גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צפו: מכוניות אספנות נדירות - רולס רויס במחיר של מאזדה

לא רק יפניות-שלוש-קופסאות עלו ב-2010 על כבישי ישראל, אלא גם כמה מכוניות אספנות נדירות

קרוב לעשרים אלף כלי רכב ביבוא אישי הגיעו ארצה ב-3 השנים שחלפו מאז ההקלות שהנהיג המכס ביבוא האישי. כצפוי, רוב כלי הרכב הללו הם רכבי פאר ויוקרה מ-3 השנים האחרונות, שיובאו כדי לחסוך במחירי הרכישה. אבל פתיחת סכר היבוא האישי היוותה גם זריקת מרץ לשוק המנומנם של רכבי האספנות בישראל, עם מאות מכוניות שהגיעו ארצה ויצרו סצנה פעילה ומגוונת, כמעט בסטנדרטים בינלאומיים.

אספני רכב מתחילים וסתם אנשים, שמתרפקים בחיבה על עברם ועל זיכרונותיהם, גילו שבעידן המכרזים באינטרנט והשילוח הבינלאומי הגשמת חלום האספנות היא כבר לא סיפור כל-כך יקר בישראל, והיא גם אינה דורשת יותר מדי ידע. במחיר של מכונית משפחתית או של רכב פנאי צנוע בישראל (30 עד 50 אלף דולר אחרי מסים), אפשר לקנות באירופה - ובעיקר בארצות-הברית דגמים מרתקים, שתופסים מקום של כבוד בפנתיאון הרכב. אפילו במחיר של משפחתית משומשת אפורה אפשר לקנות מכונית קלאסית בת 40, וליהנות מתענוגות שכמעט נעלמו מהעולם.

הנה כמה עולות חדשות וקשישות שעלו על כבישי ישראל ב-2010.

גאז Volga 1962

גאז Volga 1962

לא מעט אספנים מונעים על-ידי זיכרונותיהם ולאו דווקא על-ידי קריטריונים מקובלים של אספנות כגון עיצוב או נדירות. אנחנו משערים שזה גם היה השיקול של מי שייבא בשנה שעברה את אחת המכוניות הפחות-שגרתיות בסצנת האספנות המקומית שלנו.

מפעל Gaz הרוסי, שייצר את הוולגה 21 וממשיך לייצר את מחליפותיה הוקם בסיוע ידע ומכשור מיושנים, שנרכשו מחברת פורד האמריקאית. העיצובים שהפיק המפעל תמיד פיגרו בדור אחד (או בארבעה) אחרי העיצובים האמריקאיים הטרנדיים. גם הוולגה מודל 1962 נראית כמו פליטה אמריקאית מראשית שנות ה-50. אבל עם אורך של 4.83 מטרים ובסיס גלגלים נדיב באורך 2.7 מטרים היא זכתה לביקוש ער של מקורבים לשלטון הקומוניסטי. בתחום ההנעה היא הסתפקה במינימום ההכרחי: מנוע 2.4 ליטרים בהספק צנוע של שבעים כוחות סוס, שנרתם לתיבה ידנית בת 3 מהירויות ונייד את המכונית עד ל-130 קמ"ש, רצוי בירידה.

המכונית עדיין זמינה במזרח אירופה, ובימינו, כאשר מזכרות רוסיות נחטפות על-ידי אוליגרכים עשירים ברחבי העולם, יכולות מכוניות וולגה 1962 שמורות היטב להשיג במכירות פומביות באירופה מחירים שנעים סביב ה-7,000 אירו.

פונטיאק Chieftain 1955

פונטיאק Chieftain 1955

האמריקאיות הקלאסיות של שנות ה-50 וה-60 היו, ונותרו, המכוניות הנפוצות ביותר במסלול היבוא האישי, והמגוון שכבר קיים בארץ הוא מרשים. בשנה שעברה הצטרפה לרשימה גם פונטיאק Chieftain מודל 1955 - אחת היצירות היותר נאות של החטיבה מתקופת ההתעוררות של שוק הרכב האמריקאי אחרי מלחמת העולם השנייה. צ'יפטיין מודל 1955, כמו זו שהגיעה ארצה, היא מהדור השני של המכונית. יש לה מנוע שמונה צילינדרים בנפח 268 אינצ'ים מעוקבים - 4.4 ליטרים בעברית - וממדים רציניים מאוד: 5.15 מטרים אורך ובסיס גלגלים באורך של כמעט 3.1 מטרים, שהעניק לה הרבה מאוד מרחב פנים. מכוניות קופה כאלה, שמורות ומשופצות במצב נסיעה, אפשר למצוא בארצות-הברית בטווח של עשרת אלפים דולרים פלוס-מינוס.

רולס רויס Silver Wraith 1979

רולס רויס Silver Wraith 1979

רוב אספני רולס רויס בישראל - ומתברר שיש לא מעט כאלה - שונים מהאספנים ה"רגילים"; במקום לאכסן את המכוניות במוסך סגור ולשלוף אותן למפגשי מועדון ולתצוגות, הם רותמים את המכוניות שלהם לעבודה כמעט יומיומית על הכביש. השנתונים הפופולריים ליבוא ארצה הם משלהי שנות ה-70 עד תחילת שנות ה-80: ישנים מספיק כדי להיחשב ל"רכב אספנות", אבל עדיין במצב נסיעה טוב ובמחירים הגיוניים בחו"ל.

השנה הצטרפו לסצנה המקומית לא פחות מ-3 רולסים מדגם סילבר שאדואו וסילבר Wraith, שניים ממודל 1980 עם מנוע 6.75 ליטרים ואחד ממודל 1979 עם מנוע 6.23 ליטרים. מדובר בספינות כביש מרשימות (כ-5.2 מטרים אורכן), ואם מתחזקים/משפצים אותן כהלכה הן יכולות להוות לא רק סמל מעמד נחשק ואטרקציה חברתית, אלא גם לימוזינות מפנקות ברמת פאר ללא תחרות. המחירים משתרעים בטווח גדול, בהתאם לרמת השיפוץ: מכונית משומשת מהשנתון יכולה להשיג כ-25 אלף דולר בארצות-הברית, ומכונית עם מעט מיילים ועם רמת שיפוץ מוזיאונית מאותו שנתון יכולה להשיג כפול מזה.

מזראטי Merak 1975

מזראטי Merak 1975

המזראטי Merak, שהוצגה לראשונה ב-1972, כונתה בזמנה מכונית על למתחילים, בזכות מאפיינים של מכונית ספורט אקזוטית ששולבו עם ממדים קומפקטיים, מחיר נגיש והספק הגיוני. מרכב הקופה 2 2 המרהיב שלה משתרע לאורך של 4.335 מטרים בלבד, אולם היא רחבה ובעיקר נמוכה, עם גג שניצב בגובה החגורה (1.13 מטרים בלבד).

המנוע - שניצב במרכז השלדה כראוי למכונית ספורט איטלקית קלאסית - הוא V6 בנפח 3 ליטרים, שפותח במקור עבור סיטרואן(!) וייצר 190 כוחות סוס צנועים. אולם בסיוע משקל עצמי נמוך מאוד ותיבת הילוכים ידנית הגיעה המראק ל-245 קמ"ש. ב-1975 הוצגה גירסת ה-SS עם 220 כוחות סוס. יחסית למכוניות ספורט איטלקיות יוצרו לא מעט יחידות של המכונית, ומספר לא מבוטלת שלהן נחת בארצות-הברית. משם הגיעה אלינו בשנה שעברה גם המסראטי מראק ה"ישראלית". מחירה נגיש יחסית גם היום: מכוניות ממודל 1975 נמכרו עד לאחרונה במכירות פומביות בטווח של כ-15 עד 35 אלף דולר, בהתאם למצב הרכב.

אלפא רומיאו Montreal 1975

אלפא רומיאו Montreal 1975

לאלפא רומיאו תמיד היו בארץ מעריצים מושבעים, שחלקם אף שיפצו וייבאו מכוניות קלאסיות של המותג. אבל אפילו בקרב האלפיסטים המכורים נחשבת ה-Montreal לאורחת נדירה ונחשקת. זוהי מכונית קופה 2 2, שהופיעה לראשונה כדגם תצוגה בתערוכת מונטריאול ב-1967, והפכה לדגם סדרתי 3 שנים מאוחר יותר.

עיצובה יוצא הדופן של המכונית, שתוכנן על-ידי ברטונה, הושפע ממכוניות השרירים האמריקאיות של אותה תקופה, אולם בכל הנוגע לדינמיקה היא הייתה יצירה אירופית קלאסית עם שלדת אלפא-רומיאו קלה וספורטיבית ועם מנוע יוצא דופן בהחלט: V8 בנפח 2.6 ליטרים, שייצר מאתיים כוחות סוס ודחף אותה ב-7.1 שניות בלבד מאפס למאה קמ"ש, עד למהירות של 220 קמ"ש.

פחות מ-4,000 יחידות של המכונית יוצרו עד להפסקת הייצור ב-1977, ואלפא התקשתה מאוד למכור את היחידות האחרונות. כיום המצב הפוך: מכוניות במצב סביר נחטפות על-ידי אספנים, ומכוניות מודל 1975, כמו זו שהגיעה ארצה, יכולות להשיג 20-40 אלף אירו ביום טוב, בכפוף למצב המכונית ולתנאי השוק.

עוד כמה ענתיקות

רשימת המכוניות הקלאסיות, שנחתו ב-2010, כוללת כמה מציאות נדירות בקנה מידה בינלאומי. הדגם הוותיק ביותר, שנחת אצלנו בשנה שעברה, הוא הטנדר שברולט קפיטל משנת 1928 - אחד האבות הקדומים של הפיק-אפ האמריקאי המסורתי. את עידן טרום המלחמה ייצגה כאן גם קדילאק S63 ממודל 1941, מכונית טורינג סדאן עצומת ממדים. משנות ה-50 הגיעו ב-2010 לארץ דה-סוטו קאסטום S31 אלגנטית ממודל 1950, קרייזלר ניו יורקר מ-1951 ועוד אי-אלה קדילקים.

האירופים תרמו לנו פיאט אבארט 208A ספיידר זערורית ונדירה ממודל 1958, הנחשקת מאוד על-ידי האספנים, וסיטרואן טרקסיון אוונט (בתמונה למטה) מרהיבה ממודל 1954.

סיטרואן טרקסיון אוונט

שנות ה-60 יוצגו בשנה שעברה בארץ על-ידי מרצדס בנץ SL190 יפהפייה ממודל 1963 ו-SL230 מודל 1966. יובאו גם קומץ קורבטים מראשית שנות ה-60, כמה מוסטנגים הכרחיים, כולל מפלצת "ביג בלוק" משופרת אחת ועוד אי-אלה פרפראות.

בין הדגמים המאוחרים יותר אפשר למצוא (עוד) פרארי 308 (מודל 1980), שנחתה בארץ, יגואר ספורט מודל 1975, MG קלאסית מ-1970 ועוד. כל זה, רק על קצה המזלג.

עוד כתבות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.4% ות"א 90 מטפס בכ-1.5% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום