גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קנאת בכירים: פרגון עוקצני במקרה הטוב והכשלה במקרה הרע

קנאה בקולגה היא תופעה כל-כך שכיחה במרחב הארגוני וכל-כך רחוקות מהשיח ■ איך נראית קנאת בכירים, איך מרגיש מנהל שמקנאים בו ומדוע התעלמות מהתופעה היא כשל ניהולי?

אם מישהו אומר שהוא אף פעם לא קינא בקולגה, בבוס או בכפיף בעבודה, ניתן להניח אחת משתיים: או שהוא משקר או שהוא מצוי בהכחשה עמוקה.

"ירוק" מסתבר הוא לא רק דולרים או קלינטק, אלא גם אותה "מפלצת ירוקת עין" ששזורה עמוק במארג הארגוני. יתר-על-כן, הארגון מהווה מקום אידיאלית לתופעות קנאה, כי מעצם הגדרתו קיימת במרחב שלו תחרות מובנית על משאבים, תקציבים ותפקידים נחשקים שמצויים בכמויות מוגבלות, וממילא האווירה בעולם העסקי מטפחת דחפים תחרותיים.

תופעות כמו קנאה בקולגה ש"קפץ כיתה" וקודם לתפקיד נחשק, קנאה בכפיף שקרוב ל"אוזנו של המנכ"ל", קנאה בממונה מצליחן שנראה כי החיים מאירים לו פנים מכל כיוון, או קנאה בעמית שנבחר לטפל במשימה אסטרטגית חשובה - הם כל-כך שכיחים וכל-כך רחוקים מהשיח הארגוני הפתוח. למעשה, תופעות של קנאה הרסנית קשים לטיפול, בין השאר, כי קשה לנו מאוד להודות ברגש האנושי הזה, אפילו בפני עצמנו.

ארבעה מנהלים ישראלים - סיגל פרוז'נסקי, סמנכ"ל השיווק של נסטלה; אורן פליישר, מנכ"ל אפסון; רונית עמיעז, סמנכ"ל משאבי האנוש של כרמל ונצ'רס; ועומר שליט, מנכ"ל קבוצת מעתק - הסכימו להרים את הכפפה ולדבר על הנושא הטעון של קנאת בכירים.

איך נראית קנאת בכירים?

סיגל פרוז'נסקי, סמנכ

"חוסר פרגון, התנגדויות לכל מהלך שהוא מנסה להרים וניסיון להקטין אותו בעיני המנכ"ל"

פרוז'נסקי: "כרגש אנושי קמאי, קנאה חוצה את כל הרבדים בהיררכיה של הארגון. אבל במקרה של מנהלים בכירים הקנאה תפגע באופן ישיר בתפקוד הארגון. הביטוי של קנאת בכירים עשוי לבוא על-ידי חוסר פרגון בישיבות, פסילת רעיונות טובים שמושא הקנאה מעלה, התנגדויות לכל מהלך שהוא מנסה להרים, וניסיון להקטין אותו בעיני המנכ"ל. אבל חרב זו תתגלה כחרב פיפיות. מנהל בכיר שנשאב לקנאה עזה בעמיתיו ולא מצליח לנהל את הרגש הזה, לא יצליח להתקדם הלאה וסופו שייכשל.

"הסיבה לכך היא שבעולם העסקי המודרני עבודת צוות היא ערך עליון, מקודש כמעט. אם, למשל, כסמנכ"ל שיווק אחוש קנאה כלפי מנהל המכירות המבריק שנמצא תחתיי ואתקע לו מקלות בגלגלים, אוטומטית הפלתי גם את עצמי. או אם, למשל, אני מעלה רעיון שיווקי חדש להפיק 'גלידת עגבניות עם פלפל חריף' ואני מקנאה במנהל הטכנולוגי הראשי, בכישוריו ובהצלחתו העתידית - במו ידי אצר את צעדיי ואת סיכויי הצלחתי. קרי, מנהל בכיר שלא מסוגל לראות גורמים בכירים מקבילים לו (או כפיפים אליו) מצליחים ועושים חיל, יהיה זה שייפלט מהמערכת".


עומר שליט, מנכ

"ככל שעולים במעלה הפירמידה נכנס למשוואה רכיב יצרי-אמוציונלי משמעותי יותר"

שליט: "מנהלים בכירים הם ממילא אנשים אמביציוזיים, שמסמנים מטרות בניהול הקריירה שלהם, שבודקים כל הזמן 'איפה אני נמצא ואיפה אני רוצה למצוא את עצמי', שעושים בקרה קבועה על ההתקדמות הקריירה שלהם. לכן, עוצמות הקנאה והתופעות שלה יהיו הרבה יותר חזקות לעומת קנאה של עובדים זוטרים, שהקנאה שלם נסובה בעיקר סביב עניינים רציונליים כמו שכר.

"בנוסף, ככל שעולים במעלה הפירמידה האוויר נעשה דליל יותר, ועל-כן נכנס למשוואה גם רכיב יצרי-אמוציונלי משמעותי יותר. ברגע שמנהל אחד מקודם והשני נשאר תקוע, הבכיר התקוע נכנס לסערה רגשית (האם אני חלש? האם זה בגלל שאני מבוגר יותר?). הבעיה עם קנאת הבכירים בקצה העליון של הפירמידה היא, שהקנאה גם תבלוט יותר וגם תזיק יותר לארגון. קליקות, אינטריגות ובריתות על רקע של קנאה אישית בין מנהלים בכירים מייצרים א-סינרגיה, שהאימפקט שלה על שורת הרווח של הארגון יהיה מהותי".

רונית עמיעז, סמנכ

"ככל שהעובדים יהיו בכירים יותר הקנאה תתבטא יותר על-ידי 'מה שלא נאמר'"

עמיעז: "אני לא חושבת שנראה הבדל בעוצמת הרגש אלא בתופעות שלו, שיהיו מתוחכמים יותר ככל שהעובדים יהיו בכירים יותר. עובד זוטר שיחווה קנאה עשוי לבטא זאת באופן ישיר, גס ומחוספס. לעומת זאת, בצמרת ההנהלה היריבות היא על 'הלב של המנכ"ל', על הערוץ הרדיאלי, וביטויי הקנאה יופיעו בצורה הרבה יותר מניפולטיבית, בעוקצנות, בציניות, בצורה יותר מרושעת ותוך תרגילים פוליטיים. הקנאה שם למעלה תתבטא על-ידי 'מה שלא נאמר'.

"למשל, אם סמנכ"ל ב' שמקנא בסמנכ"ל א' נדרש להתייחס בפומבי לפרויקט שא' הרים, הוא ישבח בפומבי את הארכיטקט ('שבלעדיו הפרויקט לא היה מתרומם') וישמיט את שם יריבו (סמנכ"ל א') בכוונה. זה לא אומר שאין התפרצויות ישירות וצרחות 'שם למעלה', אבל יחסית לדרגים הנמוכים הקנאה למעלה תופיע בארס שעטוף בכסיות משי, בסרקזם עוקצני ושנון, וברמת הסאב-טקסט".

מה מרגיש מנהל שמקנאים בו?

"כשהתמניתי למנכ"ל סטודיו C קיבלתי שיחת טלפון מקולגה שפתחה באמירה: 'בת-זונה'"

פרוז'נסקי: "כשהתמניתי למנכ"ל סטודיו C שיחת הטלפון הראשונה שקיבלתי הייתה מקולגה, שבעבר כיהנה לצדי בקוקה קולה. השיחה שלה נפתחה באמירה: 'בת-זונה, איך הגעת לתפקיד הזה?'. אמנם היא אמרה את זה בצחוק, אבל הקנאה השפריצה ממנה (למה לא לפרגן באמירה כמו 'וואלה, שיחקת אותה'). מבחינתי זו הייתה סיבה מספקת לנתק איתה את הקשר. קנאה היא אנרגיה דחוסה, קשה, לא נעימה, שמורגשת אפילו ברמה הפיזית".

"מנהל שצמח מתוך קבוצת עמיתים יתקל כל הזמן בהצקות ובתקיעת מקלות בגלגלים"

עמיעז: "אם מושא הקנאה הוא מצליחן כפייתי, אחד שתמיד שיחק אותה בכל החזיתות (יפה, מקצוען, יצירתי, עשיר, נשוי באושר וכו'), הוא ידע להסתדר עם גילויי קנאה ולא יעשה מהם עניין. לעומת זאת, אם מדובר במנהל שצמח מתוך קבוצת עמיתים שכיהנה באותה היררכיה, הוא יגלה שלא פשוט להיות מושא הקנאה.

"מנהלים כאלה יתקלו כל הזמן בהתנגדויות, הצקות ותקיעת מקלות בגלגלים מצד הגורם מקנא. מושא הקנאה ינסה לעשות כמה שיותר כדי שיפרגנו לו, אבל הוא חייב להפנים שהוא לא יוכל לבטל את הקנאה ואת מה שנלווה לה. היא תמיד תהיה שם והוא יצטרך ללמוד להתנהל איתה".

"אני יכול להעיד שהוא יחווה 'פרגון עוקצני' במקרה הטוב והכשלה במקרה הגרוע"

שליט: "מנהל שהופך להיות מושא הקנאה יחווה 'פרגון עוקצני' במקרה הטוב והכשלה במקרה הגרוע. מנהל שצמח מבפנים ומלמטה והותיר את העמיתים שלו לשעבר מאחור, עלול לחוות מצד הקנאים במערכת ביטויים חזקים של טינה, שימת רגליים עוינת וניסיונות להבליט את חולשותיו, הרי אותן 'נשמות טובות' מכירות אותו ואת נקודות התורפה שלו מזה שנים. במיוחד נראה תרחישים כאלה כששניים רצים לאותו תפקיד בכיר ואחד מהם זוכה. בתנאים כאלה, טבעי שתיווצר קנאה עם דחף (ולו זמני) להכשיל ולגלות עוינות. מושא הקנאה יחווה קושי, ואני יכול להעיד כי הייתי במקום הזה".

- איך מתנהלים מול גלי קנאה מקצועית?

"הדרך היא לאתר את מוקדי הקנאה החזקים בארגון, לנסות לקשור אותם אליך, ולהתחבר אליהם באופן אמפטי. כל עוד אתה (המנהל שטס למעלה) לא מתנהג כ'אחד שהשתן עלה לו לראש', יש סיכוי טוב שתצליח להקהות את עוקצה של הקנאה ולהפוך אותה לזמנית. הטקטיקה הטובה ביותר תהיה לקחת מהלכים שהיה חשוב לגורם המקנא להזיז, לתת לו לרוץ עליהם, לפנות לו את הבמה, לקשור לו כתרים, ולפרגן לו. בדרך זו אתה מעניק כבוד למקום שלו, משדר לו ש'אתה לא רוקד על הדם' רק בגלל שקודמת".

קנאה יכולה להיות הזדמנות?

אורן פליישר, מנכ

"מי אמר שאני רוצה למנוע קנאה? להיפך, הישגיות וקנאה הן שני הצדדים של אותו מטבע"

פליישר: "100% מהאנשים חווים קנאה בדרגה כזו או אחרת. הם יקנאו בחברם לעבודה כי יש לו עיניים כחולות יותר, ירוקות יותר או צהובות יותר. אבל מי אמר שאני רוצה למנוע את הקנאה הזו? ממש להיפך, כי הישגיות וקנאה הן שני הצדדים של אותו מטבע. האם בחלל הארגון יעלה ויופיע הפן השלילי או החיובי? התשובה מתגלגלת לפתחו של המנכ"ל. עליו מוטלת האחראיות לוודא שהרגש לא מתורגם לאינטריגות, לתקיעת מקלות, להכשלה, לחסימת רעיונות, או לפוליטיקה ארגונית, אלא להעלאת הרף".

- איך מנכ"ל יכול למנף קנאה בין הבכירים לטובת הפירמה?

"במיקרוסופט נעשה בעבר מהלך שדרש ממנהלים לסמן בסוף כל שנה 5% מכפיפיהם שילכו הביתה. לבטח טקטיקה כזו יצרה קנאה בין העובדים באותה מחלקה, אבל גם דחפה אותם להישגיות. אין ספק שזוהי דוגמה למהלך 'קשה' שגם זורע פחד, אבל מנהלים יכולים לעשות הרבה צעדים אחרים שמתרגמים קנאה מקצועית לכיוונים חיוביים".

- יש לך דוגמה?

"בישיבת הצוות מנהל יכול לשבח בפומבי ביצועים של כפיף כלשהו, אבל להדגיש בדברי ההלל את העשייה המקצועית נטו, במקום להלל את העובד באופן פרסונלי. טקטיקה ניהולית נוספת שעוזרת למזער תופעות שליליות של קנאה היא הנהגת מדידות מתמטיות של עובדים, קרי מדידות מדויקות במספרים לרמת האפקטיביות של כל עובד במערכת. כשמדידת העובד שקופה ונעשית בכלים של 'שחור לבן', אתה מצמצם מצבים שכפיף אחד יקנא בשני בגלל הבלורית היפה של אשתו, ומתעל את הקנאה לערוץ של הישגים מקצועיים".

קנאה היא אופי או תרבות ארגונית?

"קנאה בין בכירים מופיעה במקום בו כוח ושליטה הם מהות התפקיד כמו עיתונות ומשפט"

פרוזנסקי: "קנאה מקצועית או אישית בין בכירים בארגון מתפתחת בסיטואציות שבהן מספר מנהלים מכהנים במקביל (מנהלי מותגים, למשל), ורק אחד מהם צפוי להיבחר ולהתקדם למעלה. בנוסף, היא מופיעה בענפים שבהם כוח ושליטה מובנים במהות התפקיד. למשל, היא תופיע בענפים כמו עיתונות, משרדי פרסום או פירמות משפטיות. עם זאת, ללא ספק יש רכיב מרכזי מולד של מבנה אישיות שמנוטרל מתנאים חיצוניים אובייקטיביים.

"כשניהלתי את סטודיו C עבדו תחתיי שתי מנהלות אזור מצליחות כבנות 40: הראשונה הייתה נשואה באושר, עשירה, נאה, בריאה ומצליחנית בכל חזית אפשרית. לשנייה החיים לא האירו פנים בכל המובנים. להפתעתי, דווקא המצליחנית גילתה צרות עין וקנאה בהצלחת עמיתתה, בשעה שהשנייה פרגנה ברוחב לב להצלחות של מנהלות אחרות, כולל לזו של המנהלת הקנאית".

- האם ניתן לזהות מועמד קנאי וליירט אותו בשלב הסינון?

"נורות אדומות שמחשידות מועמד באופי קנאי נדלקות כש'גוף ראשון יחיד' מככב בשיח שלו ('אני ואני ואני') וכשנשמע ממנו אמירות כמו 'עשיתי, הצלחתי, הרמתי את פרויקט', בלי להזכיר שותפים שתרמו להצלחה. אם בשלבי גיוס עובדים אתה רוצה ליירט מועמד בעל אופי קנאי, בקש ממנו לדבר על גורמים מקבילים שעבדו לצדו (או על הגורם שהחליף אותו) ובדוק האם הוא מדבר בשפה של 'אי-אפשר היה לעבוד איתם' או בשפה של 'הם עזרו לי להצליח'. בסופו של יום, קנאה יושבת על אגו מודגש וכדאי לזכור שאת האנשים האלה מתיש מאוד לנהל, גם אם היכולות הקוגניטיביות שלהם בשמיים".

"השאיפה אינה ליירט קנאים אלא את אלה שיזיקו. כל אדם מקנא, אפילו אימא תרזה"

עמיעז: "את הקנאים דווקא קל יחסית לזהות. מי לא מכיר את הסטודנט שעומד ליד רשימת הציונים באוניברסיטה אבל לא מסתפק בבדיקת הציון שלו, אלא בוחן את הרשימה כולה באובססיה כדי לדעת כמה קיבלו פחות וכמה יותר? בראיון עבודה, אם נבקש מטיפוס כזה לדבר על סיטואציה שבה הפרויקט שלו פיגר לעומת פרויקט של עמיתו, ונשאל אותו כיצד הרגיש - נשמע את המוזיקה של הקנאה ('הפרויקט השני התקדם אבל היו בו פגמים מהותיים'). אגב, בתהליך הסינון השאיפה אינה ליירט קנאים, אלא את אלה שייקחו את הקנאה שלהם למקום של הכשלת האחר. כל אדם מקנא, אפילו אימא תרזה, אבל היא לא תשים רגליים לזולתה גם אם היא נשרפת בפנים".

איך מנכ"ל מעודד קנאה בלי משים?

מביא ביג-שוטס חדשים

לעתים קרובות קורה שמנכ"ל חדש שנכנס לארגון בוחר להביא איתו תותחים חדשים. גם כשהוא מתייחס בכבוד ובהגינות לעובדים הוותיקים, עדיין הם יחושו מקופחים לעומת העובדים החדשים.

פליישר: "לגמרי לגיטימי שמנכ"ל יביא עובדים חדשים שיש לו כימיה טובה איתם, הרי הוא נמדד על הישגים וזכותו המלאה לצוות אליו את 'האנשים שלו', אלה שימקסמו עבורו את ההישגים".

- אבל מהלך כזה מייצר קנאה אצל הוותיקים והיא מבעבעת גם מתחת לשטח?

פליישר: "מנכ"ל אינטליגנטי יהפוך את עובדי המפתח הוותיקים למנטורים של החדשים, הרי בלאו הכי עובד חדש זקוק לתשומת לב, לזמן ולהדרכה. בחניכה שכזו מבלים ממילא הרבה זמן יחד, ומטבע הדברים נוצרות מערכות יחסים אישיות שמקהות את העוקץ של רגש הקנאה. אם המנכ"ל יהיה חכם מספיק, הוא גם יתמרץ את הוותיקים על ההצלחה בחניכת העובד החדש וייצר דחף אינטרינזי להיות שותף להצלחת האחר".

מעודד את ה"לוחשים"

שליט: "'הלוחש למנכ"ל' היא אחת הדמויות שמטפחות 'דם רע' של קנאה בארגון. מדובר באותו איש חצר (לא בהכרח האדם הכי מוכשר, אבל בעל כישורים פוליטיים ויחצניים) שדלת המנכ"ל תמיד פתוחה בפניו, הוא מהווה את ערוץ הזרמת המידע והרכילות מלמטה, ולעתים הוא גם מושך בחוטים לכיוון שלו.

"אותו איש חצר ש'אוזן המנכ"ל' מצויה בכיסו, לא רק מעורר תמיד קנאה אצל העובדים האחרים אלא מכניס אותם לסרטים. הם משוכנעים, למשל, שהוא מקבל את תנאי השכר הכי טובים, שיגדילו לו את ההפרשות לקרן ההשתלמות ושבכוחו להשיג מהמנכ"ל את כל אשר יתאווה לו, למרות שלעתים דווקא אותו איש החצר הוא האחרון שיקבל הטבות (המנכ"ל ירגיש נוח לדחות אותו)".

- איפה הכשל הניהולי?

"מנכ"לים לא תמיד מודעים ל'דם הרע' שנוצר כתוצאה מהאינטראקציה שלו עם איש החצר. לגמרי לגיטימי וטבעי שמנכ"ל ירצה לקבל מידע מלמטה, אך החוכמה הניהולית היא להשתמש בו ככלי חד-סטרי. כלומר, לא להעביר מסרים לעובדים דרכו. ברגע שאתה לא הופך את הקשר ביניכם לדו-סטרי, ברגע שרק הוא מעביר את המידע למעלה - הוא ייתפס כלקקן, ואתה, המנכ"ל, גם מנתק את עצמך מהמיאוס הזה וגם לא מטפח קנאה".

התעלמות מקנאה היא כשל ניהולית?

"זהו כשל ניהולי כבד, כי 'דם רע' לא נעלם. הוא גדל ומתפרץ בהמשך באופן הרסני"

פליישר: "השגיאה הניהולית הגדולה ביותר של מנכ"ל היא להתעלם מהתפרצויות של קנאת בכירים ו'להעביר עליהן דף' בבחינת 'חולה רעה הכרחית'. למה זה קורה? כי טיפול בנושא רגשי בין שני בכירים נתפס בעיני המנכ"ל כהתעסקות בזוטות. אבל זהו כשל ניהולי כבד, כי 'דם רע' בהדחקה ארגונית לא נעלם סתם כך. הוא גדל ומתפרץ בהמשך באופן לא מבוקר והרסני"

- אולי מנכ"ל יגרום לבכיר מקנא להוריד נשק, אבל הוא לא יחסל את "החשק להרוג".

פליישר: "אני לא סבור שאפשר להכחיד את תחושת הקנאה. תפקיד המנהל הוא לגרום לבכיר המקנא להצניע את המניפסטציות הנגטיביות של הקנאה: ההכשלות, העוקצנות והארס הסמוי, האינטריגות, הלשונות הרעות, תקיעת המקלות בגלגלים".

- למה כל כך קשה לדבר על הנושא בארגון?

פרוז'נסקי: "לעומת תחרותיות שנתפסת כערך שקשור באתגר, קנאה צומחת על קרקע של היעדר ביטחון עצמי. מרבית האנשים מודעים לנקיפות הקנאה העזות שהם חשים, אבל מתקשים להודות בה כלפי הסביבה, כי היא אכן מכוערת (ממש כשם שאף אחד לא יעיד על עצמו שהוא קמצן או חמדן)".

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם