גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השופט גל: איני מאמין שרק העומס גרם להתאבדות השופט בן-עטר

(עדכון) - ‎הפיגור שצבר בכתיבת פסקי דין הביאו את הנהלת בתיהמ"ש להעביר את בן-עטר לביהמ"ש לעניינים מקומיים ■ ביניש: איבדנו איש יקר ■ אלשיך: משפחת השופטים המומה

שופט בית משפט השלום בירושלים, מוריס בן-עטר, שהתאבד אמש (ג'), הובא היום (ד') בצהריים למנוחות בבית-העלמין במודיעין. בהלווייתו השתתפו בכירי מערכת המשפט, אך לבקשת משפחתו ההלוויה לא סוקרה על-ידי התקשורת.

על מערכת המשפט עבר אמש זעזוע עמוק, לאחר שבן-עטר נמצא ללא רוח חיים בביתו במכבים. אנשי המשטרה שהוזעקו לביתו שללו חשד לפלילים וקבעו כי אכן מדובר בהתאבדות.

במכתב שהשאיר בן-עטר לבני משפחתו הוא כתב: "יש לי לחצים בעבודה, עומס גדול, הרבה תיקים".

בן-עטר, בן 56 במותו, עלה לישראל מרודזיה (כיום זימבבואה) בגיל 21. בין 1981 ל-1997 שימש כעורך דין פרטי, ואז התמנה לרשם וראש ההוצאה לפועל בירושלים. בינואר 2002 התמנה לשופט בבית משפט השלום בירושלים. הוא הותיר אחריו אישה ושתי בנות.

צבר פיגור רב

בשנה האחרונה שימש בן-עטר כשופט בבית המשפט לעניינים מקומיים בירושלים. זאת, לאחר שנשיאת בית משפט השלום, השופטת שולמית דותן, בעצה אחת עם מנהל בתי המשפט משה גל ועם בן-עטר עצמו, החליטה להעבירו לשיפוט בעניינים מקומיים, בשל הפיגור הרב שצבר השופט בכתיבת פסקי דין. בבית המשפט לעניינים מקומיים מקיימים השופטים דיונים ארוכים, ואולם פסקי הדין שהם נדרשים לכתוב הם קצרים יחסית.

ועם זאת, רשימת התיקים שהצטברו על שולחנו של השופט בן-עטר הלכה והתארכה, על אף מעברו לבית המשפט לעניינים מקומיים.

הנהלת בתי המשפט גיבשה עבור בן-עטר בשנים האחרונות מספר "תוכניות הבראה" כדי לחלצו מהפיגור שצבר, ובמסגרת זאת השופט אף קיבל תקופת שבתון מיוחדת, חופשות, עוזר משפטי נוסף, ובשלב מסוים אף נפסקה העברת תיקים חדשים לטיפולו.

לפני כחודש זומן בן-עטר לפגישה נוספת עם הנשיאה דותן ומנהל בתי המשפט גל, ובמסגרת זו הוצע לשופט לשקול פרישה ממערכת המשפט, נוכח הקושי שלו בכתיבת פסקי דין, אף שלהנהלת בתי המשפט לא היתה כל כוונה לפעול באמצעים פורמליים כדי להדיחו או לנקוט נגדו אמצעים משמעתיים.

בעיה בכתיבת פסקי דין

"אין בהכרח קורלציה ישירה בין בעיה בכתיבת פסקי דין וכמות התיקים המצטברים", אמר מנהל בתי המשפט, משה גל, בשיחה עם "גלובס". "בנוסף, בית משפט השלום בירושלים הוא אחד מבתי המשפט הפחות עמוסים שלנו. יש שופטים שיותר קל להם לכתוב, ויש כאלה שקשה להם יותר, זה לא בא בהכרח בזיקה ישירה לעומס התיקים".

לדברי גל, מאז שהשופט בדימוס אליעזר גולדברג התמנה לנציב תלונות הציבור על שופטים, נפסק הנוהג שהיה קיים בימי הנציבה הקודמת, טובה שטרסברג-כהן, ולפיו היא היתה מקבלת מהנהלת בתי המשפט כל 3 חודשים את רשימת השופטים שצברו פיגורים בכתיבת פסקי דין והחלטות. כיום מטופל הנושא על-ידי הנהלת בתי המשפט עצמה, והיא זו המתאימה לשופט תוכנית עבודה.

"לשופט בן-עטר היו עשרות פסקי דין על השולחן במשך שנים", אומר גל. "העברתו לבית המשפט לעניינים מקומיים לא היתה סנקציה כלפיו, זה היה שיבוץ אחר שמטרתו היתה לאפשר לו להתגבר על בעיית הכתיבה".

‎מחיר ציבורי לעומס

גל עצמו הכיר אישית את בן-עטר עוד מימי לימודיהם באוניברסיטה. "הוא אדם באיכויות גבוהות מאוד", אמר גל, "רצינו שיהיה שופט. הוא אדם איכותי, משפטן טוב, פרפקציוניסט. אמרתי לו - יש לך בעיה כבר שנים, כי אתה לא כותב פסקי דין. זה לא נותן לך את התחושה העילאית של שופט כי אתה מרגיש רדוף, כדאי לך לשקול אם זה מה שאתה רוצה עד גיל הפרישה".

לדברי גל, הפגישה עם בן-עטר התקיימה באווירה טובה, ובן-עטר אף הודה לגל ולדותן על אורך-הרוח שהם נוקטים כלפיו.

במכתב שהשאיר אחריו ציין בן-עטר כי אין לו טענות להנהלת בתי המשפט.

"כשלעצמי", אומר גל, "אני לא מאמין שרק עומס בעבודה יכול לגרום לצעד כזה. זה לא היה אפילו ברמז".

רק שלשום (ב') השתתף גל בישיבת הוועדה למלחמה בסמים בכנסת, ובדיון קבל על העומס המוטל על השופטים בישראל. "מערכת המשפט בישראל היא מהעמוסות בעולם, ולעומס יש מחיר", הוא אמר בישיבה, "בישראל יש רק כמחצית מכמות השופטים הדרושים, ולכך יש מחיר ציבורי".

"איש הגון ומסור"

נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, העבירה הבוקר (ד') הודעה מיוחדת לכלל השופטים במערכת, ובה ציינה כי גל ודותן ניסו לסייע לבן-עטר בהתמודדות עם תפקידו השיפוטי.

"אנו המומים ומזועזעים ממותו של חברנו, השופט מוריס בן-עטר ז"ל", כתבה ביניש. "מותו של כל חבר במשפחת השופטים הוא קשה לכולנו, ובמיוחד מותו של השופט בן-עטר, שנטל את חייו בנסיבות טרגיות. ברגע קשה זה ליבנו עם אשתו ובנותיו שאיבדו את היקר מכל".

"העבודה השיפוטית, כפי שכולנו יודעים, אינה קלה", הוסיפה ביניש, "היא בוודאי אינה פשוטה נוכח עומס התיקים הרב. מנהל בתי המשפט ואני עושים ככל שביכולתנו להקל על העומס ולייעל את שיטות העבודה, כך שנוכל כולנו לתת שירות טוב ויעיל לפונים בשערינו".

לדבריה, "מנהל בתי המשפט והנשיאה דותן ליוו את השופט בן-עטר וניסו לסייע לו בהתמודדותו עם התפקיד השיפוטי. בסופו של יום איבדנו שופט ואיש יקר, מסור, הגון ונעים הליכות".

"משפחת השופטים המומה"

יו"ר נציגות השופטים, ורדה אלשיך, כתבה במסר לשופטים כי "משפחת השופטים המומה ממותו הטרגי של חברנו, השופט מוריס בן-עטר. הוא היה איש נעים הליכות, עורכי הדין וציבור המתדיינים העריכו אותו ואהבו להופיע באולמו. הוא היה ידוע כשופט יסודי המכבד כל אדם באשר הוא אדם. עד כמה מצער וחבל שנושא העומס יעלה שוב לתודעת הציבור בדרך עצובה זו. נקל להבין כי השופטים לא יוכלו לעבור עוד על הנושא לסדר היום, לאחר אירוע טרגי זה".

השופט בדימוס, עו"ד דניאל ארנסט, אמר ל"גלובס" כי "במערכת המשפט, מבין 600 שופטים יש מעטים שיש להם פיגורים חריגים. אלה שופטים שאו שהם מאוד יסודיים או שהם מתלבטים, והם נתקעים. ההנהלה מזמנת אותם, ולפעמים מצמידים להם שופט אחר שמסייע להם במעין הדרכה כדי להדביק את הפיגורים. שופט כזה מבין שלא יקדמו אותו, וזה הרס הקריירה. שופט יכול להיכנס לדיכאון מדבר כזה".

יו"ר ועד העובדים הארצי של מערכת בתי המשפט, דני חסון, קרא לממשלה לדון בבעיית העומס הרובץ על מערכת המשפט. "מן הראוי למדינה מערבית, דמוקרטית ומתוקנת, לבצע לאלתר שינוי בסדרי העדיפויות ולהעניק משאבים נוספים ומשמעותיים לתמיכה במערכת המשפט הישראלית".

דיון דחוף

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו), יכנס בשבוע הבא את הוועדה לדיון דחוף בעקבות התאבדותו של בן-עטר, שאליו זומנו נשיאת העליון, דורית ביניש; מנהל בתי המשפט, משה גל; וכן שר האוצר, יובל שטייניץ; וראש אגף התקציבים, אודי ניסן.

"לא ייתכן שכל משאבי המדינה יושקעו בביטחון", אמר רותם, "יש להוסיף באופן דחוף כסף למערכת המשפט".

ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד יורי גיא-רון, מסר בעקבות התאבדותו של השופט מוריס בן-עטר: "כפי שאני מתרה משך שנים, הפתרון המעשי לעומס בבתי המשפט הוא לפעול מיידית להעברת עשרות ומאות אלפי תיקים לטיפולו של ציבור עורכי הדין".

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות