצביע מדד אמון הצרכנים של "גלובס" כמעט חצי שנה קודם - לתשומת ליבם של מי שמתכננים לקנות קרקע או למכור דירה באותם חודשים.

נבואה

הנכונות לרכוש

מכירות דירות בפועל

עוד כתבות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל