גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בית 'האח הגדול' בנווה-אילן תפס את מקומה של כיכר רבין"

תוכניות הריאליטי מביסות בזמן האחרון בפריים-טיים את תוכניות האקטואליה. מה גורם לכך?

המהומות במצרים ולעומתן המחאות העקרות בישראל סביב העלאות המחירים מעלות שאלות באשר לחלקה של התקשורת במה שכבר נהוג לכנות "האפאטיות הישראלית". השאלה מתחדדת במבט על מפת הצפייה.

ניקח לדוגמה את הפריים-טיים של יום שלישי, 1 בפברואר, ביום בו הוחלט כי האלוף יואב גלנט לא יהיה הרמטכ"ל. ראיון עמו בערוץ 2 (רשת) השיג רייטינג של 18.4% - ובכל זאת הובס על-ידי ריאליטי הטראש "היפה והחנון", שהניב בעבור ערוץ 10 רייטינג של 20.2%.

האם הציבור באמת ויתר על המציאות בעבור הריאליטי - או שמא סיבות פרוגרמטיות ואחרות הן שגורמות לו להימלט את מחוזות מופרכים יותר מהחדשות הבוערות?

גדי סוקניק, שניהל את הראיון הבלעדי עם גלנט, לא ממש הופתע מהתוצאות. "ציפיתי שזה יהיה פחות או יותר שווה, במיוחד לאור זה שאני מכיר את 'היפה והחנון' ואת נתוני הצפייה של התוכנית", הוא אומר ל"גלובס". "זה לא העסיק אותי בכלל, אלא יותר ההישג העיתונאי. אני מאז ומתמיד חושב שהציבור, שזה גם אני, חי במדינה שהיא עמוסת חדשות יותר מכל מדינה בעולם ועמוסה במתחים יותר מכל מדינה מסודרת.

"אני מבין לחלוטין את מי שמגיע בסוף היום הביתה ורוצה לברוח ושלא יעיקו עליו. בערב הזה זה היה ערב קלאסי שבו על כף המאזניים הוצבו שני הקצוות - אקטואליה במיטבה ובריחה מהמציאות, וזאת היתה הבחירה".

לדברי סוקניק, עיתונאי ותיק שהגיש בעבר את המהדורה המרכזית של חדשות ערוץ 2, כאן נכנסים שיקולי הפרוגרמינג: "יש כמובן אלמנטים של כמה זמן אתה יודע על זה מראש ונושאי הקידום. אסור לשכוח שברוב המקרים משדרי אקטואליה, גם חמים ביותר, אם אין בהם נושאי חיים ומוות - הם לא שוברים שיאים".

אם שואלים את אנשי הפרוגרמינג בטלוויזיה, ההכרעה של הציבור במה לצפות ומתי אינה מעידה כלל על המנטליות הישראלית ובוודאי לא על אדישות כזו או אחרת.

לדברי סמנכ"ל הפרוגרמינג והשיווק של ערוץ 10, נתי דינר, מדובר בשגרת צפייה ארוכת שנים, במבנה לוח שידורים ובקידום. "אני לא חושב שהציבור אדיש לחדשות, להיפך", הוא אומר. "הציבור מאוד צורך חדשות, והן עוגן חשוב בשידור שלנו. כ-50% משעות השידור שלנו מוקדשות לחדשות ולאקטואליה. הפריים-טיים, אל תשכח, הוא שעתיים ביום. אחרי ששידרת מהדורת חדשות בת שעה, הצופה רגיל שעכשיו נותנים לו בידור. ולכן 80% מהפריים-טיים הוא תוכן בידורי. כך הרגיל ערוץ 2 מאז הקמתו ב-20 השנה האחרונות".

לדבריו, "אין ספק שראיון ראשון עם גלנט הוא הישג עיתונאי חשוב ואפילו חומר מסקרן לצפייה, ועובדה שהפריים-טיים של הטלוויזיה המסחרית מושתת על חברת החדשות. אני בטוח שלו גלנט היה מתראיין במהדורת החדשות, ב'עובדה' או 'המקור', היינו רואים רייטינג של 30%. אבל לאורך השנים ערוץ 2 הרגיל את הצופה הישראלי שבין 21:00 ל-23:00 הוא מקבל תוכן בידורי אסקפיסטי - ואם למעלה מ-35% מבתי-האב בישראל צפו במהדורת החדשות, ב-21:00 הם רוצים לחזור להרגל הבידורי".

דינר תולה את האשמה גם ברגולציה הישראלית, שלגישתו דורשת מהערוצים המסחריים את הבלתי אפשרי: "הערוצים המרכזיים נאלצים למלא את הריקנות שיש בערוץ 1. פעם אם גלנט היה רוצה לדבר, הוא היה הולך ל'מוקד'. הם צריכים לעשות תוכניות אקטואליה ותחקיר, ומצפים מהם לעשות את זה בפריים-טיים, ותפקיד ברודקאסט בעולם הוא לא כזה. הדרישות האלה באו כי ישבו במועצת הרשות השנייה וגילו שהם לא מקבלים תכנים שהם אוהבים בערוץ הציבורי, והפילו את המשימות על ערוצים 2 ו-10".

אסון גדול או "האח הגדול"

כשמדברים על צפייה בטלוויזיה היום, לא ניתן שלא להתייחס לתופעת "האח הגדול", שנעה בדרך-כלל מדי שבוע בממוצע בין 35% ל-40% רייטינג - נתון שמעורר קנאה עזה בכל פעיל חברתי שמנסה להניע ציבור להפגנה.

"הבית בנווה-אילן תפס את מקומה של כיכר רבין", אומרת חוקרת התקשורת ומנכ"לית הוועדה למדרוג, ד"ר יפעת בן-חי-שגב.

בערב שבו בר רפאלי נכנסה לבית "האח הגדול", עמד נתח הצפייה בטלוויזיה על כ-71% צפייה, והרייטינג של ערוץ 20 האמיר לכמעט 10% באותו ערב, כאשר ממול שודרה תוכנית התחקירים החדשה של רשת "360". יום למחרת הביא אייל גולן לבית "האח הגדול" נתון דומה.

לדברי בן-חי-שגב, "שיעורי הצפייה בברודקאסט בישראל גדולים משל כל העולם. אין מקום שנתח כזה יושב מול הטלוויזיה. אם בעבר הטלוויזיה ייצגה מציאות - היום היא החליפה את המציאות. בשנת 2008, חודשיים לפני בחירות כלליות בישראל, כשאנחנו שאלנו 'ציפי או ביבי', ה'לה מונד' הצרפתי הקדיש כתבה ליוסי בבוליל וכינה אותו 'ראש ממשלת ישראל'. זאת המציאות שלנו".

בן-חי-שגב טוענת שאם חופרים, מגלים כי "האח הגדול" ותוכניות הריאליטי האחרות עושות שימוש במוטיבים ציבוריים ובכך קונות את אהדתנו. "אנחנו חווים בתוכניות הריאליטי את כל השסעים של החברה הישראלית", היא אומרת. "זה נכון גם ב'היפה והחנון', ב'רוקדים עם כוכבים' וגם ב'הישרדות' החדשה. מבטיחים שהחברה הישראלית תככב שם. פרנסי הטלוויזיה מזהים את הוואקום החברתי בישראל שהפוליטיקאים פערו וממלאים אותו. יש פה אזלת-יד של המערכת הפוליטית, והטלוויזיה ממלאה אותו".

- אז זה לא נכון לומר שלציבור לא אכפת?

"זה מתנשא לומר זאת. הציבור לא מטומטם. הוא בוחר במה לצפות, וקצה נפשו במערכת הפוליטית. נקעה נפשו, הוא כבר עייף ושבע מכל הפשלות. לכן עוד ראיון עם גלנט לא מזיז לו. הוא כבר היה שם. יש פה בחירה מודעת להפנות עורף לזירה הפוליטית, שיש תסכול וחוסר אמון בה, ולהתכנס בתוך הבית מול הטלוויזיה כשהיא זו שממלאה את עולמך".

סמנכ"לית הרגולציה והתקשורת השיווקית של זכיינית ערוץ 2 קשת, טלי גורן, אומרת כי אי-אפשר לתלות את הכול בתקשורת. "סיקור אסון הכרמל או סיקור המהומות במצרים, כמו גם חדשות השבוע ובעיקר בשבת, זוכים לרייטינג גבוה. ניתן לקשור זאת לעניין ובעיקר לשילוב בין החדשות ל'ליד אאוט', לתוכנית משובצת אחרי. לתוכנית כמו 'האח הגדול' יש חיבור שהוא מעבר לצפייה פסיבית. קיימת הזדהות וחוויית צפייה 'עוטפת' שיוצרת אנגייד'מנט".

"אופן הצפייה היום שונה מבעבר", היא אומרת. "דרך קבלת המידע שונה ואינו מגיע רק ממסך הטלוויזיה, הקצב הוא אחר, והצופה יכול לצרוך את המידע בכמה מסכים. זה יכול להיות 'גם וגם' ולא 'או-או'. אין מדובר רק בתוכן משלים אלא בחוויה כוללת, שכוללת כמה מסכים באופן סימולטני ולא בטור.

יוצר הטלוויזיה והחוקר, ד"ר אייל דורון, מסכים. "אני חושב שצריך להפסיק לחפש סיבה אחת לדברים, יש תהליכים מורכבים שהטלוויזיה משקפת אותם. אני מוטרד פחות מסדרת ריאליטי שאינה מתיימרת לעסוק במציאות, מאשר מתוכנית אקטואליה פופוליסטית שמתיימרת לעסוק במציאות. זה הרבה יותר מסוכן. קרנבל הבידור לא עוצר כשהוא מגיע למגזינים ולחדשות".

- "האח הגדול" הוא האופיום החדש להמונים? האם הוא גורם להם לתחושה שהכול טוב פה?

"אי-אפשר לשטות לאורך זמן בהמון העם. זה לא מתאים לישראלי הממוצע, שהוא סקפטי ודורש את שלו. בסוף, כשזה נודע לאושיות הקיום, יש תהליכים שמחלחלים ופוגעים, ולפעמים רואים אותם אחרי שנים. יש תמיד נטייה להעלות על דוכן הנאשמים את התקשורת. זה לא רציני, המדיה משוכללת ומגוונת. תוכניות לא מצליחות סתם, והקהל הרבה יותר מתוחכם, וגם ערוץ 2 הוא לא הום פייג' אוטומטי ועד כדי כך משפיע".

באופן גורף, ואולי לא מפתיע, אנשי הטלוויזיה שנשאלו האם הטלוויזיה מאלחשת את הצופים ומונעת מהם לחוש באמת את המצב, טענו כי המצב דווקא טוב, ולכן אנשים לא יוצאים לרחוב.

"אנשים לא יוצאים לרחובות כי הם עדיין לא ממש רעבים, ברור שהמצב פה הוא יחסית טוב", אומרת בן-חי-שגב. "מי שמייצר מהפכות זה הבורגנות, והיא די שבעה פה".

וסוקניק מסכם: "אם ייקחו להם את 'האח הגדול', הם ייצאו לרחוב. אני חייב להגיד שזה יותר עניין של מדינה שלא קל לחיות בה גם מבחינה מנטלית, ולכן אנחנו אנשים לא קלים יחסית למדינות מתוקנות, ואין לאנשים אנרגיה לצאת ולמחות. הם עסוקים בהישרדות. אז אני מבין שאין להם אנרגיה וכוח. הם רוצים להתמוטט מול טלוויזיה ותעזבו אותי באמ'שכם".

דוברת זכיינית ערוץ 2 רשת, יעל גאוני, אמרה כי "רשת שמחה לאפשר לציבור הצופים אלטרנטיבה אקטואלית ברגעים הרלוונטיים ביותר. הריאיון עם גלנט, כפי שהושג על-ידי 360, ביטא יותר מהכל את האסטרטגיה השידורית של רשת שמודעת היטב לסביבה התחרותית בה היא פועלת ונותנת מענה למגוון תוכניות בידוריות, אקטואליות ודרמה בכאחד".

ריטטינג בארועים בולטים

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביות מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים